Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Колибе и склоништа у Пирину

Да ли планирате да упознате прелепу планину Пирин мало ближе? Можда сте већ направили план на којем врхунцу освојити, који пут узети, који популарни (или не тако популарни) поглед видјети. Да ли сте информисали о колибама и склоништима у Пирину , што може бити веома корисно ако одлучите да преноћите у планинама? Ако то већ нисте учинили, онда сте дошли на право мјесто.

Skloništa u Pirinu

Колибе и склоништа у Пирину

Вихрен хут

Ова колиба је полазна тачка за многе руте. Налази се на ријеци Бандерици , на надморској висини од 1950 метара.

До њега можете доћи аутомобилом из града Банског, или ако више волите да ходате, можете пратити означену стазу која почиње од краја Банског.

Колиба има двије велике зграде и неколико бунгалова, а ако се одлучите преноћити тамо, прије него што наставите на рути коју сте унапријед одабрали, лако можете то учинити, јер Вихрен има укупан капацитет 196 лежаја по ноћ. Можете изабрати да ли ћете спавати у заједничким просторијама, било да изнајмите собу са мање кревета или да спавате у бунгаловима.Осим тога, имате могућност да изаберете где и шта ћете јести, јер постоји ресторан (сезонски), кухиња, бар и кантина у колиби.

Ако немате прецизну биљку од које руте треба да се крећете, опције са полазном тачком Вихрен колиба су бројне. На примјер, можете ићи на врх Вихрен на „Тсарска патека“ / (2.30 сати), до Кончета можете стићи преко врха Вихрен (4 – 5 сати), или склоништа Казана (2.00 сати) , или ви до села Синаница (4,00 хут) или до колибе Демианица (4,30 сати) .

Колиба Бандеритса

Бандерица је колиба која није ништа мање популарна међу љубитељима дугих путева. Ово планинско благо се налази на ријеци Бандерици на надморској висини од 1810 метара. Има две лепе и чврсте зграде (старе и нове) и неколико бунгалова.

Њен смештајни капацитет је 200 кревета, јер у новој згради има 95 лежаја, ау старој згради 73 лежаја. У бунгаловима је на располагању још 30 кревета. У колиби се налази ресторан, бар, кухиња и кантина.

Где можете отићи из колибе Бандеритса?

Путеви који почињу или пролазе кроз колибу су многобројни, јер неки од најпопуларнијих воде до врха Вихрен (2.50 сати), до врха Кутела (2.50 сати) и других.

Како доћи до колибе?

Па, наравно из Банског!

Безбог хут

Безбог је једна од наших омиљених колиба јер је једна од најприступачнијих колиба и склоништа у Пирину. Налази се на магацину Безбожког језера на надморској висини од 2236 метара. Безбог заиста има само једну зграду, али има пет спратова и смештајни капацитет је 140 кревета.

Ако одлучите да преноћите у колиби, можете изабрати да ли ћете спавати у заједничким просторијама или у апартману са сопственим купатилом и тоалетом. А овде, као иу другим колибама, нећете остати гладни, јер колиба Безбог има ресторан, кафић и малу радњу.

Путеви који почињу од колибе ће вас одвести до врха Безбог (сат и по), врха Полезхан (2.30 сати), Поповог језера (сат и по) или до колибе Демианица (четири сата).

Како да стигнемо тамо?

Најбржи и најлакши пут до Колибе Безбог је од Добринисхте у правцу Пиринске колибе, а одатле имате двије могућности: ходати или користити лифт.

Демианитса хут

Демјаница се налази на сливу трију река: Василасхка, Стразхисхка и Валиависхка. Висина на којој се налази је 1895 метара. Колиба је двоспратна мансардна зграда капацитета 217 кревета. Услови смештаја укључују заједничке просторије, а тоалети су напољу. На првом кату колибе налази се ресторан, ау сусједној згради одвојена кухиња, кантина и мала продаваоница.

Поред објекта, ту су и удобни бунгалови које можете изнајмити ако желите више приватности или ако се одлучите за викенд тамо.

Којим правцем бирате из колибе Демианица?

Популарне стазе које почињу од колибе воде до врхова:

●                Вихрен (4.30 сати) и Полезхан (3.30 сати)

●                Валиависхки Лакес (2.00 сати)

●                Тодорини оцхи (2.30 сати), и тако даље.

Ако сте у потрази за лаганим планинарењем, можете се одлучити за колибу Безбог (5.00 сати) или Каменицу (5.40 сати).

Како доћи до колибе?

Постоји стаза изнад Банског која ће вас одвести равно до колибе Бандерица.

Иаворов хут

Колиба се налази на надморској висини од 1740 метара. Има две зграде капацитета 90 кревета. Већина соба је заједничка, али има и неколико апартмана. У колиби се налази ресторан и шведски стол.

Из колибе Иаворов можете ићи на ливаду Иаворова (траје око сат времена), Хаидушку чешму (потребно је око 40 минута), Предел колибу и тако даље.

Како да стигнемо тамо?

Ваша полазна точка је Разлог, а постоје двије могућности – доћи аутомобилом или директно до врата колибе или ходати и пратити означену стазу изнад Разлога.

Каменитса хут

Каменица је троспратна зграда. Налази се на надморској висини од 1750 метара на обали ријеке Козје, јер је капацитет 90 лежаја. Као иу већини колиба, већина њих има заједнички простор за спавање, али постоје и двокреветне собе и собе са више кревета. На првом кату колибе налази се ресторан и мала продаваоница, ау приземљу – купатило, кухиња и кантина.

Из колибе можете доћи до:

●                Врх Каменице (2.30 сати);

●                Куклите и Кукленско језеро (преко 2.00 сати);

●                Колиба Иане Сандански (1.30 сати), и тако даље.

Како да стигнемо тамо?

Најлакши начин да дођете до колибе Каменица је да кренете од града Санданског. Можете прошетати планинарском стазом или се одлучити за скраћивање планинарења и путовања аутомобилом.

Chalet Pirin u planini

Пирин хут

Колиба се налази у подручју Три ријеке на надморској висини од 1640 метара. Објекат има три спрата са укупним капацитетом од 78 лежаја (заједничке просторије и собе са 4 или 6 кревета). Санитарни чворови, купаонице и умиваоници налазе се изван зграде. У колиби се налази кантина и кухиња.

Из колибе Пирин можете доћи до:

●                Манастир Розхен (5.00 сати);

●                Малинска колиба (1,50 сати), и тако даље.

Како да стигнемо тамо?

Имате неколико полазних тачака: из манастира Розхен (село Розхен), из села Пирин и из града Мелника.

Синанитса хут

Налази се у близини језера Синанисхко и представља двоспратну зграду са 34 кревета. На првом спрату се налази кухиња и кантина.

Колиба Синаница је полазна тачка за обилазак туристичких локација као што су врх Синаница, Голиамо Спано поле циркус, и тако даље.

Како да стигнемо тамо?

Ваша полазна тачка је град Кресна. До подручја Песхтерата морате стићи аутомобилом, а затим 3 сата хода.

Иане Сандански хут

Иане Сандански се налази у подручју Попина лука на надморској висини од 1230 метара. Колиба има три етаже и капацитет 70 лежаја. У понуди су заједничке просторије и собе са 2 до 7 кревета. На првом кату куће налази се ресторан, кантина и кухиња.

Куда идемо из колибе Иане Сандански?

Од колибе можете лако доћи до водопада Попинолусхки и Колибе Каменица. Ако сте у потрази за већим изазовом, можете се упутити до планинарског дома Синанитса (5.00 сати) или до Вихренске колибе (7.30 сати);

Како да стигнемо тамо?

Ова колиба, као и колиба Безбог, једна је од најприступачнијих колиба и склоништа у Пирину. Тамо можете доћи асфалтним путем из града Санданског.

Склониште Тевно језеро

Склониште се налази на надморској висини од 2512 метара и налази се на обали језера Тевно. Зграда је велика и има двије етаже, с капацитетом од 30 лежаја. Склониште је отворено током целе године, али особље је на располагању само током летњих месеци.

Од склоништа Тевно језеро можете доћи до врха Џангал, Поповог језера, врха Каменица, врха Момин двор и тако даље.

Како да стигнемо тамо?

Полазна тачка до склоништа је Банско . Морате пратити означену стазу и вријеме које је потребно да дођете до склоништа је око 7 сати.

Казана склониште

Налази се на надморској висини од 2445 метара, на стјеновитом подручју које дијели Голкм и Малак / Биг и Смалл / циркуес . Склониште није велика шупа која је изграђена за потребе истраживача Пирина. У склоништу нема одговарајућих услова за смештај.

Природна налазишта која се могу видјети у близини Казанског склоништа су:

●                                                                                               Премката седло;

●                                                                                               Вихрен и Кутело;

●                                                                                               Концхето склониште;

●                                                                                               Колиба Бандеритса, и тако даље.

До склоништа можете доћи и из колибе Бандерица и из колибе Вихрен.

Sklonište Koncheto u Pirinu

Концхето склониште

Концхето је највиши склониште у Пирину . Налази се на врху врха Баиуви дупки на надморској висини од 2760 метара. У ствари, склониште је једноставна дрвена шупа, која је причвршћена за стијену челичним ужадима. Капацитет је 12 лежаја и тамо можете провести ноћ.

У близини се налазе:

●                                                                                               Врх Бански суходол;

●                                                                                               Колиба Бандерица, Вихренска колиба и Иаворов дом;

До склоништа можете доћи из града Разлог.

Спано поле склониште

Налази се у циркусу Малко Спано на висини од 2050 метара. Има дрвене бунгалове капацитета 20 кревета, опремљену кухињу и кантину.

Оближње локације суКолиба Синанитса, Колиба Каменица, Колиба Иане Сандански и тако даље.

Полазиште за Спано поле склониште је град Сандански.