Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Grad plesa nosi Belicu

Grad plesa nosi Belicu

Ako volite  prirodu i životinje,  sigurno će vam biti zanimljivo da posetite opštinu Belica. Privlačno je mesto za turiste zbog  bogatstva prelepih mesta i prirodnih atrakcija.

Činjenice o Belici

Grad plesa nosi Belicu

Belica ima  bogatu istoriju i folklor  zbog činjenice da je ovo mesto bilo naseljeno od davnina, a takođe  region Belice  ima prirodnu raznolikost. Nudi uslove za razvoj  eko, ruralnog i tradicionalnog turizma.

 Ako se odlučite da upoznate Belicu, imaćete priliku da vidite razne kulturne spomenike poput ostataka  tračkog naselja, crkava, svetinja, posvećenih mesta, kao i Istorijski muzej Belica.

Grad plesa nosi Belicu

 Jedno od  etnografskih obeležja Belice  su valjci, koje stanovnici grada još uvek koriste za pranje ćebadi i tepiha. Sa površinom od  293,5 kvadratnih kilometara, opština Belitsa  jedna je od najmanjih opština u Bugarskoj.  Njegovo stanovništvo je 11.400.

Opština Belica se sastoji od ukupno 12 naselja – 1 grad i 11 sela, od kojih se 8 nalazi u visokim delovima Rodopa. Susedne opštine Belica su Razlog, Bansko, Velingrad, Samokov, Iakoruda.  Karakteriše ga planinski i poluplaninski reljef, jer se severni deo opštine nalazi u Nacionalnom parku Rila.

2006 godine, u okviru programa PHARE u regionu Belica , označeno je 6 eko-staza u okviru projekta „Belitsa – zelena priča o magičnim planinama i plesnom medvedu“.

Grad plesa nosi Belicu

Razgledanje Belice

Dancing Bear Park

Grad plesa nosi Belicu

Lokacija

Park za igranje medveda Belica nalazi se  170-180 km od Sofije, 84 km od Blagoevgrada i 125 km od Plovdiva.  To je jedno od najpoznatijih obeležja opštine.

Park Belica se nalazi na 12 km. iz sela Belica u  Andrianov Chark oblasti , koje je jedno od  najlepših mesta u Južnoj Rili.  Puno ime joj je  „Park za rehabilitaciju rasplesanih medveda“  i otvoren je za posetioce 17. novembra 2000.

Teritorija parka se nalazi na  12 hektara nadmorske visine od 1200 do 1345 m.  I okružena je  listopadnim i četinarskim šumama, prostranim livadama i brdima.

Grad plesa nosi Belicu

Park za igranje medveda podeljen je na različite sektore koji su međusobno povezani sa 11 prolaza.  Tim zaposlenih u parku opslužuje sektore parka kroz portale i vrata.  Izgrađen je električni pastir za sigurnost posetilaca, medveda i ekipe parka.

Šta ćete naći u parku za igranje medveda Belitsa

Okolina parka nudi  odlične mogućnosti  za šetnju i opuštanje svih turista. Tamo možete pronaći posebno kreirane kutke za  izlete, odmor, kao i igralište za decu.

Na  teritoriji parka postoje jezera  različitih oblika i veličina za kupanje i veštačke jazbine, gde medvedi mogu da spavaju.  Tri jazbine su blizu  medicinskog centra parka.

Glavne zasluge za izgradnju parka imaju opština Belica i neke od najvećih evropskih ekoloških organizacija –  Fondacija četiri šape i Bridžet Bardot.  Oni pružaju teren za izgradnju objekta.

Grad plesa nosi Belicu

Proces izgradnje i dizajniranja parka uključuje svetski poznate stručnjake koji su se  fokusirali na proučavanje navika i ponašanja mrkog medveda u prirodnim uslovima.

Glavni cilj parka je da medvedima ponudi zaštićeno okruženje sa  prirodnim uslovima što bližim prirodnim.  Na ovaj način medvedima se može pomoći da pokažu svoje urođene prirodne instinkte, koje tokom zatočeništva nisu mogli da pokažu.

Park za  plešuće medvede Belitsa  igra važnu ulogu za bugarski ekoturizam, a takođe je uključen u planove za razvoj ekoturizma u opštini Belica. Park je deo tri eko-staze –  „Gospodar planina“, „Čuvar života“ i „Leteće cveće“.

Grad plesa nosi Belicu

Prvi pušteni medvedi koji su 2000. godine živeli u parku bili su  Kalinka, Marijana i Stefan. Stanka, Bobi i Gošo pridružili su im se 2001. godine.

Ubrzo nakon toga otvoren je drugi deo parka i tako je ukupan broj  registrovanih plesnih medveda u Bugarskoj postao 25 . Zatim su im se pridružila još 3 iz Srbije.

 Park Belica  sastoji se iz dva dela i ima dva informativna centra. Jedan se nalazi u blizini  sektora 5, 6 i 7.  Njihova ukupna površina je 1,2 hektara.

Drugi informativni centar nalazi se u drugom delu parka. Dva dela parka povezana su  sigurnim mostom dužine 30 m. , Odakle medvedi mogu proći.Park za igranje medveda svojim posetiocima nudi vođene ture.

Odmarališni kompleks Semkovo

Grad plesa nosi Belicu

 Planinsko odmaralište Semkovo  nalazi se na 17 km od grada Belica na jugozapadu Rile i centar je za  zimski i letnji planinski turizam.  U stvari, Semkovo je jedno od najstarijih zimskih odmarališta u Bugarskoj i nudi  odličnu infrastrukturu za početnike skijaši.

Nalazi se na 1600 m nadmorske visine. a okružen je  smrekovim i borovim šumama.  Severno od kompleksa su  grupe cirkuskih jezera  i počinju prelepi visoki vrhovi Rile.

Odmaralište nudi razne mogućnosti za odmor –  turističko naselje, hoteli, bungalovi, sportski tereni, teretana, bazen.  Postoji nekoliko stanica za odmor i odeljenja.

Grad plesa nosi Belicu

Oko  odmarališta Semkovo  postoje razne prirodne znamenitosti i iz tog razloga je zajedno sa  kolibom Semkovo  deo eko-staza:

  • „Hram večnosti“
  • „Šarm tresetišta“
  • „Prati lednik“
  • Gospodar planina

Do odmarališta se može doći živopisnom planinskom rutom koja prolazi pored reke Belichka,  područja Stenitsi i vodopada Kazanite . Područje Stenitsi je poznato po svojim stenovitim formacijama i legendi o Belo Itzi.

Grad plesa nosi Belicu

Još jedno zanimljivo mesto u regionu planinskog odmarališta je  područje Panorama,  odakle se pruža prelep pogled na  Rodope i Pirin.

Pored Semkova je i koliba Semkovo, koja je sagrađena na  obali živopisnog jezera.  Koliba nudi odlične uslove za kampovanje i rekreaciju, kao i polazište za  brojne turističke eko-rute.

Ako krenete putem od odmarališta Semkovo do Parka rasplesanih medveda i nastavite dalje, možete doći do  oblasti Vasjovec.  Odatle imate prelep pogled na  Pirin, Rodope, grad Belicu i reku Votručku.

Vodopad Stankov

Prirodni  orijentir vodopada Stankov  nalazi se 12 km od grada Belica i 2,5 km od  parka prirode Belitsa.

Vodopad se nalazi duž reke Stankove na putu ka odmarališnom kompleksu „Semkovo“. Sastoji se od dve uzastopne kaskade visine 8 m.