Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Kuća Beninata (kuća muzej „Neofit Rilski“)

Ako ste privučeni u bugarsku istoriju, zanimljivo je upoznati istorijsku stranu Banskog. Planinsko odmaralište Bansko može stvarno ponuditi kada se radi o bugarskim istorijskim i arhitektonskim lokalitetima. U Banskom je više od 120 spomenika kulture i jedan od njih je kućni muzej „Neofit Rilski“.To je mesto da svi saznaju više o životu i radu istaknutog talentovanog bugarskog i da znaju kako su u prošlosti živeli Bugari u prošlosti. Kao kulturno nasleđe nacionalnog statusa, rodno mesto Neofita Rilskog uživa interesovanje Bugara i stranaca tokom cele godine.

Neofit Rilski portret Lucki Bansko

Ko je Neofit Rilski?

Njegovo pravo ime je Nikolas Zapadni univerzitet Poppetrov Benina, a on je poznat bugarski renesansa naučnik i pedagog sa različitim interesima koji je bio i monah, profesor i umetnik, arhitekta, muzičar, pesnik, što ga čini jednim od patrijarha bugarski i prosvetljenja. On je osnivač bugarskog sekularnog obrazovanja i prvi bugarski enciklopedist.

Ovaj istaknuti preporoda stvorio prvi bugarski gramatika u 1835 Balgaristat Konstantin Irechek ga definiše kao „patrijarha bugarskih nastavnika i naučnika.“ Rođen je 1793. godine i umro je 1811. godine kao potomak trgovaca, diplomata.

Predavaće ikonografiju na Umetničkoj školi Tome Višanov-Molera u Banskom. Radio je u manastiru Rila, gde je kasnije postao monah. Njegovo rodno mesto u Bansko je pretvorena u muzej Neophite Rilski, takođe poznat kao Benina kuće. Život je proveo tamo do 1811.

Poznata renesansna studija ikonografskog slikarstva na osnivaču umetničke škole u ​​Banskom, Tomasu Moleri. Uključeni u slikarstvu u manastiru Rila, gde je kasnije postao monah, i iguman manastira kasnije. Tokom svog života, Neofit Rilski je posvećen napretku.

Evo šta su njegove reči bile pre smrti, a to su krilatna fraza:

„Ja se ne bojim same smrti, ali bojim se da će ostati mnoge stvari nedovršene, koji su neophodni za prosvetljenje Bugara.“

Muzej Neofita Rilskog u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

Koja je priča o kući prvog bugarskog enciklopedija i šta možemo da vidimo unutra?

Kuća na prvoj Bugarske enciklopedijskog ima bogatu istoriju. U 1793. je rođen Neophite Rilski. Izgrađena je u KSVIII veku u centru grada starog poznate porodice trgovaca Benigni, a tu je i ime Benin kuća. To je tipičan primer tradicionalnom stilu arhitekture Banskog u periodu od kraja 18. Veka. Do početka 19. veka. On je proglašen arhitektonski i istorijski spomenik od nacionalnog značaja.

Kuća Neophite Rilski „je otvoren u maju 1981. godine, od tada slavi 100. godišnjicu smrti Vest Universiti. Dok njeno otvaranje kao stalne muzejske kuće upravlja dalekih rođaka Neophite Rilski. Predstavila svoj materijal hronološkim redom i daju informacije za višegodišnjeg i raznovrstan rad Vest Univerziteta za dobrobit naroda.

Kuća-muzej Vest Universiti nalazi se u velikom dvorištu oko koga ima masivne kamene zidove i čvrstu drvenu kapiju. Jedan pogled kada je kuća-muzej odmah može primetiti tipične Bansko arhitekturu sa kraja KSVIII veka. u periodu 1730 – 1750 Struktura kuće je tipičan primer kako su izgledali utvrđene kuće u Banskom kao sličnom stilu Razlog-Chepino house-tvrđave.

Je stekao status arhitektonskog spomenika u vestima u pitanju. 87 od Službenom listu 1967. godine. Kuća-muzej je spomenik od nacionalnog značaja i deo je 100 nacionalnih lokacija.

Danas je kuća izložba, po hronološkom redosledu pokazuje materijale koji otkrivaju dugu aktivnost Vest Universiti. Muzej nudi dokumentarnog i etnografskog izložbu koja se sastoji uglavnom od književnih materijala, fotografija, pisama. Predstavljeno više od 400 fizičkih i dokumentarnog materijala u vezi sa velikom poslu Neofita.

Najposebniji od svih eksponata je „bugarski gramatika“ od 1835. godine, izvod iz nedovršenog grčko-bugarski rečnik i knjiga iz njegove lične biblioteke kopiju „slovenskog-bugarski istorije“, međusobnim stolova,. Tu su i pečat Vest Universiti kada je bio iguman manastira Rila.

Muzej Neofit Rilski ulaz Lucki Bansko

Kakav je njegov stil i struktura?

Kuća-muzej se može opisati kao minijaturni dvorac, jer ima prilično mutne tunela i skrivene izlaza (četiri izlaza), i na svu sreću za nas svoj autentični izgled, jer Univerzitet Zapad je veoma dobro očuvana. Četiri spoljni zidovi su okruženi dodatne runde zidova između njih je tajno mesto, što je dovelo do izlaska iz kuće van.

U svojoj strukturi izvršene su samo kozmetičke popravke. Spolja je izgrađen dodatni red zidova, čiji je cilj da pruži sklonište i pobegne put za porodicu naseljavanja kuću svrha.

Rodnoj kući Vest Universiti ima dva sprata i prizemlje i u zapadnom delu je tipično za Bansko utvrđenog kuće jezgra. Nalazi se u gated dvorištu sa masivnim vratima ulaza za muškarce i sankanje na stepeništu kuće-muzej. Ojačana core i okolna zidovi su kameni izgradnja i particija su klimava konstrukcija – ispunjen masivnim rastvorom gline. Njegovi podovi su gusti pločastih dasaka.

Na pravom mestu skrivanja postoje dvojna gvozdena vrata. U prošlosti je bilo povezano sa utvrđenog deo poda, koji se koristi da žive, koji se nalazi iznad njega, sa pokretnim drvenim stepeništem skrivenog ispod stubova, podržavajući prvi sprat.

Na drugom spratu su ulaz, adaptiran škola, kashchi (velika spavaća soba, koja je funkcionisala kao život, kao deo kuhinja, trpezarija i spavaća soba), domaćin pop Peter ženske sobe koristi za rađanje dece dnevnog boravka.

Muzej Neofit Rilski drugi sprat | Lucki Bansko

Spoljni terasa kuće je povezan sa bivšim gospodarskih zgrada preko velikog terasu koja vodi ka poljoprivrednom delu kuće koji je sada izložba dokumentarnih.

Svimvear kuće karakteriše da imaju dva sprata i vrata imaju nisku gornju granicu, da bi se kroz njih da se povinuje gospodara kuće i na taj način njegovu čast. je rođen ovaj stil vrata za vreme turske vladavine, tako što je dovelo Turčin ušao u kuću lokalnog bugarski da klanja glavu.

Kuća-muzej ima prizemlje, koji je smešten binarni skrovište za celu porodicu (malu sobu sa kaminom), stanovanje, mesilnia – Soba mešenje zove mesilnik ili brashnenik, ekonomski i kupatilo, kuhinja sa duplim peći, koji se ne nalaze u ostalim stare kuće iz ovog perioda, prostor za skladištenje hrane i hrane, mali prozor.

Blizu kuhinje je dvorište. To je prostor za životinje, koja je sada prekrivena freskama koje predstavljaju porodično stablo Vest Universiti. Todor Conev je čovek koji je oslikao mural. U sredini murala može se videti sliku Vest Universiti kao Le petit Nicolas (Nicolas svetovno ime Neofita) i na obe strane njemu su ofarbani roditelje Catherine i Petar, koji je bio sveštenik i pojedinačne ćelije učitelj. Neophite je imao jednog brata i dve sestre.

Dom Vest Universiti pretrpeo niz restauracija. U 1810. je kuća zapaljena, a zatim obnovljena, izgrađena nova sobe i poslovni prostor u 1981. je sada spreman za posetioce. U kući-muzeju se može videti sačuvane na otvorenom dekorativne greda plafona, pezuli i police, ognjište, ormari, krevet.

Muzej posvećen poznatim Bugarski Revival kuća u rodnom kući poznatog među građanima Bansko jer se nalazi u istorijskom centru Bansko, naprotiv impresivne crkve Sv Triniti nalaz u svom dvorištu 30 metara sahat-kule – zvonika. Kuća je tipična za tradicionalne Bansko stambene arhitekture iz 18. i 19. veka.

Kuća Benina pretvorena je u muzej 1981. povodom 100. godišnjice smrti Neofita Rilskog. U ovoj kući rođen je u dalekoj 1793. Živeo je ovde do 1811. godine. U narednim decenijama kuću su imali i rukovodili bliski srodnici i njihovi naslednici, čuvajući gotovo netaknut autentičan izgled, odnosno tipičnu dvospratnu ili dvospratnu Revival house.

Na prvom spratu postoji još jedna prostorija koja služi kao štala za domaće životinje. Sada su zidovi oslikani freskama koje predstavljaju drvo Neofit Rilski. Umetnik Todora Conev je prikazan Le petit Nicolas (svetovno ime Neophite Rilski) sa svojom majkom, Katarina, s jedne strane i njegovog oca, pop Peter – lokalni sveštenik i učitelj u vjersku školu na drugoj strani.

Iz velikog drvenog trema, ispred kuće, ide direktno u poljoprivredni deo. Sada je pretvoren u dokumentarni muzeja sa veoma zanimljiva izložba, koja sadrži materijal bogate patriotske naučimo i nacionalne aktivnosti velikog preporoda sa svojim enciklopedijskim aktivnostima i interesovanjima.

Muzej Neofit Rilski, koji je takođe poznat kao Kuća Beninata, nalazi se u Banskom. Otvoren je za posete 1981. godine, kada je prošlo 100 godina od smrti Neofita Rilskog. Nakon hronologije, muzej je bio izložba koja predstavlja dugogodišnju aktivnost u sferi nauke, kulture i obrazovanja. Značajno mesto u njemu posvećeno je „bugarskoj gramatici“ koju je stvorio glumac 1835. godine. I baš kao što je kuća Velianova proglašena nacionalnim spomenikom kulture.

Neofit Rilski dvori?ni muzej Lucki Bansko

Kako da je nađemo?

Muzej kuće „Neofit Rilski“ nalazi se u istorijskom centru Banskog, u neposrednoj blizini crkve „Sv. Triniti“. Adresa je Ulica Pirin 17, radno vreme je od 9:00 do 12:00 i od 13:00 do 17:30, a muzej ne radi u utorak. Svaki prvi ponedeljak meseca je besplatan.