160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Kafane u Banskom

Bansko nije samo jedno od najomiljenijih i najposećenijih letovališta u našoj zemlji, već je i jedno od najpopularnijih odredišta za vinski i kulinarski turizam. Svake godine  hiljade turista bira Bansko  iz jednog glavnog razloga – sjajne kuhinje koji se ovde može degustirati.

Ako ste i vi izabrali Bansko za svoj odmor, sigurni smo da nećete propustiti tradicionalnu bansku kuhinju. Takođe smo sigurni da ste kad ste stigli u grad počeli da tražite najbolje mesto za jelo koje vam može ponuditi prijatnu atmosferu, dobru uslugu  ukusna banska kuhinja i pristojne cene.

Tražiti najbolju bansku kafanu je težak posao, prvo jer su restorani koje možete pojesti više od 300, a drugo – jer svako ima svoju ideju koji je restoran najprijatniji, najudobniji i gde je hrana skuvano najfinije.

Da bismo vam olakšali izbor, uradili smo anketu i sastavili kratak vodič o najpopularnijim kafanama u Banskom.

Kafane u Banskom

„Vodenica”                       

Kafana Vodenitsa jedno je od najposećenijih mesta za jelo u Banskom i za to postoji razlog. Atmosfera je veoma prijatna, jednostavna i veoma prijatna. Unutrašnjost je gotovo u potpunosti od drveta, kamena i kovanog gvožđa, a činjenica da je restoran ispod glavnog nivoa kuće daje još više šarma.

U Vodenici možete kušati više od 50 autentičnih jela tradicionalne banske kuhinje, širok spektar domaćih banskih predjela i izbor vina koja će vam se jako dopasti.

Ako se odlučite za jelo u kafani vodenice, preporučujemo vam da isprobate specijalitete topline koji se pripremaju direktno na stolu i pred vašim očima. Restoran takođe nudi širok izbor crnih, belih vina i starih rakija napravljenih u regionu koje je vredno probati.

Za vaše dobro raspoloženje pobrinut će se folklorna grupa  Bansko Starchek , koja izvodi autentične pjesme iz regije.

Konoba Vodenitsa nalazi se u centru grada,  tačna adresa joj je:  Ulica Hrista Boteva 1

„Zhttindjieva kuća“

Kafana Zehtindjieva kuća jedna je od najstarijih konoba u Banskom i jedno je od najposećenijih mesta u gradu. Konoba će vas očarati ne samo tradicionalnim enterijerom, već i jelima pripremljenim po starim banskim receptima. Restoran nudi veoma širok izbor tipičnih regionalnih jela, predjela i deserta, koji se pripremaju sa domaćim proizvodima.

Ako se odlučite za uživanje u divnom večeri u kafani „Zehtindzhieva kuća“ toplo vam preporučujemo da isprobate specijalitete pripremljene na žerjavici, biserima sa maslacem i marmeladom, jagnjeće supe, Katino meze i drugima.

Dok jedete ukusne obroke, orkestar će se pobrinuti za vaše raspoloženje, ispunjavajući vašu dušu bugarskim i makedonskim pesmama. A ako želite da uzmete plesni podij, ništa vas ne sprečava da igrate plesni podij.

Adresa kafane „Zehtindzhieva kuća“ je  ul. Georgi Kovachev 11

„Matsurev Khan”

Konoba Matsurev Khan je snažan atraktivni centar za sve ljubitelje domaće hrane i odabranih vina. Restoran posluje od 2006. godine i od tada nije prestao da iznenađuje svoje goste  tradicionalnim jelima, odličnom uslugom i prijatnom muzikom uživo.

Unutrašnjost kafane uređena je u tipičnom banskom stilu. Teški drveni stolovi sa raznobojnim stolnjacima, zidovi obloženi kamenom i drvetom, ogromni kamin koji zimi greje čitavu sobu … Čini se da se celokupna atmosfera vraća u Bansku renesansu.

Konoba „Matsurev Khan”  nudi bogat meni sa preko 300 vrsta salata, preko 200 jela iz tradicionalne banske kuhinje i preko 70 vrsta belih i crnih vina.

Ako tokom obilaska grada posetite kafanu, preporučujemo vam da isprobate domaće banske predjele, posebno Bansku krestu (banski štand) i specijalitete domaćice – Bansko kapama, pečeno jagnjeće, domaće ovčije mleko sa bobicama, chomlec i drugi.

Kafana Matsurev Khan nalazi se na ul. Otac Paisi 15 , samo stotinjak metara od crkve Svete Trojice .

„Dvorišne služavke“

Konoba Momini Dvori još je jedna od banskih konoba u kojoj možete uživati u ukusnoj banskoj kuhinji u vrlo prijatnoj atmosferi. Unutrašnjost je napravljena od drveta i kamena koji se izdvajaju protiv belog maltera. Za razliku od većine tipičnih kafana, u Momini Dvori možete probati i tradicionalnu bugarsku i evropsku kuhinju. Restoran je takođe jedini koji nudi demo kuhinju ili, drugačije rečeno, možete gledati kako sami pripremate obrok koji ste naručili.

Ako posetite kafanu Momini Dvori, preporučujemo da isprobate domaće banana specijalitete, delicije sa roštilja ili jedinstvene ukusne kesice pripremljene ovde. Obavezno isprobajte izabrana bela i crvena vina ili odležane rakije.

Ako volite muziku uživo, dobro je znati da postoje popularni izvođači koji posećuju mesto određenih dana u nedelji.

Adresa kafane Momini Dvori  je ul. Pirin 1

 „Bansko”

Konoba Bansko je izuzetno živopisno mesto koje će vas očarati svojom ugodnom atmosferom,  brzom i ljubaznom uslugom, lepom muzikom i neverovatno ukusnim jelima iz banske i nacionalne bugarske kuhinje.

Konobu preferiraju Banskali i gosti grada zbog neverovatne atmosfere, žive muzike i velikog broja salata, jela, predjela i napitaka koje nudi.

Ako se odlučite provesti ugodnu večer u kafani Bansko, preporučujemo vam da isprobate  domaće i riblje specijalitete, kapopatu, domaće banske predjela (sudžuk, bansko starac i druge), palačinke sa domaćim slatkim ili medom i orasima i aromatičnih belih i crnih vina.

Konoba Bansko nalazi se na oko 200 metara od crkve Svete Trojice naulici Pirin.

„Deda Ionkata”

Konoba Dedo Ionkata smeštena je u kući sa stogodišnjom istorijom, što joj daje poseban šarm i dozu mističnosti. Restoran se nalazi na dva sprata kuće, a tokom letnjih meseci stolovi su smešteni na otvorenoj verandi. Svakog dana gosti kafane mogu uživati u živoj muzici koja podiže raspoloženje do maksimuma.

Konoba nudi raznovrstan jelov tradicionalne banske kuhinje, uz jela koja se pripremaju u dvorištima Banskalija. Ovde možete probati popularne bankete poput chumlek, kapama, banjo suzuki, Katino meze i drugih, kao i evropsku i mediteransku kuhinju.

Ako se odlučite isprobati ukusna jela iz kafane Dedo Ionka, preporučujemo vam da isprobate specijalitete od divljači, banska predjela i barem bocu vina iz sopstvenog podruma zavoda.

Taverna Dedo Ionkata nalazi se na adresi  ul. Pirin 84

„ Lovački sastanak „

Konoba Lovačkog sastanka zadivi čim stignete do njenog praga. Ovde će vas ponovo dočekati tipična unutrašnjost za kupanje (kombinacija drveta, kamena i kovanog gvožđa), razbijena zidovima lovačke trofeje. Atmosfera je ugodna, usluga je dobra i jela koja možete probati neodoljivo su ukusna. Možete probati tradicionalnu bansku kuhinju, kao i  evropsku i internacionalnu kuhinju u kafani Lovački miting. U objektu se takođe nalazi i mnoštvo domaćih vina .

Ako posetite kafanu, preporučujemo vam da isprobate banske specijalitete – kapama, svinjetinu sa kiselom kupusom, hladne banane, svinjetina ili piletina, domaći džem, palačinke sa medom i orasima.

Lovački kafana nalazi se na adresi 29 Pirin Str.

 „Promise Tavern”

Svako ko prvi put dođe u Bansko obavezan je da barem jednom poseti Obećanu kafanu. Ovo je najstarija kafana koja deluje u gradu i može da vam ponudi i ugodnu atmosferu i živu muziku, kao i tradicionalnu bansku kuhinju.

Ako se odlučite da posetite Obećanu kafanu, preporučujemo vam da isprobate igru sa mesom divljači, tradicionalnim banskim jelima kao što su kapama i njok, te domaćim vinom i rakijom.

Konoba se nalazi pored crkve Svete Trojice, na Sk. Renaissance 1

„Metoha”

Ako se nakon šetnje centrom Banskog ogladnite i tražite lepo mesto za posluženje ukusne kuhinje, tada će vam se svideti konoba Metoha. Kafana je smeštena na samo nekoliko koraka od crkve Svete Trojice, upravo nasuprot spomeniku Paisiju Hilendarskom.

Atmosfera koja vas očekuje u Metohi je veoma prijatna, unutrašnjost je uređena u tipičnom banskom stilu, a meni jela, deserta i vina bogat.

Ovde možete probati neverovatno ukusna regionalna jela –  janjeći i svinjski odresci, kapama, bansko starac, domaći sudžuk, komolik i mnoge druge delicije koje su po starim porodičnim receptima pripremili majstori kuvara.

I dok jedete u bašti ili u zatvorenom delu kafane, idealno veče će vam pružiti orkestar koji će izvoditi popularne pesme iz regiona.

Konoba Metoha nalazi se na adresi: ul. Nikole I. Vaptsarova 11

„ Restoran sa solju i biberom ”

I pre nego što završimo naš vrlo kratak spisak kafana u Banskom, predstavićemo vam i restoran Sol i papar. Restoran je prilično popularan kod turista, jer nudi ugodnu atmosferu, prijatnu muziku i raznovrstan meni tradicionalnih jela i pića iz regije Bansko.

Ovde možete uživati u tipičnoj banskoj  ovčjoj salati, domaćem kiopulosu, pasulji od graha, pečenom povrću saha, banskom starcu ili kobasici na žaru, kapama, chomlek, Katino meze, svinjskom ćevapi  i drugima.

Restoran se nalazi na adresi 20 Naiden Gerov ul.

Pokušali smo da vas upoznamo sa jednom od najpopularnijih kafana u Banskom, ali ako nađete restoran koji smo zaboravili da napomenemo, ali koji je privukao vašu pažnju, ne propustite ga, ali uđite i pogledajte šta bi vas moglo iznenaditi.