160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Kleptuza – mistično mesto Rodopa

Kleptuza | Lucky Bansko

Ako volite prirodu i tražite nove avanture, ne propustite da posetite branu Kleptuza u Velingradu – prelepo mesto u Banskom regionu. To je jedno od najimpresivnijih i najtajanstvenijih prirodnih mesta na planini Orfeju koje vredi videti. Nema sumnje da je brana postala simbol grada i da je uvek povezana sa njegovim imenom.

Kleptuza je zaštićeno područje koje se nalazi na desnoj obali Čepinske reke, u blizini planine Biokovo u Velingradu. Chepino je jedna od tri termalne zone Velingrada. Mesto je definitivno ispunjeno misticizmom i donosi osećaj romantike sa svojim predivnim zelenim pogledom na svakoga ko ga poseti.

Okružena je bujnim zelenilom, što je preduslov za potpunu rekreaciju prirode. Njegova lokacija je lako dostupna, što ga čini poželjnim mjestom za opuštajuću i uzbudljivu šetnju za turiste i lokalno stanovništvo. U jezeru se nalaze patke, postoji mogućnost vožnje vodenim točkom, a nekoliko restorana nalazi se na obali.

Jezero je okruženo bujnom vegetacijom, a kao mesto za navigaciju odabrali smo lokaciju koja je lako dostupna iz grada i pruža prekrasan pogled na jezero. Njegova tačna lokacija nalazi se u jugozapadnom dijelu Velingrada, lijevo je Nacionalni put III-843 i usko-kolosiječne staze Septemvri – Dobrinishte.

Lokacija je proglašena zaštićenom i ima površinu od 412 hektara. Kleptuza je jedan od simbola Velingrada. Područje oko kraškog vrela Kleptuza, koje se prostire na 412 hektara, proglašeno je zaštićenim prirodnim spomenikom 1966. godine. Ime ovog znaka trebalo bi da potiče od grčke reči kleptos, što znači skrivanje, krađa. Otuda i ideja o ogromnoj količini vode u utrobi ispod izvora.

Istorija Kleptuza

Proljeće Kleptuza ima prilično zanimljivu priču. Na području današnjeg uređenog parka, voda izvora je tekla do obližnje rijeke Chupina do 1932. godine.

Na mjestu dva jezera u prošlosti se nalazila močvarna livada, a ispod nje korito rijeke. Godine 1937. jezera su stvorena zahvaljujući volonterskom radu lokalnih stanovnika i materijalima koje je donirala opština. Drveće je zasađeno, formiraju se uličice, stepenice i posmatračke platforme.

 Kleptuza Dam | Lucky Bansko

Za proleće

Kleptuza je najveći kraški izvor u Bugarskoj. Sakuplja vode sa velike površine sa isklesanim mramorima. Postoji brzina protoka od 270-1020 dm³ / s, što je veoma varijabilno. Njena podzemna voda teče iz tri mjesta u posudu na kojoj se nalazi korito Čepinske rijeke. Voda je relativno kruta, kristalno bistra i hladna sa temperaturom od 8,1 ° C. Voda Kleptuze je pogodna za piće.

Veliki deo vode u Kleptuzi koristi se za piće. Dio je zarobljen i koristi se za opskrbu vodom u Velingradu. Ostatak vode snabdeva dva lepa veštačka jezera, a zatim i Čepinsku.

Odatle vode izvora vode do Marice i Egejskog mora. Od kraškog izvora do juga su vječno zelene borove šume koje su pretvorene u prirodni park koji obično posjećuju stanovnici naselja i njegovi gosti, pogotovo tokom ljetne sezone. Park je izgrađen sopstvenim resursima iz nekadašnje seoske opštine Čepino – Bania, prvo jezero je osnovano 1933. godine.

Zanimljivosti o Kleptuzi

Voda rezervoara je čista kao suza, a klimatski uslovi uopšte ne utiču na njenu temperaturu.

Temperatura ostaje konstantna tokom letnjeg i zimskog perioda – 8 stepeni. Oko 285 vrsta biljaka nalazi se na području zaštićenog područja Kleptuza, od čega 260 leči.

Crni bor je glavna vrsta drveća koja tamo živi. Oko 50 vrsta drveća, grmova i višegodišnjih vrsta – rijetke, ugrožene, balkanske endemske vrste kao što su:

 • pojas (Acer heldreichii)
 • grab (Ostria carpinifolia)
 • (Sorbus torminalis)
 • Irgae (Amelanchier vulgaris)
 • Celine Cotoneaster (Cotoneaster vulgaris)
 • mahovina (Sorbus aria)
 • zmijsko mleko (Chelidonium maius)
 • sumac (Cotinus coggigria)
 • ćuška (Orchis militaris)
 • pet krst (Lilium martagon)
 • Rodopi (Viola rhodopaea)
 • Verbascum roripifolium krunisan Uskrs (Veronica chamaedric).

Fauna regiona Kleptuza je izuzetno raznovrsna i obuhvata jelene, jelene, divlje svinje, zečeve, djetliće, maloletnike, golubove, grivac. Osim jezera Kleptuza i parka, na teritoriji zaštićenog područja Velingrada nalazi se i kapela „Sv. Ilija “na lokalitetu Markovi Skali, kultno trakijsko svetište.

Interesovanje za Kleptuzu utiče na to da se njenom teritorijom prelaze 24 paralelna i 42 meridijan – jedini prelaz na teritoriji Bugarske, što ga čini veoma važnim mestom.

Kleptuza je takođe polazna tačka za brojne markirane staze koje vode do Harmanite, Brezi, Sive vode i drugih.

Legenda o Kleptuzi

 Istorija Kleptuza | Lucky Bansko

Legenda iz generacije u generaciju za Kleptuzu šalje poruku čiste ljubavi. Lokalna devojka po imenu Clepna. Ona je proslavljena kao najpametnija i najpametnija devojka u žesnom stilu.

Kao i svaka druga devojka, Klepna je tajnu zadržala svoju ljubav prema voljenom. Njihova ljubav je bila veoma jaka. Tajno su se sreli u šumi. Bilo je vreme da se Clepnova porodica oženi njome. Međutim, volja oca i majke mlade dame je protivreči.

Izabrali su kao verenika svoje kćeri mladića iz bogate porodice iz susednog sela. Bio je veliki čovek, ali je pokazao hladnoću i bezdušnost. U nedostatku da sazna o tome, bježi sa svojom voljenom, jer ne može podnijeti nesvjesticu da se uda za osobu koju ne voli. Njen ljubavnik je htio pobjeći s njom. Da bi upoznala svoju voljenu devojku morala je da pređe šumu. Šuma je bila neprohodna i teško prelazna. U trenutku kada je devojka prešla šumu, tamo se preselila horda razbojnika.

Kada je lepa devojka vidi, naoružana horda ju juri. Bježala je sa svom snagom, ali nedugo nakon toga, udari su je uhvatili. Čim se približi njoj, moli se Bogu da se slaže, da je zemlja ne proguta, nego da je zarobi zarobljena. Njen zahtev je saslušan. U

tom trenutku se zemlja pod nogama otvorila i djevojka je odmah nestala. Jednom kada nestane iz vida horde, voda se prolije od mesta na kojem je stajala. Ova voda je utopila horde horde. Tako da ova voda i dalje traje do danas.

Tako je ova brana kasnije dobila ime po imenu devojke Kepane iz porodice Uza. Kada osoba posjeti branu Kleptuza, uvijek osjeća izuzetnu mističnu ljepotu i magnetizam ovog prirodnog fenomena.