160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Maršrute prema vrhu Vihren iz Banskog

Vrh Vihren je najviši vrh planine Pirin i drugi po visini vrh u Bugarskoj (posle vrha Musala). Nalazi se između reka Banderica i Vlahinska, na visini od 2914 m. Vihren je izazov za ljubitelje planinarenja i za ljude sa dovoljnim iskustvom u planinarenju.

Pogled iz Banskog ka vrhu Vihren | Lucky Bansko SPA & Relax

Maršrute prema vrhu Vihren iz Banskog
Planiranje

Baza

Najbolja „baza”, iz koje možete da planirate i krenete prema vrhu je grad Bansko. Sa jedne strane gradić nudi dovoljno dobra mesta za noćenje, restorane za ishranu i atrakcije, a sa druge strane, nalazi se blizu kolibe Vihren (odakle polazi maršruta za osvajanje vrha).

Savet: tokom letnjih meseci cene noćenja u hotelima u Banskom su prilično niske, tako da ako imate više slobodnog vremena, bilo bi dobro rešenje da ostanete malo duže u gradu. Tako ćete imati priliku da pogledate znamenitosti u Banskom, da se odmorite pre polaska na osvajanje vrha Vihren, i provešćete jedan lep odmor + ekstremno osvajanje jednog od najatraktivnijih vrhova u Bugarskoj.

Vreme

Najbolje vreme za osvajanje vrha Vihren je od jula do početka septembra, ali čak i ako ste u ovom periodu planirali da se popnete na vrh, pre polaska se informišite o vremenu. Ako prognoza najavljuje kišu ili maglu, bolje je da sačekate dan, dva i da se zabavite u gradu, posetite neke atrakcije u Banskom ili obiđete znamenitosti.

Nemojte kretati u osvajanje vrha, ako vreme nije povoljno!

Odeća

Obucite se dobro – stabilne cipele, odgovarajuće za planinu, pantalone i bluze dugačkih rukava, tanku jaknu koja ne propušta hladan vetar, koji je vrlo uporan gore na vrhu. Ponesite i dovoljnu količinu vode, nešto za jelo i dobar foto aparat. Neće Vam naškoditi ako u rancu ponesete i jednu toplu kapu i par rukavica (verujte, na vrhu će Vam zatrebati).

Pogled ka vrhu Vihren | Lucky Bansko SPA & Relax

Penjanje do vrha Vihren

Iz Banskog postoje dve maršrute za osvajanje vrha Vihren – sa južne strane (klasična maršruta) i sa severne strane.

Klasična maršruta je namenjena za ljude, ljubitelje planinarenja. Preporučujemo Vam je ako niste na „ti” sa penjanjem ili Vaša fizička kondicija nije na dovoljno dobrom nivou.

Maršruta do vrha Vihren (južna strana) – etape

grad Bansko – koliba Vihren

Polazna tačka maršrute je grad Bansko. Od grada treba da stignete automobilom do početne tačke maršrute – koliba Vihren.

Rastojanje od Banskog do kolibe je oko 18 km, i zbog toga, ako ste planirali jednodnevno penjanje, treba da dođete ranije, kako biste imali dovoljno vremena za sve što ste planirali.

Put do kolibe je pristojan, ali ima dosta krivina, zbog čega će Vam trebati najmanje pola sata da dođete do nje. Parkiranje u blizini kolibe je takođe problem, jer postoji malo mesta za parkiranje. Zbog toga, ako dok se približavate kolibi primetite da sa strane puta ima parkiranih automobila, ne nastavljajte dalje, već parkirajte i Vi negde tamo, sa strane.

Ako imate turističku knjižicu, u kolibi Vam mogu udariti pečat. Pečat možete postaviti i u Banskom, ali dobro je da znate da su ova dva pečata različita.

koliba Vihren – račva

Penjanje ka vrhu počinje na bukvalno nekoliko metara od kolibe. Pratite oznake, koje su za klasičnu maršrutu belo-crveno-belo i nakon otprilike 30 minuta penjanja po uzanoj kamenitoj stazi, doći ćete do račve koja deli put na dva dela.

Put, kojim treba da krenete ako ste pošli klasičnom maršrutom je – na levo. Desni put prelazi preko Kazanite i dosta je strmiji i opasniji, zbog čega treba da budete oprezni, da ne pogrešite pravac.

račva – Kabata

Ova etapa je možda i najmirnija i najlepša etapa maršrute. Ima mesta, koja su dosta strma i kamenita, ali ima i dovoljno mesta za odmor, a pogledi koji se otkrivaju pred očima su neverovatno lepi. Bez mnogo žurbe i opterećenja, ova etapa se prelazi za oko sat, sat i po vremena.

Kabata – vrh Vihren

Kada dođete do prevoja Kabata, odmorite se malo više, jer Vam predstoji istinsko penjanje čak do vrha. Biće Vam potrebno oko 15 – 20 minuta da dođete do podnožja vrha Vihren, a odande počinje teži deo. Put prema vrhu je strm, na nekim delovima sa nagibom od 45 stepeni, zbog čega treba da budete vrlo pažljivi. Krećite se polako, uz kratke odmore, i za oko sat vremena naći ćete se na poslednjoj tački maršrute – vrhu Vihren.

Vrh Vihren

Kada se jednom popnete na vrh Vihren, sve nezgode tokom puta do njega učiniće Vam se beznačajnim. Pogled koji se otvara pred Vama je teško opisati rečima. Ako je vreme vedro, videćete planinu Pirin u svom njenom sjaju, Končeto, Kutelo, kao i susedne planinu Rila i Maleševsku planinu.

Vreme, koje će Vam biti potrebno da dođete do vrha je oko tri – tri i po sata, u zavisnosti od Vaše fizičke spremnosti.

Ako ste iskusan planinar, možete se odlučiti za maršrutu sa severne strane.

Vrh Vihren - severni zid | Lucky Bansko SPA & Relax

 

Maršruta do vrha Vihren (severna strana) – etape

Početna tačka i ove maršrute je koliba Vihren. Identična je sa klasičnom maršrutom do račve, gde umesto na levo, treba da skrenete na desno, preko cirka „Kazanite”.

račva – Džendemova ivica

Imajte u vidu da, za razliku od klasične maršrute, po kojoj staza obilazi vrh i dosta je lakša, ovde će biti potrebno da pređete preko dosta strmijih mesta, zbog čega zaista treba da ste dobro pripremljeni.

Kada dođete do kraja etape (za to će Vam biti potrebno najmanje sat vremena), treba da prođete oštru krivinu, da pređete preko strme staze u stenama, koja će Vas dovesti do skloništa Kazana.

Ovde možete napraviti kratku pauzu i uživati u pogledu na mesto koje je stalno pokriveno snegom, stenu na vrhu Vihren i cirku Kazanite.

Kazanite čine dva cirka – Mali i Veliki, koji se nalaze između prevoja Premkata i vrhova Vihren i Kutelo. Nazivaju se ovako, zbog toga što liče na velike kazane. Njihove padine su strme, a na dnu Velikog Kazana se nalazi mesto koje je stalno pokriveno snegom.

Staza se nastavlja preko lokaliteta Kazanite. Imajte u vidu, da postoje skoro vertikalni delovi koje ćete morati preći, a ponekad za penjanje koristiti i ruke i noge. Nakon oko 10 – 20 minuta, doći ćete do prevoja, koji deli vrh Vihren od vrha Kutelo.

Ovde imate pravo na izbor – ili da nastavite prema vrhu Vihren, ili da skrenete i da dođete do drugog vrha – Kutelo i do vrha Končeto.

Ako je Vaš cilj vrh Vihren, moraćete krenuti u pravcu jugozapada i početi istinsko osvajanje vrha. Teren je strm, a kamenita staza klizava, zbog čega treba da budete vrlo pažljivi. Nastavite stazim, i za oko 40 – 50 minuta doći ćete do svog krajnjeg cilja – vrha Vihren.

Ako se osećate dobro fizički pripremljeni, možete napraviti i veći obilazak, tako što ćete izabrati penjanje do vrha Vihren po klasičnoj maršruti (južna strana) i spuštanje preko severne strane – preko lokaliteta Kazanite, do vrhova Kutelo i Končeto i da siđete ponovo do kolibe Vihren.

Končeto, Pirin planina | Lucky Bansko SPA & Relax

 

Maršruta koliba Vihren – vrh Vihren – vrh Kutelo – vrh Končeto – vrh Banski Suhodol

Ova maršruta nije pogodna za osobe koje nisu iskusni planinari ili koje imaju strah od visine. Trajanje maršrute je oko 5 – 6 sati, a teren je vrlo težak. Ako se ne osećate dobro pripremljeni, bolje je da propustite ovu maršrutu.

Ako ipak odlučite da je pređete, etape su sledeće:

Polazna tačka je koliba Vihren. Pratite oznake klasične maršrute i za oko 3 sata ćete se naći na vrhu.

Vrh Vihren – Premkata

Prevoj Premkata je dugačak više od jednog kilometra i na nekim mestima, prolazak je dosta težak. Postoje deonice koje su dosta strme i biće potrebno i da se spuštate i da se uspinjete pod velikim nagibom. Prevoj će Vas iznenaditi postojanjem jedne od najlepših vrsta planinskog cveća – runolista. Možete napraviti kratak odmor i iskoristiti da napravite nekoliko lepih fotografija (ne berite runolist – on je pod zaštitom države).

Vrh Kutelo – Končeto

Put nakon vrha Kutelo prema vrhu Končeto nije ni malo lak, tako da ga ne treba potcenjivati. Staza je izuzetno uzana i u nekim trenucim dosta strašna. Na strmim deonicama postoje postavljena mala užad koja dosta pomažu u kretanju, ali poželjno je da budete i vrlo oprezni.

Nakon oko sat – sat i po vremena, doći ćete do vrha Banski Suhodol.

Kada dođete do ovog vrha, možete nastaviti silazak po nekoliko maršruta – do kolibe Banderica, do kolibe Javorov ili do kolibe Vihren.

Ako izaberete da siđete do kolibe Vihren i još uvek imate snage, možete odvojiti malo vremena da obiđete i pogledate Bajkuševu muniku, koja se nalazi na oko 200 m od kolibe.

Da biste došli do ovog drveta, pogledajte oko kolibe i pronaći ćete tabelu i stazu, koja vodi do njega.

Bajkuševa munika je drvo staro oko 1300 godina. Iako nije deo maršrute do vrha Vihren, vredi ga videti.

Malo skretanje sa teme…

Ako vam ovaj ekstremni doživljaj nije dovoljan, čak i uz savladavanje vrha Končeto, možete probati da pređete preko Koteškog čala. Koteški čal je greben, perpendikularan u odnosu na vrh Končeto, i prelazak preko njega predstavlja vrlo ekstreman doživljaj. Prelazak preko Koteškog čala je moguć i bez opreme, ali je to zaista opasno. Zbog toga, dobro razmislite pre nego što odlučite da to učinite. Ako niste dobro fizički pripremljeni, savetujemo Vas da se ne upuštate u ovaj ekstremni doživljaj.