160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Muzej kuće – Nikola Vaptsarov

Jedinstveni istorijski simbol Banskog

Osim što je atraktivan centar za sve ljubitelje sporta na skijalištima i zabave u planinama, Bansko ima bogatu istorijsku pozadinu i ima puno ponuda za one koji su zainteresovani za bugarsku istoriju. U Banskom je dom izuzetno nadarenog bugarskog pesnika koji je dao svoj život borbu za mir – Nikola Ionkov Vaptsarov. Muzej kuće Vaptsarov u Banskom je jedna od najposećenijih destinacija u regionu.

Kућа Nikole Vaptsarova Lucki Bansko

Muzej kuće Nikola Vaptsarov jedan je od prvih muzeja u regionu Pirina i jedan od najstarijih. Muzej je sagrađen u kući u kojoj je jedan od najbrilijantnijih i najpopularnijih bugarskih pjesnika KSKS veka. Nikola Vaptsarov je živio sa svojom porodicom posle 1912. godine. U ovoj kući pesnik stvara neke od svojih najpopularnijih pesama. Deo njega zauzima izložbene i predavačke sale, a drugi deo je stambeni dio.

Kuća-muzej je postao jedan od jedinstvenog karaktera ovog prelepog planinskog grada, koja je rodni grad mnogih izvanrednih Bugara kao početnik Rilski Plovdiva. Već više od 60 godina, kuća-muzej Nikola Vaptsarov zadržao je duh pesnika živog u srcima naroda.

Godišnje nagrnuli ljudi iz Bugarske i iz inostranstva da saznaju više o životu voljenog sina Bansko da iskuse autentičnu atmosferu svojoj kući i dokonat na delić njegovog poetskog genija. I svaki bugar sigurno mora posjetiti dom ovog velikog bugarskog pjesnika.

Kakva je istorija kuće Nikole Vapcarova?

Nakon što je muzejska kuća otvorena 1952. godine kao muzej, muzej je započeo u regiji Bansko. Stoga postaje jedan od najstarijih muzeja u regiji Pirin. Muzej predstavlja etnografsku zbirku ličnih stvari, fotografija, priča, sjećanja u vezi sa životom Nikole Vaptsarova (1909 – 1942), koju karakteriše antifašistički.

Unutrašnjost kuće Nikola Vaptsarov

Predstavljena tematski vezane izloženosti ta slika predstavlja različite periode u životu pisca. Njegov značajan rad mu daje počasno mesto među najpopularnijim bugarskih pesnika dvadesetog veka. Izložba predstavlja muzej predstavljen Etnografska zbirka života pesnika i pokriva ceo period od detinjstva do smrti jer je zahtev njegove majke Jelena Vaptzarova je obnovljena autentični domaći ambijent sa maksimalnom tačnošću, jer je tokom njegovog detinjstva.

Kompletan rad kuće je zbog majke, sestre i brata talentovanog pesnika. I njegova sestra Rajna bio vrhunski vodiči na izložbi. Predstavljena su i soba u kojoj je njegova majka radila Elena Vaptzarova i dnevni boravak i salon. U dnevnoj sobi može da vidi originalni zamah, gde Nikola Vapcarov spavao kao beba.

Muzej prolazi kroz nekoliko rekonstrukcija. Godine 1953. u prizemlju zgrade remodeliranje kao muzej Hall, koji se zatim druge pre 1969. godine izvršena je kompletna rekonstrukcija muzeja 1979. godine. i tokom perioda od 1989. do 1991. godine. Poslednja izložba završena je 1992. godine. nakon rekonstrukcije muzeja.

Ideja iza ovog projekta pripada direktoru Valo Radev, koji je poznat klasik u bugarskom bioskopu, a realizacija projekta prepustite vodeće stručnjake u toj oblasti. Oni donose nekonvencionalne metode za predstavljanje podataka u memorijalni muzej, moderni načini zvuka i svetla koje pomažu posetioca da se preneti na lumena i bolje upoznaju ovu veliku ličnost u bugarskom poeziji.

2008-2009 u kući-muzeju ponovo je obnovljena i potpuno obnovljena bitni deo. Takođe je pripremljen detaljan plan za novu muzejsku izložbu.

Ime kuće ima zanimljivu priču. Rod Vapcarov se zove tako, jer je korišćen pre primene novog porodične kuće kao vaptsarnitsa, što znači boju. Meštani se zove Vapcarov kuća, i tako vremenom ime Vapcarov počeo da tretira svoje stanovnike – porodicu talentovanog pesnika.

Muzej kuća „Nikola Vapcarov“ otvoren je kao muzej povodom dodele Nikola Vapcarov sa Međunarodnim nagradu za mir, koji je u svojih 32 godina života ostavio svoj značajan uticaj ne samo na bugarskoj literaturi, ali i istorije.

Nikola Vapcarov je bio saradnik ilegalno u to vreme Bugarske komunističke partije i otvoreni antifašista. Godine 1942. pesnik je uhapšen i osuđen na smrt u skladu sa zakonom o zaštiti države da organizuje subverzija ustanovljenog poretka države tokom rata.

Šta se može videti u muzejskoj kući?

Kuća-muzej sastoji se od tri funkcionalna dela. Svi eksponati izložbe muzeja nalaze se na dva sprata. Postoji i veliki broj originalnih zvaničnih dokumenata, kao što je Vaptovskij baptistički sertifikat, beležnica Nikole Vapcarova, koju je njegova majka donirala, sertifikate o obrazovanju.

Kuућa Nikola Vaptsarov Lucki Bansko

Na zidovima su predstavljeni odlomci iz poezije Vaptsarova, kao i razne beležnice i lične stvari pesnika. Postoji i lični pečat još jednog poznatog bugarskog pesnika – Peia Javorova, kao i stari komercijalni prenosni računar.

Na prvom spratu Muzeja prikazuje filmove na različitim jezicima o životu i radu pesnika: engleski, nemački, ruski i francuski jezik za Vaptsarov. Predstavljena je lična priča majke Vapcarov – Elena i posetioci mogu čuti snimak jednog od njegovih omiljenih pesama u obliku izvođenja cappella od bugarskog muškog hora. Pesma se budi svakome ko čuje snažna osećanja.

Tako, korišćenjem izbor filmova prikupljenih u jednoj video programa, posetioci muzeja imaju sjajnu priliku da se upoznaju sa stvarnom životu pesnika blisko. U video sali, koja se nalazi u dve sobe, svi posetioci muzeja mogu da vide porodično stablo pjesnika i drugih porodica Bansko, koje je predstavljeno na posebnom panelu na zidu.

Ovo porodično stablo je predstavljeno na originalan način. Na jednom zidu je kolaž očuvanih crno-bele fotografije koje prikazuju događaje iz života pesnika i ljude njegove porodice.

Ispod njegovih grana su imena mnogih patriotskih Bugara rođenih u Banskom. Učestvovali su u borbama za nacionalno oslobodjenje, sa kojima je poznat i region Banskog. Među njima su izvanredni nastavnici, pedagozi, umetnici, graditelji, zanatlije – svi koji su pomogli u izvesnoj meri Bansko da oblikuju svoju duhovnu pogled u bugarskom perioda preporoda u kojem Bansko takođe videli svoje zlatno doba.

Može se videti i prve publikacije svojih pesama, koje su kasnije u posebnoj knjizi poezije prikupljenih, kao i kopije originalnih rukopisa pesnika. Isto tako, lične stvari, kao što su kostim Nikola Vapcarov i nosi ga tokom snimanja majicu i sat se čuva u vitrini. Fond Muzejske kuće čuva ukupno oko 3.000 eksponata.

Drugi sprat je bio u onom dijelu kuće koji je uglavnom bio naseljen. U dve male sobe koje se nalaze na spratu, je pratio život Nikola Vapcarov posle trenutka kada je počeo svoje studije na Mašinskom fakultetu brodogradnje u Varni. Predstavio bogatu dokumentarnu i slike koje uključuje jedinstvenu zbirku pesama Vapcarov, koji je preveden na nekoliko jezika – „Motor Songs“ izdaju kada je pesnik bio živ.

Zahvaljujući muzeja knjigu poezije će živeti zauvek u bugarskom memoriji. Ova izložba obuhvata i počasni nagradu Vorld Peace saveta, koji je pesnik posthumno dobio u 1952. je izabran među nekoliko desetina predloga iz različitih zemalja. Kongres Svetskog saveta za mir u Parizu i Pragu 1949. godine ugrađen međunarodnu mirovnu nagradu dodeljuje samo namenske borce za mir tokom Drugog svetskog rata.

Vapcarov dobila je nagradu posthumno Drugi kongres mira u Varšavi godinu dana kasnije u mesecu decembru 1953. i dodeli mu je medalja su predati majci pesnika Elena Vaptzarova nakon pripreme.

Ime ovog velikog bugarskog pesnika zaslužuje svetsku ličnost. Kuća-muzej Nikole Vaptsarova proglašen je za istorijski spomenik kulture nacionalnog značaja iz broja 18 Državnog lista iz 1973. godine. To je jedan od 100 nacionalnih turističkih lokacija. I 2009. godine. UNESCO je objavio da je Nikola Vaptsarov ličnost godine. Godinu dana kasnije u decembru 1953

Pesnik Pejo Javorov, blizak prijatelj njegovog oca i istaknuti učesnik borbe za nacionalno oslobodjenje, značajno je doprineo izgradnji Nikole Vaptsarova kao ličnosti. Iavorov je najomiljeniji pesnik Nikole Vaptsarova. U ranim radovima Vaptsarov-a, Iavor-ov stil se može videti.

Koje su tradicije vezane za kuću-muzej Nikola Vaptsarov?

U vezi sa proslavama godišnjice velikog pesnika, organizuju se razne književne večeri, čitanja i filmski projekcije.

Nasleđe Nikola Vaptsarov Lucki Bansko

Kako da stignemo tamo?

Muzej kuce Nikola Vaptsarov nalazi se u centru Banskog, u starom gradu. Naći ćete ga u ulici Nikole Vapcarova 3, na glavnom trgu, u blizini zgrade opštine i pored spomenika poznatog bugarskog pesnika. Ulazna pristojba je 3lv. i za studente i penzionere – 1 BGN. Radno vreme muzeja je 8.30 – 13.00 i 14.00 – 18.00.