160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Manuelova pećina rupa

zemlji sela Ribnovo (Blagoevgradski kraj) nalazi se jedna od najzanimljivijih pećina u našoj zemlji – Manojlova pećina ili kako je poznatija među meštanima – Manuilova Dupka 

Geografija i lokacija

Sa ukupnom dužinom od 2.117 metara i pomeranjem od 115 metara, Manuilova dupka je najduža pećina u Dabraškom delu Zapadnih Rodopa.

Nalazi se na nižoj padini Ribnovskog Dere, na 1107 metara nadmorske visine, a njen ulaz je oko 4 metra iznad korita klisure na severu.

Manuelova pećina rupa

Foto: poseti.guide-bulgaria.com

Istorija otkrića

Lokacija pećine poznata je meštanima dugi niz godina, ali prvi pokušaji da se ona mapiraju bili su tek 1960 . Tim iz Komiteta za pećinski turizam je zatim pregledao donji sprat pećine i mapirao više od 900 metara od njenih galerija.

Dve godine kasnije, održana je druga ekspedicija , u kojoj su speleolozi istražili još 1.000 metara galerija (dole i gore). Tokom narednih nekoliko godina, istraživanje Manuelove rupe je nastavljeno , a speleolozi su otkrili još galerija i razne pećinske formacije.

Temperatura u pećini je konstantna – 8,7 stepeni tokom cele godine, što je čini idealnim domom za velike populacije slepih miševa.

Unutra

Pećina je dvospratna , sa podovima koji se odvajaju. Njegovim donjim spratom teku vode male rečice, koja prolazi kroz ceo donji sprat i izbija na površinu kod sela Ribnovo.

Drugi sprat Manuelove rupe je suv i vide se hodnici različite dužine i širine, nekoliko sala, malih jezerca, pa čak i sićušnih vodopada i pragova.

Pristupačnost

Nažalost, pećini nije moguće pristupiti bez obučenog vodiča i specijalne opreme. Ali ako unajmite takvog vodiča i imate barem malo iskustva u speleološkom radu, možete posetiti neku od malih sala i prođite kroz jedan od hodnika na suvom poslednjem spratu.

U početku, sa ulaza u pećinu možete bezbedno ući bez upotrebe opreme. Posle prvih 350 metara, Manuelova rupa se račva na dva hodnika , od kojih jedan vodi do donjeg sprata, a drugi do gornjeg suvog sprata.

Ako imate vodiča i pravu opremu , možete istražiti jedan od hodnika i hodnika na suvom podu. Počinje sa galerijom slepih miševa i kao što možete da pretpostavite, ovde žive slepi miševi o kojima ne treba da brinete. Sledeći hol je posle nekoliko malih hodnika, ali ako dođete do njega ostaćete bez daha.

Mala je i izuzetno lepa, ali ono što pleni je mali ribnjak koji se nalazi u njemu.Prolazeći kroz hol sa jezercem naći ćete se u dvorani Druzhba, koja je skoro potpuno prekriven blatnjavim nasipom. Iza njega je galerija sa nekoliko malih jezera.

Kako doći do pećine Manuilova Dupka kod hotela Lucki Bansko?

Ako tokom boravka u Laki Banskom odlučite da provirite bar sa ulaza u pećinu, neće vam trebati mnogo vremena da dođete do nje. Samo treba da izađete iz hotela, uđete u auto i vozite ka selu Ribnovo.

Udaljenost između Banskog i Ribnova je oko 40 km, što vam neće trajati više od sat vremena. Kada dođete do sela, pitajte meštane kako da dođete do pećine.

Kao što je pomenuto, Manuelovu rupu je teško proći, što je čini neprikladnom za posetu bez iskusnog vodiča i posebne opreme.

Atrakcije u blizini koje treba videti

Priroda u okolini Ribnova je veoma lepa i vredi prošetati planinom.

Samo pogledajte okolo i sigurno ćete pronaći malu šumsku stazu koja će vas odvesti do stene i otvorenog mesta sa neverovatno lepim pogledom. I možete stići do prostrane livade gde možete da napravite odličan piknik u prirodi.

Ako volite istoriju, u okolini možete posetiti obližnju srednjovekovnu tvrđavu Momina Kula. Repost se nalazi u selu Kremen i udaljen je samo 30 km od Banskog.

Tvrđava jeverovatno podignuta u II – III veku,ali je posle toga više puta obnavljana i proširena. Nalazi se na površini od 500 kvadratnih metara, i pogled sa njega ostaviće vas bez daha.

Do Momine kule se stiže vrlo lako, pošto od Banskog skoro do samog podnožja vodi prilično dobar asfaltni put. Tvrđava se uzdiže iznad puta i ne možete je promašiti.

Manuelova pećina rupa

Foto: bg.vikipedia.org

Ako do sada nemate vremena da vidite susedno Bansko Dobrinište , kratka šetnja tamo će vas napuniti puno energije. Grad je mali, ali veoma popularan zbog svojih lekovitih mineralnih izvora i mineralne plaže.


Samo nekoliko kilometara od Dobriništa, skoro na pola puta između grada i Banskog nalazi se Bezimeni grad , koji možete videti pre nego što se vratite na zasluženi odmor u Hotel Lucki Bansko. Bezimeni grad je otkriven 2003. sasvim slučajno tokom raščišćavanja prostora u ataru „Sveti Nikola“.