Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Kuća „Diado Pene“ Bansko

Ako ste bar jednom bili gost Banskog, sigurno ste odvojili vreme i pogledali brojne znamenitosti Starog grada. Sigurno ste se divili kućama Velianova i Beninata.

Posetili ste kuću – muzej Vaptsarov, ćutali ste ispred spomenika Pajsija Hilendarskog i zapalili sveću u crkvi „Sveta Trojica“. A nakon šetnje gradom pitali ste lokalno stanovništvo gde možete probati autentičnu bansku kuhinju i uputili su vas u kuću „Santa Pene“.

Kuća "Diado Pene" Bansko

Kuća „Diado Pene“ – jedan od simbola Banskog

Smeštena u srcu grada odmarališta, na samo nekoliko metara od crkve Svete Trojice, kuća nosi duh renesansnog Banskog i održava tradiciju u životu.

Istorija od dva veka

Zgradu je 1820. godine izgradila mlada banska porodica Nikole i Kefaline Pumpalovi. Izgrađena je u tipičnom preporodnom banskom stilu (utvrđena banskom kućom)  i nosi sve svoje arhitektonske karakteristike. Kao i sve kuće izgrađene u ovom periodu, kuća je visoka dva sprata, ima kamene zidove, visoku ogradu i prostrano dvorište, široku, otvorenu verandu i naravno mnoštvo skrovišta i tajnih prolaza.

Arhitektura zgrade je zaista jedinstvena, ali ono što kuću Deda Pene čini jednim od simbola grada, pre je činjenica da nije samo porodična kuća, već gotovo dva veka radi kao gostionica (sa malo prekid). U ovoj gostionici porodica Pumpala dugi niz godina dočekuje ukusna jela i toplu posteljinu svakoga ko prođe kroz grad i potraži sklonište ili razgovor.

Pod njegovim krovom, narod Banskog se okupljao da „uništi“ politiku, da trguje, da se zajedno raduje i tuguje. Han je dočekivao goste tokom osmanske vladavine i nakon oslobođenja zemlje, do kraja Drugog svetskog rata i dolaska komunističkog režima.

Nakon što je režim stupio na vlast, zgradu su oduzeli njeni zakoniti vlasnici, postala je državno vlasništvo i nekoliko decenija su njome upravljale razne državne institucije. Zbog očuvane autentične arhitekture, kuća je proglašena spomenikom kulture 1956. godine.

Posle demokratskih promena u Bugarskoj, naslednici deda Pene uspeli su da povrate svoju imovinu, a 1992. godine jedan od njih je odlučio da je oživi za novi život i da nastavi tradiciju svoje porodice. Ljuben Pumpalov (treća generacija porodice Pumpalov) zasukao je rukave i vratio kući prvobitni izgled i otvorio kafanu za posetioce. Od tada do danas pab je jedno od najposećenijih i najomiljenijih mesta za jelo i ćaskanje sa prijateljima.

 

Šta ćete pronaći ako danas posetite kuću „Santa Pene“?

Pab, kafana

Nameštaj u pabu je svakodnevan i u potpunosti u tradicionalnom stilu kupaćih kostima. Atmosfera je prijatna, vrlo lepa i izuzetno mirna. „Santa Pene“ je jedno od retkih mesta gde se čini da se svako ko pređe njegov prag vraća u prošlost.

Od masivnih drvenih konstrukcija i debelih kamenih zidova, teških drvenih stolova, urlajućeg kamina, do dekoracije autentičnim predmetima Vazrozhden Bansko, sve je napravljeno sa velikim ukusom i velikom ljubavlju prema tradiciji grada.

Kuća "Diado Pene" Bansko

Meni

A meni – zaista će vam se svideti i želećete da isprobate mnogo toga. Ovde se jela pripremaju kao što su se pripremala u prošlosti. Povrće se uzgaja na licu mesta i izuzetno je sveže i sveže, aromatično bilje i začini beru se visoko u planinama, a jela se pripremaju prema starim porodičnim receptima koji se prenose s kolena na koleno.

Da li želite starčev kupaći kostim, chomlek, kapamu ili svinjsku kolena? Ili možda želite da probate posni pečeni pasulj, punjene paprike pasuljem ili sveže pečurke na maslacu? Ili želite da isprobate poznati ražanj u kupaćim kostimima, hajduške, sveže pečenu parlenku, domaću supu od tripica ili gustu i mirisnu pileću supu? Sva ova jela su deo menija „Santa Pene“ i pravo su zadovoljstvo za nepce.

Servis

Nijedno jelo neće biti tako slatko ako se ne posluži sa osmehom, zar ne? Pa, u ovom banskom pabu dočekaće vas najsmešije devojke i dečaci. Dočekaće vas na vratima, prilagodiće vam i uslužiti vas brzo, kompetentno i sa velikom željom, tako da se ne osećate kao gosti, već kao deo porodice. I vlasnik će se u nekom trenutku pojaviti za vašim stolom da vas pita da li vam nešto treba i da li ste zadovoljni jelima koja su pripremljena za vas.

Hotel

„Santa Pene“ nije samo odlična kafana u kojoj možete ukusno jesti. Tu je i hotelski deo, u kojem možete odsesti ako želite. Sobe nisu mnogo, ali su vrlo udobne, prostrane i opremljene svime što vam je potrebno za potpuno opuštanje. Nameštaj je odabran sa odličnim ukusom i u potpunosti odgovara preporodnom stilu kuće.

Gde je kuća „Santa Pene“?

Svi koje tražite u Banskom vodiće vas u tačno pravom smeru dve sekunde. Jer, kao što je već pomenuto, ova zgrada nije samo jedan od simbola grada, već se nalazi i sama po sebi to srce Staroga Banskog.

Kuća se nalazi bukvalno 5 metara od masivne kamene ograde drugog simbola grada – crkve „Sveto Trojstvo“, pa je ne možete propustiti. Ali ako i dalje želite da znate tačnu adresu, to je: Bansko, ul. Aleksandra Buinova 1

Kada možete da posetite „Santa Pene“?

Restoran je otvoren tokom cele godine i nema slobodnih dana. Njegovo radno vreme je od 11.00 do 23.00. Budući da je jedan od najpopularnijih restorana u gradu, naš savet je ako planirate da ga posetite i uživate jedinstvenu atmosferu i ukusna jela „Santa Pene“ unapred rezervišite.

Kuća "Diado Pene" Bansko

Ako ste već posetili čuveni pab sigurni smo da jedva čekate povratak u Bansko i posetu ponovo. Ako to još niste učinili, sledeći put kada budete bili u letovališnom gradu, ne zaboravite da se uronite u neverovatnu i vrlo prijatnu atmosferu kafane.

Ovde ćete biti dočekani kao dragi i dugo očekivani gosti, uslužiće vas vrlo profesionalno i počastiće vas nekim od najukusnijih i najmirisnijih jela pripremljenim po starim porodičnim receptima. I dok jedete i uživate u prijatnoj atmosferi, Za vaše dobro raspoloženje pobrinut će se orkestar, koji će posebno za vas i goste paba izvoditi popularne melodije iz autentičnog folklora kupaćih kostima.

Da li ste znali da?

  • Kuća se od izgradnje zvala „Deda Pene“. Nakon što je porodica Pumpalov odlučila da otvori gostionicu, nazvali su je svojim malim sinom Petrom. Ali zato što se na banskom dijalektu Petar nežno izgovara kao Pene, gostionica je postala popularna pod imenom „Pene“.
  • Konoba je član Jedinstvenog udruženja Bansko, čiji je glavni cilj očuvanje autentične kuhinje kojom se grad ponosi. Kao član udruženja, restoran nudi tradicionalnu kuhinju, pripremljenu prema starim porodičnim receptima, pridržavajući se visokog standarda hrane koju nudi.
  • „Santa Pene“ je jedna od retkih kafana u kupaćim kostimima u kojoj možete pripremiti specijalno vegetarijansko, bezglutensko ili neko drugo jelo na prethodni zahtev. A ako želite da probate nešto posebno, ali to nije dostupno u meniju, opet nećete imati problema, jer će restoran pokušati da udovolji vašoj želji i pripremi jelo koje želite da jedete posebno za vas.
  • Kafana ima bogat i raznolik podrum i može vam ponuditi širok spektar kvalitetnih bugarskih i stranih žestokih alkoholnih pića i piva. Restoran takođe nudi vrlo veliku paletu visokokvalitetnih vina, proizvedenih u najboljim vinskim regionima u zemlji i inostranstvu.