Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Koja mesta oko Banskog turisti najčešće preporučuju i zašto?

Grad Bansko je optimalno turističko središte. Iako nije veliko po veličini i broju stanovnika, odmaralište se nalazi u najslikovitijem delu masiva Pirina i u neposrednoj blizini najviše planine u našoj zemlji Rile, kao i Rodopa. Ovim tokom cele godine privlači desetine hiljada turista iz celog sveta.

Sjajno je što u ovom gradu sa tako bogatom istorijom i divnim prirodnim resursima možemo pronaći sve pogodnosti i uslove za apsolutno opuštanje za kojima čeznemo. Planirajte svoj odmor strateški, pozicionirajući se u srcu ove oaze prirodnih, kulturnih i istorijskih znamenitosti.

Još bolja vest za putnike je da ćete biti izuzetno zadovoljni obilazeći turistička mesta smeštena u blizini Banskog. Ovde ćete pronaći sve o čemu strastveni planinar može da sanja.

Turistička infrastruktura

Jedan od važnih faktora za rast turizma je razvoj komunikacija. Srećom, kretanje u Banskom je izuzetno lako. Ovde je infrastruktura dovoljno razvijena i omogućava nam slobodno kretanje našim ličnim vozilima. Ako ih nemamo, automobili i bicikli se iznajmljuju po pristupačnim cenama.

Istovremeno, redovne autobuske linije polaze u kratkim intervalima iz centra Banskog i idu ka svim ključnim destinacijama u okolini. Uz njihovu pomoć možete lako i brzo doći do nekih od najslikovitijih mesta u gradu i oko njega. Zbog toga se Bansko posećuje ne samo tokom skijaške sezone, već je poznato i kao prestonica Pirina. Desetak ruta u Nacionalnom parku Pirin započinju ovde.

Možete birati između različitih pešačkih i eko-staza za lutanje. Takođe možete iskoristiti gondolu,  kao i nekoliko žičara. Za ljude smanjene pokretljivosti takođe se razmatra krak eko staze.

Vodi do područja zvanog Dragostinov čark i nalazi se pored asfaltnog puta 4 km od Banskog. Odredište je pažljivo razvijeno i opremljeno je svime što vam treba, pristupačnim kupatilom, parkingom, rekreacionim zonama i još mnogo toga.

Prirodni resursi

Ovaj kraj je obdaren bogatom prirodom, koja oduševljava čula i srce.

Flora i fauna

Koja mesta oko Banskog turisti najčešće preporučuju i zašto?

Administrativno odeljenje Nacionalnog parka Pirin nalazi se u Banskom. Podeljen je na 6 podregija:

  • „Bezbožni“,
  • „Sinanica“,
  • „Kamenica“,
  • „Vihor“,
  • „Baiovi rupe“,
  • Tri reke.

Možete odabrati eko stazu koju želite, ulazeći u ove krajeve i sigurno nećete pogrešiti.

U ovim zemljama do danas postoje vrlo ugrožene vrste, kao što je edelveiss. Postoji eko-staza, posebno posvećena njoj, na kojoj možete voziti bicikl. U okolini odmarališta može se videti ukupno preko 120 životinja i biljaka, pomenutih u Zaštićenoj knjizi naše zemlje, a samo su vrste ptica koje su zastupljene u regionu preko 160

Među njima su balkanski lakrdijaš, beli djetlić, sisa s kapuljačom, zidar i mnogi drugi. itd. Brojne vrste orlova, sokolova i drugih trebaju posebnu zaštitu. Među sisarima ovde su vukovi, medvedi, divlje mačke i koze, jeleni i drugi.

U regionu Banskog nalazi se Baikushevata fir. Ova izuzetna biljka je stara preko 1300 godina i najstarije je četinarsko drvo u našoj zemlji. Ime je dobio po svom otkrivaču, šumaru Kostadinu Baikuševu. Murata se nalazi nedaleko od kolibe. „Banderitsa“ i nalazi se na putu od odmarališta do hotela. „Vihor“.

Turističke atrakcije

Jezera i izvori u blizini Banskog

Koja mesta oko Banskog turisti najčešće preporučuju i zašto?

Pirinska lednička jezera, na primer, nisu ništa manje lepa od Rile. Jedno od njih je jezero Murat, zvano i Juniper Lake. Relativno je lako dostupan, a leti se može doći bez mnogo napora. Da biste stigli do nje, možete krenuti od kolibe „Vihren“ do koje se dolazi pogodnim direktnim prevozom iz Banskog za oko 40 minuta.

Jezero Muratovo se nalazi na oko sat hoda od kolibe u blizini istoimenog vrha Muratov. Deo je kompleksa od 16 jezera, koja pripadaju Banderiškom cirkusu. Ova jezera se nazivaju i Banderishkite ili Ovinatite (Hvoinatite). Sa svojih 12 dekara i 3 m dubine i 2209 m nadmorske visine, jezero inspiriše osećaj veličine i jedinstva sa prirodom.

Takođe je veoma lepo i Tevnoto (mračno) jezero, kao i jezera Todorina i jezera cirkusa Gergius. Blizu su Dobriništa.

Planinske rute i vrhovi

Iz Banskog obično idete do kolibe „Vihren“, kada turisti žele da se popnu na istoimeni vrh, koji je drugi po visini kod nas i na celom Balkanskom poluostrvu.

Ni 30 km od grada ne postoji stenski kompleks, koji je zbog karakterističnog rasporeda stena u njemu dobio ime „Venčanje“. Brojke se mogu videti na putu od Banskog do sela Osenovo.

Oni koji vole ekstremnije rute, mogu pokušati da prođu na sedlu Koncheto. Toliko je strm da izgleda kao greben. Da biste je prevazišli neophodno je koristiti specijalnu opremu. Druga opcija za strm, ali malo lakši uspon je na v. Teodosijeve straže.

Koja mesta oko Banskog turisti najčešće preporučuju i zašto?

Relativno komplikovaniji je uspon na vrh Murat, koji je prilično strm i visina mu je 2669 metara. Ponesite rezervnu odeću, vodu i malo hrane za ove teže puteve. Za novine Muratov tradicionalno se kreće od kolibe. „Vihor“.

Možete se popeti i na vrh Todorke, visok 2746 m. Ova ruta je leti izuzetno lepa. Vrhu Todorina najlakše je prići sedlom Muratova Premka.

Za one koji se smrače na putu oko Banskog, postoji niz koliba i skloništa koja se mogu koristiti kao polazna mesta na odabranim turističkim rutama – samo neke od njih su kolibe „Banderitsa“ i „Pejo Javorov“, skloništa „Koncheto“ „Kotao“, „Tevnsko jezero“.

Istorijske znamenitosti oko Banskog

Koja mesta oko Banskog turisti najčešće preporučuju i zašto?

Bansko se razvilo kao kulturno, trgovinsko, ekonomsko, duhovno i revolucionarno središte tokom bugarskog preporoda. Kao jedinstveno naselje nastalo je u 16. veku spajanjem nekoliko mahala. Ali ova mesta pamte ljudsku civilizaciju mnogo duže. Ljubitelji antike mogu skočiti, na primer, do obližnjeg sela Elešnica, gde u lokalnom muzeju možete videti nalaze iz praistorijske neolitske ere.

Na području Sv. Nikole na putu za Dobrinište možete videti tračka nalazišta koja nose misteriozno ime Bezimeni grad. Ovde su tokom iskopavanja pronađene posude, figure i blago iz doba Tračana. Tračko groblje takođe je otkriveno na području Lisicha.

Manastir „Sv. Pantelejmon “ nalazi se u selu Obidim. Ima veoma dugu i zanimljivu istoriju, oko nje se nose mnoge legende. Nešto izvanredno što se može videti golim okom jeste činjenica da, iako je manastir izgoreo u požaru 1920-ih, plamen nije uticao na lica ikona u njemu.

Na jugoistoku odmarališta možete pronaći kasnosrednjovekovne ruševine hramova „Sv. Ilije “i„ Sv. Georgi ”.

Koja mesta oko Banskog turisti najčešće preporučuju i zašto?

Nešto dalje – sat i po vožnje automobilom, nalazi se poznati Rilski manastir.

Koja mesta oko Banskog turisti najčešće preporučuju i zašto?

Sa decom u planinama

Ako ste decu poveli sa sobom, možete ih povesti na piknik na jednu od živopisnih livada. Svideće im se i ako ih odvedete u područje Andrianov Chark, gde se nalazi jedinstveni park rasplesanih medveda. Nalazi se u Belici, na oko 12 km od Banskog, već u južnom delu Rilskog masiva.

Vodi ga nevladina organizacija, a cilj joj je adaptacija medveda koje su za ukroćenje plesa ukrotili tzv. medvedi. Tamo možete ići svojim automobilom, iznajmiti automobil iz Banskog ili iskoristiti mogućnosti organizovanog prevoza sa povratkom.

Mogućnosti za sport

U šumi oko Banskog možete da igrate paintball sa prijateljima ili kolegama. Možete organizovati team building u obliku takmičenja. Pored toga, u Banskom se svake godine održavaju turniri u paintballu, na kojima vi i vaša kompanija možete učestvovati i osvojiti nagrade za svoje učešće.

Tokom letnje sezone postoje i biciklistička takmičenja oko Banskog, za koja se takođe možete prijaviti. A ako samo želite da se vozite slikovitim područjem, možete biciklom krenuti do obližnjeg rezervata Belizmata.

Ovo su samo neke od mnogih mogućih ideja o tome kako aktivno provesti odmor u planinskom odmaralištu. Možemo da organizujemo turnir u brdskom biciklizmu ili da se prijavimo na kurs ako još uvek nismo toliko dobri u tome. Takođe se možete prijaviti za jahanje, penjanje po steni, paraglajding i još mnogo toga.  Rafting se takođe obavlja duž reka Mesta i Struma.

Ljubitelji opuštajućih i meditativnijih sportova mogu se prepustiti blaženom ribolovu u branama Belizmata i Krinets. U selu Dobrinište kod Banskog postoji čitav ribolovni kompleks.

Ako želite ukusne sofisticirane i inteligentne sportove, možete da odete na golf u Betel.

Svake godine opština Bansko organizuje razne aktivnosti kako bi privukla posetioce i razvila male gradove oko Banskog. O turističkim centrima opštine možete saznati više o mogućnostima za rekreaciju i zabavu u Banskom i okolini ili pitati na licu mesta u vašem omiljenom hotelu