160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Kirilova livada

Približno 7,5 km. preko manastira Rila, na visini od 1465 m nalazi se Kirilova poljana, jedno od najlepših mesta u planini Rila.

Livada je okružena nekim od najstrašnijih i najljepših vrhova Rile – iglom, duplom glavom, zlim zubom, kupcima i lovcem, što ga čini ne samo savršenim mjestom za odmor i izlet, već i polazište za neke od najzanimljivijih. turističke rute u planini Rila

Kirilova livada | Lucky Bansko

 

I vi sami mislite da ćemo vas upoznati sa jednom od popularnih ruta koje odlaze iz Kirilove poljane, ali to će se desiti nešto kasnije. Jer pre toga želimo da vam ispričamo nešto više o Kirilovoj poljani, koja nije samo prostrani otvoreni prostor, već i mesto koje ima veoma interesantnu istoriju.

Prije mnogo godina, čak i za vrijeme vladavine bugarskog cara Borisa III, njegov brat Ćiril često je dolazio u Rilu kako bi lovio i uživao u druženju s prijateljima na ovoj livadi. Zato su je mještani počeli zvati Kirilova, a kasnije je i zvanično priznata.

Posle septembra 1944. godine i nakon dolaska komunističkog režima na vlast u Bugarskoj, livada je preimenovana u Partizansku polinu. Komunisti su promijenili naziv ove oblasti, jer su se partizani partizanskog odreda Rila-Pirin skrivali tokom gerilskog pokreta Kirilove poljane.

Nakon promene režima i dolaska demokratskih promena 1989. godine, lokalitet je ponovo promenio ime i Kirilova je ponovo postala „Partizanska“.

Kako doći do Kirilove poljane?

Ako je vaša polazna tačka Bansko, prvo morate doći iz Banskog do manastira Rila. Udaljenost je oko 94 km, a vrijeme koje vam je potrebno (ako se ne zaustavite na normalnoj brzini) je oko sat i po.

Ako dođete do manastira, vaše opcije su dve – ili možete obići manastir i krenuti turističkom stazom do Kirilove poljane ili nastaviti svojim automobilom.

Ako izaberete drugu opciju, onda morate nastaviti asfaltnom cestom koju ćete vidjeti iza manastira i ona će vas odvesti ravno do livade.

Kako stići do Kirilove poljane je lako, ali šta radite kada ste tamo?

Ako ne hodate okolo, možete se dobro opustiti. Područje nudi ne samo nevjerojatne planinske poglede, već i mnoštvo mjesta gdje možete imati piknik i zabaviti se koliko želite.

U blizini se nalazi i nekoliko ugostiteljskih objekata koji nude smještaj za laku noć (ako odjednom odlučite da ne odete i želite da prenoćite).

Ako je Vaš cilj da se provozate kroz Rilu, onda možete izabrati jednu od turističkih ruta, koje kao što smo na početku pominjali, idu od Kirilove poljane.

Popularne planinarske staze

Kirilova Poliana – suvo jezero

Prvi put počinjemo ovu rutu jer je najpopularnija među turistima i zato što je tranzicija samo oko 2 sata.

Ako se odlučite za odlazak u Suvo jezero, trebali biste potražiti bijelo-zeleno-bijelu oznaku i krenuti na put označen ovom oznakom. Tranzicija je umerena, ali na nekim mestima ima strmih padina, pa bi trebalo da budete spremni za udobne planinarske čizme i jaknu kako bi vas zaštitili od vetra ili kiše (ako se slučajno spustite).

U početku je staza prilično ravna i bez puno pomaka, ali za oko pola sata stići ćete do područja Kirculitsite gdje ćete morati prevazići veće raseljavanje. Uprkos činjenici da su Bikovi strmiji, pogled s mjesta na vrhove Rile i Rila manastira, koji se otkriva, vrijedan je truda. Prođite morima, opet put postaje ugodna tranzicija i nakon još jednog malog napora stići ćete do doline Suvog jezera.

Suvo jezero je najniže planinsko jezero u Rili (1928 m), glečersko jezero, njegov oblik je gotovo pravougaonog oblika, širine i dužine oko 270 m dužine i oko 120 m široke.

Zove se Suvo jezero, jer je neukusno i ispunjeno samo topljenim ledom i snijegom i dva mala potoka koji se u nju ulijevaju u proljeće. Pošto nema stalnog dotoka vode, često tokom leta jezero skoro potpuno nestaje i zbog toga se zove Suvo jezero.

Kirilova poljana – suvo jezero je među najpopularnijim turističkim rutama i zato se tokom tranzicije vide brojne biljne vrste koje rastu samo na ovom području Rile. Dakle, drugo ime ove tranzicije je Botanička ruta.

Imate mogućnost da nastavite od Suhog jezera do Kobilina Branishtea, a zatim označenom stazom do jedne od kuća u blizini.

Kirilova Polana – Fish Lakes – The Thirsti Lake

Ako izaberete ovu rutu, ona počinje na istočnoj ivici livade gde ćete videti kontrolnu tablu sa detaljnim uputstvima. Na početku ruta ide paralelno sa klancem Rilske reke. Morate hodati stazom dok ne stignete do željeznog mosta.

Nakon prelaska mosta vidjet ćete skretanje koje vodi do prekrasnog vodopada na rijeci Devils. (Ako vam se ne žuri, savetujemo vam da skočite do vodopada, koji je zaista veoma slikovit, pogotovo kada je pun vode).

Ako ne želite gubiti vrijeme, onda nastavite hodati dok ne stignete do kantona Tiha Rila. Stižite tamo, nastavite šumskom stazom koja se proteže duž rijeke Rile i nakon 20 minuta (nakon što prođete kanton) stići ćete do Donjeg ribog jezera.

Ako vam je potrebno da se ojačate, možete se u neposrednoj blizini Kolibe „Ribni ežera“ objesiti i poslužiti hranom ili popiti šoljicu čaja.

Koliba "Ribni ezera" | Lucky Bansko

 

Kada se skupi snaga, tranzicija se nastavlja do jezera Upper Fish, koje je samo oko 300 metara iznad kolibe. Da biste nastavili do Thunder jezera, morat ćete se vratiti u kolibu i krenuti sjeverozapadno putem koji vodi do jezera.

Tranzicija Kirilove poljane – Ribni jezera – Blago jezero je prosečne težine i traje oko 5 sati.

Blatno jezero je najveće glečersko jezero ne samo u Bugarskoj, već i na Balkanu. Jezero je dugačko oko 900 metara i široko je oko 260 metara.

Legenda nam govori da je strašna oluja nastala pre mnogo godina, prolila vode jezera i bacala ribu sa obale koja je mirisala. Od tada je jezero nazvano „Žedno jezero“.

Pored ove dvije popularne turističke rute iz Kirilove poljane, postoji mnogo ruta za uspon na obližnje vrhove, ali ako nemate dovoljno dobrih priprema i opreme, bolje je da ih ne rizikujete.

Umesto toga, ako niste imali dovoljno tranzicije, možete izaći sa Kirilove Polane i krenuti na Dendrološki put, počevši od manastira Rila.

Ova ruta je veoma lijepa i lagana i ako imate malu djecu preporučujemo je s obje ruke. Staza počinje od manastira i kreće se putem koji vodi do pećine i do groba sv. Ivana Rilskog. Zove se Dendrološka ruta, jer se ovdje mogu vidjeti mnoge vrste drveća karakteristične za Park prirode Rila kao planinski javor, jasen, jela, smreka, teča, lijeska i mnoge druge vrste drveća.

Osim uživanja u velikom izboru drva, možete odati počast Ivanu Rilskom tako što ćete posjetiti pećinu u kojoj je boravio njegov relikvije život. Postoji tradicija prema kojoj će svako ko prođe kroz rupu pećine očistiti svoju dušu.

U blizini pećine možete piti iz svetog izvora, za koji se veruje da je lekovito, a prema lokalnom stanovništvu voda nikada ne zamrzava, čak ni u najtoplijoj zimi.

Pećina Sv. Ivan Rilski | Lucky Bansko

 

Govoreći o deci, zaboravili smo da napomenemo da dok se odmarate na Kirilovoj poljani, vaša deca mogu pokušati da krenu kratkom šetnjom stazom mladih zaljubljenika u prirodu.

Dečja ruta je veoma laka i prijatna, i ne postoji opasnost da deca sami kopaju u šumu, ali ako se bojite da ih ostavite na miru, ništa vas ne sprečava da ih pratite.

Staza prolazi od livade u šumu, prolazi kroz stoljetne šume, prelepe livade, prolazi pored izoliranih vidikovaca, prošla hranilice za ptice, odlazi do lečilišta gde se deca mogu upoznati sa različitim vrstama lekovitog bilja koje raste u Rili i šta svaka od njih koristi.

Pored Puteva mlade prirode, vaša deca mogu ići na kružni dečiji pravac „U šumi“. Ruta je izuzetno zanimljiva za djecu koja mogu naučiti nešto zanimljivo o šumama i šumskim stanovnicima i dobiti osnovno znanje o orijentaciji.

Kirilova poljana je predivna sva godišnja doba, a kada se odlučite za jednodnevnu šetnju tamo, nećete pogriješiti.

Vaša jednodnevna šetnja parkom Rila može završiti posjetom manastiru Rila. Sveto mesto koje ste oduvek obilazili uvek će vas nešto iznenaditi.

Istražite još jednom, popnite se na vrh tornja Hrelio, uživajte u tišini i odmoru u manastirskom klaustru. Zatim uđite i zapalite svijeću u glavnoj crkvi i molite se za zdravlje i sreću. Prije odlaska ne zaboravite kupiti vruće taljenje i manastirski kruh, a zatim se vratite u Bansko.