Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Letnji pozorišni festival Bansko

Najvrednije predstave u zemlji, tokom godine

Godišnji pozorišni festival Bansko se održava početkom jula – od 1. do 7. Predstave se igraju u salonu Doma kulture.

Obnovljen prema najnovijim standardima i moderno opremljen, dom kulture „Vapcarov pruža publici udobnost prema savremenim zahtevima i ima dobru akustiku. Ovde, osim jednonedeljnog pozorišnog festivala Bansko, održavaju se i mnogi drugi međunarodni praznici umetnosti – balet, festival „Jutarnja zvezda“,džez, bioskop, kao i konkursi lepote, izložbe i dr.

Letnje pozorište u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

Tradicionalni pozorišni festival Bansko pruža mogućnost da se za nedelju dana pogleda izbor najaktuelnijih, interesantnih, vrednih spektakala i predstava u zemlji. U program se uključuju dokazane predstave, koje su prikupile na hiljade gledalaca i koje su nagrađene prestižnim nagradama.

Zahvaljujući ovim predstavama, publika može da vidi čudesnu glumu omiljenih glumaca, poznatih kako sa pozorišne scene, tako i iz televizijskih serija i filmova. Uspeh prikazivanih predstava nije slučajan. One predstavljaju buket predstava sa snažnom dramaturškom osnovom i adekvatnim rešenjima vodećih režisera. Odabrane su i vrlo dobre ekipe glumaca, koji jednostavno potapaju publiku u pozorišnu magiju.

Nije potrebno navoditi predstave koje su se igrale tokom svih godina već izuzetno popularnog pozorišnog festivala Bansko. Dovoljno je da se spomenu neke od predstava, koje su igrane na ovogodišnjem izdanju festivala:na primer „Makaze – ubica, predstava pozorišne grupe „Bugarska armija”, koja je hit predstava, okupila u gledalištima više od 6000 gledalaca.

„Zabranjeno za smeh”, komedija, u izvođenju Trgoviškog pozorišta, nagrađena je najvišom dramaturškom nagradom Hrvatske – „Marin Držić”. Druga predstava, „Malo komedije” pozorišne kuće „Viva Arte” i Burgaskog pozorišta, sa divnom kombinacijom dve predstave prema tekstovima velikog A. P. Čehova„Predlog” i „Medved”. Naravno, nisu zaboravljeni ni najmlađi gledaoci – ove godine, uz slobodan ulaz, deca i njihovi roditelji su gledali predstavu „Pepeljuga”. Spektakl prema priči Šarla Peroa predstavili su lutkari državnog pozorišta iz Varne.

Zvezdana imena letnjeg pozorišnog festivala Bansko

Letnji pozorišni festival Bansko osnovan je od strane None Jotove, a od 2012. godine se organizuje od strane Opštine Bansko. Svake godine festival okuplja zvezdana imena – neosporne talente, koji su vrlo predani igri na sceni.

Tokom godina, sa pozorišnim festivalom u Banskom su povezivana sledeća imena: Vasil Mihajlov, Tatjana Lolova, Velko Kanev, Emilija Radeva, Cvetana Maneva, Nikola Anastasov, Stefan Canev, Rusi Čanev, Kamen Donev, Gerasim Georgiev i mnoga druga poznata imena.

Poznati pozorišni umetnici u Banskom | Lucky Bansko

U ovogodišnjem raznolikom izdanju pozorišnog festivala Bansko ponovo su se okupili popularni glumci, u izuzetno interesantnim predstavama sa kreativnim rešenjima. Na primer, u predstavi „Makaze – ubica” igraju Stefanija Koleva, Veselin Rankov, Aleksandar Dojnov i Ivan Radev. Dinamična radnja predstave nikada nije ista – ona ima drugačiji obrt svaki put, jer gledaoci mogu da budu i scenaristi i režiseri.

Ne može da se ne spomene učešće pozorišta „Iskre i Sezone”. Čak i sama ideja predstave „Žensko carstvo” je privlačna – Iskra Radeva, Elena Kaneva i Marija Statulova da preuzmu vlast, a na glumcima Plamen Sirakov, Teodor Elmazov i Veselin Canev da ostane sva briga o deci i kući…

Zvezdana ekipa, ali u celini sastavljena od mlađe generacije glumaca, predstavila se ove godine u predstavi „Malo komedije”. U njoj Asen Baltečki igra sa Kojnom Rusevom i Kalinom Vračanskim.

Iz različitih predstava, mogu se spomenuti još i Joana Bukovska, Paraskeva Džukelova, Iva Papazova, Stefan Ivanov i mnogi drugi, koji pokazuju „visoku letvu” letnjeg pozorišnog festivala Bansko. Koja god godina u razvoju festivala da se izabere, uvek se može naići na dobre i kreativne ekipe i uzbudljive spektakle.

Njihova snaga je u izabranoj dramaturgiji. Ona dotiče opšte ljudske teme, u kojima svako u nekom stepenu može da vidi sebe. Da „prepozna” samoću, odnose sa drugima oko sebe, potragu za vrednostima u životu i da dođe do katarze. Ovo je karakteristično čak i za komedije, u kojima je akcenat na zabavi – tamo je smeh malo tužan, ali prečišćava.

Bansko – festivalski grad sa izvođačima iz celog sveta

Pozorišni praznici u Banskom imaju vrlo snažan uticaj na kulturni život u gradu.

Međutim, oni su deo sveobuhvatnog koncepta predstavljanja svih vrsta umetnosti, u skladu sa željama mnogobrojnih turista iz različitih država, koji posećuju odmaralište tokom svih godišnjih doba.

Film fest u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

U praksi, Bansko je festivalski grad, u kojem se tokom cele godine održavaju kulturni forumi, od kojih su mnogi međunarodni. Osim nedelje pozorišta, ovde se održava i operski festival, sa učešćem vodećih izvođača iz zemlje i inostranstva. Jednonedeljni džez festival sa svetskim muzičarima, etno muzika sa različitih kontinenata, popularna savremena muzika, balet, balkanski folklor, izložbe, besplatna međunarodna „Kinomanija sa izuzetno atraktivnim filmovima o planinarstvu.

Posebno interesantni za turiste su praznici lokalnog folklora i tradicija, koji predstavljaju igračku i pevačku umetnost, običaje, drevne rituale, narodne umetničke zanate.

Gosti grada takođe mogu da se uključe – tokom celog leta! – u časove narodnih igara, pevanja, sviranja na gajdama, tamburi, itd. Takođe, mogu učestvovati u demonstracijama tkanja, rezbarije itd.