160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Jezera Vapa

Volite da se divite lepotama planina i često se krećete nekim planinarskim stazama oko Rila. Proputovali ste mnogo prelepih uglova planine, ali ima još mnogo toga za videti i ne prestajati tražiti zanimljive planinarske staze. započnite sledeći odmor u podnožju Rile ili Pirina.

Ako volite lepotu i mirne vode jezera, predlažemo da se uputite do Vapa jezera.

Jezera Vapa

Gde se nalaze?

Vapas ili kako ih nazivaju – Vapes jezera su dva jedinstveno lepa jezera koja se nalaze u centralnom delu Rile. Smješteni su između vrhova Vape (2528 m) i Srednjeg vrha (2531 m), a najbliža naselja iz kojih se može doći su Belitsa i turističko selo Semkovo.

Veće od dva jezera zauzima površinu od 26,6 hektara, ima oblik bubrega, a nadmorska visina na kojoj se nalazi iznosi 2268 m. Površina drugog, manjeg jezera blizu je 3 hektara, oblik mu je gotovo okrugli,  i visina mu je 2234 m.

Oba jezera su glacijalna, što znači da se formiraju topljenjem glečera i hrane se isključivo prirodnim kišama.

Obale Vapskih jezera strme su i uglavnom obrastaju lignjama, ali u pogledu biološke raznolikosti nisu naročito velike u oba jezera. Nedostatak različitih oblika života u jezerima posledica je činjenice da se ne mogu sami lečiti. Njihova voda je ledena, koja ubija bakterije koje mogu razgraditi organsku materiju.

Tako se na dnu jezera nakuplja organska materija, koja se ne može razgraditi da bi ih mikroorganizmi i vodeni stanovnici jezera apsorbovali. Vremenom, nagomilani slojevi mulja počeli su da prolaze procese raspadanja bez kiseonika, što je na kraju učinilo da jezera budu nepristupačna za većinu stanovnika jezera.

Srećom, jezera Vapa nisu sasvim bez stanovnika, a imaju populacije balkanske pastrmke, lješnjaka i američkog siva.

Kako doći do jezera Vapa?

Dobra vest je da čak i ako niste veliki planinski prolaznik, do jezera možete doći bez ikakvog problema. Staza je mala do srednja teškoća markacija staza je besprekorna  i nećete morati da učitavate gotovo ništa. Ali stići ćemo tamo …

Kao što smo pomenuli na početku, najbliža naselja Vapskim jezerima su Belica i nalaze se na oko 17 km. iznad grada Semkova. Ako se odlučite za uživanje u lepoti jezera, onda sve što trebate učiniti je doći do Belice i Semkova. (Ako odmarate u hotelu u Banskom, udaljenost od Banskog do Belice iznosi samo oko 20 km i neće vam trebati 20 minuta da stignete tamo).

Kada stignete do Belitsa, nastavljate prema Semkovu,  i kada stignete do odmarališta, imate dve mogućnosti za akciju – bilo autom do planine Semkovo, ili za početak putovanja do Vapskih jezera iz naselja.

Brvnara se nalazi otprilike kilometar od Semkova i bićete tamo bukvalno za nekoliko minuta ako ste automobilom i za otprilike 30 – 40 minuta peške. Iz planine Semkovo započinje eko staza „Na stazi glečera“, i oba jezera su njena krajnja tačka.

Put kolibe Semkovo – Vapska jezera

Kada stignete do kolibe, nastavite gustom šumskom cestom koja će vas za otprilike 10 – 20 minuta odvesti do kantona Vapa.

Nakon kantona slijedi uska šumska staza koju morate slijediti. Staza ima veoma mali pomak, vrlo prijatna za šetnju, a na drveću ćete naći dovoljan broj znakova koji upućuju na put prema Vapskim jezerima.

U početku put prolazi kroz smreke i borove šume, a nakon ulaska na teritorij nacionalnog parka Rila, mase koje prevladavaju su uglavnom od zidane (u donjim delovima) i čučnjeve ( oko jezera i viših delova).

Što se dalje krećete, vidljiviji su prelepi pogledi. Proći ćete prostranim livadama obraslim livadama, beskrajnim šumama, čistim potocima i uživati u „pastrvenoj zoni“ reka koja teče blizu eko staze.

Put do jezera uopšte nije težak, a nakon otprilike 2,5 sata umerenog hoda Vapa jezera će vam se otkriti u svoj svojoj lepoti i sjaju.

Prvo će vam biti otkriveno manje jezero – Dolna Vapa. Mnogo je manje od velikog Vapskog jezera, ali većina turista smatra ga mnogo slikovitijim i lepšim. Gledajući izdaleka, Donja Vapa izgleda zaista živopisno sa meandrima  koji se vijugaju oko nje.

Tik iznad Dolne Vape videćete veliko jezero koje impresionira svojim zanimljivim oblikom i jedinstvenim maslinastoplavim vodama, koje odražavaju okolne vrhove.

Ako dođete do velikog Vapskog jezera, stigli ste do kraja eko staze „Na stazi glečera“. Sve što trebate je da se odmarate i uživate u lepoti jezera,…

Ako dostignete veliko Vapsko jezero, stigli ste do kraja eko staze „Na stazi glečera“. Sve što trebate je da se odmarate i uživate u lepoti jezera, a zatim krenite u povratak.

Jezera Vapa

 Ruta je duga oko 7,5 km.  i traje oko 3 sata umerenog hodanja. Eko staza pogodna je za početnike i malu decu, kao i za iskusne planinare. Teškoća rute je mala do srednja, pomjeranje je vrlo malo, a najprikladnija godišnja doba za prelazak su proljeće, ljeto i rana jesen.

Razgledanje koje možete posetiti u blizini Jezera

Park Dancing Bear

I tako, put do kolibe Semkovo i jezera prolazi kroz Belicu, ako još niste bili „gost“ plesačkih medveda, poželjno je da ih posetite pre ili posle uživanja u lepotama Vapskih jezera.

Park je osnovan 2000 sa jednom glavnom svrhom – da obezbedi sigurno prirodno okruženje za sve plesačke medveda registrovane na teritoriji zemlje. Zahvaljujući opštini Belitsa i različitim fondacijama za zaštitu životinja kao što su Fondacija četiri šape i Fondacija Bridget Bardot, danas medvedji medvedi žive u neposrednoj blizini svog prirodnog okruženja i o njima brine kvalifikovano osoblje koje ih donira u celosti. ti si zaljubljen.

Park plesova medveda udaljen je oko 12 km. iz Belice u oblasti Adrianov Chark i ako odlučite da ga uzmete iz svog vremena, nećete biti razočarani.

Semkov

Naselje nije samo jedno od najpopularnijih eko i zimskih letovališta u zemlji, već je i mesto gde se možete opustiti kako želite. Selo je smešteno među vekovnim šumama i pruža veoma dobre uslove za odmor i turizam

Iz Semkova se nalazi mnogo planinarskih staza koje će vas odvesti do obližnjih vrhova, do jezera, slapova i panoramskog pogleda odakle direktno zastaje dah.

Jezera Vapa

Peak Dri Peak

Ako ste iskusni planinar i žudite za većim izazovima, možete odmoriti svoj odmor sa odmora i osvojiti Suhi vrh. Do vrha se nalazi planinarska staza, koja počinje sa područja Nehtenitsa, koji je udaljen oko 16 km. iz grada Iakoruda.

Iz Nehtenice bi trebalo da krenete markiranom stazom do Ribjih jezera, a zatim se pripremite za prevladavanje strme, ali kraće dionice koja će vas odvesti ravno do vrha.

Vrijeme potrebno za kompletiranje rute je oko 3 sata. Prolaz do Ribarskih jezera je lak,  ali tada se premeštaj povećava, što ovu rutu čini malo prikladnom za planinare početnike.