160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Kordopulova kuća – najveća preporodna kuća na Balkanskom poluostrvu

Na naj jugozapadnijem kraju Pirina, smešten između ‘Dinje’ (peščanih piramida), najmanji je grad u Bugarskoj – Melnik. I upravo ovde, na jednom od brda se uzdiže Kordopulova kuća – najveća preživela preporodna kuća do danas na celom Balkanskom poluostrvu.

Kordopulova kuća

Istorija Kordopulove kuće

Kuću je sagradila 1754. godine bogata porodica mlina Kordopulos (Kordopoulos), koja je svojevremeno bila jedan od najvećih proizvođača vina i trgovaca i trgovala se širom Evrope.

Njenoj porodici je trebalo mesto da ne samo živi, već i mesto da trguje i skladišti vino koje proizvodi.

Stoga biraju najviše mesto u gradu i grade kuću, do tada neviđenu u veličini i lokaciji u našim krajevima.

Smještena na tri sprata (sprata), ukupne površine 300 kvadratnih metara. Kordopulova kuća impresionira svojom zanimljivom arhitekturom i elegantnim spojem bugarskog, evropskog i orijentalnog stila, koji se izuzetno uspješno usklađuju.

Pored veličine i pogleda koji se s prozora otvaraju na Melnik i Melničke piramide, kuća porodice Kordopulovi neverovatna je na svojoj lokaciji.

Kuća se prostire na tri sprata – Prizemlje, dnevni kat i sprat za doček gostiju i sklapanje poslova. Prva dva sprata su u potpunosti od kamena i tipična su za to vreme.

Gornji sprat je iznad dva donja sprata, a na vrhu se nalazi natkriveni zimski vrt i letnja bašta na otvorenom, koja takođe funkcioniše kao sunčani sat. Podovi su međusobno povezani ne jednim ili dva, već sedam unutrašnjih stepenica.

U prizemlju su Kordopulovi proizvodili vino

Gusta Melnička vina bila su postavljena u ogromne bačve, koje su naručene za skladištenje u tunelima, prokopanim ispod kuće.

Tuneli u kojima se čuva vino još su dugački od 150 do 200 metara, a da bi ih trebalo iskopati, radnici su uzimali 12 godina. Lavirint tunela je vrsta prirodnog frižidera koji održava stalnu temperaturu od deset do dvanaest stepeni.

Održavanje konstantne temperature moguće je samo kroz male rupe izbušene u tunelima koje obezbeđuju potrebnu ventilaciju prostorija. U vreme Kordopulova, u tunelima je sazrelo između 250 i 300 tona vina. Pjenušavo piće je bilo čuvano u ogromnim bačvama, od kojih su neke imale kapacitet od 12 tona ili više.

Kordopulova kuća

Gornji sprat bio je dom vlasnika kuće. Na ovom katu su smješteni:

 • letnja trpeza
 • terasa
 • dnevna soba
 • srednja soba (štala)
 • spavaća soba
 • velika soba (oda)
 • kupatilo sa garderobom i nešto što se na našem zemlji nije videlo – sopstvena sauna.

Sve sobe u Kordopulovoj kući su neverovatne i pričaju svoju priču

U srednjoj sobi ili kiosku (kutna soba) Kordopulasi i njihovi gosti popili su svoju kafu. Bucket impresionira svojim velikim prozorima kroz koje ulazi puno svetlosti, sa čarapama prekrivenim gustim prostirkama, a posebno sa vitražima koji kao da nose u Veneciju.

U kući su često organizovane muzičke zabave, a upravo u „kiosku“ smeštali su se muzičari koji su zabavljali goste. Priča kaže da Cordopouli-ovi često kanibalski muzičari iz Bečke filharmonije igraju svoju zabavu.

Od svih soba na ovom spratu, izgleda da najveći utisak čini velika dnevna soba. Dnevni boravak je veličine 90 kvadratnih metara, ali njegove dimenzije nisu baš impresivne. Soba ima visoke plafone, cijela dva reda prozora su okružena, od čega je donji red tipičan za bugarske kuće za preporod, a gornji red je vitraž i predstavlja mješavinu evropskog i orijentalnog stila.

Dnevni boravak je okružen niskim kaputima prekrivenim ručno tkanim otiračima i mekim jastucima. Na zemlju su položeni gusti orijentalni ćilimi, a zidovi su prekriveni zidnim zidovima.

Strop je prekriven jedinstvenim polikromnim rezbarijama, a u sredini je sunce oko koje su oslikane figure koje prikazuju 12 meseci u godini. Jedan zid dnevne sobe od vrha do dna ima ogromne ugradbene garderobe.

Kordopulova kuća

Zanimljiva je činjenica da u svakoj sobi kuće postoji jedno skrovište (skrovište) vešto prekriveno vratima nekog pokrivača ili garderobe.

U jednoj od prostorija koje su Kordopulovi uglavnom koristili za pregovore, nalazila se slična sekretarica, u kojoj je osoba poverena majstorima ulazila u pregovore pre početka pregovora. Njegov posao je bio da sluša pregovore i daje mišljenje o tome da li će dogovor biti uspešan ili ne. Ako je mislio da su pregovori dobro prošli, dao je znak trgovcu koji je svog gosta pozvao u sobu za savlačenje gde su mu potpisali dokumente.

Osim prisluškivanja pregovora, tajne su korišćene i kao skrovišta nekih istaknutih boraca za oslobođenje zemlje. Jedan od istaknutih Bugara koji najčešće boravi u Kordopulovoj kući je Iane Sandanski.

Tužna priča o kraju porodice Kordopulovi

Poslednji od čuvene porodice Melnika, proizvođača vina i trgovaca kojima je kuća bila, je Manol Kordopulov. Bio je veoma inteligentan čovek koji je dobio najbolje obrazovanje u Francuskoj i vratio se u Melnik gde je modernizovao tehnologiju proizvodnje vina.

Pored toga što je čovek modernog razmišljanja i sa vrlo dobrim smislom za trgovinu, Manol je bio i rodoljub koji je pružio utočište borcima za slobodu poput Jane Sandanski. Zbog njegovih aktivnosti, Manol Kordopulov su Turci obesili 1912., i pošto nije imao vremena da osnuje porodicu i decu, to je bio kraj porodice Kordopulov.

Pre njegove smrti, Manol je ostavio kuću svojim vernim slugama, kojima naslednici još uvek čuvaju nasledstvo Kordopulovih.

Kordopulova kuća danas je pretvorena u muzej i glavna je atrakcija koju mnogi turisti posećuju svaki put kada posete Melnik.

Vino se i dalje proizvodi u prizemlju koristeći staru, staru 300 godina staru tehnologiju, a tuneli su ispunjeni bačvama od debelog, crvenog Melničkog vina.

Kako doći do kuće Kordopulov?

Grad je zaista mali i ne morate tražiti nekoga da vas odvede u kuću. Diže se do najviše tačke i čim uđete u Melnik, videćete je u daljini. Slijedite putokaze i do kuće ćete stići tek nakon 10 – 15 minuta penjanja uskim, kaldrmisanim vijugavim ulicama.

Dobro je znati:

 • Poseta Kordopulovoj kući prati degustacija vina.  Ako siđete u prizemlje, možete kušati rubinski eliksir i kupiti nekoliko debelih boca Melnikovog „živog“ vina iz vode.
 • Hladno je u tunelima, pa je preporučljivo da pri ruci nosite vanjski odevni predmet koji ćete nositi.
 • Po verovanju, ako nešto želite i uspete da zalepite novčić na zid tunela, vaša želja će se ostvariti.
 • Postoji legenda da je vino koje je porodica Kordopulos proizvela bila toliko gusta da se može nositi u krpu.
 • Na samo nekoliko metara od kuće Kordopulov nalaze se ruševine crkve Svete Barbare koje vredi posetiti.

Kordopulova kuća

I na kraju:

Kuća Kordopulov nalazi se na listi 100 nacionalnih turističkih mesta. Muzejska kuća je otvorena vikendom. Njeni letnji sati (od aprila do 31. oktobra) su od 9.30 do 18.30, a zimski (od 1. novembra do 31. marta) od 9.30 do 16.30.

Ulaznica je 3,50 USD Ako želite ćaskanje, njegova cena je 5 USD. Pored ulaznice za glavni ulaz, dostupni su i degustacijski paketi za cene od 13 do 15 dolara.