Liftovi u Banskom

Bogat izbor liftova u Banskom

Turisti imaju bogat izbor liftova u Banskom: jedan sa kabinama (dva sa 6 mesta i šest sa 4 mesta), kao i žičare, uključujući i dečije. Svi liftovi su veoma pouzdani, održavaju se u odličnom stanju. Osam, od ukupno devet liftova, su proizvodnja austrijske firme „Doppelmayr” – koja od 2002. godine radi u zajednici sa švajcarskom grupom.

Ski staza u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

Lift „Todorka“ je proizvodnja italijanske firme „Leitner ropeways” radi od 2015. godine, kada je zamenio tadašnju staru trosedišnu liniju.

Pet austrijskih liftova su u eksploataciji od 2003. – 2004. godine, „Čalin Valog” je od 2007., „Kolarski” je od 2010., a „Plato” – od 2011. Ukupna dužina liftova u Banskom je 22 kilometra.

Lift sa kabinama, sa 8 mesta, u Banskom – šetnja u svetu bajke

Lift sa kabinama, sa 8 mesta u Banskom sam po sebi je jedinstveno iskustvo. Sa svojih 6233 m, on najduži u odmaralištu, i drugi po dužini u Bugarskoj –  Simeonovskijat lift na Vitoši ga „prestiže” za nekih ččetrdesetak metara. Gondola u Banskom ima vezu sa svim pistama.

Ski lift tokom zime u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

Pogledi iz atraktivnih liftova sa kabinama u Banskom su beskrajno lepi i živopisni. Oni opuštaju, vraćaju duh i inspirišu. Ispunjavaju oči prostorom, svetlinom i bojama. Sa veličanstvenim vrhovima i šumama, zamrznutim u fascinantnom miru, sa nebom, koje kao da je veće i šire negi bilo gde drugo.

„Šetnja” liftom sa kabinama u Banskom u stvari nije samo atrakcija – ona pobeđuje stres, obnavlja, podiže raspoloženje, ostavlja divne uspomene za ceo život.

Prilikom putovanja liftom, u trajanju od 25 minuta, savladava se visina od 597 m između grada, gde se nalazi prva stanica lifta i Banderiške poljane. Lift može da se koristi i u toku zime.

Ustvari, letnji raspored za korišćenje uključuje period od juna do kraja novembra, a tokom jula i avgusta kretanje je intenzivnije. Za leto 2017. godine karta u jednom pravcu, za odrasle iznosi 16 BGN, a povratna karta – 20.

Za studente i učenike, cena karte je 18/14 BGN, za decu između 7 i 12 godina – 16/12 BGN, a za decu do 7 godina – 1 BGN. Jednodnevna karta za bicikliste, sa uključenim prevozom bicikla je 30/27/20/1 BGN. Tokom zimske sezone cene se ne razlikuju mnogo, i tokom godina nije bilo velikih poskupljenja. U toku zime postoji i bogat izbor pretplatničkih karata.

Tokom toplih meseci, „šetnja” liftom sa kabinama u Banskom može da se kombinuje sa posetom atraktivnom parku Banderiška poljana. Tamo se nalazi veliki vodeni tobogan dužine 400 metara, igralište za mini golf, mini fudbal, mesta i ustanove za odmor.

Drugi liftovi u Banskom

Među liftovima u Banskom, sa svojih 2606 metara „Most” je najduži. Njegove kabine su sa 4 mesta, brz je, i njegova denivelacija je 582 m. Na lokalitetu Platoto formira svojevrsnu raskrsnicu – iznad njega prolazi lift „Plato. Opslužuje piste „Plato 1” /početnička/, „Plato 2”, i „Stražite”, koje su srednjeg nivoa teškoće.

Drugi po svojoj dužini u Banskom je lift „Todorka, sa 6 mesta, sa svojih 2415 metara. Putovanje traje 6 minuta, prevazilazi se nadmorska visina od 703 metra, kapacitet je 2000 osoba na sat. Opslužuje piste srednjeg nivoa teškoće, „Todorka, „Banderica, i „Plato 2, kao i pistu za početnike – „Plato 1.

Slika lifta sa korpama u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

Prema dužini trase, na trećem mestu u Banskom je lift „Šiligarnik, sa sedištima za 4 osobe, sa svojih 2042 metra. Njegova denivelacija je 483 m, a kapacitet – 2000 osoba. Lift ostvaruje vezu sa pistama za početnike „Plato 1”, i „Šiligarnik”, i pistom srednjeg nivoa teškoće „Plato 2”.

Sledeći lift u Banskom je lift „Banderica 1” dužine 1745 metara i sedištima za 4 osobe, sa denivelacijom od 360 metara. Prevozi do 2000 turista na sat i ostvaruje vezu sa pistama „Banderica”, „Plato 2”, i „Todorka” koje su srednjeg nivoa teškoće, kao i sa pistom za početnike „Plato 1”. Lift „Banderica 2” je kraći – dužine 972 metra, i sa manjom denivelacijom – 301 m, ali ima isti kapacitet za prevoz turista – po 2000 osoba na čas. Ostvaruje vezu sa istim pistama kao i lift „Banderica 1”.

Lift „Kolarski, ili još i „Stara pista”, je drugi lift sa sedištima za 6 osoba u Banskom. Tokom 2010. godine zamenio je dotadašnji lift sa sedištima za 4 osobe. Denivelacija je 316 metara i prevozi po 3000 osoba na sat. Ostvaruje vezu sa pistama „Banderica, i „Stara pista, koje su srednjeg nivoa teškoće.

„Čalin valog” je lift dužine 1100 metara, koji ima denivelaciju od 325 m i prevozi 1965 osoba na sat. Ostvaruje vezu sa pistama srednjeg nivoa teškoće Čalin valog 1 i 2. „Plato” opslužuje piste „Plato 1” i „Plato 2”, a kapacitet mu je 2000 osoba na sat.