Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Kako se nositi sa preprekama na putu ako se krećete sami rutom?

Obožavate planine i razmišljate o pešačenju do jednog od vrhova Rile, Vitoše, Pirina ili Stare planine. Ili želite samostalno krenuti planinarskom stazom koju ste upravo otkrili i koja vam se čini vrlo zanimljivom .

Nesumnjivo je da avantura na planinskim stazama može biti izuzetno uzbudljiva, zanimljiva i energična.  Ali može biti i opasna. Naročito ako razmišljate da vozite rutu sami i niste dobro pripremljeni za sve izazove koji vas očekuju.

Kako se nositi sa preprekama na putu ako se krećete sami rutom?

Kako se pripremiti za samostalnu šetnju ili planinarenje?

Izbor rute

Izaberite rutu pogodnu za vaš fizički trening. Pažljivo ispitajte rutu kojom želite da idete. Prikupite sve dostupne informacije o tome i pažljivo ih pročitajte.

Obratite posebnu pažnju na težinu rute i kružno putovanje. Procenite da li ste zaista dovoljno dobro pripremljeni da se nosite sa raseljavanjem i dužinom rute.

Vremenska prognoza

Vreme u visokim delovima planine menja se za nekoliko sekundi. Stoga, pre nego što krenete odabranom rutom, morate imati tačne podatke o prognozi. Danas postoji dovoljno lokacija koje pružaju pouzdane informacije o vremenu u svim regionima zemlje (uključujući metrološke uslove na visokim mestima u planinama).

Oprema (odeća, ranac, oprema)

Kao što je pomenuto, uslovi u planinama se vrlo brzo menjaju i preporučuje se da se dobro opremite za hirovitosti na planinama.

Odeća

Odeća mora da vam pruži potrebnu udobnost i zaštiti vas od hladnoće, vetra, kiše i snega. Stručnjaci preporučuju nošenje čvrstih i udobnih planinarskih cipela i oblačenje za planine poput „luka“.

To znači da imate nekoliko slojeva odeće koje možete lako obući i skinuti. Takođe se preporučuje da vaša odeća bude udobna,  lagana i prozračna, ali i da vas može efikasno zaštititi od vetra i kiše.

Ruksak

Ruksak treba da bude dovoljno velik (od 25 litara naviše) da može da primi odeću koju trenutno ne nosite i opremu.

Takođe bi trebalo biti mesta za sledeće:

 • Vjetrovka
 • Šešir za sunčanje, rezervni set odeće
 • Krema za sunčanje
 • Pribor za prvu pomoć
 • Hrana
 • Voda
 • Kamera
 • Naočare za sunce
 • Baterijska lampa
 • Napunjen telefon

Oprema

Ako se vozite rutom sami i bez vodiča, navigaciona oprema je izuzetno važna. Može vam pomoći da se vratite na stazu ako siđete s nje ili pronađete put i vratite se u najbliži grad. Oprema uključuje:

 • Topografska karta područja, kompas, visinomer, GPS ili drugo

Kako se nositi sa preprekama na putu ako se krećete sami rutom?

Kako se kretati po mapi u planinama?

Kao što smo upravo istakli, sposobnost kretanja po mapi u planinama veoma je važna za vašu sigurnost, zato morate znati kako se rukuje ovom opremom.

Proširite mapu i pogledajte je

Ispitati topografsku kartu. Obratite pažnju na konturne linije (svaka linija predstavlja isti kod po svojoj dužini). Na primer, ako vidite puno konturnih linija okupljenih na jednom mestu, to znači da se nadmorska visina menja i postaje strma. Ako vidite male krugove jedan u drugom, to znači da postoji vrh u blizini.

Obratite pažnju na skalu

Na primer, ako je razmera 1: 50000, to znači da svaki centimetar karte odgovara 500 metara u stvarnosti. Ako je u razmeri 1: 25000, ovo odgovara 250 metara u stvari, itd., Itd.

Pogledajte legendu

Svaka karta ima legendu koja opisuje šta znače simboli označeni na njoj. Što je još važnije, tamo ćete pronaći magnetnu deklinaciju područja, koja će vam biti od koristi, ako imate kompas. Legenda definiše druge objekte kao što su stanice, prirodne znamenitosti, kolibe  (ako ih ima u tom području) , reke, vodopadi i drugi koji mogu poslužiti kao putokaz.

Pronađite svoju lokaciju

Da biste tačno saznali gde se nalazite, dobro je doći do uočljivijeg mesta (vrh, vodopad, humka, most, orijentir, sliv itd.). Ostanite tamo, otvorite topografsku mapu i pronađite simbol prirodnog orijentira pored kojeg ste.

Pronađite pravi pravac pomoću mape i kompasa

Kada pronađete tačnu lokaciju, morate da radite sa mapom i kompasom kako biste pronašli pravi smer. Da biste to uradili, morate proveriti mapu. To znači postavljanje kompasa na meridijan i rotiranje karte tako da se magnetna igla kompasa poklapa sa pravcem severa. Jednom kada popravite deklinaciju kompasa, on će pokazati na pravi, a ne na magnetni sever i spremni ste da koristite mapu za orijentaciju. Držite mapu i kompas u rukama kako biste bili sigurni da se krećete u pravom smeru. Ako osećate da gubite smer, ponovo otkrijte primetno mesto kako biste pronašli tačnu lokaciju i po potrebi prilagodite kretanje.

Kako se nositi sa preprekama na putu ako se krećete sami rutom?

Kako postupiti u nepredviđenim situacijama?

Mi vam to ne želimo, ali je sasvim moguće da se izgubite u planinama i ne budete mogli da pronađete pravi pravac. Ako se nađete u takvim nepredviđenim situacijama, morate ostati mirni i ponašati se pametno i svrsishodno.

Orijentiši se na Sunce.

Ako nemate mapu, kompas ili GPS, koristite Sunce kao vodič. Ako je svetao, uklonite analogni sat iz ruke, stavite ga na ravnu površinu i usmerite u smeru kazaljke na satu u smeru Sunca. Podelite ugao nastao između kazaljke sata i oznake 12 na dva jednaka dela. Tako ćete saznati gde je linija „sever“ – „jug“.

Posmatrajte prirodu oko sebe

 Pregledajte drveće  Primetićete da su njihove grane bolje razvijene, a lišće zelenije na jednoj strani. Ova zemlja je  uvek u pravcu „juga“.

Ako u blizini ima srušenih stabala, njihovi prstenovi će biti ponovo malo ispruženi u pravcu „juga“. Gdje je sjever, saznaćete tako što ćete obratiti pažnju gdje na drveću ima najviše mahovine.

Koristite zvezde kao vodič

Ako u šumi padne mrak, pogledajte zvezdano nebo i pronađite Severnjaču. Naći ćete ga u blizini sazvežđa Velika medveda (ovo sazvežđe liči na kutlaču).

Ako nađete „kutlaču“  mentalno povucite liniju koja počinje od dve zvezde na dnu sazvežđa i naći ćete zvezdu koja prilično sjajno sija. Ova zvezda je Sever i uvek pokazuje na „sever“. Takođe je jedina koja se ne kreće na noćnom nebu kao ostale zvezde.

Koristite metod senke i lepljenja

Pronađite ravno, sunčano mesto i zabodite štap u zemlju. Primetite gde je kraj senke štapa i postavite kamen (kamen deluje kao marker i pokazuje „zapad“). Sačekajte  20 – 30 minuta i stavite novi marker na kraj senke štapa (senka će se već pomerati). Ovaj marker prikazuje  „istok“.

Povucite liniju da biste povezali „istok“ i „zapad“. Jednom kada imate liniju „istok“ – „zapad“ ona se „prepolovljuje“ i naći ćete gde  „sever“ – „jug“. Jedini nedostatak ove metode je što će vam trebati puno vremena da odredite uputstva.

Ostale navigacione tehnike za orijentaciju

Dokazano je da mi ljudi, ako ne sledimo precizno orijentir ili ako ne sledimo put, nakon nekog vremena počinjemo da se okrećemo u krug. I to nije zbog našeg neznanja ili gluposti, već jednostavno  jer je naš levi korak malo veći od desnog. Dakle, kada šetamo kroz šumu, čini se da hodamo po pravoj liniji, ali zapravo se okrećemo i ulazimo unutra krug.

Da se ovo ne bi dogodilo, morate biti sigurni da idete prema severu kako biste bili sigurni da se krećete pravolinijski.  Umesto stalne provere, za navigaciju možete koristiti sledeću navigacionu tehniku:

 • Stojte mirno i pronađite pravac „sever“ (već smo rekli kako).
 • Nacrtajte liniju na zemlji u ovom pravcu (ili u smeru u kome se krećete).
 • Koristite liniju koju ste upravo nacrtali da biste pronašli orijentir ispred i u istom smeru. Orijentir treba da bude lako vidljiv i vidljiv dok hodate ka njemu.
 • Idite do orijentira.
 • Kada stignete tamo, ponovite vežbu štapom do sledećeg orijentira.
 • Nastavite tako dok se ne vratite na put, stignete do krajnjeg odredišta ili pronađete obližnji grad.

Ako se tokom trekinga izgubite i previše brinete da li tražite „sever“, siđite, a ne gore. Većina neiskusnih planinara pokušava doći do mesta gde ima više bolji pogled na okolinu popnite se visoko i još više se zbunite.

Silazite jer je šansa da se popnete na železnicu, put ili naselje mnogo veća. Znate da je većina naselja u podnožju planina.

Kako se nositi sa preprekama na putu ako se krećete sami rutom?

Ako ništa drugo ne ide, hodajte dok ne pronađete potok ili reku. Ako ga nađete, hodajte paralelno sa rekom, prateći smer kojim voda ide.

Znate da reke izviru visoko u planinama, ali se spuštaju u naselja. Dakle, ako sledite reku, doći ćete do mosta, puta, zgrade ili naselja.

Međutim, imajte na umu da ovaj način orijentacionog trčanja može biti koristan samo ako se nalazite u manjem prirodnom području. Ako se, na primer, nalazite u prostranom području poput Aljaske, ovaj metod verovatno neće efikasno funkcionisati.

Na kraju, ali ne manje važno

Uvek sa sobom nosite potpuno napunjen telefon i kontaktirajte lokalnu gorsku službu spasavanja pre nego što se sami uputite u planine. Obavestite ih da nameravate izvršiti prelaz i zapišite njihove brojeve telefona. Pa ako stvari pođu po zlu i ne mislite sa kojim se možete nositi, samo kontaktirajte gorske spasioce i sledite njihova uputstva.