160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Park područja u Pirinu

Na teritoriji jednog od najupečatljivijih nacionalnih parkova prirode u zemlji – Pirinskog parka, nalazi se šest parkovskih regija koje su tako lepe i uzbudljive mašte.

Sada vas želimo upoznati sa ovim krajevima u Pirinu, i nadamo se da će vam biti od pomoći ako se odlučite da detaljno istražite Pirinsku planinu .

Park područja u Pirinu

Vihren

Počećemo od parka Vihren jer je najpristupačniji od svih parkovskih područja u Pirinu. Na teritoriji regiona Vihren nalaze se cirkulari nekoliko jezera i jezerskih kompleksa – Riblje jezero, Hvoinoto jezero, Vlasiškitska jezera, Tipitskite jezera, Long Lake.

Kroz područje parka prolaze i rijeke Damjanica i Banderica, a ovdje se može vidjeti jedna od najvećih prirodnih znamenitosti ne samo u Pirinu , već iu Bugarskoj – Baikushev bor . S obzirom na to da se unutar granica ovog područja nalazi jedan od najpopularnijih i najljepših vrhova u Pirinu – Vihren , sada znate zašto smo krenuli u obilazak Pirina s područja Vihrena.

Rute u parku Vihren

Zbog blizine Banskog (gdje se nalazi centralna kancelarija), regija Vihren je urbanizirana i nudi brojne turističke rute sa različitim stepenom težine. Navešćemo neke od najpopularnijih pravaca i onda je izbor vaš.

Bansko – Baikushev bor

Udaljenost od odmarališnog grada do Baikusheva bora je samo 15 kilometara, a da biste ga prevazišli, ne morate da radite nikakve planinske podvige. Do prirodne znamenitosti možete doći automobilom, tako da se ni ne znojite.

Ali ako se odlučite za kretanje, onda će šetnja od Banskog do Bojuševa bora trajati manje od 3 sata, a težina puta je toliko beznačajna da nećete ni primetiti kako ste prošli 15 kilometara.

Bansko – Koliba Banderica

Kada stignete do Bojkuševog bora, možete ići dalje u planinu (oko 300 metara ako budemo tačni) i stići ćete do kolibe Banderica. Postoji još jedan odličan put za istraživanje parka Vihren. Ako imate još energije, možete ići i vidjeti vodopad Banderica dok ste još u oblasti kolibe Banderica, jer se vodopad nalazi blizu kolibe.

I sada je najbolje… Ako niste ljubitelj šetnje, ali želite da uživate u svim ovim lepim znamenitostima, možete koristiti samo jedan od autobusa koji izlaze iz grada Banskog i stižu do kolibe i Baikusheva bora.

Bansko – Demianitsa river -Demianitsa hut

Ova ruta neće izazvati nikakve probleme. Staza „Reka Demianica govori“ počinje malo iznad Banskog, prolazi uz reku, gde se može napuniti blizu jednog, ali dva prelepa vodopada – Demianishki i Ulenski skok. Ako je šetnja prekratka, onda možete nastaviti do kolibe Demianica.

Bansko – Vihrenski vrh

Najbolje ćete cijeniti ljepotu parka Vihren ako idete uzbrdo do vrha. Na vrh Vihren vodi nekoliko turističkih staza različite težine. Jedan od pravaca polazi od kolibe Banderica, a druga počinje od kolibe Vihren. Do vrha se može stići i iz kolibe Iavorov, koja se nalazi u gradu Razlogu , koji je udaljen nekoliko sati od grada Banskog.

Bezbog

Bezbog je i učesnik parka, a njegov centralni ured je (apsolutno logično) smješten u Dobrinishte. Region obuhvata oblasti jednog od najlepših rezervata u Pirinskom parku – „Ulen“ , kao i vrh Bezbog, jezero Popovo (najveće jezero u Pirinu ), vrh Polezhan, jezero Bezbožko, cirkulacije Kremenski, Ribni, Kameniški i Samodivski Jezera. Na tom području raste preko 700 viših biljaka, od kojih je veliki dio uvršten u Crvenu knjigu .

Rute za istraživanje parka Bezbog

Polazište gotovo svih planinarskih staza je lift, koji počinje iznad Dobrinishte i dolazi do kolibe Bezbog.

Ako vam je dovoljno da se divite lepoti odeljka odozgo, možete samo da se popnete na lift i odete do kolibe Bezbog, gde možete popiti čaj i onda se vratiti.

Ili možete izabrati jednu od turističkih ruta koje odavde napuštaju.

Koliba Bezbog – Popovo jezero

Ova ruta je relativno laka, a ako pratite markiranje i hodate normalnom brzinom, doći ćete do jezera za sat i po. Popovoto jezero, kao što je već spomenuto, je najveće jezero u Pirinu i tamo će vas sigurno privući.

Skoro smo zaboravili. Ako se odlučite na ovu rutu, videćete ne jedno, već dva jezera, jer će vas staza odvesti pesnicom do jezera Bezbožko (koje se nalazi iza kolibe) , a na kraju odredišta stići ćete do Popovota Lake .

Koliba Bezbog – Sklonište Tevno jezero

Ova ruta je mnogo teža od prethodne, ali ako ste dobro pripremljeni i odlučite da je odaberete, garantujemo vam da nećete požaliti. Mesta koja ćete videti su jedinstveno lepa i vredna pogleda. Potrebno vam je oko 4 sata da stignete do Tevnog jezera.

Tri rijeke

Tri rijeke su jedna od najčudesnijih i najljepših regija u Pirinu. Nalazi se sjeverno od područja parka Bezbog, zapadno od područja parka Kamenica, južno od šumarstva Katuntsi i istočno od šumarstva Gotse Delchev. U zoni parka može se vidjeti veliki šumski masiv bijele jele, bukve, smreke, jele i dr. Ovdje se nalazi koliba „Pirin“ jer je jedna od najljepših planinskih koliba, koja je vrlo popularna među planinarima.

Vode triju rijeka Pirin okupljaju se na području parka – Demirkapiiska, Keliava i Sredna rijeka, što objašnjava naziv regije.

Postoji nekoliko pravaca za istraživanje područja parka Tri rijeke, jer je jedan od najpopularnijih:

●       Polazna tačka Koliba Pirin – Mitrovo Jezero – krajnja točka Tevno jezero

●       Polazna tačka Koliba Pirin – Argirovo jezero – Popovo jezero – krajnja koliba Bezbog

●       Polazna tačka Koliba Pirin – reka Keliava – krajnji kraj Berkovitsa hut

●       Polazna točka Pivinjska koliba – Lopovo – selo Rožen – krajnja točka grada Melnika

Skoro sve rute u parku imaju polazište iz sela Pirin. Težina ruta je drugačija, pa je dobra ideja odabrati određenu rutu i ​​bolje je upoznati, kako biste je lakše savladali.

Reke i parkovi u Pirinu

Sinanitsa

Sinanitsa je jednako neverovatna kao i ostali parkovi u Pirinu. Deonica se nalazi između parkovnog područja Baiuvi dupki (na sjeveru), park parka Vihren (na istoku), park parka Kamenica (na jugu), a na zapadu se graniči sa Kresnom, Simitlijem i Strumjanskim klancem.

Unutar područja Sinanice nalaze se Vlahinski, Sinanishki i Georgiiski cirkumi, kao i veličanstveni Sinanitsa vrh i Muratov vrh se dižu, a flora i fauna su toliko raznovrsni da ćete se osjećati kao da ste u bajci.

Rute koje možete odabrati

Kroz teritoriju parka Sinanitsa prolaze samo dvije turističke rute, a polazište je područje Mandrata. Prva ruta kreće iz područja Mandrata, prolazi kroz kolibu Sinanica i dolazi do kolibe Pirin. Druga ruta ima žutu oznaku i počinje sa područja Mandrata, zatim prolazi kroz Černatu vodu i stiže do kolibe Iavorov .

U zoni parka nalazi se samo jedna koliba – Koliba Sinanica.

Kamenitsa

Dionica se graniči sa parkovima tri rijeke, Sinanica i Vihren, a na jugu granice dosežu do državnog šumarstva u Sandanskom (gdje se nalazi centralna kancelarija).

Na teritoriji parka nalaze se neverovatno lepa Tevno jezero i Kuklensko jezero, kao i Bašlijski, Katedrski, Mozgoviški, Spanopolski jezeri. Ovde se uzdiže nekoliko vrhova, kao najviši i najpopularniji vrh Kamenice.

U tom dijelu izgrađeno je nekoliko koliba i skloništa, jer su najpopularnije turističke destinacije Sklonište Tevno jezero, Koliba Berkovica i Sklonište Spano pole. Turističke rute u ovom parku Pirina su takođe veoma prijatne, jer su turisti najpoželjniji:

●       Koliba Sandanski – Spano pole sklonište – Vihrenska koliba

●       Koliba Sandanski – Koliba Berkovica – Koliba Demianica

●       Koliba Sinanica – Sklonište spano pola – Koliba Berkovica – Koliba Pirin

Vikendice i parkovi u Pirinu

Baiuvi dupki

„Rezervat Baiuvi dupki – Dzhindzhiritsa nalazi se i na području parka Pirin. Osim toga, region ima zajedničke prostore sa opštinama Simitli i Razlog. Sve to pokazuje da ovo područje parka može ponuditi ne samo nevjerojatno lijepe poglede, već i uživati u njegovim veličanstvenim šumama, raznolikosti biljaka, sisara i ptica dok šetate njegovim planinskim stazama.

Ako se odlučite za obilazak ovog parka, imate prilike da to uradite, jer kroz njega prolaze mnoge planinarske staze.

Ovdje prolazi međunarodna turistička ruta E4: Pireneji – Alpe – Rila – Pirin – Peloponez koja privlači hiljade planinara tokom cijele godine, koji su odlučili testirati svoju snagu i izdržljivost hodanjem ovom dugom šetnicom.

Ako se odlučite za probati međunarodnu turističku rutu E4, njen kraj Pirin počinje od Predelske kolibe, zatim prolazi kroz Iavorovu kolibu, Vihrenska koliba stiže do skloništa Tevno jezero i kolibe Pirin i završava se na Popovim livadama.

Još jedna vrlo popularna turistička ruta, koju možete isprobati, počinje od grada Razloga, zatim prolazi kroz područje Betlovoto i Iavorov dom, a odatle prolazi kroz Suhodolski greben i završava u Kresni.