Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Godišnje manifestacije u Banskom

Do sada ste propuštali Bansko kao moguću destinaciju za letnji odmor, jer smatrate da je grad interesantan samo u toku zime i samo za skijaše?

Ne odričemo da je Bansko naše najpopularnije ski odmaralište, ali gradić ima šta da ponudi i izvan zimske sezone.

Ne verujete? Pogledajmo šta Bansko može da ponudi u pogledu zabave i manifestacija, dok ste na odmoru u ovom gradu.

8. decembar u Banskom

Pošto smo na početku decembra, i pošto se približava najveći studentski praznik, ne možemo da ne počnemo sa najvećim okupljanjem studenata iz cele Bugarske u Banskom. Zašto Bansko? Zato što upravo 8. decembra u Banskom se organizuju najveće i najzabavnije studentske žurke, a ne postoji student koji bi propustio sličnu žurku, zar ne?

Tako da, ako ste studenti i još uvek niste rezervisali hotele u Banskom, da proslavite praznik sa svojim kolegama…nažalost, sada će biti malo teže da pronađete slobodan hotel za 8.

Ovaj grad-odmaralište je najpoželjnije mesto za proslavu studenata ne samo sa domaćih univerziteta, već i studenata iz susednih zemalja. Hoteli u gradu su prepuni početkom decembra, a zabava je beskrajna. Kafane, luksuzni restorani, diskoteke… sve što jedan student želi za svoj praznik, pronalazi upravo u Banskom.

Supermoderan ski centar Bansko | Lucky Bansko SPA & Relax

Otvaranje ski sezone u Banskom

Ne možemo a da ne spomenemo i početak ski sezone u gradu, zbog toga što je to manifestacija koji se čeka sa velikim nestrpljenjem od strane svih, koji vole da se spuštaju po belim pistama.

Da budete među prvima, koji mogu da učestvuju ne samo u proslavama povodom početka ski sezone, već i da budete među prvima koji će se spuštati po pistama – to je privilegija i veliko zadovoljstvo.

Mislimo da će Vam se mnogo dopasti jedan kratak (ili ne baš toliko kratak) predbožićni odmor u jednom od hotela u Banskom, sredinom decembra. Čak i ako ne skijate, samo prisustvo ovoj manifestaciji i euforija koju će Vam on doneti, ostaviće Vam nezaboravne uspomene za ceo život.

Beli Božić u Banskom

Da, Bansko je jedna od najpoželjnijih destinacija za odmor, baš za Božić. Božićne proslave, koje svake godine organizuje opština Bansko su legendarne.

Ako ne verujete, organizujte sebi jedan božićni odmoru Banskom 2017, i uverite se i sami. Tokom ovog doba godine, u gradu se svake večeri organizuju različite manifestacije na otvorenom, hoteli su okićeni božićnim ukrasima i svetlima, a kafane… kafane nude toliko ukusna domaća jela, prste da poližete.

Festival kukera

Ako propustite božićni odmor u Banskom 2017, možete dočekati Novu godinu u gradu i već sledećeg dana uživati u festivalu kukera, koji se održava 1. januara svake godine.

Prvog dana nove godine u gradu se okupljaju kukeri iz bliže i dalje okoline, da „oteraju zle duhove”. Festival kukera traje celog dana, a na kraju se uvek završi veselim kolom u koje se možete uhvatiti i zabavljati koliko želite.

Da ne kažete da smo Vas do sada upoznali samo sa zimskim manifestacijama, evo šta Bansko nudi tokom ostalih godišnjih doba.

Bugarski kukeri na slici | Lucky Bansko SPA & Relax

Džez festival

Bansko Jazz Fest je jedna od najvećih manifestacija tokom letnjih meseci u kojem možete uživati, dok ste na odmoru u nekom od hotela u Banskom. Međunarodni džez festival se održava svake godine tokom avgusta, i postao je jedan od simbola grada. Tokom nekoliko dana, na otvorenim scenama sviraju domaći i svetski poznati izvođači i grupe, a Bansko dočekuje ljubitelje džeza sa svih krajeva sveta.

Bansko opera fest

Ako želite da kombinujete dve muzičke manifestacije za vreme jednog odmora, odmah nakon džez festivala možete uživati u sledećoj manifestaciji koja se održava svake godine – Bansko opera fest. Čak i ako do sada niste gledali i slušali operu, dovoljno je da posetite jednu od otvorenih scena za vreme festivala, i da poželite još, i još, i još… Operski festival se održava već šestu godinu za redom i okuplja na jednoj sceni najistaknutije operske zvezde bugarske operske umetnosti.

Letnji pozorišni praznici

Mislite da je mesec jul vreme za more, a čak i ne pomišljate da i planina ima šta da Vam ponudi? Ako volite pozorište, ali Vam nikako ne ostaje vremena da pogledate neku pozorišnu predstavu, i ako ste tokom jula na odmoru u nekom od hotela u Banskom, moći ćete da uživate u manifestaciji letnji pozorišni praznici, koji se svake godine održavaju u gradu.

Nećete odbiti mogućnost da uživate u glumi naših neverovatnih glumaca, i da pogledate neku od najpopularnijih pozorišnih predstava tokom godine, zar ne?

Letnje pozorište u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

Praznici banske tradicije

Praznici banskog folklora, tradicije i kuhinje se održavaju već skoro trideset godina, i verujte, ako boravite u Banskom u periodu kada se održavaju (od 17. do 24. maja), doživećete nešto neverovatno.

U okviru manifestacije imaćete priliku da probate neka od najpopularnijih jela čuvene banske kuhinje, čujete razne muzičke nastupe, moći ćete da se upoznate sa istorijom i znamenitostima grada… Za vreme praznika, organizuju se brojne kulturne priredbe, izložbe, tematske večeri.

Letnja „cinemania”

Manifestacija se održava tokom druge polovine jula i predstavlja deo Međunarodnog Filmskog Festivala Bansko. Za vreme ove letnje manifestacije pod zvezdama, možete uživati u nekim od najboljih filmova posvećenih putovanjima, planinama i ekstremnim sportovima.

Zamislite samo, jedno ili nekoliko večeri, u kojima biste se upoznali sa najpopularnijim filmskim produkcijama o planini, i ih odgledali na otvorenom, u zagrljaju svog partnera…

Bansko Beat

Ako ste ljubitelj popularne muzike, Bansko Beat će Vam se sigurno dopasti. Manifestacija se održava svake godine, tokom meseca jula, na centralnom trgu u Banskom. Na festivalu Bansko Beat tradicionalno učestvuju popularni domaći izvođači, za koje smo sigurni da Vam se dopadaju.

Koncert u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

Banski zanati

Bansko je grad ne samo sa drevnom istorijom i lepom prirodom, već i grad u kojem se čuvaju tradicije. Upravo zbog toga, svi sa velikim nestrpljenjem očekuju početak manifestacije Dani banskih zanata – lokalni stanovnici, da bi pokazali šta su uspeli da sačuvaju kao zanat, a gosti grada – da urone u magiju zanatske umetnosti.

Ako izaberete da provedete svoj odmor u Banskom tokom leta (od juna, čak do početka septembra), možete se izbliza upoznati sa zanatima kao što su pletenje zepa, veženje goblena, izrada suvenira, rezbarija, heklanje na jednu kuku, tkanje i dr.

Ako poželite da se naučite na neki od demonstriranih zanata, možete to uraditi bez ikakvih napora, i vratiti se kući ne samo odmorni, već i bogatiji za jedno novo iskustvo.

Bohemi – Festival balkanske muzike

Jesen je ne samo jedno od najlepših godišnjih doba za odmoru planini, već i vreme kada se u Banskom održava Festival balkanske muzike.

Zamislite samo… Boravite u nekom od divnih hotela u Banskom, tokom dana obilazite znamenitosti, pokoravate vrhove ili jednostavno se odmarate pored bazena, a kada sunce počne da zalazi, odlazite ka centru Banskog, gde samo za Vas, koncerte održavaju najpoznatiji balkanski izvođači.

Gde još možete tako da uživate u nejednakim ritmovima i od srca da se zabavljate pod vedrim nebom?

Dan Banskog

05.10.1912. godine u crkvi „Sveta Trojica”, Pejo Javorov je objavio slobodu Banskog… i od tada, svake godine na ovaj dan stanovnici Banskog slave praznik svog grada. Praznik se obeležava proslavama i koncertima, uz mnogo muzike.

Bansko Film Fest

Još jedna manifestacija koja se održava svake godine, i koja se pretvorila u simbol Banskog. Filmski festival, posvećen planini, avanturama i ekstremnim sportovima, održava se tokom meseca novembra, i na njemu se mogu pogledati najbolji filmovi, posvećeni planini.

Bansko Film fest tokom novembra | Lucky Bansko SPA & Relax

Festival umetnosti „Jutarnja zvezda”

Ova međunarodna manifestacija se održava od 2008. godine, i u njoj učestvuju mladi i odrasli iz cele zemlje i sveta. Cilj manifestacije je da promoviše kreativnost, u svim njenim oblicima. Dakle, ako ste na odmoru ili ste planirali, da proslavite 8. decembar u Banskom, možete posetiti i festival umetnosti „Jutarnja zvezda”, koji se održava početkom decembra.

Jeste, Bansko je naše najpopularnije zimsko odmaralište, i interesovanje za njega u ovo doba godine je ogromno, ali grad može da ponudi svojim gostima vrlo interesantne i vredne pažnje manifestacije, tokom cele godine.

Grad je među najpopularnijim i za obeležavanje velikih praznika, kao što su Uskrs, 8. decembar, Božić i Nova godina.

Kao što smo još na početku pomenuli, studenti obožavaju ovaj grad i svake godine, čim se približi studentski praznik, dolaze ovamo da proslave 8. decembar u Banskom.

Božićni odmor u Banskom je takođe poželjan i od bugarskih i od inostranih porodica, koji dolaze u grad, jer on može da im ponudi prekrasnu atmosferu, savršene hotele, neverovatnu hranu i beskrajne bele piste.

Međutim, čak i ako već imate planove za ovaj Božić ili Novu godinu i propustite odmor u Banskom u to vreme, grad ima šta da Vam ponudi i tokom cele godine.

Ako izaberete Bansko za svoj prolećni, letnji ili jesenji odmor, moći ćete da uživate ne samo u lepoti i miru planine, već i u nekim manifestacijama, koje se svake godine održavaju u gradu.