160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Melničke piramide – jedinstveno stvaranje majke prirode u zagrljaju Pirina

Za one koji nisu čuli, Melnik je najmanji grad u Bugarskoj. Nalazi se u jugozapadnom podnožju planine Pirin. To je tipičan mali planinski gradić sa 385 stanovnika koji se nalazi na slikovitom području u jugozapadnoj Bugarskoj, na 22 km. jugoistočno od Sandanskog u regiji Blagoevgrad.

Melnikske piramide | Lucky Bansko

 

 

Mali živopisni grad u renesansnom stilu zagrljen je zagrljajem Pirina – jedne od najljepših planina u Bugarskoj. U neposrednoj blizini Melnika nalazi se prekrasan prirodni fenomen. Postoji direktan put do grada koji vodi do pogleda na Melničke piramide. Ovo je još jedno veliko mesto u našoj listi bugarskih znamenitosti, koje svaki Bugarin obavezno mora posetiti jednom u životu.

Melničke piramide su od velikog interesa za bugarske i strane turiste, a ne slučajno. Takav prirodni fenomen je rijetkost na cijelom Balkanskom poluostrvu i dokaz je koliko su sposobnosti prirode i kakve su to predivne kreacije sposobne. One su jedna od najimpresivnijih prirodnih znamenitosti u Bugarskoj i jedna su od najposjećenijih kamenih piramida u zemlji.

Piramide impresioniraju svojom velikom veličinom, svojim strmim padinama i spektakularnim pogledom na ptice, pa su stoga veoma atraktivne za turiste. Ova činjenica prisilila je izgradnju kuća za odmor i raznih objekata u Melniku kako bi se prilagodio protoku dolaznih turista koji žele vidjeti neobičan prirodni fenomen.

Pored kamenih piramida, postoji i niz drugih formacija stena, kao što su pečurke, iglice, kukovi i druge prirodne formacije sa neobičnim izgledom.

Koje su Melničke piramide po geološkoj strukturi?

Melničke piramide su same po sebi zanimljiv prirodni fenomen, koji izaziva interesovanje hiljada turista iz Bugarske i cijelog svijeta. Smatra se da su Melničke piramide dobile svoj današnji izgled nakon procesa erozije glinenih zemljišta u regionu.

Rock piramide u Melniku | Lucky Bansko

 

 

Melnik Piramide su formacije stena sa strmim zidovima koji se prostiru na površini od 50 kvadratnih kilometara. Oni su napravljeni od kamena i peska materijala. Sa geološkog aspekta region Melnik sastoji od sivo-belih pliocenu peska, koji se meša sa glinom slojevima. Ova zemaljska sloj od gline i peska zapravo predstavlja talog na dnu drevnog plitko jezero sa velikim razmerama, koja je postojala prije 4-5 miliona godina. To je bila smeštena u modernom Sandanski-Petrič doline.

Dugo vremena posle, nakon sklapanja tla izazvanog kretanjem kontinentalnih ploča pojavljuju brdskom Pirin Ograjden i Belasitza. Kao rezultat njihovih voda raste drevni protok jezera u jugu. U novonastalim doline počinje akumulira kamenog materijala koji ruši uz pomoć lokalnih potoka i reka. Tako je, na utvrđenom peska sloj preostalog od mora, formira se debeli sloj nanosa sa debljine 500-600 m., Koji se sastoji od blago zacementirao crvenkaste boje u sedimentnim stenama.

Tako, na ovoj zemlji sloju su karton sa hiljadama godina sedimentnim stenama, sastav koji ulaze u šljunak i pesak i materijal koji dolazi iz Pirin čija debljina dostiže 120 m. Floving planinske vode, gurnuti svoj put kroz akumulirane stene, formirajući duboke dolinama i kotlinama koji dovode do rođenja raznih stijena.

Isto tako, pored kretanja vode pod uticajem erozije uzrokovane snagu vetrova, oluja i hladnom i toplom klimom u regionu su se pojavili zanimljive prirodne formacije tako liče pečurke, drevne piramide, crkvene kupole, mačeve i drugi.

Visina Melnik piramida do 100 m. Posebna karakteristika ovog prirodnog formiranja je da su padine piramida izgrađena od peska i postoje mesta gde su skoro potpuno vertikalno piramide.

Iako na prvi pogled izgledati gole piramide, najviša tačka Melnik piramida rasti biljke, kao što su listopadnog drveća, žbunja i trava. Obično Melnik piramids su podeljeni u tri dela – Melnik, Rozen i Karlanovski peska piramida.

Važna karakteristika je da su Melničke piramide u procesu oblikovanja, a njihov izgled i oblik se vremenom mijenjaju.

1960. Melničke piramide su po prvi put proglašene prirodnim spomenikom. Najposjećenija grupa Melničkih piramida nalazi se u blizini manastira Rozhen. Do njih se lako može doći spuštanjem planinarskom stazom koja počinje od grada Melnika do manastira Rozhen.

Melničke piramide su zaista jedinstvena kreacija Majke prirode. To su prirodne skulpture skulpture ljudske ruke, iz kojih se razotkrivaju slikoviti prikazi čitave regije. Struktura melničkih piramida je veoma raznovrsna – ima mnogo različitih oblika i oblika.

Zanimljiva je činjenica da se oni nalaze u kontinuiranom procesu prirodne gradnje, a njihov oblik i izgled se vremenom mijenjaju pod uticajem prirodnih procesa.

Prirodni fenomen Melničke piramide fasciniraju svakog od svojih posjetilaca i definitivno budi maštu.

Piramide u Melniku dugo su zapalile maštu svakoga ko ih je vidio. Po izgledu se mogu uporediti sa različitim stvarima. Piramide nalikuju planinskim vrhovima, alpskim grebenima, kamenim pečurkama. Neki ljudi ih čak upoređuju s egipatskim hramovima i piramidama, obeliskima, kupolama gotičkih crkava, čak i mačevima, minaretima, plastovima sijena i drugima.

Druga grupa piramida najpopularnijih piramida u Melniku nalazi se u selu Kirpanovo u regionu Blagoevgrada. Ima ih četiri na broju i imaju prilično impresivan izgled. Podsećaju na patuljaste ili obeliske visine preko 100 metara. Izloženi su strmim padinama bez vegetacije i njihova površina ima ravnu površinu. Pokriveni su niskom travom, a na tlu su stabla. Njihova karakteristična „kapa“ je razlog zašto je pješčano-kameni materijal cijele stijene ispod njega otporan na prirodne procese propadanja.

Po čemu je Melnik poznat?

Uprkos malim dimenzijama, Melnik oduševljava svojim izvrsnim zapadno-autentičnim arhitektonskim stilom iz doba preporoda. Njegova popularnost nije ograničena na neobične pješčane piramide. Postoji i 96 renesansnih zgrada, koje su proglašene spomenicima kulture. Zapravo, čitav grad Melnik proglašen je arhitektonskim rezervatom. Takođe se nalazi nekoliko kilometara od manastira Rožen – najveće pravoslavne crkve u Pirinu.

Ostale zanimljive znamenitosti u Melniku:

Pored svojih poznatih pješčanih piramida, Melnik može ponuditi još nekoliko mjesta koja bi privukla svakog putnika.

Kordopulova kuća

Interesantna činjenica o ovoj kući je da je to najveća renesansna kuća u svojoj veličini na Balkanskom poluostrvu. Drugi naziv kuće je Tsintzar’s House i nalazi se u istočnom dijelu Melnika. Nalazi se u neposrednoj blizini Boljarske i Pašove kuće. Svrha izgradnje bila je skladištenje vina, kao i proizvodnja vina i trgovina.

Kordopulova kuća u Melniku | Lucky Bansko

 

 

Kuća je do danas sačuvana u autentičnom obliku. Trenutno je pretvorena u kuću-muzej i ima ukupno četiri kata. Izgrađena je prema tradicionalnom Revival arhitektonskom modelu.

Sastoji se od prizemlja sa podrumom iskopanim u podrumu za skladištenje vina, stambeni kat koji služi kao rezidencija s ljetnom terasom. Dva sprata su od kamena. Ima izložbu na kojoj su predstavljene ogromne burad, freske i rezbarije u venecijanskom stilu, kao i vitraji i originalni tragovi.

Sam podrum je kameni tunel dug 150 metara, opremljen ventilacionim sistemom i ima poseban sistem uskih i niskih koridora. Najveća bačva u vinskom podrumu kuće-muzeja zauzima 12,5 tona. Smatra se da se u podrumu kuće može skladištiti do 300 tona vina.

Kuća Kordopoulo bila je u vlasništvu bogate grčke porodice trgovaca po imenu Kordopoulos. Manolis Kordopoulos je zapravo poslednji poznati član porodice. U Francuskoj dobija specijalizirano obrazovanje za vino. Nakon toga, nakon povratka u rodnu zemlju, razvio je sektor vina u Melniku i uveo modernizovani način proizvodnje kvalitetnih vina.

Još jedna zanimljiva činjenica o njemu je to što je sklonio Ianea Sandanskog svojoj kući u periodu koji je prethodio balkanskom ratu. Muzej Kuće Kordopulov je uvršten u listu 100 nacionalnih turističkih lokacija.

Boliarska kuća

Kuća Boliar je još jedan primjer tradicionalnog arhitektonskog genija koji je vladao u gradu Melniku tokom srednjeg vijeka. Izgrađena je u prvoj polovini 13. stoljeća. Simbol je arhitektonske umetnosti u stambenim zgradama tokom bugarskog srednjovekovnog perioda i proglašen je kulturnim lokalitetom od nacionalnog značaja.

Bolarska kuća u Melniku | Lucky Bansko

 

 

U srednjem veku do 15. veka na njegovom se mjestu nalazio centar predgrađa Melnika. Kuća Boliar koristi se za stanovanje do početka 20. veka. Onda je napuštena da se pokvari.

Kamene pečurke u blizini Rožena

Južno od sela Rozhen nalaze se na hiljade stena gljiva sa velikom i mladom veličinom, koje su impresivna atrakcija za turiste. Svatko tko želi saznati više o fenomenu Melničke piramide može posjetiti Turistički informativni centar u Melniku za zanimljivije informacije o ovoj znamenitosti i cijelom regionu.

Rastene pečurke u Rozhenu | Lucky Bansko

 

 

Vinski turizam

Još jedna popularna činjenica za Melnik je njegov razvijeni vinski turizam i stoljetne tradicije u proizvodnji vina, koje datiraju iz perioda bugarskog preporoda. Primjer mjesta gdje svatko može probati autentično Melničko vino je Guest House Shestaka. Ona nudi autentičnu renesansnu atmosferu i odabrane sorte vina poznatih proizvođača vina u regionu. Zahvaljujući njihovoj proizvodnji, možemo uživati u aromatičnom melničkom vinu.

Vinski turizam u Melniku | Lucky Bansko

 

 

Mali i prelepi gradić Melnik okupio je osam crkava i manastira, muzej istorije i mnoge radove renesansne arhitekture koji zadivljuju svojim očuvanim izgledom.

Unatoč malom prostoru, nećete biti dosadni u Melniku i postoje mjesta za ljubitelje prirodne ljepote i gastronomske putnike koji žele kušati nešto autentično i bugarsko.