160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Kakvi su bugarski običaji za Novu godinu u Banskom?

U svako godišnje doba da dođete u Bansko, nikada nećete biti dosadni. U regionima Banskog i Razloga, cele godine se održavaju jedinstveni praznici, a etnografske tradicije se i dalje poštuju. Svaka nacija je vekovima sačuvala i prenosila iz generacije u generaciju svoje nove godine i običaje. To važi i za Bansko.

Nova godina je jedan od najatraktivnijih praznika u regionu, za koji se lokalno stanovništvo priprema mjesecima unaprijed. Ako planirate da provedete Novu godinu u Banskom, nemojte se ustručavati da to i učinite. Bansko slavlje počinje od prvog dana Nove godine i traje do kraja jeseni za Mitrovden.

Stanovnici Banskog slave stare i nove praznike, i sekularne i religiozne. Početak svakog praznika u Banskom najavljuje se uz svečana zvona, držanje geranijuma geranijuma, a tradicionalno se za stolom servira slatko pecivo sa pirinčem.

Tradicionalni kukerski karneval je deo novogodišnje tradicije u Banskom. Svi ljudi u Banskom su oduševljeni da vide raznovrsne maske i upuste se u krvavi bugarski horo. Područje Razloga povezano je sa proslavom dva od najljepših i uzbudljivih tradicionalnih bugarskih običaja na Novu godinu:

Ljubav „Surva“

Čak i u zoru, mala deca, zvana sourvakarcheta, obiđu kuće, noseći sourvakas, koje su ukrašene grančicom patuljka. Koriste ih da udare seljake na leđima pjevajući želje za zdravlje, sreću i plodnost u novoj godini. Domaćini, u zamenu, doniraju ih svojim kućicama, malom novcu i orasima.

Kukerove običaje

Kukeri u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

 

Šta je Kuker običaj?

 

Tradicionalno, 1. januara, Nova godina i Sirni Zagovezni se organizuju na Kukeri sajmu i posebnim ritualnim ritualima zvanim Kuker igre. Kuker igre se izvode samo od muškaraca koji nose posebne maske koje je svaki učesnik napravio.

Mladi i starci oblače se u bugarske narodne nošnje, maskiraju, okupljaju se u lutke i počinju plesati na ulicama kako bi istjerali zle duhove i piliće. Njihovi plesovi su takozvane kuker igre.

Kukerove običaje obavljaju samo muškarci, uglavnom neženja. Svaki momak ima tipa koji je jedini oženjen. To znači da je nosilac utvrđenog društvenog statusa (u istočnoj Bugarskoj postoji samo jedna kompanija koju vode žene i mladoženja). Vozači u drugim krajevima imaju različita imena:

  • Kuker
  • baka ili kukerica-kuker nevesta
  • king
  • spooki
  • harachari (dva ili četiri)
  • berberine

U istočnoj Bugarskoj, vodiči Kuker grupa su maskirani u uobičajenim svadbenim i svadbenim kostimima. U drugim regionima Bugarske, mumeri su obično obučeni u koze, ovčje i kraljevsko krzno s krznom izvana, a na glavama ili licu nose kožne maske sa miteserima. Zvono visi na struku, au jednoj ruci drže drveni falus crvene boje i pometaju ga (to je drvena šipka sa završnom obradom peći).

Maske koje predstavljaju vrstu ovna, koze i bika smatraju se jednom od najstarijih. Tradicionalno, neophodno je da prisustvuju svakom mumijskom karnevalu, što je pravi dokaz da su kukerske igre u neposrednoj antičkoj vezi sa drevnim slavljima u čast Dioniziju.

Običaj Kukerstva je simbol prolazne zime i rođenja novog života i topline. Ona je jedna od najstarijih u našim zemljama, jer je nastala pre 6000 godina. Vjeruje se da rašćenje donosi plodnost u sljedećoj poslovnoj godini.

Kukeri maskirani u odelima | Lucky Bansko SPA & Relax

 

Mumeri se nazivaju različitim imenima – bikovima, starcima, lovcima, siledžijama, parovima. Oblače se mešavinom ženske i muške odeće i nose strašne maske. U istočnoj Bugarskoj, oni su uglavnom obučeni u svadbena i nevjesta odijela, dok u drugim dijelovima zemlje nose odjeću od koza, kožara ili koža. Drže se zvona i zvona, nose palice da uplaše zle sile, i na taj način pozdravljaju dolazak proleća, što je simbol plodnosti i prosperiteta.

Kukerski karneval, takođe poznat kao „Starchevata“, u Banskom regionu, ima paganske korene još od tračana, ali je postao sastavni deo bugarske etnografske tradicije. U običaju mogu učestvovati samo muškarci, neženja i medvjedi.

Mladi neženja su obučeni u odijela od kozje kože i ogromne zastrašujuće maske na glavi, koje su često više od metra visoke i završavaju se repom konja. Njihovi kostimi prikazuju natprirodna zla stvorenja iz narodnog načina života, kao što su goblini, karakonjuli, vampiri i drugi.

Kukeri su obučeni u kožni remen i pojaseve na koje su pričvršćena četiri bakrena zvona. Oni izvode Kuker igre (posebne rituale) kako bi isterali zle sile i zdravlje i plodnost cijelog sela.

 

Tokom Kuker igara, ispunjeni su elementi narodnih običaja i nazivaju ga plodnošću. Od rane zore 1. januara, u središtu grada odvija se živahna karnevalska povorka. Postoji konkurencija u kojoj se bira glavni haos.

Svečanost se nastavlja do večeri. Kada se proslave završe, orkestri pojedinih naselja posećuju kuću prvog haosa, koji je kraj praznika. Takmičenje za najlepšu kuker kostim organizuje se i na doček Nove godine.

Glavni glumci na Kuker igrama su Krt (Deda), Nevesta (Baba), Kralj i drugi mumeri. Samo kralj mora biti zreo čovek koji već ima porodicu, ima decu i imovinu. Vozi se kolima, a kukeri vuku po plugu koji obrađuje zemlju.

U kolicima je štaka žita, koju kralj simbolično sije. Momci se okupljaju u centru sela, odakle se kreću po kućama koje se nazivaju plodnost i zdravlje. Vlasnici „gostima“ daju vino i hranu, a ljubi ruku vlasnika.

Kukeri maskirani u odelima | Lucky Bansko SPA & Relax

 

Nakon obilaska sela, kuker grupa se vraća u megdan gdje izvodi svoj drevni ritual. Prije svega, kukeri trče u različitim smjerovima, nastojeći što više pobijediti zvonima.

Vjeruje se da što su bučniji, bolje mogu loviti zle duhove i duhove. Tu je i Nevesta koja treba da počne da uređuje domaćinstvo, ali je samo kvari. Mladić izvodi obred „oživljavanja“ neveste u vrevi, da rodi novi početak, a mumeri predaju kralju tri kriške hleba.

Tada se dva kukera vuku u plug i „orač“ ih uzima ritualno. Posle toga, kralj je sijao žito od štaka i čitava grupa ih je pratila skakanjem i mahanjem mačevima.

Kralj daje svoj blagoslov za plodnost, i jedan od kukera ga obično ubija, a ostali ga skupljaju i „uskrsavaju“ ga. Posle toga, Nevesta „rađa“ detetu sa kojim se ostvaruje novi početak. To znači da poljoprivredna godina može početi i proslava se nastavlja igrom horo. Na kraju praznika svi se okupljaju na raskošnoj gozbi iz donirane hrane.

Ancient Kukeri Vov | Lucky Bansko SPA & Relax

 

Grad Razlog je, na primjer, jedan od gradova u kojem svako naselje ima svoje mumtere, neženja, djevojčice, orkestre i medvjeda čija se osobnost čuva u tajnosti. U gradu se organizuje Međunarodni kukerski karneval „Starchevata“.

Obično se održava 15. januara na centralnom trgu u Razlogu. U slučaju ovog karnevala u gradu dolaze članovi odbora Federacije evropskih karnevalskih gradova. Razlog postaje član Federacije evropskih karnevalskih gradova prije 16 godina.

Trkački karneval ima takmičarski karakter. Svaka kuker grupa se ocenjuje na osnovu četiri osnovna kriterijuma. Kriterijumi su:

  • prezentacija elemenata Kukeri tradicije
  • prenos lokalnih kulturnih obilježja
  • demonstracija tradicionalnih motiva u Kukeri haljini i maski tipičnog za region, stepen umetnosti u predstavi.  

Kukeri u bugarskim grupama obično imaju 50 učesnika, au stranim grupama 30 učesnika. Međunarodni karneval Kuker je, naravno, nastavak novogodišnjeg karnevala krstarenja „Starčeva“.

Domaće stanovništvo zove kukeri ili stare ljude. Bačelori i dečaci, mladići i devojčice su uglavnom uključeni. Obučeni su u originalne tradicionalne nošnje koje se prenose iz generacije u generaciju i čija je tehnologija proizvodnje veoma stara.

U Razlogu, na primjer, u svakoj kući, udvaraju se mumeri i visoko ih cijene lokalni ljudi. Mumeri se obično kreću u grupama i jedan od njihovih zadataka je da zadrže kupače i devojke u plesu.

Kukeri kostimi u Razlogu | Lucky Bansko SPA & Relax

 

Kukeri iz Banskog (babugers)

Kukeri iz Banskog (babugers) | Lucky Bansko SPA & Relax

 

Tipično za grad Bansko u Novoj godini je pojava tradicionalnih babugera. Za novu godinu, muškarci koji žive u Banskom obučeni su u kostime babuna i plešu na ulicama kako bi lovili zle duhove. Njihova odela su napravljena od kozjih krzna. Imaju i kožne maske na licima, koje se nazivaju i „saturate“, a na struku visi nekoliko teških zvona ili zvona.

Kukeri jure zle duhove | Lucky Bansko SPA & Relax

 

Ljubav „Voditsi“

Ovaj običaj se povezuje sa slavljenjem jordanskog. 6. januara, oko 10 sati, proslava počinje svečanom liturgijom u lokalnoj crkvi. Tada lokalno stanovništvo peva tradicionalne pesme i odlazi na mesto pre reke.

Sveštenik posvećuje vodu nakon koje baca krst Hristov, i grupa neoženjenih mladića skače u ledeno hladnu vodu da ga nađu. Kada se krst ukloni, grupa mladih prolazi kroz kuće prskajući konjanike svetom vodom za zdravlje i plodnost, protiv koje dobijaju poklone. Do večeri na Megamanu postoje krvavi ljudi.