160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Медиевал Мелник

22 км. из Санданског и у непосредној близини Мелникових пирамида је Мелник – најмањи град у Бугарској, чија је популација само 325 становника.

Мелник је хладно угодан на јужним падинама планине Пирин, познат по добром вину, укусној храни, његовим старим кућама и древној историји.

Ако имате пут у региону Пирина и још увек нисте посетили град, урадите то јер нећете само да се жалите, али ћете се одушевити и лепоти овог раја.

Град је пријатан за посете током целе сезоне, тако да га можете посетити чак и зими, ако желите, на пример, провести дан у сезони скијања у Банском.

Док размишљате о нашем приједлогу, рећи ћемо вам нешто више о историји и знаменитостима Мелника.

Древна историја, врло кратко прича

Када се тачно људи који се насељавају на овим местима не могу се сигурно рећи, али према броју артифаката откривених током година познато је да је територија данашњег Мелника насељавана од давних времена и да су неки од његових првих насељенаца били из трачијског племена Меди, коме је припадао чувен Спартак.

Srednjovjekovna istorija grada Melnika Lucki Bansko

Током векова ова места су насељавали Римљани, Византинци и Словени, који је у селу назвао Мелник. По речима историчара, словеначка „мела“ значи бела глина или креда, а називајући село Мелник, Словени су га заправо назвали чудним пирамидним формацијама које се и данас расте у непосредној близини града.

Поново без коначних доказа и само на основу отворених археолошких података међу стручњацима постоји теорија да је насеље највјероватније формирано у раном средњем вијеку око сигурносне тврђаве која је изграђена након закључка бугарско-византијског мировног споразума.

Током различитих периода средњег века, град је премештен у Византију, Никују, Србију и Бугарску.

Прве званичне информације о граду датирају из 1215. године, када је Мелник постао главни град феудалног владања, под руководством нећака Цар-а Калоиана, Деспота Алексеја Славена.

Током своје владавине Мелник је постао велики, модеран и важан град. Подигнуте су нове цркве и зграде, град је био добро утврђен, а недалеко од њега, по редоследу Деспота Славонскогманастирског манастира “ Спијети богородице „.

Другим речима, средњовјековни Мелник током владавине Деспотовог Словена био је важан културни, трговачки и црквени центар, чија је популација бројила више од 10.000 становника.

Године 1230. самостално кнежевина се прикључила Краљевству Турнов, а 1395. пала под утицај Отоманског царства.

Током првих векова под отоманском доминацијом, као и сва друга бугарска насеља и Мелник, доживео је веома тешко вријеме за опадање.

Подизање града почело је крајем 18. и почетка 19. века, када је производња вина и дувана у региону поново почела да се цветала .

Традиција производње вина у Мелнику започела је у средњем вијеку, када је за столовима византијских, француских и чак шпанских аристократских народа увијек било бакље густог, ароматичног црвеног Мелниковог вина.

Током ренесансе винари Мелника су поново успоставили своје традиције, а трговци су успели да га популаризују широм Европе и да обнове “ Вински пут „, који је започео у средњем вијеку управо из Мелника.

Нажалост, до краја КСИКС века Мелник је поново опао, јер је остао у земљама главног пута ријеке Струме. Током овог периода, велики број породица је емигрирао из града и кретао се у различите дијелове земље и Грчке у потрази за бољим животом и животом.

Мелник је остао у Отоманском царству све до Балканског рата када је 1912. пуштен из одреда Јане Санданског.

Мелник еликсир

Тајна познатог Мелниковог вина лежи у посебној сорти грожђа из којег се производи и у јединственој технологији припреме и старења.

Климатски услови Мелника, песковитог тла и великог броја сунчаних дана фаворизују култивацију сорте “ Схирока Мелнисхка „, која још увек производи јединствено Мелниково вино.

Вино је сазревано дуги низ година у огромним дрвеним бачвама, које су винарије Мелник распоређивале у намјерно ископане и дугачке километре тунела испод града. Тунели су били идеална температура за зрелост и старење вина, а сорта грожђа имала је ретка биолошка својства старења.

Заправо, вина се и даље производи на исти начин у Мелнику, а ако одлучите да посетите град, било је посебно, док се скијао у Банском, можете уживати из прве руке (и стакла).

Шта бисте пропустили да видите да ли је Мелник савршена дестинација за једнодневни излет?

У тренутку када уђете у Мелник, фасцинираће се архитектура града. Уске, лукавне улице, побељене куће смештене близу једно другоме… цела атмосфера града чува архитектуру и дух Ревитализације.

Arhitektura u Melniku | Lucki Bansko

Знаменитости које можете видети у Мелнику (осим винарија наравно) су стварно сјајне, али најимпресивнији утисак сваког госта града чини чувена Кордопулова кућа.

Прекрасна ренесансна зграда била је дом породице богатог трговца и винара Кордопулоса.

Кућа је саграђена 1754. године и представља ремек-дело архитектонске уметности мајстора Мелника. Зграда има огроман дневни боравак са пространим и светлим просторијама, има чак и сауну, зимску башту и љетну башту (нешто што није било тачно за то вријеме). Изванредна зграда величине 300 квадратних метара и највећа је ренесансна кућа не само у Бугарској, већ и на Балкану.

Права дивљења, међутим, изазвала је лавиринт тунела испод куће у којој је Кордопоулос држао вино. Тунели имају дужину од 180 метара, а према легенди, потребно је 10 година тешког руковања да их ископа.

Недалеко од куће Кордопулова је још једна сјајан обележје Мелника – куће „Болиар“ (или шта је остало од ње).

Кућа Болиар налази се на једном од највиших места у граду и била је резиденција Деспота Алексија Слав. Током година, кућа је више пута обновљена, надограђена и, као и све важне зграде у средњем вијеку, а нарочито током османске владавине, уништена.

Данас, из куће „Болиар“, која се прославља чудесном лепотом, остављено је само неколико зидова који подсећају на своје прошлост и лепоту.

Ако желите да се упознате са историјом Мелника у концентрираној верзији, онда треба да посетите Пашову кућу, саграђену 1815. године, где је данас Историјски музеј града.

Градски музеј налази се у осам соба у кући, а постоје занимљиви музејски експонати који говоре о животу и начину живота града током ренесансе.

Нећете бити разочарани ако изађете мало изван града и дођете до цркве Св. Николе и рушевина тврђаве Деспот Слав. Истина, оба сајта нису добро очувана и можете видети само рушевине, али верујте да ћете осјећати и атракције са свим својим срцем и душом. (И после одличног оброка и пића у једној од многих винарија у Мелнику, кратка шетња до платоа Св. Николе неће тешко утицати на вас).

Говорећи о Мелнику, не можемо пропустити Мелникове пирамиде које се надгледају. Природне формације привлаче интересовање туриста из цијелог свијета који долазе у Мелник само да би их видјели од далека. Јединствена пешчана створења су висока до 100 метара и имају бизарне облике који подсећају на шунке, печурке, пирамиде и друге.

На Мелник пирамиде може се дивио издалека, удобно смештен у једном од многих винарија са чашом Мелник вина у руци и можете уживати у њима блиско ако одлучите да прошетате и да у једном од еко-стаза које пролазе кроз њих на путу за следећи оријентир регије Мелник – манастир Розхен.

Не можете ићи у Мелник и не посетити један од најочуванијих средњовековних манастира у региону Пирин. Манастир Розхен се налази на само неколико километара од града и удаљен је удаљен од километра – два из села Розхен.

Вино, вино и вино поново

Говоримо о знаменитостима, али се увек враћамо на вино када је у питању Мелник, зар не? У овој линији (кривих) мисли саветујемо вам да посетите Музеј вина, који од 2013. године ужива у љубитељима винарског туризма у граду.

Proizvodnja vina u gradu Melniku Lucki Bansko

У подрумским подрумима (као што захтева традиција вина Мелника) уређене су занимљиве изложбе које говоре о производњи вина у региону од давнина до данас. Међутим, посјетиоци су највише заинтересовани за дегустацију винских подрума и винограда за старење вина.

За најжешће љубитеље пића музеј нуди веома интересантно изненађење. Свако ко жели да пије може пити и боцити вино аутентичне штампе.

Најбоље је што можете купити бочицу (или неколико бочица) вина из најпознатијих подрума Мелник и одвести их кући.

Луда идеја… Ако посетите Мелник док се скијате током скијашке сезоне у Банском и купујете вино из града, можете организовати винске вечери са пријатељима и упоређивати укусне квалитете вина Мелника и вина које производе у Банском.

Тачно је да је Мелник најмањи град у нашој земљи, али ако одлучите да га посјетите, то ће сигурно пронаћи одлично мјесто у вашем срцу.