160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Nacionalni park Pirin

Naša zemlja ima tri nacionalna parka sa kojima smo ponosni – Rila, Centralni Balkan i Pirin.

Nacionalni park Pirin | Lucky Bansko

 

Svi oni su izuzetno lepi i vredni posete, ali Nacionalni park Pirin očarava svoje posetioce prekrasnim pogledom, drevnim šumama, suznim jezerima i rekama, velikom biološkom raznovrsnošću i brojnim znamenitostima, rutama, udobnim kućicama i skloništima i odvojenim šetalištima. and picnic.

Park se nalazi (i sasvim logično) na teritoriji Pirina, a njegova ukupna površina je nešto više od 40.000 ha, što je zapravo značajan dio planine.

Njegova istorija je počela pre više od 50 godina, tačnije 1962. godine, kada je odlučeno da bi se sačuvala biodiverzitet alpskih delova planine, odluka tadašnje vlade zemlje da stvori nacionalni park Vihren.

Park se nalazio na površini od nešto više od 6.000 hektara, što je uključivalo alpski teren planine u granicama između Demianice i Bunderice.

Godine 1974. promijenjen je naziv zaštićenog područja u Nacionalni park Pirin, a njegovo područje je počelo da se blago povećava i dostiglo nešto više od 26 000 hektara. Iste godine u njemu su bili i rezerve „Baiuvi dupki“, „Malka Gingerjiriza“ i „Segmentepe“.

Zbog velikog biodiverziteta, Pirin park je 1983. godine uvršten na listu UNESCO-a.

Nakon demokratskih promjena u zemlji, ime i granice Nacionalnog parka su se još jednom promijenile. Godine 1994. park je uvršten u rezervat „Iulen“, a 1999. godine njegov naziv je promijenjen u Nacionalni park Pirin, kako ga danas nazivamo.

Nacionalni park pokriva delove sedam opština u Pirinu, uključujući Bansko, Razlog, Sandanski, Gotse Delčev, Simitli, Strumiani i Kresnu.

Интересантно је знати да је његова најнижа точка улаз у парк преко Банског (950 м), а највиши врх је Вихрен (2914 м). Као што смо напоменули, Национални парк Пирин има велики биодиверзитет, што га чини једним од највреднијих природних паркова у нашој земљи.

U okviru parka nalazi se skoro 200 lekovitih biljaka i biljaka, preko 1000 viših biljaka, mahovina, algi i dr. Fauna nacionalnog parka je takođe veoma bogata i raznovrsna, sa toliko beskičmenjaka, preko 200 vrsta kralježnjaka i preko 160 vrsta ptica.

Životinjski svijet u Parku Pirin | Lucky Bansko

 

Park parcele

Nacionalni park Pirin je regionalno podeljen na 6 parkova:

Vihren

Vihren je dio Pirinskog parka, gdje je turistička mreža najrazvijenija. Jedan od razloga za veliku popularnost Vihrenskog univerziteta je što se nalazi u blizini Banskog, koje je ne samo popularna skijaška destinacija, već ima razvijen ljetnji i zimski planinski turizam.

PU „Vihren“ obuhvata područja oko Banderice, Demianice, Cirkusa, Vasilaškog, Tipitskih jezera, Longo, Clover i drugih jezera. Najviši vrh u Pirinu – Vihren i Baikusheva Mura, koji su jaka atrakcija za turiste koji dolaze na odmor u Bansko, nalaze se u granicama Vihrenske PU.

Bezbog

U granicama Bezboga nalaze se dijelovi rezervata Iulen, Polejanski vrh, Cirkusi, Popovoto, Polejanski, Kremenski, Ribnite, Samodivki, Kameniški jezeri. Ova oblast ima visoke, zimzelene šume, bujne livade i izuzetno lepa i čista jezera.

PU „Bezbog“ obuhvata delove opštine Dobrinishte.

Ako se nalazite u području Banskog, možete se uputiti do brvnare Bezbog sa sjedežnicom iz Dobrinishte, a odatle nastavite šetnju kroz Nacionalni park Pirin i PU Bezbog.

Tri rijeke

Teritorija PU 3 rijeke ima površinu od oko 4000 hektara, koja pokriva područje na kojem se sakupljaju tri rijeke, iz kojih dolazi ime. Park Tri Rivers je jedno od najatraktivnijih područja Nacionalnog parka Pirin. Na njenom teritoriju napreduju stara stabla kao što su bela jela, javora, beli bor, smreka, jela i dr.

Mnoge dobro označene turističke rute prolaze kroz područje parka, a oni koji se žele opustiti nakon dugog dana u planini mogu to učiniti u jednoj od najboljih planinskih koliba – Koliba Pirin, koja se nalazi u regiji Tri rijeke.

Sinanica

Ovo je jedini park u Nacionalnom parku Pirin, koji obuhvata područja tri opštine. Područje na kojem se nalazi park je nešto više od 6000 ha, sa 5444,3 ha. je šumski fond kojim dominiraju vrste drveća kao što su javor, beli bor, crnogorične šume, bela jela i dr.

Na teritoriji Sinanice nalaze se i kristalno čista planinska jezera Vlachinski, Sinanishki i Georgiiski, staze Valhinski, Sinanishki i Georgiiski, vrhovi Sinanica, Muratov, Hovinati. Ovdje su flora i fauna izuzetno raznovrsni, a parkski park privlači mnoge domaće i strane turiste. Kroz područje prolaze dvije turističke rute.

Kamenica

Park Kamenica prostire se na 8.000 hektara, od čega nešto više od 3000 hektara. su pošumljene šume javora, belog bora, bele jele, jele, bukve, smreke i drugih. Na teritoriji parcele nalaze se predivna jezera Tevno (najveće i najveće jezero u Pirinu – 2512 m), Kuklensko, Čajarski, Bašlijski i reke koje prolaze kroz nju su Kriva, Bašliiska, Spanopolska, Begoviška. , Mozgoviška.

Na livadama i među šumama parka nalazi se bogata raznovrsnost planinskih maka, šindra, mogu se vidjeti i zaštićene vrste kao što su žuta encijan i druge. Među životinjskim vrstama mogu se vidjeti orlovi, orao, grabljivice, divokoza, jelen, jelen, medvjed, vuk i drugi.

Kroz Kamenicu prolazi nekoliko turističkih ruta, a neke od najpopularnijih i najomiljenijih turističkih lokacija na području su Tevno ezero, Spano pole, Begovica i drugi.

Opština Sandanski, koja je jedan od najpopularnijih balneoloških centara u zemlji i ima razvijeni turizam, brine se za područje parka.

Baiuvi Dupki

Površina ove parcele je 4842,1 ha. i unutar njenih granica su delovi teritorija opština Simitli i Razlog. Područje parka zauzima sjeverozapadne dijelove Nacionalnog parka i dobilo je ime po rezervatu biosfere Baiuvi Dupki – Dzhindzhiritsa.

Smješten između Baiuvi Dupki cirkusa, Razlogi Suhodol, neki od atraktivnih vrhova Pirina kao što su Banski Suhodol, Dautov vrh i Bjala Reka, područje parka Baiuvi Dupki iznenadili su posjetitelje velikim bogatstvom životinjskih i biljnih vrsta koje rastu i naseljavaju njenu teritoriju.

Popularna ruta E 4, koja počinje od Pirineja, prolazi kroz Alpe, Rilu, Pirin i završava na Peloponezu.

Biljni svet Pirin Park | Lucky Bansko

 

Nekoliko veličanstvenih rezervata divljih životinja nalazi se unutar Nacionalnog parka

„Baiuvi Dupki – Djindjiritsa“

Zaštićeno područje je osnovano u prvoj polovini 20. stoljeća, točnije 1934. godine. Granice rezervata pokrivaju vrhove Banski Suhodol i Pirin, a na njegovoj teritoriji se može vidjeti izuzetno raznolika biljna i životinjska vrsta.

Zbog velikog biodiverziteta, 1977. godine rezervat Bajevi Dupki – Džindžirica je dodan na listu rezervata biosfere za UNESCO.

Rezerviši „Ulen“

„Ulen“ je otvoren 1994. godine kako bi sačuvao neprocenjive biljne vrste i populacije životinja koje žive na njenoj teritoriji. Područje na kojem se nalazi Iulen je 3156,2 ha i tamo rastu bijele jele, jele, lignje, smrča i druge.

U rezervatu se može vidjeti više od 700 vrsta biljaka, od kojih su neke uvrštene u Crvenu knjigu Bugarske. Životinjske vrste koje žive na teritoriji „Ulen“ su medvjed, divlji koza, vuk i drugi.

Tisza Reserve

Rezervat se nalazi u gradu Kresna i selu Gorna Breznitsa. „Tisata“ je 1949. godine proglašena za rezervat pod imenom „Tisova marchina„. Godine 1977. proširuju se granice rezervata i mijenja se u Tisu. Godine 1991. rezervat i njegova susjedna tampon zona proglašeni su posebnim područjem koje osigurava konzervaciju drveća kleke.

Sjedište Nacionalnog parka Pirin nalazi se u gradu Bansko, gdje gosti mogu dobiti detaljne informacije o parkovima i rezervatima na području parka, kao i informacije o najzanimljivijim i najpopularnijim znamenitostima i rutama.

U informativnom centru turisti mogu pogledati i izložbu Pirin šuma, iz koje mogu saznati zanimljive činjenice o Pirinu i njegovoj flori i fauni.

Turisti i gosti grada mogu pronaći Informativni centar na adresi Pirin 4.

Centar za posetioce radi bez pauze i sa radnim vremenom kako sledi:

  • zimi – od 09.00 do 17.00
  • tokom leta – od 09.00 do 17.30

Gosti hotela Lucki Bansko mogu doći do Informativnog centra Nacionalnog parka Pirin za samo 6 minuta autom ili 10 minuta hoda

Ako ste i gost hotela, ali ne želite da posetite informativni centar, ulaz u Nacionalni park Pirin je samo 16,3 km. van grada i doći do njega će trajati samo pola sata.

Ne zaboravite da se Baikusheva Mura nalazi na teritoriji Vihrenskog parka i odatle možete ponovo započeti obilazak Nacionalne parka.

Nacionalni park je izuzetno lijep i bogat bioraznolikošću, a na njegovoj teritoriji mogu se vidjeti stoljetne šume, bezbroj biljnih i životinjskih vrsta. Mnoge planinarske staze prolaze kroz park, izgrađene su dobro označene eko-staze, a postoji mnogo mesta za opuštanje.