160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Где ићи у Банско?

Лето је једна од најбољих сезона за планински излет. Ако волите природне љепоте, планинарење и свјежи зрак, онда вас у Банском подручју има нешто што ће вас импресионирати.

Подручје Банског је изузетно богато знаменитостима и природним мјестима, тако да вам не може бити досадно. У Банском увијек можете видјети нешто занимљиво и искусити незаборавне осјећаје у природи.

Сада ћемо представити вашу пажњу неким одличним местима које бисте требали укључити у планове за излете у Банско

Добринисхте

Путовање у Добринисхте | Lucky Bansko

Добринисхте је сликовити градић смјештен у подножју планине Пирин . Налази се само 10 километара од града Банског, западно од њега. Природа која окружује град је импресивна и постоје минерални извори, захваљујући којима је познат као балнеолошко одмаралиште.

Добринисхте има више од 16 извора љековите минералне воде, а њихове воде се користе за лијечење разних здравствених проблема, на примјер, болести мишићноскелетног сустава и гастроинтестиналног тракта. Ријека Валиавитза пролази кроз Добринисхте, ау близини се налазе и минерални извори. Управо тамо пронађени су стари извори. Изградња двију од њих јеримског порекла, а изнад је градња турског порекла.

У средишњем сјеверном дијелу Добринисхте налазе се остаци рано-неолитског насеља, које је у прошлости имало површину од 7 хектара. Налазила се око 150 метара од десне обале реке Валиавице, у близини извора минералне воде.

Током ископавања пронађени су темељи кућа, антропоморфне фигуре, керамика и инструменти . Налази датирају из прве половине 6-ог миленијума пре нове ере, на крају раног неолитског периода у централној зони Балкана. Са културне тачке гледишта, неолитско насеље у Добринисхте-у повезано је са југозападном варијантом Караново И културе.

Добринисхте је пружио велике услове живота због својих минералних извора и доброг географског положаја много прије него што се тракијски населио на овим просторима. У селу и околини налазе се налазишта тракијске и римске керамике.

Доматарско подручје је интересантно и за научнике и за туристе, јер су пронађене рушевине из древног трачког насеља, ау подручју Гумништа, гдје је некада постојало древно село, пронађени су новчићи из тог времена. римског цара Нерона, која датира из 1. века.

Безимени град

Излет у Намелесс Товн | Lucky Bansko

Ако волите мистицизам и историју, ово место ће вас занимати. Намелесс граду, која је откривена у последњих неколико година, интригира умове научника и туриста.

Безимени град је место које је већ дуги низ година мистерија за научнике и археологе, тако да не пропустите да га посетите када сте у Банском крају.

Историја безименог града је веома интересантна. То је древно трачко насеље, које је сасвим случајно откривено приликом рестаурације капеле, која се налази у подручју „Свети Никола“ .

Приликом археолошких ископавања откривена је некропола поред храма. У тренутку када посетите место, добићете утисак као да је из земље изронио читав град, укупне површине од 25-30 децара.

Ова јединствена знаменитост налази се 4 километра од Банског у правцу Добринисхте на југоистоку. Након истраживања налаза, научници су дошли до закључка да је тамо постојао активан живот од 2500 година пне до КСВИ – КСВИИ века.

Постоје претпоставке да су први становници овог краја претци Трачана. Током ископавања откривени су и скелети висине 1,80-2,00 метара. Владимир Бариаков, који је шеф ископавања и управник музејског комплекса у Банском , сматра да су на овим просторима живјели Трачани из племена Даи, чија су велика дјела описана од стране Хомера.

Белица – парк плесних медведа

Излет у парк Белитса | Lucky Bansko

Ако волите природу, ово предивно мјесто у регији Разлог и Банско свакако ће вам се свидјети. Парк природе Белица Данцинг Беарс Парк налази се у планини Јужне Риле, на подручју Андрианових харкова. Налази се 12 километара од града Банског.

Парк је отворен за посетиоце од 2000. године. Изградња парка има за циљ да се адаптирају плесни смеђи медведи. Настао је уз помоћ свјетски познатих стручњака специјализираних за проучавање понашања и навика смеђих медвједа. Највећи допринос његовој изградњи има Општина Белитса, као и Основе „Четири шапе“ и „Бридгет Бардот“ .

Посебно је одабрано мјесто гдје је изграђен парк. То је зато што је висина на којој се налази парк морала бити у складу са оптималним животним условима за смеђе медведе .

Парк заузима површину од 120 000 квадратних метара. и подијељен је на 7 дијелова у којима укупно живи 26 медвједа . У парку постоје водичи који туристу детаљно описују причу о животу сваког од медвједа који живе у парку.

Цомплек Рибарника

Излет у комплекс Рибарника | Lucky Bansko

Још једно велико мјесто које вриједи посјетити, међу величанственом природом Пирина. Ако сте љубитељ риболова, комплекс “Рибарника” је савршена дестинација за вас.

Комплекс је удаљен 4 км од села Добринисхте и прави је рај за рибаре и планинаре. Три сликовита језера смјештена су у комплексу „Рибарника“, који су намијењени спортском риболову.Рибарника има богату опрему и риболовну опрему коју могу користити гости комплекса. Балканска пастрмка живи у језеру, чија величина варира између 0.250гр-0.500гр.

У комплексу се често организују такмичења у спортском риболову. Чак и ако нисте рибар, можете посјетити комплекс као турист. Комплекс “Рибарника” нуди свима савршену прилику да уживају у предивном планинском крајолику и испробају свјежу пастрву коју мајстори кухара припремају на вјешти начин. У непосредној близини комплекса налази се и жичара која иде до колибе „Готсе Длецхев“ , гдје можете боравити.

Комплекс “Рибарника” је такође одличан избор за организацију разних прослава и приватних журки. Без обзира да ли сте страствени рибар или не, можете уживати у угодном викенду иопуштајућем одмору .

Поред тога, у околини комплекса налазе се атрактивни хотели и комплекси. Врло често комплекс “Рибарника” посјећују туристи који долазе из Банског, Добринисхте и оближњих колиба.

Вихрен пеак

Излет на врх Вихрен | Lucky Bansko

Вихренски врх је савршен избор за оне који имају авантуристички дух. Вихренски врх је највиши врх у Пирину. Са својих 2914 м заузима друго мјесто међу највишим врховима у Бугарској, након врха Мусала у Рили, и треће по Митикасу (2918м) на Олимпу на Балканском полуострву. Најбоље време за успон на врх Вихрен је у периоду јул-септембар, јер треба избегавати ветровито или магловито време.

Гледано са Банског, облик врха наликује на скраћену пирамиду, а ако се посматра са југа, подсећа на тетраедарну пирамиду. Вихрен је изграђен од стијена које су углавном мраморне. Они немају способност задржавања воде, тако да на врху нема базена.

Вихренски врх је прилично каменит и на њему готово да и нема вегетације. Када се попнемо до врха Вихрена, имамо прилику видјети козе како ходају стрмим падинама.

Вихренски врх је један од најтежих врхова за пењање и зато нам је потребна добра опрема и припрема унапријед ако смо се одлучили попети на њега.

Ситан кале

Путовање у Ситан Кале | Lucky Bansko

За љубитеље историје и археологије, тврђава Ситан кале је јединствено мјесто које вриједи посјетити. Ситан кале је тврђава касноантичког периода, смјештена 4 км југозападно од града Банског. Локално становништво рушевине назива различитим именима: Стана кале и Сатан кале.

У прошлости, тврђава је требало да чува пут који је прелазио долину реке Места кроз планину Пирин до долине реке Струме. Тврђава је имала важан стратешки значај. Ова тврђава је била једна од највећих и најзначајнијих утврда на ријеци Мести.

Роцки форматион „Тхе Веддинг“

Путовање на венчање | Lucky Bansko

Једна од најлепших стеновитим формацијама у Бугарској – за венчања ће сигурно вас задивити. То је камени феномен који се налази 29 км југоисточно од Банског у правцу села Осеново. Камени ансамбл се налази одмах након скретања према селу.

Ова јединствена природна знаменитост постепено се формирала током времена у процесу трошења стијена. Постоји занимљива легенда о формацији стијена. Она прича причу о злој свекрви која је псовала младог пара на дан њиховог вјенчања, као и све госте.

У ствари, стеновите фигуре заиста подсећају на људске фигуре. На стражњим ногама налази се стијена која подсјећа на тијело медвједа који симболизира љутиту свекрву.

Ако се одлучите да једног дана посетите ову знаменитост, увидјет ћете да је машта врло важна приликом посјета овом мјесту. Свако може да види импресивне роцк фигуре на другачији начин.

Баикусхевов бор

Пут до Баикусхева Муре | Lucky Bansko

Ово дрво је најстарије дрво у Бугарској. Тхе Баикусхев је бор је други најстарији дрво у Булгариан после Гранит храста у селу Гранит, Стара Загора, чија старост је 1650 година.

Дрво је први пут откривено 1897. године од стране шумара Константина Баикушева, јер му је вековно стабло добило име. Дрво се налази на надморској висини од 1930 метара. Само дрво је изванредан џиновски узорак црног бора (пинус леуцодермис), а верује се да је његова приближна старост 1300 година.

Дрво се налази изнад колибе Бандерица. Висина му је 26 метара, а пречник дебла је 2,2 метра, а обим му је 7,8 метара. Као биљна врста, ове борове је зимзелено црногорично дрво породице борова и расте на надморској висини од 1000 до 2100 метара .

Излет у борову Бајкушеву може се комбиновати и са посетом језеру “Око” које се налази у близини борова, јер ће вам то гарантовати незабораван излет.