160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Manastiri u jugozapadnoj Bugarskoj

Posetili ste znamenitosti i atrakcije u Banskom, i želite da obiđete i region i da se upoznate sa više znamenitosti jugozapadne Bugarske.

Zapravo, u ovom delu Bugarske ima šta da se vidi i po pitanju prirodnih  i po pitanju istorijskih i kulturnih znamenitosti. Najveće bogatstvo su manastiri, koji se nalaze na ovim prostorima. Ako imate vremena i želju, možete odvojiti malo svog vremena da posetite manastire u jugozapadnoj Bugarskoj, dok ste na odmoru u Banskom.

Manastiri u jugozapadnoj Bugarskoj, koje ne bi trebalo da propustite da posetite

Rilski manastir „Sveti Ivan Rilski”

Rilski manastir

Osim što je najpopularniji i najposećeniji manastir u Bugarskoj, Rilski manastir je i najveća svetinja u Bugarskoj.

Manastir datira iz 10. veka, i tesno je povezan sa životom Svetog Ivana Rilskog, koji je došao na ove prostore, da živi u otšelništvu.

Manastir je prvo bio sagrađen na drugom mestu, ali ga tokom 1335. godine, protosevast Hreljo obnavlja na mestu, na kojem se i danas nalazi.

Tokom svih godina svog postojanja manastir je bio snažan književni i duhovni centar, koji čuva i održava bugarstvo. Iza manastirskih kapija, stvarali su poznati književnici kao što su Pajsije Hilandarski i Neofit Rilski, a u oslikavanju crkve „Roždestvo Hristovo” (1343) učestvovao je i sam Zahari Zograf.

Manastir je dao zaštitu i utočište mnogim bugarskim revolucionerima, kao što su Levski, Pejo, Javorov, Goce Delčev i drugi.

Kada prekoračite vrata manastira, dočekaće Vas celih pet spratova manastirskog dela, ostaćete očarani kultom protosevasta Hrelja, a crkva „Roždestvo Hristovo” će Vas ispuniti smirenošću.

Kako da dođete od grada Bansko do Rilskog manastira „Sveti Ivan Rilski”?

Manastir je udaljen od Banskog 94 km, i biće Vam potrebno oko sat vremena putovanja da stignete do njega. Nije teško doći do ove svetinje, samo treba da vozite putem Sofija – Kulata i da skrenete kod Kočerinova. Dalje postoji samo jedan put, koji će Vas dovesti do vrata manastira. Put je asfaltiran i prilično kvalitetan, ali je uzan i pun krivina, zbog čega treba da budete pažljivi.

Rilski manastir „Sveti Ivan Rilski” je deo 100 nacionalnih objekata i nalazi se na spisku organizacije UNESCO.

Roženski manastir „Roždestvo Bogorodičino”

Roženski manastir Sveto Rožestvo Bogorodičino | Lucky Bansko

Ako do sada niste imali priliku da posetite Roženski manastir, obavezno to učinite dok ste na odmoru u hotelu u Banskom.

Smešten u podnožju planine Pirin, na nekoliko kilometara od Melnika, manastir će Vas sigurno iznenaditi.

Niko ne zna kada tačno je osnovan, ali prvi dokazi o njegovom postojanju su iz 13. veka. U rukopisu iz 1551. godine, spominje se da je manastir pretrpeo veliko razaranje, ali je tokom 16. veka obnovljen. Iz tog vremena datira glavna crkva, neke od stambenih zgrada i trpezarija. Tokom 18. veka se obnavljaju još neke zgrade, a tokom ovog perioda se završava i unutrašnjost glavne crkve (1732).

Za vreme turskog ropstva manastir je pretvoren u metohiju. Od 1912. godine, nakon rešavanja spora o vlasništvu, konačno postaje vlasništvo Bugarske pravoslavne crkve.

Manastir je aktivan i otvoren za posete tokom cele godine.

Kako doći do Roženskog manastira „Roždestvo Bogorodičino”?

Manastir je udaljen od grada Bansko 110 km, i biće Vam potrebno oko sat i po da dođete do njega. Do manastira se dolazi, kada iz Melnika nastavite prema selu Rožen. Od sela do manastira postoji asfaltiran put dužine nekoliko kilometara, koji će Vas dovesti tačno do manastira.

Možete učiniti ovaj obilazak još prijatnijim i nezaboravnijim, ako isplanirate jedno putovanje za posetu znamenitostima, koje su u ovom delu zemlje na malim rastojanjima, jedna od druge.

Najbolja opcija je, da ranije krenete iz hotela u Banskom i prvo da posetite lokalitet Rupite. Ovaj lokalitet ne samo što je lep, već se ovde nalazi i kuća proročice Baba Vange i hram koji je sagradila – „Sveta Petka Bugarska”. Nakon prelepog gradića Melnik, gde će Vas dočekati rujnim vinom i lepim starim kućama, možete posetiti i Roženski manastir. U povratku, nakon posete Roženskom manastiru, možete se zaustaviti u selu Zlatolist, u kojem se nalazi hram proročice Prepodobna Stojna.

Boboševski manastir „Sveti Dimitar”

Boboševski manastir „Sv. Dimitar” | Lucky Bansko SPA & Relax

Osnovan za vreme Drugog bugarskog carstva, manastir je dugo vremena bio važan književni i duhovni centar. U svetom manastiru, koji je u početku nosio ime Ruenski manastir, svoj monaški put je počeo Sveti Ivan Rilski.

Manastir se prvo nalazio u blizini sela Skrino, ali je za vreme turskog ropstva potpuno uništen. Obnovljen je za vreme vladavine sultana Bajazita II, ali na mestu na kojem se pre nalazio, već na mestu gde se i danas nalazi – u blizini sela Boboševo.

Do Oslobođenja, Boboševski manastir je bio važan književni i duhovni centar i najbogatiji manastir u zemlji. Nakon Oslobođenja, postepeno je počeo da propada i osiromašio, a zgrade, osim crkve, su uništene.

Danas, od ove svetinje očuvana je samo jednobrodna crkva, koja podseća na mesto na kojem se nekada nalazio bogat, veliki, aktivan manastir.

Kako da dođete do manastira?

Manastir se nalazi na 75 kilometara od grada Bansko i na 4 km od sela Boboševo. Nakon što uđete u selo, videćete tabele, koje treba da sledite. Put je prilično dobar i možete doći do manastira peške ili automobilom.

Gornjobrezniški manastir „Sveti Prorok Ilija”

Gornobrezniški manastir „Sv. Prorok Ilija” | Lucky Bansko

Gornjobrezniški manastir nema drevnu prošlost. Sagrađen je 1992. godine, na mestu na kojem se nalazio stari manastir, koji je bio potpuno uništen tokom osmanske vladavine.

Manastir je aktivan, devičanski i raspolaže manastirskim delom, dvorištem, zvonikom i malom crkvom.

Rastojanje od Banskog do Gornjobrezniškog manastira je 65 km, i potrebno Vam je oko sat vremena da stignete do njega.

Manastir se nalazi u donjem delu Maleševske planine, na oko 5 km od Kresne i u neposrednoj blizini sela Gornja Breznica. Do manastira vodi poprilično dobar put, tako da nećete imati problema da dođete do njega.

Mesto na kojem se nalazi ovaj devičanski manastir je očaravajuće lepo, a vazduh je lekovit.

Ruenski manastir „Sveti Ivan Rilski”

Ruenski manastir „Sv. Ivan Rilski” | Lucky Bansko SPA & Relax

Manastir se nalazi u blizini sela Skrino, rodno mesto Sv. Ivana Rilskog. I Ruenski, kao i Gornjobrezniški manastir je podignut na mestu, na kojem se nekada nalazio drugi manastir. Tokom 1995. godine, rodoljubivi Bugari počeli su izgradnju novog manastira, koji je aktivan od 2002. godine.

Ako odlučite da posetite ovaj manastir, dobro je da znate da to nećete moći uraditi ponedeljkom, sredom i petkom, jer monasi poštuju primer otšelništva i posetiocima nije dozvoljen ulaz.

Međutim, ako odlučite da ga posetite tokom praznika ili vikenda, moći ćete da čujete monaški hor za vreme liturgije, da probate slatko i ratluk, koje monasi proizvode sami i da uživate u miru i tišini, koji okružuju ceo manastir.

Ako ste avanturistički raspoloženi, možete nakon posete manastiru krenuti nekom od staza, koje polaze od manastira i posetiti lokalitete Sveta voda, „Krst” ili pećinu, u kojoj je svoj otšelnički put započeo Sveti Ivan Rilski.

Do sela Skrino možete stići za sat, sat i po vremena. Rastojanje od Banskog do sela je 82 km, put je poprilično dobar i nećete imati problema prilikom putovanja. Ako poželite, pre nego što stignete do manastira možete se zaustaviti u Blagoevgradu i razgledati ga.

Sandanski manastir „Sveti Sveti Kozma i Damjan”

Sandanski manastir „Sv. Sv. Kozma i Damjan” | Lucky Bansko

Sandanski manastir se nalazi na živopisnom lokalitetu „Smilovo”, na oko 2,5 km od Sandanskog.

Prema podacima arheoloških istraživanja, na mestu današnjeg manastira nalazio se drugi manastir, još iz doba ranog hrišćanstva. U manastiru su živela dva brata, Kozma i Damjan, koji su bili lekari i lečili ljude kod „Miroto” – izvora, koji postoji i danas.

Zna se da je stari manastir postojao i tokom Srednjeg veka, čak do pada zemlje pod tursko ropstvo, kada je bio potpuno uništen.

Tokom 1928. godine, stanovnici Svetog Vrača (današnji Sandanski) počinju izgradnju manastira, koji se i danas nalazi na tom mestu – manastir „Sveti Sveti Kozma i Damjan”.

Danas, manastir je aktivan, ali nema monaha.

Rastojanje od Banskog do Sandanskog je 88 km, i putovanje će Vam oduzeti oko sat i po vremena. Možete kombinovati posetu manastiru sa šetnjom Sandanskim, i pogledati prelepi gradski park.

Hadžidimovski manastir „Sveti Velikomučenik Georgi Pobedonosac”

Hadžidimovski manastir Georgi Popedonosac | Lucky Bansko

Manastir se nalazi u neposrednoj blizini grada Hadžidimovo i na 12 km od grada Goce Delčev.

Manastir se nalazi na brdu iznad Hadžidimova, na mestu starog hrišćanskog svetilišta, posvećenog Svetom Georgiju Pobedonoscu. Tokom godina turskog ropstva svetilište je rušeno i spaljivano mnogo puta, dok potpuno nije napušteno.

Tokom 1865. godine, na mestu svetilišta je sagrađen manastir, koji možete videti i danas. Postoji legenda, prema kojoj se jednom ovčaru iz sela u snu javio mlad muškarac na belom konju, koji mu je rekao da ode na mesto na kojem se nalazilo svetilište i da počne da kopa po tumulusu. Mladi muškarac se pojavio u snu ovčara nekoliko noći za redom, i uprkos problema sa Turcima, ovčar je počeo da kopa. Nakon izvesnog vremena sagradio je malu kapelu, koja je trajala nekoliko godina. Ovako počinje istorija Hadžidimovskog manastira „Sveti Georgi Pobedonosac”.

Zanimljivo je, što je tokom iskopavanja brda pronađena ikona, koja čak i nakom gradnje manastira nije iznošena. Tek tokom 1965. godine, ikona je bila predata za datiranje, i ustanovljeno je da datira iz perioda između 1750. i 1800. godine. Danas, ikona je izložena u manastiru, i možete se pokloniti pred njom.

Da biste došli do manastira „Sveti Georgi Pobedonosac”, biće Vam potrebno oko sat vremena, a posle, možete se zaustaviti u gradu Goce Delčev, za odmor uz kafu.