160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Manastir Rila – simbol bugarske istorije

Visoko, visoko u planini Rila, gdje šuma dodiruje nebo, a molitve Gospodinu imaju najveću moć, Rila je manastir.

Najvjerojatnije će nam biti teško pronaći Bugara koji nije bar jednom u životu posjetio ovo bugarsko svetište, ali ako ih ima, priča koju ćemo reći je samo o njima.

Mi ne tvrdimo da ćemo biti potpuno sveobuhvatni jer je opisivanje upravo ove bugarske svete reči u rečima blago nemoguća misija, ali mi ćemo se potruditi da vam ukratko predstavimo istoriju Rilaškog manastira.

Manastir Rila "Sveti Ivan Rilski" | Lucky Bansko SPA & Relax

 

Histori

Legenda kaže (i vjeruju povjesničari) da je osnivač manastira Sv. Ivan Rilski. Monah je došao u ove krajeve tridesetih godina prošlog veka da se povuče, posteći i moliti daleko od svetovne sujete.

Svetac je otkrio pećinu u blizini mesta gde se nalazi današnji manastir i proveo poslednjih pet godina života u njemu. Nekoliko mjeseci nakon njegove smrti, njegove relikvije su sakupljene i prebačene u Tarnovo. To se desilo za vreme vladavine kralja Petra i najverovatnije zahvaljujući Caru, Ivan Rilski je kanonizovan kao svetac.

U narednim godinama relikvije sveca su se više puta pomerale sve dok se konačno nisu prebacile u crkvu u manastiru Rila, gdje ih se danas može poštovati.

U neposrednoj blizini pećine u kojoj je živeo poslednjih godina života, Ivan Rilski, njegovi sledbenici, podigao je malu kamenu crkvu koja i danas stoji.

Ali vratimo se na priču o manastiru …

Posle smrti sveca, njegovi sledbenici su odlučili da sagrade manastir u blizini mesta gde je monah živeo poslednjih godina svog života. Izabrali su sadašnju lokaciju iz dva razloga – bila je mnogo sigurnija i na terenu je bio ugrađen krevet.

Tako je između 927. i 941. godine izgrađen i završen Rilaški manastir. U početku je manastir bio mali i prilično skroman, ali je u 14. veku lokalni feudalni protonista Hrelio Dragolf potpuno promenio izgled.

Pošto su vremena već bila nesigurna, Hrelio je manastir pretvorio u izgrađeni manastirski kompleks koji je mogao izdržati napade.

U vrijeme Hrelio proteze, sagrađene su monaške stambene zgrade, mali hram od jednog prolaza i obrambena kula. (Od svih zgrada izgrađenih u to vrijeme, danas je sačuvana samo Hreliova kula.)

Od svog osnivanja, manastir Rila je uživao podršku svih bugarskih kraljeva koji su vladali zemljom dok nije pao pod osmanlijski jaram. Među najvećim pokroviteljima i donatorima su Ivan Aleksandar i Ivan Šišman, a od vremena drugog nalazi se sačuvani donacijski dokument iz 1378. godine, u kojem je kralj donirao mnoge zemlje manastirskom klaustru.

Sva ova podrška pomaže manastiru da postane najvažniji duhovni i kulturni centar u zemlji. Nažalost, procvat manastirske pećine naglo je zaustavljen krajem 14. veka, kada je Bugarska pala pod otomansku vladavinu. Nakon godina tame i napada na manastir, a sredinom 15. veka, sveti klaustar su uništeni i ukradeni od strane turskih osvajača.

To bi trebalo da bude mnogo godina pre nego što se manastir počeo oporavljati od pepela. Prvi „svetlosni zraci“ datiraju iz kraja 15. veka kada su uz donacije i pomoć Bugara iz cele zemlje, Rila manastir počeo da se oporavlja i da se oporavi kao kulturni i duhovni centar.

Interesantna je činjenica da su ruske i moldavske pravoslavne crkve aktivno uključene u restauraciju manastira, osim za bugarsko stanovništvo, koje donaciju manastiru doniraju ne samo u novcu nego iu knjigama i drugim crkvenim priborom.

U obliku koji danas vidimo, manastirski kompleks postoji od 19. veka.

Manastir Rila unutra | Lucky Bansko

 

Arhitektura

„St. Ivan Rilski je najveći manastir u Bugarskoj i jedan je od najposjećenijih znamenitosti u našoj zemlji.

Manastirski kompleks je stauropigičan i odlikuje se jedinstvenom arhitekturom. Gledajući prema van, njegovi zidovi visoki 24 metra čine nepravilan peterokut i izgledaju kao neprobojna tvrđava (tvrđava).

Klaustar se nalazi na ukupnoj površini od 8800 kvadratnih metara i obuhvata stambene, crkvene i privredne zgrade. Prostorije koje se nalaze u manastiru su oko 300, od ​​kojih je 100 monaških ćelija.

Čim prođe kroz teške manastirske kapije, ugledni posetilac se nađe u ogromnom kamenom popločanom dvorištu, a njegovu pažnju odmah privlači 24-metarska odbrana.

Hreliova kula je najstarija zgrada u manastiru koja je ostala netaknuta još od osnivanja manastira. Kula je sagrađena 1335. godine i služila je u teškim vremenima ne samo za odbranu već i za stambenu zgradu monaha. Najvjerovatnije, iz tog razloga, kapela „Preobraženje Gospodnje“ sagrađena je na gornjem katu kule.

U neposrednoj blizini kule Hrelio nalazi se glavna manastirska crkva „Rođenje Blažene Djevice“. Hram crkve je sagradio majstor Pavel Ivanovič, gradnja je počela 1834. godine i dovršena 1837. godine.

Manastirska crkva je petokraka, ukrštena zgrada koja impresionira freskama i drvorezbarskim ikonostasima majstora iz banskih i samokovskih škola.

Zanimljiva je činjenica da su mnogi freski radili na majstorima, ali je samo Zahari Zograf potpisao freske.

U manastirskoj crkvi čuvaju se mošti sv. Ivan Rilski, čudesna ikona „Bogorodica Osenovica“ (XII vek), čudesna ikona Svetog Ivana Rilskog (XVIII vek), mnoge ikone za ljubljenje iz XIV i XIX veka.

Manastirske zgrade je napravio majstor Aleksej Rilets, koji je projektovao istočna, severna i zapadna krila. Godine 1833. izbio je požar u manastiru Rila, koji je uništio monaške kuće, što je prisililo majstora Alekseja da ih ponovo izgradi. Genijalni arhitekta i graditelj uspeo je da obnovi drvene delove manastirskih zgrada za samo 10 meseci, au restauraciji je učestvovalo više od 3000 majstora.

Portret Neofita Rilskog | Lucky Bansko


Duhovna i književna aktivnost

Manastir Rila je od svog osnivanja postao književni centar i kulturni centar zemlje. Iza zidova manastira nalaze se knjige, teološka i svjetovna djela, a monasi preuzimaju ulogu saveznika.

U manastirskom klaustru postojala je škola u kojoj su monasi obučavali ne samo u čitanju i pisanju, već iu višim naukama. Šef škole je bio Neofit Rilski, koji je svoje znanje dao svima koji su želeli da uče.

Manastir Rila takođe igra veoma važnu ulogu u očuvanju pravoslavne vere, što je bio izuzetno važan slučaj posebno za vreme turske vladavine.

Nakon oslobođenja manastir manastira nastavlja da bude zaštitnik svih prestupnika i skriva brojne IMOO figure kao što su Dame Gruev, Iane Sandanski, Dobri Daskalov i drugi.

Godine 1976. manastir Rila proglašen je nacionalnim istorijskim spomenikom, a od 1983. godine UNESCO. Godine 1992. prošao je pod stražom Svetog sinoda Bugarske pravoslavne crkve.

Cave St. Ivan Rilski | Lucky Bansko SPA & Relax

 

Šta još možete da vidite ui oko manastira Rila?

Manastirski muzej

Osim glavnih zgrada koje smo vam predstavili, dobra ideja bi bila da, dok ste u manastirskom klaustru, imate vremena da posetite muzejsku izložbu manastira. Osnovan krajem XIX vijeka, muzej je sačuvao dragocjene primjere bugarske umjetnosti u periodu od XIV – XIX vijeka. Jedan od najvrednijih eksponata je drveni krst sa izuzetnom rezbarijom, koju je napravio majstor otac Rafael.

Magertnitsata

„Magernica“ se naziva manastirskom kuhinjom i možete vidjeti ogromne zdjele u kojima su monasi pripremali kurban za laike za vrijeme velikih praznika.

Crkva – kosturnica „Predstavljanje Bogorodice“

Crkva je izgrađena specijalno za rituale u groblju i, kao standard, svi monasi koji su živjeli u manastiru bili su zakopani oko nje, a kosturnica u hramu. Grobljanska crkva je izgrađena u tri faze, prva faza je počela u 14. veku.

„Въведение Богородично” се намира в южния край на манастирския комплекс.

„Uvodna Bogorodica“ nalazi se na južnom kraju manastirskog kompleksa.

Pećina u kojoj je živeo svetitelj pet godina i koji je našao večni mir među najvećih atrakcija u blizini manastira Rila.

Ako odlučite da posetite, samo treba da pratite označeni 4 milja rutu koja vas vodi tamo.

Od početka ste pomenuli da pristalica monaha – pustinjak izgradio malu kamenu crkvu u pećinu. Pa, ova crkva danas stoji i možete je videti zajedno sa pećinom.

Crkva je verovatno sagrađena u 14. veku, ali je 1820. godine renovirana.

Unutar pećina je ušao kroz uski otvor između stijena i crkve i veruje da, kroz njega može proći samo onaj ko je pravedan.

Legenda o svecu mu govori da je bio iscelitelj i pomogao svima kojima je bila potrebna njegova pomoć. Možda je to jedan od razloga zašto su neki pećina i crkva ljudi danas vezati krpe, nadajući St. Ivan Rilski da izleči njihove bolesti.

Manastirski kompleks je aktivan, muški manastir koji je otvoren za posetioce tokom cele godine.

Ispred manastira nalazi se parkiralište, tako da možete sigurno napustiti svoj automobil. Oko manastira ima dovoljno suvenira, gde možete kupiti nešto kao suvenir, ali savetujemo vam da proverite prvo poklon shop u manastir, gde ćete naći širok spektar suvenira da se kući kao suvenir ove Bulgarian sveti.

Ako želite prenoćiti, manastir Rila nudi smeštaj i hranu.

I da, zaboravimo na to! The Cloister je poznat najbolja kolača na svetu i sa svojim jedinstvenim bizona.