Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Gde se odmarati u gradu Bansko?

Piknik u Pirinu

Slikovito Bansko centar ima nešto da ponudi svakog turistu i pruža velike mogućnosti za nezaboravan izlet. Grad nudi neverovatna mesta koja nas mogu ispuniti smirenošću i pozitivnim emocijama. Ako volite prirodu i tražite lijepo mjesto za piknik, Bansko je idealno mjesto za to.

Svake godine region prihvata hiljade stranih turista i nije slučajno. A koji je bolji trenutak za piknik nego u proleće? Ako volite piknike, Bansko je mesto za vas. Vreme je za piknik Bansko !

Regija Bansko nudi raznovrsne izletničke opcije. Mnoga ne tako popularna mesta za piknik, skrivena tamo, koja su tako lepa kao i popularna. Oni pružaju mir, prekrasan pogled i privatnost u mirnoj planinskoj prirodi .

Pogodna izletišta u regionu Bansko

Dobarsko koliba

Nalazi se u južnom delu planine Rila i nudi odlične uslove za piknik. Njegova polazna tačka se nalazi na kraju sela Dobarsko, a tu su i pogodna mesta do kojih možemo doći prateći plavu oznaku. Možemo izabrati da pratimo razne šumske staze na putu.

Udaljenost do kolibe je 5 km i potrebno vam je oko 3 sata da stignete tamo. Livada kolibe je idealno mesto za piknike. Dok ste na pikniku, možete probati išumske plodove kao što su jagode, kupine, borovnice koje obilato rastu . Ako planirate otići tamo, preporučujemo da unaprijed obavijestite administratore kolibe kako bi vam pripremili ukusnu hranu.

Shtrokaloto vaterfall

Samo 20 km od grada Banskog nalazi se mali raj skriven od svijeta. Ovo mesto je savršeno za one koji vole vodopade i šetnje u prirodi. Mesto je pogodno i za decu.

Vodopad se nalazi u selu Dobarsko, samo 10 minuta od njegovog centra. Selo Dobarsko se nalazi na oko 20 kilometara od grada Banskog. Visina vodopada je oko 30 metara, a odatle se pruža predivan pogled na Pirin . Čuvena crkva Sv. Sveti Tiron i Teodor Stratilat se nalaze u selu Dobarsko. To je jedan od 100 nacionalnih turističkih lokacija.

Piknik u Tipitskim jezerima

Tipizkite Lakes

Prelepa planina, svež vazduh i kristalna jezera – koja bolja kombinacija za dobar piknik? Tipizkite jezera nude sve što je potrebno za lijep obiteljski piknik u planini. Mjesto nije jako popularno među turistima, pa ako tražite mir i privatnost u planinama, ovo je pravo mjesto za vas.

Na obalama jezera ćete retko sresti druge turiste. Put do jezera Tipizkite počinje od kolibe Demianica , jer se u početku kreće suprotno od rijeke Valiavice i prati obilježavanje do Mozgoviške porte.

Nakon 2 kilometra skretanja desno, slijedi put kroz jarak do strmog dijela Donjeg Tipizkog jezera . Preporučuje se upotreba GPS-a za bolju orijentaciju prema Tipizskim jezerima. Vrijedi posjetiti sva jezera cirka.

Iavorov hut

Planina Pirin nudi nam neverovatna mesta za boravak i uživanje u velikom pikniku. Uspon na Iavorov dom je dobar izbor ne samo zbog prekrasnih pogleda na putu, već i zato što područje oko kolibe nudi lijepa mjesta za piknike. Polazište je područje Betalovoto, koje se nalazi iznad grada Razloga, a postoji i staza sa dobrim obilježavanjem.

Da biste prvo stigli do kolibe, morate ići širokim putem, onda treba napraviti obilazak i krenuti prečicom koja se kreće uzvodno. Ovo mesto je posebno pogodno za prelazak u vrelim letnjim danima, jer pruža mnogo hladnih i hladnih mesta. Kada stignemo do kolibe Iavorov, pored prekrasnih livada za piknik, naći ćemo i ukusnu i svježu hranu, koja će nas napuniti energijom za povratak.

Sveti Nikola

U podnožju planine Pirin između grada Banskog i Dobrinishte nalazi se područje Svetog Nikole . Nije baš popularan, ali tamo možete vidjeti mnoge prirodne i istorijske znamenitosti koje ga čine privlačnim za posjete u svim godišnjim dobima.

Nalazi se 2 kilometra od završnih kuća Dobarskog. Tamo možete doći i automobilom. Tamo imate priliku da vidite arheološka iskopavanja tračkog naselja, koje je poznato kao Bezimeni grad.

Tu je i eko-staza u kojoj možete uživati u prekrasnoj panorami do Razlog i Dobrinishte. Tu ćete videti i neverovatne slapove slapova, koji će svakako privući posetioce avanturističkim duhom.

Piknik na Muratovom jezeru

Muratovo jezero

Druga imena ovog jezera su Hvoinato ili Ovinato. Ukupna udaljenost do jezera je oko 2 kilometra, a do tamo je potrebno oko 1 sat ili sat i po, jer ruta ima otprilike 270 metara. Trebalo bi da hodate uzvodno od Banderiške i pratite plavo-žutu oznaku.

Muratovo jezero je deo Banderiških jezera. Nalazi se u podnožju strmog i stjenovitog vrha Muratov. Odatle se vidi veličanstveni profil vrha Todorka . Na obalama jezera često se mogu videti kamping turisti. Uzmite hranu sa sobom i uživajte u neverovatnoj prirodi livada jezera.

Baikushevov bor

Ako ste u Banskom regionu , ne propustite posjetiti ovo jedinstveno mjesto, ispred čije ljepote je nemoćan svaki turista. Baikushev bor je najstarije drvo u Bugarskoj i nalazi se na listi najstarijih stabala na svetu.

Smatra se da je starost drveta stara preko 1300 godina, što znači da je drvo postojalo za vrijeme stvaranja bugarske zemlje. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1930 metara i vrlo je blizu kolibe Banderica.

Baikushev bor ima impresivne dimenzije. Obim drveta je veći od 7,8 metara, a prečnik mu je 2,5 metra.

Pristup ovom stoljetnom stablu olakšan je turistima, zahvaljujući parkiranju ispred kolibe gdje se nalaze stepenice. Na putu postoje putokazi koji označavaju putanju do drveta.

Put od parkinga do drveta traje ne više od 15 minuta, ali vredi posetiti i prelepa mesta oko Baikusheva bora jer su pogodna za piknik. Tamo možete naći divlje jagode i borovnice koje obilno rastu na livadama.

Popovo Lake

Još jedno odlično mesto na planini Pirin, koje je savršeno za piknike. Put do Popovog jezera počinje od Kolibe Bezbog i relativno je lagan.

Postoji jedno teško penjanje posle Bezbožkog jezera , koje se zove Duševadkata . Kada prođemo ovaj izazov, postoji tranzicija kroz patuljke borove i slikovite livade, a odatle možete uživati u pogledu na Popovo jezero i okolne vrhove.

Popovo jezero je najdublje i najveće jezero u Pirinu. Oko njega se nalazi nekoliko visokih vrhova – Sivrija, Dzhano, Momin dvor, Kralev dvor i Dzhangal. Ako planirate da posetite Popovo jezero, imajte na umu da je poslednja prilika da se uhvati lift spust u 16:30, tako da je bolje posjetiti jezero u ranijim satima dana.

Koliba Bezbog (sklonište Tevno jezero)

Jedna od najlepših ruta u Pirinu. Sklonište Tevno jezero je odlična destinacija za sve koji traže prijatno i mirno mesto za piknik. Sklonište i jezero nalaze se na neverovatnom području. Ova ruta počinje od Kolibe Bezbog, prolazi kroz Popovo jezero i napušta Kraledvorsku portu.

Sama ruta je raznolika i zanimljiva. To je omiljeno mesto mnogih planinara. Ako planirate da ga posetite sa decom, možda će vam trebati 5 do 7 sati da krenete rutom, ali trud je potpuno isplativ.

The Picnic

Područje Banskog ne prestaje da nas šarmira, a piknik je još jedan dokaz za to. Ovo slikovito mjesto je okruženo borovima i zimzelenim drvećem. Područje karakteriše svježi zrak, zvuci potoka i ptičje pjesme – što nam više treba za savršen piknik. Nemojmo zaboraviti ukusnu hranu.

Mjesto se nalazi oko 5 kilometara od grada Banskog u smjeru skijališta i karakteriše ga čista priroda. Kada napustimo grad i uđemo u planinsko područje, možemo se orijentisati prema pravcu prema području od putokaza.

To je zelena livada koja ima otvoreni i zatvoreni prostor sa 200 mesta. U sredini prostora nalazi se mali potok koji doprinosi prijatnoj atmosferi.

U ovom području možete kušati ukusna tradicionalna banska jela koja će biti pripremljena pred vama. I dok pijete hladno pivo, možete osjetiti hladnoću koja dolazi iz potoka koji teče doslovno blizu vaših stopala.

Interesantna činjenica o „Pikniku“ je da je to jedno od rijetkih mjesta koja nisu izgrađena i zaštićena Nacionalnim parkom Pirin . Na području se organizuju razni događaji , kao što su tradicionalni sajmovi, teambuilding događaji, kao i svadbe i rođendani, tako da se ne možete osjećati dosadno.

Piknik u jezeru Eie

Jezero „Eie“

Ako volite kristalno čista planinska jezera i piknike u prirodi, onda je ovo pravo mjesto za vas. Prekrasno jezero “Oko” nalazi se na kamenoj terasi iznad Vihrenske kolibe. Ima okrugli oblik i specifičnu sjajnu površinu, koja zapravo određuje njeno ime.

Udaljenost se može savladati oko sat vremena ako krenemo iz Banderitsa kolibe . Ova koliba ostaje malo po strani i nije sasvim vidljiva zbog puta koji prolazi ispod jezera na oko 100 metara od njega.

U blizini jezera nalazi se livada na kojoj se možete opustiti, piknik dok uživate u nevjerojatnim pogledima na planinske vrhove koji okružuju jezero.

Da bismo došli do jezera, moramo pratiti žutu oznaku u pravcu Vihrenske kolibe, a zatim slijediti zeleno-crvenu oznaku do Banderiških jezera. Ukupna udaljenost u jednom pravcu je oko 2,5 kilometra, dok je pomeranje koje treba prevazići 270 metara. Put do jezera je prijatan i prijatan, što ga čini pogodnim za prelazak i sa malom decom.