Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Leto u Banskom

Pored mnogih takmičenja u toku zime, koja se održavaju u Banskom – nacionalna, evropska, svetska – dosta ljudi prihvata odmaralište uglavnom kao zimsko.

Međutim, u Banskom je i letnji turizam takođe dosta razvijen, i u ponudi su mnogobrojne atrakcije za sveže leto.

Uz njih, opuštajući i prijatan letnji odmor je interesantan, prepun raznih letnjih aktivnosti u Banskom, ispunjenih prijatnim iskustvima.

Mogućnosti za nezaboravno leto u Banskom su raznovrsne – pešačke ture, ekskurzije, različite vrste sportova – od klasičnih do ekstremnih, ribolov, lov, jahanje, mineralni bazeni, itd. Na ovaj način, Bansko je poželjno odmaralište ne samo tokom zime, već i tokom leta.

Ako tražite način da uskladite letnji odmor u prirodi, ali i da odsetnete u prvoklasnom hotelu sa pet zvezdica – Lucky Bansko SPA & Relaks je pravo mesto za Vas. Ovde ćete dobiti luksuzan smeštaj, savršenu uslugu, prostrane apartmane i studija i nebrojene zabave i atrakcije, po svačijem ukusu i načinu života.

Leto u Banskom uz pešačke ture i ekskurzije

Interesantno leto u Banskom nude mnogobrojne vrste pešačkih tura. Maršrute do jezera, vrhova, koliba su među prelepom planinskom prirodom i predstavljaju putovanje kroz prelep, obodravajući i inspirativan svet. U pogledu ovakvih letnjih aktivnosti, mogu se izabrati pešačke ture male ili srednje težine, ali postoje i maršrute velike težine. Trajanje maršruta je od 50-60 minuta do 17 časova.

Rilski manastir iznutra | Lucky Bansko SPA & Relax

Dok čovek provodi opuštajući letnji odmor u Banskom, takođe može da poseti i lepo grčko odmaralište Kavala, jedinstveni Rilski manastir, koji je osnovan u 10. veku i uključen je u spisak svetskog kulturnog nasleđa organizacije UNESCO, čuveni po svom vinu Melnik – najmanji grad u Bugarskoj, arhitektonski rezervat kuća i vinarija, ukopanih u specifične peščanike.

Ovo može da se desi, ako se izaberu neke od ponuđenih ekskurzija, uključujući i onih do prirodnih znamenitosti, kao što je na primer Jagodinska pećina. Ovako, jedan odmor u Banskom daje mogućnost da se vide i mnoga druga znamenita mesta.

Leto u Banskom, uz atraktivan ribolov, lov i šumski pejntbol

Mogućnosti za atraktivno leto u Banskom postoje i za zagrižene lovce i ribolovce. U Banskom i okolini, među neverovatno živopisnom prirodom ribolovci mogu da okušaju sreću i da ulove šarana, pastrmku ili babaša. Nije potrebno da nosite svoju opremu, postoji mogućnost da sve iznajmite ovde.

Pejntbol u šumi u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

Možete izbrati i mesto po želji: kompleks „Ribarnika sa njegova tri jezera, koji se nalazi na 12 km od Banskog i postoji obezbeđen transport; ili jezera Krinec i Belizmata, koja su u neposrednoj blizini Banskog.

Mesta su prilagođena za turizam, u kompleksu „Ribarnika” često se održavaju zanimljiva takmičenja u sportskom ribolovu, lične ili poslovne proslave, itd. Jezero Belizmata je savršeno za izlet – sa klupama, stolovima, ognjištem i dečijim igralištem. Bez obzira koliko je uspešan ribolov, ukusne ribe će biti – ovde su majstori pripremanja ribe na žaru i u tiganju uvek spremni da dočekaju turiste i znaju kako da doprinesu njihovom nezaboravnom letu u Banskom.

Uzbudljiv letnji odmor u Banskom je zagarantovan i za lovce. Bogat biljni i životinjski svet planine Pirin daje mogućnost za jedinstvene i neponovljive kadrove i doživljaje tokom foto lova. Stvarni lov se organizuje na farmama za uzgoj divljači Harami bunar, Višterica, Batišta, Stari Dikčan. Među mnogobrojnoj divljači, mogu se nabrojati divlja svinja, crveni jelen i muflon.

Među mnogobrojnim zanimljivim letnjim aktivnostima u Banskom je i ponuda kompanije IMI Sports, za pejntbol. Avantura je vrlo uzbudljiva, za igre su pripremljena tri šumska terena, za amatera, za decu i za tim bilding. Instruktori su profesionalni igrači pejntbola iz Bugarske lige. Organizuje se mnoštvo nacionalnih i međunarodnih turnira, sertifikovanih za sudije na evropskom nivou.

Prilikom organizovanja tim bildinga sa velikim brojem učesnika, pravi se poseban teren – ograđen, sa bunkerima na naduvavanje i profesionalnim sudijama.

Leto u Banskom uz jahanje i planinski biciklizam

Među mnogim mogućnostima za uzbudljivo leto u Banskom su i jahanje i planinski biciklizam. Sve ponude za letnji odmor u Banskom uključuju i jahanje, uz dodatne povoljnosti.

Jahanje na planini u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

Može da se izabere jahanje po eko stazama, a može i na terenu ili u okviru konjičkog kluba – časovi za početnike, jahanje po lakšim terenima za neiskusne jahače.

Konji su obučeni, a obezbeđeni su i profesionalni instruktori. Za iskusne jahače organizuju se planinske ture, različite u pogledu vremenskog trajanja i težine prepreka. Vremensko trajanje, po želji, može da bude nekoliko sati, a za ture u trajanju od jednog, dva ili više dana, obezbeđuju se hrana i noćenje.

Konjički klubovi u Banskom su: „Rusaliite”, koji se nalazi na desetak kilometara od Banskog, „Peri Volas”, na 12 km i „Dvorene” u blizini grada Razlog.

Svake letnje sezone, planinski biciklizam u Banskom postaje sve popularniji. Za ljubitelje ovog sporta obeleženo je 200 kilometara atraktivnih maršruta različite težine, koje se protežu čak do planine Rila. Obeležavanje je izvršeno od strane britanske organizacije u saradnji sa nacionalnim parkom Pirin.

U stvari, osnivači ove organizacije postavili su ovde početak organizovanog planinskog biciklizma tokom 2009. godine, i nastavljaju da ga razvijaju. Za entuzijaste su u ponudi besplatni kursevi za upoznavanje sa ovim sportom. Zbog različite težine terena, postoji i „rezervna opcija” da neki biciklisti koriste automobilski transport na određenim mestima.

Popularnosti planinskog biciklizma ovde doprinose i međunarodna takmičenja, koja se održavaju svakog leta u Banskom, i uključena su u zvanični kalendar bugarske profesionalne Federacije.

Opština se takođe uključila u razvoj biciklističkog turizma u vidu različitih letnjih aktivnosti za bicikliste u Banskom, tako što je napravila biciklističku stazu u dužini od 2250 metara, do lokaliteta „Sveti Nikola” – vrlo interesantan arheološki kompleks sa ostacima naselja koje datira iz 2000. godine pre nove ere, i koje je postojalo do 17. veka.

Ekstremno leto u Banskom

Ljubitelji ekstremnih sportova mogu da provedu ekstremni letnji odmor u Banskom. Među mnogim letnjim aktivnostima u Banskom su atraktivne maršrute za ATV i buggy ture. Postoje različiti tereni i nagibi, ali kod svih trasa panorama je izuzetno slikovita – prolazi pored reka, preko planinskih prolaza, može se videti niz prirodnih fenomena.

Offroad bagi u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

Naravno, prilikom izbora ovih atraktivnih letnjih aktivnosti u Banskom, i težina terena je po izboru. Prelazak preko maršruta može da bude šou, za zabavu učesnika – pri maloj težini terena, u trajanju od 1 do 3 sata. Prilikom noćnih tura može da se posmatra prelepa noćna panorama banskog i okoline.

Srednja težina maršruta podiže raspoloženje i adrenalin. Ovakve ture su u trajanju od 3 do 5 sati. Visoka težina maršrute Bansko – Predela je samo za majstore, jer traje više od 5 sati. Prilikom ovih letnjih aktivnosti u Banskom u ponudi su i individualne trase, ako turisti izraze želju.

Među ponudama ekstremnih letnjih aktivnosti u Banskom je i penjanje. Najbliže mesto u okolini Banskog na kojem se praktikuje penjanje je lokalitet Pećine. Po želji, može se otići i do nekih vrhova – Kamenica, Banderiški čukar, Banski suhodol, Zub, Bašlijski čukar i dr. Mnogi alpinisti odlaze i na vrh Vihren, sa njegove severne strane.

Za turiste koji su izabrali ekstremne letnje aktivnosti u Banskom u vidu penjanja po stenama, organizatori su obezbedili bezopasne stene, uz korišćenje profesionalnih instruktora i sve potrebne opreme.

Korisno u Banskom

Osim zabavnog, turisti mogu provesti i koristan letnji odmor u Banskom. Na samo 6 km od Banskog nalaze se mineralni izvori grada Dobrinište. Oni se koriste još od drevnih vremena – pored mineralnog izvora, pronađeni su ostaci grada koji datira iz 6. milenijuma pre nove ere.

Pronađeni su i specijalno napravljeni bazeni sa temeljima u rimskom stilu gradnje.

Danas se na ovom mestu nalazi 17 mineralnih izvora sa temperaturom vode od 30 do 43 stepena, a u balneološkom odmaralištu se leče različite bolesti bubrega, bolesti sistema organa za varenje, bolesti jetre i žuči, endokrine bolesti, bolesti gornjih disajnih organa, kožne bolesti, neuralgija, radikulitis, bolesti zglobova i dr. Voda se koristi za kupanje, prema preporuci lekara – i za pijenje.

Kompleks ima 2 bazena, otvorene barove, restoran, dečiji kutak sa malim bazenom. Mesto je izuzetno živopisno, između tri planine – Pirin, Rodopi i Rila. Nalazi se na nadmorskoj visini od 850 metara.

Lift radi ne samo u toku zime, već i u toku leta

Kada čovek provodi leto u Banskom, prva stvar koju uradi je, da se popne liftom sa kabinama do Banderiške poljane. Gondola sa 8 mesta otkriva spektakularne poglede na okolnu prirodu, duž trase od 6,2 kilometra, a osećaj je nazaboravan. Kapacitet transporta je do 2400 osoba na sat. Tokom juna meseca polasci su jednom na dan, nagore i nadole – u 08:00 časova je polazak iz Banskog, a u 16:30 – povratak.

Tokom jula i od 1. do 24. septembra lift radi tokom celog dana u oba pravca, tokom cele nedelje. Radno vreme je od 08:00 do 16:30 časova. Tokom celog avgusta lift ima produženo radno vreme – od 08:00 do 18:30 časova. Naravno, do lifta je organizovan redovan transport, a vikendima u toku zime i transport do samih ski staza.

Same staze i liftovi su odlično održavani i optimalno se koriste tokom zime – nije slučajno što je ski kompleks u Banskom popularan u evropi i za evropska i svetska takmičenja u skijanju, snoubordingu i biatlonu. Ukupna dužina ski staza je 75 kilometara. Od njih, 30% su za početnike, 45% za iskusnije skijače, i 25% za profesionalne skijaše.

U Banskom postoji i posebno napravljen udoban ski put dužine 16 km, koji vodi od grada do najveće ski staze u kompleksu. On je osvetljen, obezbeđen, opremljen mašinama za veštački sneg, pogodan za srednje napredne skijaše i snoubordiste. U ski kompleksu postoje brojne škole skijanja, u ponudi je celokupna ski oprema. U ponudi odmarališta je i paraglajding.

Dužina liftova sa sedištima u Banskom je 13,2 km, a ima i 2,4 km žičara. Sve ovo pomaže za udoban i brz transport do ski staza. Klimu „potpomažu” mašine za veštački sneg – ukupno 230, koje održavaju zimsku sezonu aktivnom od decembra do maja.