160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Okolna sela i znamenitosti u Banskom

02Božić se približava i najverovatnije ste već izabrali gde ćete provesti božićne i novogodišnje praznike. Međutim, ako još uvek niste, mi Vam preporučujemo da razmislite o jednom božićnjem odmoru u Banskom 2017. i da rezervišete smeštaj u hotelu, dok još uvek imate vremena.

Zbog čega Vam preporučujemo da spremite svoj prtljag i da rezervišete smeštaj u hotelu u Banskom, baš za vreme Božića?

Apartman Executive - pogled sa balkona | Lucky Bansko

Ako ste skijaši, znate odgovor – nećete pronaći popularnije ski odmaralište ne samo u Bugarskoj, već i na Balkanskom poluostrvu. Ako izaberete božićni odmor u Banaskom, zabavljaćete se iz sve snage na ski stazama, ali ćete uživati i u neverovatnim znamenitostima ovog rejona, velikom gostoprimstvu i ukusnoj hrani – u svemu, čime se stanovnici Banskog ponose.

Ako ne možete da skijate, ne brinite – uopšte Vam neće biti dosadno, jer ćete imati priliku da pogledate mnoge znamenitosti u okolini Banskog, i sigurni smo da će Vam se mnogo dopasti.

Grad, i sela u njegovoj okolini, su toliko interesantni da čak nećete ni pomisliti na dosadu, dok ste u hotelu u Banskom. Ne verujete? Krenite sa nama na kratak obilazak znamenitosti u Banskom, kako biste se uverili!

Znamenitosti u Banskom

Crkva „Sveta Trojica”

Ne postoji način da ne primetite jedan od simbola grada… crkva se nalazi na centralnom mestu, i kako se kaže… „svi putevi vode ka njoj”. „Sveta Trojica” je izgrađena za vreme turskog ropstva, kada je hrišćanima bilo zabranjeno da podižu hramove veće i više od džamija.

Međutim, stanovnici Banskog su uspeli da nadmudre tursku vlast, postavljajući sa obe strane crkve, pored hrišćanskog krsta po jedan polu mesec, i kada su Turci zatražili objašnjenje zbog čega je hrišćanska crkva većih dimenzija od dozvoljenih, stanovnici grada su isticali da su sagradili hram za vernike obe religije. Danas, crkva „Sveta Trojica” pripada grupi od 100 nacionalnih objekata, tako da nemojte zaboraviti svoje turističke knjižice, da dobijete pečat ovog objekta.

Kuća-muzej Neofita Rilskog

Nikola Benin, čije je svetsko ime Neofit Rilski, nije samo osnivač svetskog obrazovanja u zemlji, već je i autor prve bugarske gramatike. Za stanovnike Banskog je vrlo važno da se čuva uspomena na Neofita Rilskog, koji je izrastao u gradu, zbog čega je 1981. godine, njegova kuća pretvorena u muzej.

Građena tokom 18. veka, ova renesansna kuća će Vas vratiti nazad kroz vreme, u vreme visokih bedema, malih kitnjastih dvorišta i niskih vrata. Kad smo već kod vrata, postoji interesantno mišljenje po pitanju toga, zbog čega su vrata na renesansnim kućama toliko niska. Prema stručnjacima, vrata kuća su pravljena niska, da bi Turčin kada bi ulazio u kuću, obavezno morao da se „pokloni” pred vlasnikom kuće.

Veljanova kuća

Izuzetna arhitektonska tvorevina iz perioda bugarske Renesanse. Kuća je na dva sprata, građena od drveta i kamenja, ali ono što ostavlja najveći utisak, je neverovatna unutrašnja dekoracija. Ovde možete videti zadivljujuće freske i rezbarije, koje će Vas ostaviti bez reči.

Interesantna je činjenica, da je kuća sagrađena i poklonjena od strane stanovnika Banskog majstoru Veljanu, u znak zahvalnosti što je oslikao crkvu „Sveta Trojica”.

Ovim se ne završavaju znamenitosti u Banskom, ali pošto su mesta koja možete posetiti dok ste na odmoru u nekom hotelu u Banskom, nastavljamo obilazak izvan grada.

Iskopine srednjovekovnog hrama | Lucky Bansko SPA & Relax

 

Bezimeni grad

Naša prva stanica je takozvani Bezimeni grad, koji se nalazi na samo 4 kilometra izvan grada, u pravcu Dobriništa. Grad, koji nema ime, nalazi se na lokalitetu Sveti Nikola i interesantna je činjenica, da je otkriven sasvim slučajno. Za vreme iskopavanja na lokalitetu, prvo je pronađena nekropola, a zatim kao da se iz ničega stvorio ogroman grad, koji je zauzimao površinu od 300 ari.

Dobrinište

Ako nastavite dalje ovim putem i dođete do grada Dobrinište, možete se popeti na vrh „Bezbog” i uživati u neverovatnom pejzažu, koji se odande može videti (ako ste skijaši, možete se spustiti po stazama Dobriništa, a ako niste, možete uživati u čaju u kolibi).

Park „Igrajući medvedi”

Park je stvoren, kako bi primio oslobođene igrajuće medvede (atrakcija koja je bila vrlo popularna za vreme socijalizma, ali koja je sasvim varvarska iz današnje perspektive).

Nakon uvođenja zabrane korišćenja medveda na ovaj način, fondacija „Brižit Bardo” i fondacija „Četiri šape”, u saradnji sa opštinom Belica, otvorili su park „Igrajući medvedi”, u kojem medvedi mogu mirno da žive u svom prirodnom okruženju.

Park se nalazi na 12 km od grada Belica, na lokalitetu „Adrianov čark” i predstavlja savršeno mesto za šetnju prirodom, čak i tokom zime.

Selo Dobarsko

Ne postoji način da niste čuli za Selo Dobarsko, kao i što bi bilo neoprostivo da ne odvojite malo svog vremena da ga posetite, dok ste na božićnom odmoru u Banskom. Neće Vam trebati mnogo vremena da dođete do sela, jer se nalazi na samo 21 km od Banskog, a ono što možete videti je vredno odvojenog vremena.

Selo Dobarsko može da vam ponudi razne znamenitosti, ali posebno treba da spomenemo najveću crkvu – crkva „Sveti Teodor Tiron i Teodor Stratilat”. Sagrađena tokom 1614. godine, crkva je interesantna sa svojim jedinstvenim freskama, kakve se ne mogu videti ni na jednom drugom mestu na svetu. Postoji mnogo priča i legendi o crkvi, a freske koje su u njoj svako shvata na svoj način, tako da treba lično da ih vidite, da biste razumeli.

Dok ste u selu, možete posetiti i crkvu „Kopanata crkva”, ili otići do vodopada Štrakaloto, ako vremenski uslovi dozvoljavaju.

Slika iz sela Lešten | Lucky Bansko SPA & Relax

Selo Lešten

Ako želite da se vratite nazad kroz vreme, selo Lešten je pravo mesto za Vas. Selo će Vas očarati svojim ulicama od kaldrme i autentičnim kućama iz doba bugarske Renesanse.

Ako imate potrebu za mirom i tišinom, jedna šetnja selom Lešten je obavezna… u slučaju da ste ljubitelj nestandardnih ideja, u selu Lešten se nalazi i popularna Glinena kuća (ako mislite da je Glinena kuća sagrađena pre mnogo vekova, varate se. Potpuno je nova, ali zaista vredi da je vidite, barem spolja).

Za malo da zaboravimo! Selo Lešten se nalazi na 56 kilometara od Banskog. Od hotela u Banskom do sela, stići ćete za otprilike sat vremena, jer je put dosta uzan, sa mnoštvom krivina, ali je vredan ovog putovanja kroz vreme.

Selo Kovačevica

Selo Kovačevica se nalazi na oko 8 kilometara od sela Lešten, i zbog toga turisti često u svoj turistički program uključuju obilazak oba sela.

Kada jednom dođete u selo Kovačevica, shvatićete po čemu je ovo selo toliko jedinstveno. Osetićete mir i tišinu svakim delom svog tela, a puste ulice od kaldrme vratiće Vas veoma daleko nazad, kroz vreme.

Stenoviti fenomen Svadba

Na putu do sela Osenovo, na oko 29 km od Banskog, nalazi se i jedinstveni stenoviti fenomen Svadba. Postoje mnoge legende o nastanku ovog fenomena, ali najpopulajnija je ona o zloj svekrvi, koja je proklela svog sina, njegovu buduću ženu i sve goste na svadbi. Njena kletva je bila toliko snažna, da su se svi pretvorili u kamene statue.

Melnik

Vino, renesansne kuće, piramide… verovatno mislite o ove tri stvari, kada se spomene Melnik. Donekle ste u pravu. U gradu Melnik se proizvode jedna od najboljih bugarskih vina, a i arhitektura kuća će Vas sigurno impresionirati.

Dok boravite u Melniku, obavezno treba da probate ukusnu hranu i aromatično melniško vino, kao i da posetite neke od znamenitosti grada – Kordopulova kuća, Boljarska kuća, Pašova kuća.

Manastir Rožen

Na samo nekoliko kilometara od Melnika, nalazi se Roženski manastir, tako da Vam ništa ne smeta da ga posetite. Manastir je sagrađen najverovatnije tokom XIII veka, i jedan je od retkih manastira koji nisu srušeni za vreme Osmanskog carstva.

Rilski manastir

Rilski manastir

Rilski manasti je bez sumnje jedna od najčešće posećivanih svetinja, i ako ga do sada niste posetili – vreme je da to učinite.

Osnovan od strane monaha Ivana Rilskog, tokom 10. veka, manastir je uživao velike privilegije još od samog osnivanja. Svi bugarski vladari i carevi iz tog vremena davali su velike donacije manastiru, i on je napredovao do vremena kada je Bugarska pala pod tursko ropstvo, kada je manastir i srušen.

Obnavljanje svetinje počinje krajem XV veka, kada su obnovljene osnovne zgrade, a zahvaljujući donacijama mnogih bugarskih rodoljuba sagrađene su i stambene zgrade. Na sredini dvorišta je sagrađena najimpresivnija kamena kula, koja i danas nosi ime svog tvorca – sevastokrator Hrelja.

Rilski manastir se nalazi na oko 104 km od Banskog, ali zaista vredi preći toliki put.

Ovo je samo deo znamenitosti u Banskom i njegovoj okolini, koje možete posetiti dok ste na odmoru u nekom od hotela u Banskom.

Da, Bansko je neosporno najpopularnije ski odmaralište, ali i grad Bansko je među najpoželjnijim turističkim destinacijama za vreme praznika.

Ako još uvek niste izabrali gde da provedete božićne i novogodišnje praznike, naš savet je da ne gubite vreme, već da spremite kofere i da doživite jedan neverovatan božićni odmor u Banskom 2017.

Samo, požurite, i rezervišite smeštaj u hotelu u Banskom, jer je grad atraktivan za mnoge turiste širom sveta, koji dolaze da uživaju ne samo u toplom balkanskom gostoprimstvu i ukusnoj hrani, već i u ski stazama i znamenitostima grada i njegove okoline.