Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Kutelo vrh

Svojom visinom od 2908 metara, vrh Kutelo zauzima drugo mesto među Pirinskim vrhovima (posle vrha Vihren – 2914 metara) i treće među svim vrhovima u našoj zemlji.

Kutelo vrh

Geografski podaci

Smješten u sjevernom dijelu Pirin (na glavnom grebenu planine). Sastoji se od nekoliko vrhova sa minimalnim visinskim razlikama, koji se nalaze na gotovo vodoravnoj ivici.

Građena je od mermernih stena, a njeni se padini strmo (na mesta skoro vertikalno) spuštaju do okolnih dolina i krugova. Na jugu se njeni obronci spuštaju na krugove Kazanite, na severu – na cirkus Banski Suhodol, a na jugozapadu njeni obronci »susreću se« s dolinom reke Vlahinske. Sedla Premkata i Koncheto povezuju Kutelo sa susednim vrhovima Vihren i Banski Suhodol.

Uspon na vrh Kutelo

Postoji nekoliko početnih tačaka sa kojih možete početi penjati na Kutelo:

Koliba Vihren – vrh Kutelo

Početna točka ove rute je Vihren koliba do koje se može doći automobilom. Ako ste na odmoru u jednom od hotela u Banskom, napustite grad i uđite na planinu u pravcu kolibe. Za oko 20-25 minuta bit ćete gore i spremni za početak penjanja na Kutelo.

Kutelo vrh

Staza počinje malo iznad kolibe Vihren (oko 200 m). Ovo je zapravo turistička staza koju turisti nazivaju i „kraljevskom“.  Označena je crvenom oznakom, ali čak i bez oznaka ne možete pogriješiti, jer cijelo ljeto na njoj prolaze turisti, odlučili su se popeti na planinu Vihren.

Koliba Vihren – vilica za područje Kazanita

Početak prelaza je relativno lak, jer staza nema veliko premeštanje. Nakon otprilike 25-30 minuta stići ćete do raskrsnice koja razdvaja „Kraljevski put“ od staze do područja „Kazanite“.

Klasična ruta do vrha Vihren nastavlja se levo i gore, dok se staza do Kazanite nastavlja ravno.

Kazanit vilica – sklonište Kazana

Nakon što je krenuo stazom do zaklona, na ostrvu Jamdžiev skreće oštro ulevo. Ovde morate biti oprezni da ne krenete pogrešnim putem. Staza do Jamdžievog ruba nastavlja se levo, a staza do zaklona Kazana desno.

Prvih nekoliko stotina metara rute proći ćete bez problema, jer je početak staze relativno gladak. Nakon toga, međutim, dolazi najteži i najopasniji deo, jer morate da prođete kroz mali deo, na čijoj se strani nalazi jaz.

Ako pređete ovaj deo, staza se širi i uspon je sada, ako ne i lakši, onda bar bezbedan. Nakon malo više opterećenja doći ćete do mesta na kojem se susreću staza od kolibe Vihren i ona iz kolibe Banderitsa.

Dvije staze se spajaju u jednu i ruta prolazi kroz visoke čučnjeve i probija se kroz cirkus Mala Kazana i ulazi u Veliku Kazanu, na čijem je brdu sklonište „Kazana“. A kad stignete tamo, prešli ste na pola puta do vrha. Ovde je takođe mesto gde je dobro malo se opustiti i uživati u predivnom pogledu koji se otvara prema planini.

Kutelo vrh

Sklonište „Kazana“ – „Premkata“

Da biste došli do vrha Kutelo, prvo morate proći kroz sedlo Premkata, koje povezuje Kutelo sa Vihrenom. Stoga, morate nastaviti ili označenim stazom za „Luk“ ili nastaviti ravno neoznačenom stazom.

 Ako odaberete drugu opciju, dobro je znati da ovu rutu, iako popularnija među turistima, Nacionalni park Pirin ne odobrava kao službenu rutu i prelazak njime nije dozvoljen.

„Premkata“ – vrh Kutelo

Penjanje kroz „Premkutu“ može vam biti malo teško, jer je staza gore prilično strma i kamenita. Slijedeći stazu morate skrenuti udesno na padini Kutela. Ova faza će vam potrajati više od 40 minuta, jer je pomak velik, a staza koju morate hodati prekrivena je kamenjem i stijenama. Otprilike na sredini uspona, staza se ponovo odvaja. Staza označena crvenom bojom nastavlja se ka Končetu, a neoznačena staza do vrha Kutelo.

Sasvim logično morate krenuti neoznačenom stazom, koju tada imate – na vrh se neće penjati više od 200 metara.

Ova je ruta prilično popularna među turistima. Udaljenost od kolibe Vihren do vrha Kutelo iznosi oko 3 – 3,30 sata (jedan put), a nivo težine je prosečan.

Koliba „Banderitsa“ – vrh Kutelo

Ova je ruta relativno kraća i trebaće vam oko 2 – 2.30 sati da se popnete na Kutelo. Početna točka je koliba Banderitsa, do koje se može doći automobilom. Kada stignete tamo videćete stazu u zelenoj markaciji (za sklonište „Kazana“) kojom morate prošetati.

U početku je planinarska staza bez većeg opterećenja, ali nakon otprilike 20 minuta postaje prilično strma. Staza prolazi kroz šumu, prelazi preko visokog čučnja i poseče Mali kavez. Nakon malo ozbiljnijeg opterećenja doći ćete do račve, gde se susreću staze iz kolibe Vihren i kolibe Banderitsa i nastavite do vrha staze, koji smo detaljno opisali gore.

Ruta Iavorov koliba – vrh Kutelo

Staza sa početnom tačkom Iavorov koliba je najduža (i najteža) i trajaće vam oko 10 – 11 sati. Stoga, ako se zaustavite na tome, preporučljivo je da dobro isplanirate vreme ili obezbedite mesto za noć.

Za početak uspona prvo morate doći do kolibe Iavorov. Za razliku od druga dva polazišta, do kojih možete doći automobilom, moraćete da prošetate do kolibe Iavorov. Ako vaša avantura počinje iz Bansko, morate napustiti grad i krenuti prema Simitli.

Neposredno pred grad vidjet ćete račvu za Betolovo. Vozite se do Betolova i potražite znak Nacionalnog parka Pirin. Kada stignete do njega, napustite automobil i krenete markiranom stazom do kolibe Iavorov. Oznake koje morate slediti su žute, staza ima mali stepen teškoće i neće vam trebati sat vremena da dođete do kolibe.

Kada dođete do kolibe spremni ste započeti prelaz na vrh Kutelo. Staza je deo međunarodne pešačke rute E 4 i obeležena je crvenom bojom. Put koji će vas odvesti do „Konja“ već vam je poznat.

Jednom kada stignete tamo, umesto da idete stazom koja skreće desno i nastavlja niz padinu, nastavite i pređite samu ivicu „Konja“. Prolazak ove etape vrši se pomeranjem po ivici, držanjem do metalnih užadi. Ako uspešno prođete kroz ovaj opasan deo, ostalo vam je nekoliko stotina metara da biste se popeli na Kutelo.

Ruta Vihren koliba – vrh Vihren – vrh Kutelo – koliba Vihren

Ako imate dovoljno iskustva u planinarstvu i možete se popeti na dva Pirinova vrha u jednom danu.

Koliba Vihren – vrh Vihren

Polazna tačka kombinovane rute je opet koliba Vihren, a staza koju morate krenuti je crvenim oznakama i vodi duž klasične turističke rute do vrha Vihren. Pratite je neko vreme, ali kad stignete do mesta gde se odvoji. Umesto da idete do „Cataldrons“, nastavite „Kraljevskom stazom“. Slijedite oznake i nećete pogriješiti.

Staza postepeno postaje strmija, ali nakon pola sata penjanja doći ćete do ravne livade, na kojoj se možete opustiti i uživati u pogledu. Nakon kraćeg odmora čeka vas pravi stvarni teret, jer morate proći kroz Kabalu pre nego što napadnete vrh. Nakon otprilike 30-40 minuta uspona strmom padinom, možete čestitati sebi da ste osvojili najviši vrh Pirina.

Vrh Vihren – vrh Kutelo

Spust je prilično strm, tako da morate paziti da ne proklizate. Nakon otprilike sat vremena šetnje doći ćete do „Premkata“ i vrha Kutelo. Staza koja vodi do Kutela je prilično uska, klizava i kamenita, zato budite oprezni.

Vrh Kutelo – „Koncheto“ – Koliba Vihren

Prelazak ivice „Konja“ je pravi izazov i ako se bojite visine ne preporučujemo vam da pređete odatle. Međutim, ako uspete da je pređete, jednostavno morate slijediti stazu do zaklona „Kazana“, a odatle po crvenoj markaciji da biste se vratili do kolibe Vihren.

Kutelo vrh

Ako se ne želite ponovo vratiti u kolibu, možete odvesti vilicu do kolibe Banderitsa.

Malo poznate rute

Pored popularnih turističkih ruta koje smo vam predstavili, postoji još jedan prelazak na Kutelo, koji polazi od kolibe Zagaza. Ova koliba se nalazi južno od vrha Albutina.

Da biste stigli do njega, morate ići od Banskog do Kresne. Ako stignete tamo, nastavite voziti 15 km asfaltnom cestom do oblasti Varbite, a zatim još 11 km zemljanim putem do oblasti Peshterata. Nakon što stignete do područja, napustite automobil i šetajte smeđom markiranom stazom do kolibe.

Od kolibe treba slijediti stazu označenu smeđom bojom do vrha Albutina. Nakon uspona na vrh nastavljate grebenom, sledeći stazu u crvenim oznakama (staza je deo rute sa početnom tačkom Iavorov koliba). Odatle do uspona na Kutelo put vam je već poznat.

Kutelo vrh

Korisno:

  • Iako uspon na vrh Kutelo nije tako težak i komplikovan, nije tako lako kao što mislite. Stoga, naš savet je, ako nemate mnogo iskustva u planinarstvu, ne ići sam, već verovati planinskim vodičima. Možete ih iznajmiti u informativnom centru u Banskom ili pitati hotel u kojem odsedate da vam ga pruži.
  • Budite vrlo oprezni i izađite u planine dobro opremljeni i imajte dovoljno hrane i vode.