Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Manastir Rozhen

Samo jedan kilometar od Melnika iu neposrednoj blizini čuvenih Melničkih piramida nalazi se jedan od najstarijih srednjovekovnih manastira u Pirinumanastir Rožen „Sveto rođenje Bogorodice“.

Manastir Rožen Sveto rođenje Svete Majke | Lucky Bansko

 

Histori

Priča o svetom klaustru počela je mnogo, davno, i to izaziva brojne kontroverze oko tačnog vremena njenog osnivanja. Prema nekim istraživačima, na tom mestu je u 12. veku postojao manastir, drugi su mislili da je manastir osnovan vek kasnije.

Mi nismo specijalisti i nemamo sopstvenu hipotezu, pa uzmemo u obzir zvaničnu hipotezu da je manastirski kompleks osnovan početkom 13. veka.

Prihvatamo to jer stručnjaci koji su skloni ovom datumu podržavaju svoju tvrdnju sa spisom koji je pronađen u grčkom rukopisu u kojem se navodi da je iznad Melnika postojao manastir.

Iz istorijskog dokumenta jasno je da je manastir Rožen postojao za vreme vladavine despota Alekseja Slava (guverner jugozapadne Bugarske u 13. veku) i bio je veoma značajan kulturni, ekonomski i književni centar.

Ovo je vreme kada se obrazovni spomenici vode iza zidova manastira, pišu knjige i raspravlja se o teološkim pitanjima.

Invazija Osmanskog carstva na bugarske zemlje, a posebno osvajanje Melnickog kraja krajem 14. veka, drastično je promenila sudbinu manastirskog kompleksa, koji je potonuo u zaborav.

Već gotovo jedno stoljeće nema informacija o tome što se događa sa svetim klaustrom, a njegova sudbina ostaje nepoznata do 1551. godine kada tadašnji opat manastirskog klaustra – jeromonah Kozma spominje postojanje manastira u jednom od svojih rukopisa. U njegovom rukopisu, jeromonah Kozma prvi put spominje današnji naziv manastirskog kompleksa – „Bogorodica Rozineta“ (Roženica).

Tako je manastir polako – polako izlazi iz zaborava i praznine u njegovoj istoriji počinju da se popunjavaju. Jasno je da je na početku turske invazije pretrpeo ozbiljna razaranja i da je u KSVI vijeku obnovljen. U to vreme (16. vek) neke stambene zgrade, trpezarija i velika crkva su obnovljene i obnovljene. Otprilike u istom periodu ukrašeni su freski i freske manastirske trpezarije i crkve.

Rekonstrukcija i uspon manastira dramatično su se ponovo zaustavili u 17. veku, kada je iz nepoznatih razloga izbio požar koji je uništio biblioteku i veliki deo stambenih zgrada manastira.

Iz današnjih dokumenata znamo da se veliki požar dogodio nakon vladavine Melnika mitropolita Silvestra, koji je bio biskup od 1661. do 1667. godine.

Uprkos teškoćama i teškoj situaciji u kojoj manastir Rožen pada nakon požara, ponovo se pojavljuje u 18. stoljeću, kada bogati Bugari iz cijele zemlje prikupljaju novac i pomažu njegov oporavak.

Sredinom 18. veka, sveti klaustar je u potpunosti obnovljen i finansijski ojačan, o čemu svedoče restauratorski radovi koji su obavljeni u tom periodu. Godine 1715. počela je glavna rekonstrukcija manastirskih zgrada, a 1732. godine glavna crkva je ponovo oslikana freskama.

Nažalost, uprkos očiglednom usponu, manastir je morao da prođe kroz još lošija vremena …

Od svog osnivanja, manastir Rožen proglašen je stauropigijalnim. To znači da je klaustar autonoman i podređen samo ekumenskom patrijarhu. To je jedan od glavnih razloga zašto ga Turci nisu upropastili, ali činjenica da je bio podređen ekumenskom patrijarhu verovatno je kasnije u 18. veku izazvao oduzimanje autonomije od grčke crkve.

To se dogodilo 1761. godine, i kao razlog za ukidanje autonomije, grčka crkva je ukazala na finansijske poteškoće i zavisnost manastira Rožen od manastira Iver na planini Atos.

Upravu Svetog manastira preuzeli su monasi iz manastira Iverija, tako da je manastir postao samostan Iverijskog manastira Svete Gore.

Do 1912. godine manastir je bio manastir i deo manastira Iverski, nakon čega je postao bugarski. To se ne obraća grčkom svećenstvu i prati godine sudskih slučajeva koji su okončani 1921. u korist Bugarske.

Arhitektura manastira Rozhen | Lucky Bansko

 

Arhitektura

Manastirski kompleks ima nepravilan šesterokutni oblik i sastoji se od stambenih i poslovnih dijelova, glavne crkve i kosturnice

Stambeni dijelovi čine nešto poput improvizirane zaštite glavne crkve koja se nalazi u središtu manastirskog kompleksa.

Glavna crkva

Hram crkve je sagrađen u 16. veku, ali iz više razloga smo malo više rekonstruisali u 18. veku.

Nema konkretnih dokaza o tome kako je crkva izgledala na prvi pogled, ali danas je to trobrodna, trobrodna i ne-plutajuća zgrada.

Sama crkva je arhitektonski dragulj, ali radoznalost posetilaca je njegov unutrašnji dizajn, a posebno murali sa kojima je oslikana.

Murali

Najstarije freske su iz KSVI vijeka i ukrašavaju pripratu crkve i govore prvenstveno o čudesima koje je Krist stvorio nakon svog uskrsnuća. Scene su obojene veoma detaljno i utiču na posetioce.

U naosu crkve freske prate stil balkanskog slikarstva iz 18. veka. Za razliku od fresaka u priprati, radovi su mnogo raznovrsniji, a pored kompozicija koje su potrebne za svaki hrišćanski hram, uključene su slike Djevice Marije, a najgornji dijelovi sjevernog i južnog zida imaju 24 natpisa Blažene Djevice Marije.

Ikonostas

Pored jedinstvenih zidnih slika, interesantan je i ikonostas, koji je napravljen u isto vreme kada i freske tokom obnove crkve 1732. godine.

Ikonostas je napravljen sa izuzetnim finesom i majstorstvom, a izrezbarena trikotaža koja pokriva sve njene reljefne delove, savršeno oslikani buketi cveća na postoljima i pozlaćeni elementi sa navojem stvaraju tako veliku harmoniju da svako ko je gleda dugo ćuti.

Miraculous Icon

Jedna od najvrednijih ikona koje se čuvaju u manastiru Rozhen je čudesna ikona „Bogorodica Portaitissa„. Ikona je jedna od kopija čudotvorne ikone Bogorodice, koju su u moru otkrili monasi sa Svete Gore.

„Bogorodica Portaitissa“ je 1790. godine naslikao monah iz Iverijskog manastira i naručen je zajedno sa specijalnim streličarem.

Da li je ikona zaista čudesna ne možemo reći da ne postoji način da se porekne činjenica da svake godine tokom hramske proslave klaustra (08.09.) Laici iz svih krajeva zemlje dolaze u manastir Rožen da traže od Djevice Marije Portaitisa da izlečio ih je.

Pogled na manastir Rozhen | Lucky Bansko

 

Manastirska trpezarija

Drugi objekat koji privlači pažnju Svetog manastira je manastirska trpezarija. Sada možete reći da nema ništa zanimljivo u trpezariji … a vi ćete biti u krivu.

Zato što je manastirska trpezarija u manastiru Rožen jedna od najinteresantnijih zgrada u manastirskom kompleksu. Trpezarija je izgrađena u jednom od krila manastirskog stana, ali to nije najzanimljivije i činjenica da su tokom obnove specijalisti otkrili da je prostorija izgrađena na debelim srednjovekovnim zidinama.

Manastirska trpezarija je pravougaona prostorija sa apsidom, oslikana freskama Posljednje večere.

Stambene zgrade

Stambeni objekti manastirskog kompleksa obnovljeni su u dva perioda – u 16. i 18. veku.

Starije jedno od dva monaška krila je dvospratna zgrada sa klaustarima koji okružuju glavnu crkvu sa istoka, zapada i juga. Ovaj deo manastira sagrađen je u XVI veku, u njemu su smeštene ćelije monaha, manastir, podrumi u kojima su monasi držali zalihe hrane. U ovom krilu se nalazi manastirska trpezarija.

Drugo monaško krilo je na tri sprata i sagrađeno je u XVIII veku, a novac su donirali Melnici. Ovo krilo je dizajnirano da dočekuje goste u manastiru, a na prvom spratu je bila štala.

Ossuari

Manastirski kompleks ima i Kostnicu, što je takođe vredno razmatranja. Kostnica je sagrađena 1597. godine i predstavlja hram crkve sa grobnicom i mjestom za bogosluženje.

Put do manastira Rozhen | Lucky Bansko

 

Kako doći do manastira Rozhen?

Manastirski kompleks udaljen je 6 km. iz Melnika i oko kilometar od sela Rozhen. Ako dođete u Melnik, ne možete pogriješiti jer je to samo jedan i odvest će vas ravno do manastirskih vrata. Ispred manastira nalazi se ogromna livada na kojoj možete imati predivan piknik ako imate vremena i želje.

Ako niste planirali piknik u svom programu, dobro je jesti u Melniku jer manastir Rožen ne nudi obroke ili noćenje.

Ostale lokacije u blizini manastirskog kompleksa koje možete posjetiti

Melnik

Najmanji grad u zemlji dio je 100 nacionalnih lokaliteta i nezamislivo je stići do manastira Rozhen i ne odvojiti vrijeme za istraživanje grada.

Uz ukusnu hranu i čuveno vino (koje preporučujemo probati), Melnik će vas oduševiti svojom renesansnom arhitekturom, tihim kamenim ulicama i brojnim muzejima.

Melnikske piramide

Nema šanse da propustite Melničke piramide, koje se uzdižu na visini od 100 metara severoistočno od grada u pravcu manastira Rozhen.

Stijene su proglašene prirodnim znamenjima šezdesetih godina i svrstane su pod rednim brojem 4 na listi od 100 nacionalnih lokaliteta.

Možete uživati u piramidama iz daleka, kada putujete u manastir ili se pobliže pogledati, ako krenete eko stazom koja počinje iz Melnika, prolazi Melničkim piramidama i stiže do kapije manastira Rožena. Eko staza je dobro obeležena, pogodna je i za decu, a vreme koje je potrebno je oko sat i po.