O Banskom

Grad Bansko je međunarodno poznato planinsko odmaralište, koje privlači mnoge turiste iz Bugarske i inostranstva, tokom svih godišnjih doba. U Banskom i okolini ima 320 objekata za smeštaj turista sa više od 16 000 mesta – kuće za goste, hoteli sa 2, 3, 4 zvezdice, luksuzni hoteli sa 5 zvezdica.

U prodavnicama je u ponudi raznovrsna roba, vezana za sport, modu, predmete za svakodnevnu upotrebu, izrada umetničkih zanatskih proizvoda. Bankomati se nalaze na ključnim mestima u gradu – javne zgrade, muzejski objekti, hoteli, restorani, u blizini lifta.

Tokom zime, u Banskom se održava niz državnih i prestižnih međunarodnih takmičenja u alpskim disciplinama. Obezbeđeni su savršeni uslovi kako za profesionalne sportiste, tako i za ljubitelje i početnike.

Tokom ostalih godišnjih doba u ponudi su različite zabave i atrakcije kako u gradu, takoi u planini. Organizuju se izleti i šetnje planinom, i posete kulturnim, istorijskim i arhitektonskim znamenitostima. Neke od njih su jedinstvene ne samo u Evropi, već i na svetskom nivou. Postoji mogućnost za bavljenje mnogim sportovima, uključujući i one ekstremne. Kulturni kalendar tokom cele godine obiluje međunarodnim festivalima, konkursima i koncertima.

Osim za odmor i team building, ovde postoje povoljni uslovi i za poslovne sastanke, konferencije, obuke. Na primer, apart-hotel Lucky Bansko SPA & Relax sa 5 zvezdica, već tri godine je domaćin prestižnog međunarodnog fitnes festivala, koji je 2016. godine ugostio više od 600 fitnes instruktora iz svih krajeva sveta.

U gradu živi oko 8000 stanovnika, ali stalnim prilivom turista on je živ i dinamičan tokom cele godine.

OPŠTINA BANSKO

opština bansko

Grad Bansko je dobro uređen opštinski centar. Opština Bansko se nalazi u Blagoevgradskom rejonu, sa brojem stanovnika, malo više od 12 000. U teritoriju grada, osim opštinskog centra Bansko, ubrajaju se i grad Dobrinište, koji je rehabilitacioni i lekoviti centar na samo 6 km od grada Bansko, i sela Filipovo, Mesta, Obidim, Kremen, Osenovo i Gostun.

Više od 60% stanovništva opštine Bansko se bavi turizmom. Dobro je razvijena poljoprivreda, a najrazvijeniji su stočarstvo i proizvodnja krompira, kao i proizvodnja nameštaja.

Opština Bansko je među prvih 10 opština koje su usvojile najviše sredstava iz evropskih fondova, po glavi stanovnika. Tako, opština Bansko ima dobro izgrašenu infrastrukturu i uređen saobraćaj, uključujući i tranzitni i teretni saobraćaj, dobro održavanu mrežu ulica i pešačkih zona, parking zona i biciklističkih staza. U opštini Bansko su dobro održavani i muzejski objekti i arhitektonski rezervati. Za više informacija, možete posetiti zvanični veb-sajt opštine:  https://bansko.bg/

MAPA BANSKOG I GEOGRAFSKI POLOŽAJ

mapa banskog

Bansko se nalazi u severnom podnožju planine Pirin. Opština Bansko se graniči sa opštinama Razlog, Sandanski, Kresna, Belica, opština Goce Delčev, Garmen i opština Velingrad, koja pripada Pazardžiškom rejonu.

Do Banskog se dolazi vrlo lako – grad je udaljen 160 km južno od Sofije (od kojih, 120 km je auto-put), 145 km od Plovdiva, i 56 km od Blagoevgrada. Mogu da se koriste i autobuske linije od Sofije i drugih većih gradova.

Pirin je kompaktna planina alpskog karaktera, i njen reljef je vrlo različit – od ravničarskog u dolinama reka, preko brdovitog, do vrlo izraženog planinskog. Bansko se nalazi na 927 metara nadmorske visine, u okolini reke Mesta nadmorska visina iznosi 600 metara, a najviša tačka je vrh Vihren – 2914,3 m. Tako, srednja nadmorska visina iznosi – 1033 m. Ovo planinu Pirin čini drugim najvišom planinom u Bugarskoj, posle planine Rila, čiji najviši vrh Musala dostiže visinu od 2925 m. Tako, odmaralište je osim za sve druge turiste, atraktivan čak i za alpiniste.

U blizini Banskog nalazi se nacionalni park Pirin, koji je zajedno sa parkom Rila i Centralni Balkan, jedan od tri nacionalna parka u Bugarskoj. Osim toga, park je priznat od strane Organizacije UN, kao jedna od teritorija u Evropi od svetskog značaja. U njemu se nalazi prirodni rezervat Bajovi dupki – Džindžirica, koji je uključen u spisak organizacije UNESCO.

ISTORIJA

istorija banskog

Banska bugarska opština je osnovana oko 1850. godine. Međutim, postoje kategorični dokazi, da ova oblast ima bogatu istoriju, koja datira od drevnih vremena. Uz to, stanovništvo ove oblasti je bilo bogato. O tome govore ostaci i za tadašnje vreme skup i dragocen nakit, proneđeni tokom arheoloških istraživanja.

Prilikom arheoloških istraživanja, na 4 km od Banskog je pronađen grad-tvrđava, koji datira još iz vremena Tračana. Prema pronalascima, pretpostavlja se da je ovde bilo vojničko pleme Dai, koje je spomenuto u Homerovom spevu „Ilijada“. Druge iskopine otkrivaju još drevniju istoriju – na većoj dubini pronađeni su podaci o ljudskoj delatnosti, koja datira do 5000 godina pre Hrista, tj. – preci Tračana.

Tokom različitih perioda u ovoj bogatoj istoriji grad-tvrđava je obnavljan – ovde postoji i ranohrišćanski hram, a razvoj se nastavio sve do padanja pod tursko ropstvo – ovde je lokalno stanovništvo dalo svoj poslednji otpor osvajaču. Tokom Renesanse, razvila se trgovina sa Egejskom obalom, a takođe i sa velikim trgovačkim centrima Zapadne Evrope.

Period se karakteriše brzim porastom i razvojem nacionalne samosvesti. Tako je rejon postao centar bugarskog Preporoda, sa velikim značajem za bugarsku istoriju.Ovde je Pajsije Hilandarski napisao „Istoriju slavenobugarsku“, ovde je rođen i živeo ugledni prosvetitelj Neofit Rilski, veliki broj sveštenika i učitelja, ali i hajduci, učesnici u oružanoj borbi za oslobođenje.

U burnoj istoriji rejona izdvaja se Kresnensko-Razloški ustanak. Tada je proglašeno „Razloško carstvo“ sa centrom u Banskom, koje je trajalo 7 dana. Kasnije, tokom 1896. godine, ovde je bio centar VMORO, a stanovnici Banskog su takođe masovno učestvovali i u Ilindensko-preobraženskom ustanku, tokom 1903. godine. Današnja opština, kao teritorija, uključena je u teritoriju Bugarske tokom 1912. godine.

ZNAMENITOSTI

znamenitosti u banskom

Gosti Banskog imaju priliku za šetnje i ekskurzije do jedinstvenih prirodnih znamenitosti, među jedinstvenim pejzažima planine Pririn, kao i za maršrute i ekskurzije do znamenitosti na planinama Rodopi i Rila.

Samo na 14 km od Banskog nalazi se Bajkuševa munika – nešto, što čovek retko može da vidi: drvo je starosti više od 1300 godina, obima stabla oko 8 metara i visine – preko 25 m. Osim toga, apart-hotel Lucky Bansko SPA & Relax organizuje i šetnje, čije maršrute uključuju jedinstvene prirodne znamenitosti – jezera Oko, Ribno, Muratovo, Vasiliška i Valjaviška jezera, Popovo jezero, vrh Vihren.

Mnogi turisti koriste priliku da posete i Jagodinsku pećinu, čija dužina do najnižeg nivoa, koji je elektrificiran i dostupan, iznosi 1100 metara.

U Banskom je takođe dobro razvijen i kulturni turizam, jer ova oblast ima vrlo bogatu prošlost i mnogobrojne istorijske, verske i arhitektonske znamenitosti. Ovde ima više od 140 spomenika kulture iz različitih epoha, od kojih su neki jedinstveni i od svetskog značaja.

Jedan od takvih spomenika kulture je i crkva u Dobarskom, na 20 km od Banskog. Hram datira iz 1614. godine, a na freskama koje se u njemu nalaze prikazano je i naseljavanje ovih mesta od strane oslepljenih vojnika cara Samuila nakon tragične bitke kod Belasice tokom 1014. godine. Freske su vrlo dobro očuvane i nalaze se pod zaštitom organizacije UNESCO.

Veliko interesovanje privlači i memorijal Pajsija Hilandarskog. Samo ovde se može videti tačna kopija ćelije, gde je Pajsije Hilandarski napisao „Istoriju slavenobugarsku“. Ovde se nalaze i druge kulturne znamenitosti – muzej Neofita Rilskog, muzej Nikole Vapcarova, Banska umetnička škola, sa svojom stalnom ekspozicijom.

VELJANOVA KUĆA

Veljanova kuća | Lucky Bansko SPA & Relax

Među mnogim znamenitostima u Banskom posebno je zanimljiva Veljanova kuća. Ona pokazuje život i duh stanovništva tokom perioda Renesanse. Kuća je ukrašena freskama i rezbarijom, što pokazuje eleganciju i osećaj za lepotu. Isto tako, prisutna je i „ambrazura“ za zaštitu porodice – debeli kameni zidovi, prozori sa čvrstim rešetkama, skloništa.

Osim Veljanove kuće, sve kuće tog vremena su pravljene sa zidovima visine iznad jednog metra. Osim za zaštitu, imali su i dosta praktično rešenje u spambenom prostoru – za ugrađene dolape, ormare i dr. Na donjem spratu su bile „kancelarije“ – obori, radionice ili dućani.

FESTIVALI

Mnogi turisti dolaze u Bansko i zbog različitih međunarodnih festivala, konkursa i kulturnih praznika, koji se organizuju tokom cele godine. Među njima su festival baleta, operske muzike, Međunarodni džez festival, festival balkanske muzike, kulinarski festival, festival umetnosti, koji na jednoj sceni ujedinjuje narodne igre, sportske i latino plesove, klasični i moderan balet , ulične plesove.

Takođe se održava i bugarsko-makedonska turneja velikih hip-hop zvezda, dečiji međunarodni konkurs lepote i talenata „Little Miss & Mister Galaxy“. Vrlo je interesantan – i za Bugare i za strane turiste – festival kukera, na kojem se mogu videti vrlo atraktivni obredni kostimi i maske. Ovaj festival „otvara godinu“ 1. januara, i predstavlja kulminaciju božićnih i novogodišnjih praznika, koji se organizuju u odmaralištu tokom meseca decembra.

ATRAKCIJE

atrakcije u banskom

Bansko u svojoj ponudi ima raznovrsne atrakcije za turiste. One su od „umerenijih“ sa masivnijim sportovima, jahanjem, biciklizmom i hobijima, do ekstremnih atrakcija sa mnogo adrenalina. Penjanje stenama različitog stepena teškoće se organizuje na 10 mesta, a lokalitet Pećine je na 3 km od Banskog.

Organizatori ovih atrakcija su obezbedili i profesionalne instruktore alpinizma i planinskog spašavanja, obezbeđene stene za obuku, i raspolažu kompletnom opremom za obuku.

Rafting i veslanje se organizuju na rekama Struma i Mesta. Turistički biznis u Banskom radi sa posebno odabranim rafting klubovima i dokazanim profesionalcima u oblasti organizovanja ovakvih atrakcija, uz garantovan visok nivo bezbednosti, i nudi ga zainteresovanima. Kao dodatak su i druge atrakcije – Off Road maršrute po terenima različite težine.

MASOVNI SPORTOVI

Konjički sportovi | Aparthotel Lucky Bansko SPA & Relax

U Banskom postoje uslovi za različite vrste masovnih sportova. Izgrađeni su moderni sportski tereni, na kojima može besplatno da se igra tenis, fudbal, košarka, odbojka. Oni su ograđeni, imaju savremenu podlogu i klupe za odmor. Pored igrališta se nalaze i dečija igrališta sa penjalicama i ljuljaškama.

Ljubitelji golfa mogu da prihvate izazov da igraju na planinskom terenu. U Banskom postoji šampionsko igralište sa 18 rupa, i drugo, manje, sa 5 rupa. Golf može da se trenira i u golf akademiji, koja je u potpunosti opremljena najmodernijom tehnikom, i nalazi se među vodećim golf akademijama u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Obezbeđen je transport do igrališta, i nazad.

U Banskom se organizuju i hobi atrakcije. Jedna od mogućnosti za ribare je izlet do kompleksa „Ribarnika“. Nije potrebno da nosite pribor, sve možete iznajmiti na licu mesta. Tamo ribari mogu da uživaju u svom hobiju među jedinstvenim prirodnim pejzažima, a nakon toga ulovljena riba može da bude ukusno pripremljena i konzumirana na otvorenom. Postoje slične mogućnosti i za nekoliko jezera.

Lovci mogu da izlaze na različite državne farme za uzgoj divljači  Starijat Dikčan, Harami bunar, Batišta, Višterica. Životinje koje se najččešće sreću su crveni jelen, muflon i divlja svinja. Sve to može da bude i samo foto lov, a iskustva ga čine jednom od velikih atrakcija u rejonu.

Planinsko jahanje se održava na 10 km od grada, u bazi „Rusaliite”. Baza je pogodna i za početnike, a obezbeđeni su instruktor i vodič konja. Jahanje može da se zameni gađanjem lukom i strelom ili vazdušnom puškom. Kao dodatak može se posetiti farma za uzgoj fazana i paunova.

Od juna do septembra, rejon je pogodan i za planinski biciklizam. Postoji 2250 m duga biciklistička staza, izgrađena od strane Opštine Bansko, i još 200 km markiranih maršruta.

SKIJANJE

skijanje u banskom

Od sredine decembra do marta, aprila, Bansko privlači turiste odličnim uslovima za skijanje. U ski staze i propratne objekte uloženo je više od 40 miliona evra za savremenu tehnologiju i tehniku za sport, bezbednost i opremu.

Ovim je Bansko kao skijaško odmaralište izvojevalo međunarodno priznanje – ovde se održava Evropski kup u alpskim disciplinama i biatlonu. Tokom 2019. godine, u Banskom će se održati Svetski kup u skijanju za muškarce, a tokom 2020. godine – za žene. „Financial Times“ navodi Bansko kao najbolje skijaško odmaralište u Istočnoj Evropi.

  • Piste

Uz profesionalni sport, u Banskom postoje uslovi i za ljubitelje i početnike. Od ukupne dužine od 75 km, Bansko ski piste, – 35% su piste za početnike, 40% piste za srednje napredne i ostalih 25% – za napredne skijaše. Sve piste su bezbedne i dobro održavane. Postoji i niz škola skijanja, ski ormari i oprema. Za najmlađe je namenjena pokretna pista-vrteška, kao i dečiji ski vrtić.

Izgrađen je jedinstveni 16 km dug skijaški put, koji povezuje grad sa najvećom pistom za skijanje. Put je osvetljen, osiguran mašinama za sneg, pogodan i za skijaše i za snoubordiste, srednje napredne.

  • Liftovi

U Banskom postoje različiti liftovi, koji opslužuju određene ski piste. Ovi liftovi su pogodni za brz dolazak na početak određene piste, omogućavajući turistima da uživaju u neverovatno lepoj panorami. Od liftova koji su u ponudi, mogu de se biraju oni sa sedištima, kabinama i žičare. Njihova ukupna dužina je 22 kilometra. Lift sa kabinom ima kabinu od 8 mesta i opslužuje piste 1 i 2. Njegova dužina je 6315 metara, i povezuje grad sa skijaškim kompleksom. Postoje i liftovi sa 3, 4 i 6 sedišta, jednosede i dvosede žičare, kao i dečija žičara.

Obezbeđeno je i 230 mašina za sneg, koje su u stanju da pokriju sve korišćene trase, tako da postoji mogućnost da se garantuje snežni pokrivač čak do meseca maja.

  • Snoubord

Još jedno priznanje Banskom za idealne uslove za zimske sportove, došlo je od strane Komiteta za snoubord pri Međunarodnoj skijaškoj federaciji. Tokom januara 2018. godine ovde će se održati Svetski kup, a pre toga će biti organizovan 10-dnevni pripremni kamp za sve takmičare snoubord u Banskom, koji će započeti trku na svetskom nivou.

Cilj je da se snoubordisti pri odličnim uslovima u Banskom, maksimalno dobro pripreme kako za Svetski kup u Banskom, tako i za olimpijadu u Pjongčangu. Ove godine, po privi put, u Banskom je održan Svetski kup u snoubordu, na kom je učestvovalo više od 200 najboljih snoubordista.