Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Noć evropskog muzeja u Banskom

Ideja za kulturnu inicijativu Evropskog muzeja muzeja pokrenuta je 2005. godine, prvi put je takav događaj organizovan u Parizu, Francuska.

Organizatori pokreću inicijativu sa jednom glavnom svrhom – da izazovu interesovanje više mladih i porodica za posete muzejima, galerijama i drugim kulturnim institucijama. Da bi pobudili ovo zanimanje, palo im je da posetiocima omoguće besplatan pristup jednom od muzeja i galerija preko noći.

Noć muzeja u Banskom | Lucky Bansko

Inicijativa se pokazala tako uspešnom da su se već sledeće godine i ostali gradovi u Francuskoj pridružili i počeli da organizuju besplatne posete kulturnim institucijama za jedan dan. Lako – polako, a gradovi iz susednih zemalja podelili su inicijativu i postalo je jasno da ona postaje nešto globalno.

Inicijativa se pokazala tako uspešnom da su se već sledeće godine i ostali gradovi u Francuskoj pridružili i počeli da organizuju besplatne posete kulturnim institucijama za jedan dan. Lako – polako, a gradovi iz susednih zemalja podelili su inicijativu i postalo je jasno da ona postaje nešto globalno.

Naša država pridružila se Evropskoj noći muzeja 2005. godine, počevši od Plovdiva. Nakon svog uspešnog početka u gradu, Noć muzeja počinje da se održava u početku u velikim gradovima, a danas se događaj odvija u gotovo svim gradovima zemlje. Europska noć muzeja se već nekoliko godina održava u Banskom!

Noć muzeja u mestu letovanja obeležava se domaćinima različitih kulturnih događaja.

Noć muzeja u Banskom| Lucky Bansko

Ove godine Banskili i gostima grada u Banskoj kući umetnosti predstavljena je izložba „Za one domoljubne ljude“, gde su prvi put izloženi dokumenti i materijali za život i aktivnosti čitave galaksije poznatih banskala.

Prema tradiciji, u noći muzeja, institucije kulture rade honorarno, tako da svako ko želi da se upozna sa istorijom Banskog i njegovim velikim ličnostima može to učiniti besplatno i u bilo koje vreme što je zgodno.

Ove godine muzeji u Banskom koji su besplatno otvorili svoja vrata posetiocima bili su:

Kuća – Muzej Nikole Vaptsarova

Muzej u Banskom Nikole Vaptsarova | Lucky Bansko

Tokom inicijative, muzej je otvoren od 9 do 14 i od 17 do 23 sata, a oni koji ga žele razgledati bili su izuzetno zauzeti.

Nikola Vaptsarov nije samo jedna od najpoštovanijih ličnosti rođenih u Banskom, već je jedan od najomiljenijih pesnika u Bugarskoj. U kući Muzeja poezije posetioci su mogli da dotaknu Vaptsarov život i delo, nauče njegove pesme, vide sobu u kojoj je mladi Vaptsarov proveo prve godine svog života.

Radi udobnosti posetilaca, tokom Evropske noći muzeja u Banskom muzeju zaposleni su kao vodiči i ispričali malo poznate činjenice o životu Vaptsarova i njegove porodice.

Kuća – Muzej Neofita Rilskog

Muzej neofita Rile u Banskom | Lucky Bansko

Benina kuća ili kuća – Muzej Neofit Rilski otvoren je od 9:00 do 14:00 i 17:00 do 20:00. Posetioci muzeja mogli su razgledati svaki kutak kuće velikog Banskalija, zaviriti u ćelijsku školu, sedeti u predvorju i videti muzejski eksponat koji govori o životu i prosvećivanju Neofita Rilskog.

Stalna izložba ikona

Stalna izložba ikona otvorena je od 09:00 do 14:00 i 17:00 do 23:00. Tokom besplatne posete FDI posetiocima su predstavljeni radovi slikara i slikara iz Banske umetničke škole.

St. Paisii Hilendarski Državno osiguravajuće društvo

Duhovno – istorijski centar „St. Paisii Hilendarski ”radi honorarno od 09:00 do 14:00 i od 17 do 23 časa. Posetioci su se dotakli života Paisija Hilendarskog u SIC-u. Tokom besplatne turneje posetioci su posetili kopiju ćelije Paisija Hilendarskog koja je sadržala „Slavensko-bugarsku istoriju“ i kopiju kapele „Sv. Ivan Rilski ”iz manastira Hilendar. Iako je duhovno i istorijsko središte jedna od novoizgrađenih zgrada u Banskom, muzej je takođe impresivan svojim arhitektonskim i neprocenjivim artefaktima pohranjenim u njemu.

Velian kuca

Arhitektonski spomenik radi od 9 do 14 i 17 do 23 sata. Velijanova kuća izuzetno je remek-djelo banske arhitekture s kraja 18. i početka 19. vijeka. Poklonjen majstoru Velijanu Ognevu, zbog svog jedinstvenog dela na ukrašavanju crkve Svete Trojice, on je rekonstruiše i slika na način koji je danas primamljiv.

Posetioci Velijanove kuće imali su zadovoljstvo čuti priče vodiča, koji nisu propustili da povedu goste iz cele Velijanove kuće i da ispričaju zanimljive priče o kući učitelja Velana Ogneva.

Radon kuca

Muzej Radon kuca | Lucky Bansko

Tokom Noći muzeja u Banskom, Istorijski i Etnografski muzej otvoren je od 09:00 do 14:00 i od 17:00 do 23:00. Posetioci su u muzeju mogli da se upoznaju sa istorijom grada, životom ljudi i upoznaju malo poznate dokumente, fotografije, predmete i autentične nošnje.

Evropska noć muzeja u Banskom obeležava se već nekoliko godina, a svake godine postoji tendencija da se u program uključi više muzeja. Svrha opštine Bansko je da dodatno promoviše znamenitosti grada i da upozna svoje stanovnike i goste sa njegovom istorijom.

Kako se možete uključiti u Noć evropskog muzeja u Banskom?

Jedini preduslov je biti u gradu kada se odvija kulturna inicijativa. Budući da su muzeji u kojima rade honorarno i besplatno ih možete posetiti, sve ih možete pregledati ili zaustaviti one koje stvarno želite da vidite.

Ako želite da vidite sve muzeje, a ne samo da idete od muzeja do muzeja, možete pitati da li su organizovani obilasci i pridružite se nekoj od grupa u pratnji licenciranog vodiča.

Ako ste sigurni da ćete dobro uraditi sami i moći ćete da vidite sve što vas zanima, onda samo trebate da izaberete vreme i besplatno razgledate kulturne institucije u okviru Evropske noći muzeja u Banskom.