Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Ikonična izložba u Banskom – od istorijskog aspekta do sada

Kako se rodila ideja o stalnoj ikoničkoj izložbi?

Za razliku od drugih umjetničkih škola koje su se razvijale u doba bugarskog preporoda, škola grada Banskog se nastavila razvijati i nakon oslobođenja. Tada su iz rukotvorina izašli veličanstveni modeli ikonografije i drvorezbarstva, ostavljajući u nacionalnom sjećanju svijetli trag.

Zato je, u periodu od 10 godina, tim stručnjaka istraživao crkve i manastire, prikupljajući informacije i originalne radove ikona majstora iz škole, pravljenje fotokopija fresaka, za koje se zna da su rad Zografske škole. of Bansko.

Godine 1985. organizovan je „Bansko – art centar“, veliki nacionalni naučni forum koji prikazuje prikupljene radove. Privremena izložba je organizovana u centru grada Banskog, a predstavljene su originalne ikone, fotokopije fresaka, drvorezbarskih radova i arhitektonskih radova Banske škole. Izložba je bila tako uspješna da je kasnije predstavljena iu Sofiji, gdje je uspjeh bio još veći.

Tako je krajem 1986. godine odlučeno da se otvori stalna izložba ikona – u Banskom.

Ikone su obnovljene, a izložba je pronašla svoj novi (i stalni) dom u renoviranoj zgradi ženskog samostana u Banskom.

Umjetnička i drvorezbarska škola u Banskom osnovana je krajem KSVIII vijeka, a njen osnivač je Toma Višanov – Molera. Bio je pametan mladić koji je imao priliku da studira umetnost u Nemačkoj i Austriji, gde je našao jedan drugačiji svet, jer je razvio novi način razmišljanja i naučenih tehnika koje nisu bile poznate u Bugarskoj.

Molera je stekla iskustvo i upoznala se sa modernim evropskim slikarskim tehnikama, a zatim se vratio u rodno mjesto u Banskom i počeo stvarati. Slika groblja u Banskom je njegovo delo, kao i crkva „Pokrov Bogorodičen“ u manastiru Rila.

Prema nekim istraživanjima koja istražuju umetnost Molera, urezan ikonostas u grobljanskoj crkvi u Banskom je takođe njegov rad, jer u to vreme u gradu nije bilo drugih rezbara, a stil rada snažno. podseća na moderni evropski stil Tome Višanova.

Molera je koristila tehnike koje nisu bile poznate u našoj zemlji i nisu bile široko prihvaćene od strane društva, zato se njegov sin Dimitar udaljio od stila koji mu je otac dao, i vratio se starijoj, konzervativnijoj ikonografiji Svete Gore.

Dimitar Višanov je stekao više priznanja od oca i postao jedan od najcenjenijih majstora ne samo u Banskom, već i na Balkanu, kao iu inostranstvu. Njegova popularnost je očigledna u mnogim naredbama koje je on dao tokom godina.

Freske na kapeli Rilačkog manastira – „Arhanđelsko okupljanje“ iu crkvi „Pchelino“ su njegovi radovi, kao i ikone u crkvama u Banskom, Lesku, Manastiru Rila i drugima. Dimitar je takođe bio visoko cenjen u Grčkoj, Srbiji i Makedoniji, gde se danas vide ikone čuvenog majstora.

Najvjerovatnije ikone i freske Dimitra Molerova mogu se vidjeti na mnogim drugim mjestima, u crkvama i manastirima širom zemlje i inozemstva, ali nažalost majstor nije potpisao svoja djela, tako da je autorstvo teško dokazati.

Postepeno oko oca i sina Molerovića formirana je Zografsko-rezbarska škola, u koju su se pridružili umetnici kao što su Usta Velian i njegov sin Angel Velianov, Dimitar Sirleshtov, Hriso Galabov i drugi.

Škola je rasla i postala veoma poznata, jer su majstori bili traženi na čitavom Balkanskom poluostrvu.

Sigurni smo da ako ste na odmoru u Banskom, jedno od mesta koje ste izabrali da posetite je Stalna ikonička izložba – grad Bansko. Takođe smo sigurni da možete lako pronaći informacije o tome gde se on nalazi i šta možete da vidite tamo.

Takođe ćemo vam dati informacije o tome, ali prvo da porazgovaramo o školi Zograf u Banskom, jer je to jedan od glavnih razloga zbog kojih danas imate priliku da vidite jedinstvene ikone i freske koje se nalaze u muzejskoj izložbi.

Јединствене иконе и фреске у Банском | Lucky Bansko SPA & Relax

 

Vratimo se na stalnu izložbu ikona – grad Bansko…

Vraćamo se tome jer je muzejska izložba posvećena, kao što smo već pomenuli, ikonopiscima iz Banske škole, a posebno radovima njenog osnivača Tome Višanova i njegovog sina Dimitara.

Izložba je smještena u nekoliko dvorana u kojima se hronografski može pregledati povijest škole Bansko Zograf.

Dok istražujete jednu dvoranu za drugom, videćete razvoj škole tokom godina. Moći ćete da osetite eklektičan moderan i inovativan stil Tome Višanova, neobičnog i nežnog crteža u njegovim delima, osetite promenu stila u delima njegovog sina i unuka, moći ćete da uživate u ikoni – slikanje talenata drugih članova škole.

Centralno mesto u stalnoj ikoničnoj izložbi – gradu Banksu, postavljeno je za originalne ikone Tome i Dimitra Višanovi, kao i za mnoga dokumenta i fotokopije fresaka u crkvama u kojima su radili.

Interesantno je da se vide i donatorski portreti Hadži Valča i Lavrentija, koji su bili jedan od najvećih poznavalaca i donatora Banske umetničke škole, autentične crteža Molera, kao i četke i druge stvari nekih od Molerovi.

Музејска изложба у Банском | Lucky Bansko SPA & Relax

Osim izložbe Stalni ikoni, da li postoji neko drugo mesto na kome se mogu videti dela iz škole u ​​Banskom?

Često iz njega izlaze ljudi koji su posjetili izložbu, pa su zato u potrazi za novim radovima koje su napravili talentovani bansko-ikonopisci.

Dakle, ako ste zainteresovani, nakon što vidite izložbu, možete videti najveću znamenitost Banskog – crkvu „Svete Trojice“. U njoj se vide ikone koje je napravio Dimitar Višanov, a freske su delo Uste Veljan.

The Bansko Zograf School is one of the main reasons for the creation of the famous architectural style Fortified house of the Bulgarian Revival period. The houses that were built in Bansko from the middle of XVIII until the middle of XIX century are distinguishable not only by their specific construction (as an inaccessible fortress), but also by the fact that people from Bansko painted the verandas, the rooms, even the hiding places in their homes.

Škola Bansko Zograf je jedan od glavnih razloga za stvaranje čuvenog arhitektonskog stila Utvrđene kuće bugarskog preporoda. Kuće koje su izgrađene u Banskom od sredine XVIII do sredine XIX veka se razlikuju ne samo po specifičnoj konstrukciji (kao nepristupačna tvrđava), već i po tome što su Bansko naslikali verande, sobe, čak i skrovišta u njihovim domovima.

Jedna od najzanimljivijih i najljepših kuća iz perioda preporoda je Velianova kuća i nije samo simbol karakterističnog arhitektonskog stila, već je oslikao i Usta Velian – jedan od najistaknutijih predstavnika škole Bansko Zograf. U Veljanovoj kući možete videti ne samo izuzetne freske majstora koje danas sjaje u jakim i svetlim bojama pričajući priče, već takođe možete uživati u neverovatnim drvenim rezbarenim plafonima koji su ujedno i rad majstora.

Bansko je generacijama sačuvalo čitav kvart, u kome se nalaze kuće iz perioda preporoda izgrađene u stilu banske utvrđene kuće, jer u svakoj od njih možete pronaći freske ili rezbarije od majstora iz Banske umetnosti. Škola.

Nemojte propustiti da vidite i kuću osnivača škole, Tome Višanova, ako želite da vaše putovanje istraživačkog talenta majstora iz Banskog bude puno.

I na kraju … korisne informacije

Na početku smo vam obećali informacije o stalnoj ikoničnoj izložbi – gradu Banskom. Iako smo sigurni da muzej lako možete pronaći i sami, samo da dodamo da je kultna izložba smještena u ulici N3 „Iane Sandanski“.

Слика икона из Изложбе икона | Lucky Bansko SPA & Relax

Izložbu možete vidjeti od utorka do subote od 9.00 do 17.00 sati, jer je pauza od 12.00 do 14.00 sati, a nedjelja i ponedjeljak nisu radni dani.

If you visit the Permanent Iconic exhibition on the second Wednesday of the month, you can enjoy it entirely for free.  In all other days, the entrance ticket is 3 BGN for adults and 2 BGN for university and school students. If you want you can attend lectures that are organized by the museum in several languages –Bulgarian, English, Russian, French and German, as the lecture in Bulgarian language costs 5 BGN, and the lectures in other languages cost 10 BGN.

Ako posjetite stalnu izložbu ikonica druge srijede u mjesecu, možete potpuno uživati u njoj. U svim ostalim danima ulaznica iznosi 3 BGN za odrasle i 2 BGN za studente i studente. Po želji možete prisustvovati predavanjima koja organizuje muzej na nekoliko jezika – bugarskom, engleskom, ruskom, francuskom i nemačkom, jer predavanje na bugarskom jeziku košta 5 BGN, a predavanja na drugim jezicima koštaju 10 BGN.

Sajt obezbeđuje potrebnu opremu za pristup osobama sa invaliditetom.

Izložba stalnih ikona je dio stotinu nacionalnih lokaliteta, a tu je i pečat koji možete dobiti od kuće-muzeja „Nikola Vaptsarov“.