Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Mineralni izvori u i oko Elešnice

Mineralni izvori u i oko Elešnice

Elešnica je nesumnjivo jedno od mesta koje ne smete propustiti da posetite kada ste u regiji Banskog. Živopisni pogledi, lekovite mineralne vode, zabava za mlade i stare – selo Razlog nudi svima razne mogućnosti za opuštajući odmor.

Iako nije na listi najpopularnijih planinskih destinacija u Bugarskoj, Elešnica je mesto koje takođe vredi posetiti svaki ljubitelj planine i prelepih i mirnih prirodnih pogleda.

Mineralni izvori u i oko Elešnice

Iako je male veličine, područje sela Elešnica održava se čistim i u dobrom stanju. Privlači bugarske i strane turiste svojim prirodnim resursima i svežim vazduhom. Ako volite planine i seoski turizam, obavezno posetite selo Elešnica.

Činjenice o Elešnici

Mineralni izvori u i oko Elešnice

Zanimljivo je da Bugarska ima dva naselja koja se zovu Elešnica. Jedan je u regionu Razloga, a drugi u regionu Sofije.

Selo Elešnica se nalazi na mestu gde se Rila, Pirin i Rodopi sastaju u dolini reke Zlatarice. Nalazi se na 16 km od odmarališta Bansko, 18 km istočno od Razloga na 761 m nadmorske visine.

Smešteno je na obe obale donjeg toka reke Zlatarice i južnog podnožja severozapadnog Rodopskog masiva Belakite. Klima sela Elešnica je uglavnom planinska, a na jugu poluplaninska.

Reka Zlatarica uliva se u reku Mesta, duž čije doline dolazi topao vazdušni front od Belog mora. U Elešnici živi 1342 ljudi.

Mineralni izvori u i oko Elešnice

Na području sela Elešnica nalazi se ukupno 4 mineralna izvora različitog sastava vode i temperature između 20 ° S i 70 ° S stepeni.

U Elešnici postoje dva balneološka centra, sportski kompleks sa igralištima i teniskim terenima, bazen sa mineralnom vodom i 7-metarski toranj za skakanje.

Razlog Eleshnitsa je nekada bio poznat kao centar uranijuma, ali sada je popularan uglavnom zbog lekovitih mineralnih izvora. U stvari, upravo zbog prisustva mineralnih izvora ovaj region je omiljeno stanište od davnina.

U pogledu svoje infrastrukture, Elešnica je centar državnog šumarstva i ima razvijenu seču šuma. U selu ćete naći arheološku muzejsku kolekciju i društveni centar sa folklornim ansamblom.

Elešnica ima svoje dragoceno kulturno nasleđe. U blizini sela pronađeni su ostaci antičkog i srednjovekovnog naselja, kao i ostaci naselja iz prve faze ranog neolita. Tračke posude i predmeti pronađeni su na periferiji Elešnice.

Još jedna zanimljiva činjenica o Elešnici je da je tamo 1985. godine tim arheologa iz Bugarske akademije nauka započeo istraživanje naselja iz neolitskog doba koje potiče iz 7-6 milenijuma pre nove ere. To ukazuje na to da su drevni stanovnici naselja tokom ovog perioda postojali istovremeno sa sumerskom civilizacijom.

Na zemljama sela Elešnica pronađeni su na različitim mestima starogrčki novčići (Filipljani), koji su delo Filipa Makedonskog (oca Aleksandra Velikog). Ovo je znak da su zemlje Elešnice bile deo poseda drevne Grčke i Makedonskog carstva.

U kasnijoj fazi mesto su naseljavali Mede i Dee (tračka plemena). Istoričari sugerišu da je ovo moglo biti rodno mesto tračkog pevača Orfeja.

Mineralni izvori u i oko Elešnice

Šta možemo videti u selu Elešnica?

Mineralni izvori

Eleshnitsa

Mineralni izvor „Elešnica“ ima protok od 18 litara u sekundi i temperaturu izvorske vode od 36 ° C. Po svom hemijskom sastavu voda iz mineralnog izvora pripada klasi aktrotermi i sadrži argon ( vrsta gasa). Po izgledu je slična vodi iz mineralnih izvora u Devinu, Hisaru i Pesnopoju.

Lekovita svojstva vode delimično su posledica sadržaja argona u vodi. Jedno od ovih svojstava je blagotvorno dejstvo na plućne bolesti udisanjem.

Mineralna voda iz živopisnog sela odlikuje se visokom čistoćom i ne sadrži nitrate, nitrite i amonijum jone.

Kupke sa mineralnom vodom iz Elešnice imaju lekovito dejstvo i na niz drugih bolesti kao što su:

 • diskopatija
 • kičme kičme
 • išijas
 • povrede zglobova i kostiju
 • kožne bolesti
 • rane

A tretman pijenjem mineralne vode iz Elenice pomaže kod:

 • hepato-bilijarni
 • bubrežne i urološke i gastrointestinalne bolesti
 • dijabetes
 • giht
 • drugi

Mineralni izvori u i oko Elešnice

Mineralni izvor Sveta Barbara

 Drugi termalni izvor nalazi se u blizini oblasti Sveta Barbara. Ovaj izvor je uhvaćen i ima 10 bušotina i slivova sa ukupnom brzinom protoka od 22 litra u sekundi i temperaturom izvorske vode od 58 ° C sa stalnim dovodom vode.

Mineralni izvor se nalazi 2,4 km. u pravcu zapada od sela Elešnica na putu za stanicu generala Kovačeva. Voda koja izvire iz nje ima niži sadržaj sumpora u poređenju sa vodama sela Bania, koje je još jedno odredište za hidroterapiju u regionu.

Mineralni izvori u i oko Elešnice

Mineralni izvor Zlatarica – Elešnica

„Zlataritsa“ -Eleshnitsa je mineralni izvor sa 39,6 ° C stepeni sa stalnim izvlačenjem vode. Ukupan protok termalnog izvora je 28 litara u sekundi.

Protok termalnog izvora je 35 litara u sekundi sa otvorenim sistemom protoka i bušenjem sa samopražnjenjem. Voda iz opruga se izvlači pomoću bušaće cevi kućišta sa dubine 450 m.

Celokupna količina vode transportuje se iz bušotine do sela Elešnica izolovanim cevovodom. Mineralni izvor možete naći 2 km od Elešnice na putu između sela i Čerešova.

Pored mineralnog izvora u selu Elešnica postoje i mineralni bazeni za decu i odrasle sa  temperaturom vode 32-36 stepeni, , kao i restorani.

Voda koja izvire iz izvora blagotvorno deluje na  lečenje bolesti pluća i kože, traumatičnih povreda kostiju i zglobova, kao i ubrzava zarastanje rana.

Područje Svete Barbare

U blizini mineralnog izvora bilo je drevno neznabožačko naselje, koje je kasnije pretvoreno u hrišćansko posvetilište. Za ovo područje su povezane neke legende.

Ostale zanimljive znamenitosti iz regiona Eleshnitsa

Mineralni izvori u i oko Elešnice

Dobrinishte

Dobrinishte je još jedno poznato planinsko odmaralište pogodno za banjsko lečenje i zimski turizam u regionu Blagoevgrada. Ima 17 mineralnih izvora, koji se nalaze u severnom delu grada u blizini Dobriniške reke.

Voda u Dobriništu je hidrokarbonat-sulfat-natrijum-fluor.  Pitka je prijatnog ukusa, nema miris i ne stvara talog. Njegova temperatura varira između 30 ° C-43 ° C stepeni.

Mineralni izvori u i oko Elešnice

Voda iz mineralnih izvora u Dobriništu ima lekovita svojstva i može da pomogne u lečenju različitih bolesti. Njegova lekovita svojstva mogu se koristiti pićem ili kupanjem.

U Dobriništu postoji javno kupatilo sa mašinom za pranje veša, čiji su bazeni napunjeni mineralnom vodom direktno iz izvora. Budući da voda ima konstantnu temperaturu i ne zahteva dodatno grejanje ili hlađenje, njena svojstva su sačuvana do maksimum.

Posetioci grada će takođe naći bazen sa plažom i mali otvoreni bazen u drevnom rimskom stilu pod nazivom „Rimska banka“.

Mineralni izvori u i oko Elešnice

Kupke sa mineralnom vodom iz Dobriništa imaju blagotvorno dejstvo na zdravstvene probleme kao što su:

 • hronični reumatoidni artritis
 • bolesti kostiju
 • mišići i tetive
 • hronične bolesti perifernog nervnog sistema
 • kožne bolesti i druge

Takođe pomaže u oporavku od:

 • kontuzije
 • prelomi
 • grčevi u mišićima

Ognianovo

Mineralni izvori u i oko Elešnice

Ognianovo je još jedno poznato odredište u regionu, koje je pogodno i za balneologiju i za planinski turizam. Odmaralište se nalazi na 40 km. od koliba Lambievi u pravcu Goce Delčeva.

U Ognjanovu postoje i mineralne kupke koje se snabdevaju iz ukupno 24 termomineralna izvora. Svi su potpuno bez bakterija i nema sanitarnog i hemijskog zagađenja. Selo privlači ne samo bugarske već i strani turisti sa prelepom prirodom i lekovitom mineralnom vodom.

Mineralni izvori u i oko Elešnice

Mineralni izvori u Ognjanovu imaju protok od 102 litara u sekundi i njihova prosečna temperatura vode je 39 ° C-40 ° C stepeni. Najveće vrelo u Ognjanovu zove se Miroto i deo je Krairechno proleće, oboje formirajući mineralni čvor. Snabdeva Gradska kupališta, koja su udaljena 1,5 km. iz Ognjanova i banjskog hotela Profilaksa Ognjanovo.

Izvor Miroto se sastoji od 17 izvora i dva spoljna mineralna bazena sa temperaturom vode od 42 ° S-45 ° S stepeni, što ih čini najtoplijim u regionu. U blizini izvora Miroto otkriveno je staro rimsko kupatilo, koje je proglašeno spomenikom kulture.

Druga mineralna jedinica u Ognjanovu nalazi se u blizini oblasti Kraiselsko, koja je udaljena 600 m. Od Ognjanova u severnom smeru u blizini Ruralnih kupatila.

Kraiselsko se sastoji od 7 izvora i jedne bušotine sa ukupnim protokom od 17 litara u sekundi, koje su u prirodi oblikovane. Temperatura izvorske vode varira između 35 ° C i 39,5 ° C.

Mineralni izvori u i oko Elešnice

Mineralna voda izvora je bistra i bezbojna, ima blagi miris vodonik-sulfida. Voda regije Kreisel prema fizičko-hemijskom sastavu kategorizovana je kao hipertermalna i blago mineralizovana. Mineralna voda iz ovog regiona ima lekovita svojstva i može imati blagotvorno dejstvo na veliki broj bolesti.

Postupci lečenja mineralnom vodom iz Ognjanova preporučuju se kod problema sa:

 • mišićno-skeletni sistem
 • respiratorni i digestivni sistem
 • kardiovaskularni sistem
 • endokrini sistem
 • metabolizma

Sidro

Mineralni izvori u i oko Elešnice

Iakoruda je još jedno planinsko odmaralište, koje nudi uslove za balneologiju i prijatan odmor na planinama. U njemu se nalaze dva mineralna izvora, jedan bunar, mineralni bazen sa plažom.

U izvorima Iakoruda mineralna voda sa  temperature 42 ° S stepeni, koja je hipertermalna i blago mineralizovana . Po sastavu je definisan kao natrijum sulfat-bikarbonat sa visokim sadržajem fluorida.

Mineralni izvori u i oko Elešnice

Odlikuje se lekovitim svojstvima i pogodan je za razne bolesti:

 • bolesti mišićno-skeletnog sistema
 • nervni sistem
 • bolesti kože i bubrega
 • gastrointestinalne bolesti

Mummer’s Carnival

Svake godine na Uskrs u Elešnici održava se lutkarski karneval, koji je deo folklorne tradicije regiona. Pored karnevalskih maski i kumarskih plesova, uključuje i tradicionalne obrede i narodnu muziku.