Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Peak Musala

U Rili se nalazi najviši vrh ne samo u Bugarskoj, već i na Balkanu. Sa svojih 2925,4 metara, vrh Musale zauzima sedmi po visini među evropskim šampionima

Vrh Musale – doći do krova sveta

Čak i ako niste strastveni planinari i do sada niste se popeli ni na jedan planinski vrh, osvajanje vrha Musale donijeće vam veliko zadovoljstvo. Iako je najviši vrh u našoj zemlji, njegovo penjanje nije tako teško kao Cherni vruh ili Vihrenski vrh i dobra je šetnja za cijelu obitelj.

 

Peak Musala Pictures | Lucky Bansko

Najbliža točka od koje možete krenuti na krov svijeta je odmaralište u Borovcu. Ako stignete tamo, imate nekoliko opcija rute, ali ako niste zaista „poznati“ sa planinom, najbolja opcija je da izaberete najlakši i najbrži put (štedite oko 4 sata hoda), koji počinje sa lift put do kolibe Iastrebets.

Treba da se popnete na lift sa Boroveca i nakon oko 30 minuta ugodnog izleta stižete do kolibe Iastrebets. Ovde morate pogledati zadnji ruksak, pobrinuti se da niste zaboravili staviti jaknu, bocu vode i nekoliko sendviča za put.

Ako je sve spremno, samo ustanite, udišite svježi planinski zrak i penjanje na vrh Musale može početi… sada!

Iz kolibe Iastrebets morate stići do kolibe Musala, ali ne brinite o tome da krenete u pogrešnom smjeru ili stazi. Takve opasnosti nema, jer je staza veoma dobro označena, a ovo je najpopularnija ruta za penjanje na vrh, jer ljeti više liči na autoput nego na stazu. Tokom penjanja ćete biti okruženi ljudima i svi će imati isti cilj kao i vi – da se popnete na najviši vrh u zemlji.

Staza koja vodi do kolibe Musala je rampa i lagana za šetnju, a ako se ne zaustavite vrlo često da biste uživali u prekrasnim znamenitostima, stići ćete do kolibe najviše sat vremena.

Kada stignete do kolibe Musala (2430 metara nadmorske visine) dobro je imati pauzu i dobiti više energije, jer ozbiljan dio penjanja na vrh je ispred.

Odavde do „vrha sveta“ imat ćete oko 3, maksimalno 4 sata penjanja, tako da nakon kratke pauze vrijeme za povratak na cilj.

Staza do vrha Musala počinje od jezera koje se nalazi pored kolibe. Opet, ne postoji opcija za kretanje u pogrešnom smjeru, zbog razloga koje smo već spomenuli. Međutim, za razliku od prvog dela penjanja, ovde ćeš se znojiti više jer počinju strme deonice i zahtevaju više mišićne snage nogu.

Nakon sat vremena penjanja strmom stazom stižete do „Alekovoto jezera“.

„Jezero Aleko“ je treće od sedam Musal jezera. Nalazi se na 1160 metara nadmorske visine i nazvan je po imenu najbližeg vrha pored njega – Aleko.

Nakon kratke pauze uživajte u pogledu i fotografirajte jezero sa grupom prijatelja (inače će vaši prijatelji znati da ćete osvojiti vrh Musale), penjanje se nastavlja.

Ova sekcija je takođe veoma strma, ali nije preterana, pa čak i malo sporije i sa više pauza, za oko sat vremena, doći ćete do poslednjeg mesta na kome se možete opustiti pre odlaska na vrh.

 

Plateau on Mount Musala | Lucky Bansko

Sklonište „Ledenoto Lake“ nalazi se u podnožju vrha i savršeno je mjesto za opuštanje, jelo, uzimanje zraka i skupljanje snage za konačni cilj.

Sklonište se nalazi u blizini najvišeg bugarskog jezera – „Ledenoto Lake“ (2709 metara nadmorske visine).

Kada dođete do skloništa, imate dvije opcije, koje možete odabrati da dođete do vrha – zimske i letnje rute.

Zimska ruta prolazi kroz prilično strme dionice i stoga je osigurana užetom koje je potrebno koristiti. Iskreno, ako niste iskusni planinari i ako ste sa malom decom, najbolja i sigurnija opcija je da se držite veće grupe turista i da izaberete letnju rutu.

Musala je već vidljiv i vaš adrenalin raste. Staza letnje rute je takođe strma, ali ne toliko opasna kao staza zimske rute, a nakon oko 30 minuta penjanja ćete biti ponosni na sebe, jer ste uspeli da zakoračite na vrh sveta.

Dosegavši svoj krajnji cilj, konačno možete mirno pogledati okolo, umiriti svoje disanje i uživati u nevjerojatnim pogledima koji se pojavljuju pred vašim očima.

I da, ako ste čuli, če od vʺrha pri asno vreme se vižete Balo more… ne e gubeto vremeto v naličie na posobata, ot koato možete da go vidite. Tova e prosto legenda, kato e praktično nevʺzmožno da se vidata moreta poradi sferična forma na Zemata.

Ne možete videti Egejsko more, ali možete videti Meteorološku stanicu na Nacionalnom institutu za meteorologiju i Hidrologiju i Naučni laboratorij, koja se nalazi na vrhu Musale, a možete i napraviti neke fotografije sa vrha.

Povratak slijedite istu rutu. Krenite markiranom stazom do kolibe Musala, a zatim do kolibe Iastrebets i konačno se odvezite do Boroveca.

Ako niste previše umorni, od kolibe Iastrebets do Boroveca možete prošetati, ali ovo će trajati još 4 sata na planini.

Ljetna ruta do vrha Musala iz kolibe Iastrebets će vas odvesti između 3 i 4 sata u jednom pravcu.

Naravno, do vrha možete stići i na mnogim drugim rutama, ali sve to zahteva bolju pripremu i više vremena.

Zanimljivosti:

  • Musala je viši od grčkog brata Mitikas (na Olimpu) sa 8 metara, a viši je i od bugarskog „relativnog“ vrha Vihren sa 11 metara.
  • Ime balkanskog šampiona ostalo je još od vremena otomanske vladavine i ima nekoliko interpretacija. Prema jednom dijelu stručnjaka „Musala“ znači „put do Boga / Allaha“ ili „vrh molitve“, kao i za drugi dio stručnjaka, naziv vrha znači „vladajući“.
  • Od 1950. do 1960. godine vrh se zvao Staljin, u ime Josipa Vissarionoviča Staljina.
  • Prema nekim istoričarima, Musala je najstarije ime Tangra, ali za to nema čvrstih dokaza.
  • Snežni pokrivač „krova svijeta“ prisutan je u prosjeku 245 dana godišnje.

Korisna informacija:

Ako se odlučite da dođete do vrha iz kolibe Iastrebets i da koristite lift, odlazi iz odmarališta Borovec. Najlakše ćete ga pronaći ako stignete do kraja pešačke zone.

Lift radi tokom cijele godine, jer je njegovo radno vrijeme od 8.30 do 18.30 sati, a zimsko radno vrijeme od 8.00 do 16.00 sati.

Dizalo je kabina, tip Gondola, a četiri putnika mogu putovati u jednoj kabini.

Musala je udaljena oko 80 km od grada Sofije i oko 24 km od grada Banskog. Ako boravite u hotelu Lucki Bansko, možete doći do Boroveca automobilom ili se obratiti recepciji za organizovani prevoz.

Ako imate turističku knjigu, pečat se nalazi na Meteorološkoj stanici vrha Musala (vrh je dio 100 nacionalnih turističkih mjesta Bugarske).

Šta ne bi trebalo da zaboraviš?

Najvažnija stvar o penjanju na vrh, bez obzira na to, jeste odeća i obuća. Prije nego što se odlučite na jednu od ruta koja vode do vrha Musale, ne zaboravite koristiti profesionalne cipele i udobnu odjeću. Bez obzira koliko je toplo u podnožju planine, temperature su na vrhu mnogo niže, tako da u vašem rancu morate imati toplu jaknu sa kapuljačom i bluzu dugog rukava.

 

Marš na planinu Musala u Rili | Lucky Bansko

Planinski štapovi će biti veoma korisni jer će vam garantovati veću stabilnost tokom penjanja.

Nosite šešir i sunčane naočale i ne zaboravite prije nego počnete penjati se za zaštitu od sunca. Mi to kažemo zato što su u planinama sunce i vetar jači, a kada se „ponašaju“ zajedno, ako niste preduzeli mere predostrožnosti, kada se vratite kući saznat ćete da je vaše lice spaljeno.

Osim tople odjeće, nemojte zaboraviti staviti u svoj ruksak sendviče, bocu vode i najmanje jedan – dva energetska bloka. Savetujemo vam da nosite sendviče, a ne košaru za piknik, jer će vaše penjanje biti teško, a hrana u rancu će biti teška i može vam doneti nelagodnost.

Napunite telefon, zapišite telefon službe za spašavanje (za svaki slučaj).

Ako se ne osećate samopouzdano da biste otišli ​​na ovu avanturu, bolje je da se sa vodičem pridružite grupi sa vodičem. Takve grupe se redovno organizuju, samo treba da pretražite informacije gde se možete prijaviti.

Važno je provjeriti vremensku prognozu nekoliko dana prije odlaska, jer je vrijeme u planini često prilično promjenjivo, a bilo bi vrlo neugodno ako kiša padne.

Penjanje Musala vrha će vam doneti mnogo novih emocija, a takođe će vas pogledati širom otvorenih očiju u svet, jer će vam dati uverenje da ako zaista želite možete osvojiti bilo koji vrh, bilo da je to vrh ili vrh. nosilac i život.

Ako ste sada u Banskom i imate vremena da osvojite najviši vrh na Balkanu, ne propustite tu priliku.