160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Folklorne grupe i ansambli Banskog

Folklorne grupe

Ako tražite autentičnu narodnu muziku i dobro raspoloženje,  onda je Bansko pravo mesto za njih. U Banskom imate sjajnu priliku da uživate u raznovrsnim narodnim ritmovima i osetite istinski duh bugarskih narodnih tradicija u narodnoj muzici. Bansko područje je zaista bogato folklorom i vrijedi ga posjetiti bilo koji poznavalac narodne muzike.

 Bansko šarmira Bugare i strance  ne samo svojom slikovitom prirodom, već i širokim izborom glasnih narodnih pesama i prelepih narodnih nošnji. Oni koji cene bugarske narodne tradicije i folklor ne smeju da propuste da posete Bansko. U zimskom odmaralištu možete čuti lokalne pesme različitih folklornih grupa iz Banskog i regiona, koje govore o prošlim vremenima i izgleda da oživljavaju bugarski način života i kulture.

Bansko je izuzetno mesto za prikazivanje muzičkih narodnih talenata ne samo iz regiona već i iz drugih delova zemlje.

Folklorne grupe

Osim što su očarali publiku svojim nastupima, oni takođe osvajaju niz nagrada za učešće na različitim festivalima narodne muzike i kulturnim manifestacijama. Nema sumnje da oni imaju važan doprinos folklornoj i etnografskoj baštini u regionu. Zahvaljujući njima sačuvan je autentični  Pirin folklor za Bansko, koji je još uvek živ u srcima Banskalija.

Banova pesma poznata je po svom zvuku. Sa lepotom svojih pesama, folklorne grupe već godinama uživaju u brojnoj publici u Bugarskoj i inostranstvu. Veliki deo ovih grupa svojom zadivljujućom muzikom predstavlja Bugarsku na svetskoj muzičkoj sceni, a banski folklorni ansambli i izvođači redovno učestvuju na raznim festivalima i sajmovima koji se organizuju u Banskom. Njihove najpoznatije pesme ostale su u srcima ljudi i proslavile Bugarsku na raznim tačkama širom sveta.

U regiji Bansko postoji ukupno  50 amaterskih grupa i bendova koji zauzimaju važno mesto na sceni narodne muzike u Bugarskoj. Folklorne grupe  nude da na zahtev izvedu folklorne programe. Neke od talentovanih folk grupa koje ćemo vam predstaviti u ovom članku sviraju svoju narodnu muziku u stilu Pirin Dva glasa.

U ovom stilu melodiju peva jedan glavni pevač koji vodi pesmu, a drugi glas pevaju  ostali pevači u grupi koji je prvo nameću prvom. Obično bez muzičke pratnje, pesme hora ponekad prate gajda ili tambura.

Folklorne grupe i bendovi:

Folklorne grupe

Bansko Starchet

 Folklorna grupa Bansko Starci osnovana je pre 30 godina i jedna je od najstarijih i najpoznatijih folklornih grupa u regionu Bansko.

U početku su bili amaterska grupa, a kasnije su postali profesionalni.  Njihov stil je Pirin dvoglasni. U ovom slučaju, glavni pevač započinje pesmu sam i postavlja ton, ritam, melodiju i glas drugog pevača. dodaje.

Atanas Iancovichin je vođa grupe. Svojim brojnim nastupima u Bugarskoj i inostranstvu, bend predstavlja našu zemlju na svetskoj sceni i promoviše njenu jedinstvenost. Banske starješine imaju svakodnevne nastupe kada dočekuju strance i goste Banskog.

Folklorne grupe

Sastav

Grupa za starije osobe u Banskom savezu sastoji se od sledećih članova:

 • Atanas Ianchovichin – tambura, tarambuka i vokal
 • Slavčo Ianushev – harmonika, tambura, vokal
 • Todor Malchov – harmonika, tambura, vokal
 • Lazar Katarina – gajda, tup, vokal
 • Michael Grozdin – klarinet, tarambuka, vokal
 • Pavel Ianchovichin – vokal, režija
 • Kostadin Burdarev – harmonika, klarinet, saksofon, gajda i vokal

Albumi

„Prazna mladost“ i „Rusti Bore“ neke su od njihovih najpoznatijih pesama. Grupa je izdala ukupno šest solo albuma na  CD i DVD:

 • „Bansko starije 2002“
 • „Haidushki“
 • „Nezaboravne makedonske pesme“
 • „Najbolje od starijih u Banskom“
 • „Šta me mama želi“
Folklorne grupe

Svaki od albuma benda pokazuje tipičan bansko narodni muzički stil.  Čak i stariji stanovnici letovališta teško su prepoznati neke od pesama poznate folk grupe. To su, na primer, pesme sa njihovog trećeg albuma: „Pesma za Goce Delčev“, „Zbogom, majko“, „Burdareva“, „Sedi Danka“ i druge.

Grupa je osvojila više od jedne nagrade u orkestrima za svadbene orkestre u Blagoevgradu, Dulboku Izvoru, Perniku, Kustendilu, Iambolu, Goce Delčevu.Imaju  nagradu Republičkog festivala u Stambolovu, kao i zlatnu plaketu sa Međunarodnog festivala Rožen 2005.

Nakon 2005. godine, dobili su pozivnice za učešće u inostranstvu. Grupa Banski Starci takođe učestvuje u  Devetom festivalu muških folklornih grupa i Drugom festivalu folklora  u selu Elešnica.

Budući projekti i turneje

Trenutno će folk grupa izdati svoj  sedmi solo album.  Na njemu će biti autorske pesme  benda i kompozitora Dimitar Ianev. Takođe dolazi turneja u Nemačku, Englesku i Brazil, gde će učestvovati na seminaru o balkanskom folkloru, koji grupa organizuje 10 godina.

Repertoaru benda u velikoj meri pomažu neki od najboljih izvođača pesama za kupanje u gradu – pokojni Ivan Matsurev, Ivan Amidžev, Perinka Osevičina, Nadka Durkova, Ivan Roškov  i drugi.

Radoznale činjenice

Neke od pesama benda nalaze se u katalogu, koji je posebno izdanje EU. Promovisat će Bansko na Starom kontinentu. Bend ima svoj moto: „Muzika nije takmičenje, muzika je rukopis! Što je rukopis različitiji i čitljiviji, to je uspeh stvarniji! ”

 Muška folk grupa

Folklorne grupe

Ova grupa potiče iz 1969. godine  i zahvaljujući njemu je sačuvano jedinstveno muško pevanje u Banskom.Vođa je  Georgi Giumov, čiji otac Atanas Giumov  govori mu tajnu tipičnih za Bansko dvostruke pesme.  Planina Pirin, Rusti Bore, Prazna mladost  neke su od njihovih poznatih pesama koje su postale simbol Banskog. Izvodjeni su u većini zemalja, iz Grčke, Makedonije, Nemačke, Rusije, Španije.

Ansambl autentičnog banskog folklora

Folklorne grupe

Ovaj relativno novi ansambl  tek treba da proslavi regiju Bansko svojom prelepom muzikom. Na svom prvom nastupu  „De Guides, Komitsko Village“ u Društvenom centru „Nikola Vaptsarov“ u Banskom 2009. godine, ansambl je pokazao svoje prisustvo na muzičkoj sceni i  popularizovao ime .

Ženska folk grupa

Folklorne grupe

Bend je rođen  1978, kada je otpevano više od 100 narodnih pesama. Sadašnja vođa benda je  Iordanka Kehaiova, a glavna pevačica je Elena Glushkova.  Grupa je pobednik različitih muzičkih folklornih festivala:

 •  Muzička noć u Ljubljani
 •  Slovenija, IFF u Bitoli i Makedoniji
 •  MFF u Alcantaria, Španija i drugi

Još jedan događaj na kojem grupa učestvuje je 15. sajam narodne umjetnosti  Pirin pjeva.

Glaznenski Chants Vomen Folk Group

Grupa se pojavila 1975 i ko-vodila je Nadežda Hadžilaskova u Društvenom centru „Nikola Vaptsarov 1894“. Pesme grupe odlikuju se jedinstvenim muzičkim folklornim stilom u Glaznu. Grupa takođe učestvuje na Razlog Folklore Festival i drugom Međunarodnom festivalu folklora Sapareva Bania -2016, gde preko 800 učesnika predstavlja svoj nastup u Amfiteatru Gejser.

Muška folklorna grupa „Stari Merak“

Folklorne grupe

Star Mera zvanično je 1989 grupa koju je vodio Boris Hadžipopov.  Grupa je nagrađena na većem broju festivala i sajmova. Jedan od njih je festival folklora autentičnog i obrađenog folklora  „Azurni talasi“ 2013. u Grčkoj gde zajedno sa ženskim folklornim grupama „Glaznenski Napovi“ i „Pirinski Zdravkov“ „Zvezda Merak“  osvajaju prestižnu nagradu od porota.

Omladinska atmosfera TIG

Folklorne grupe

Ova grupa mladih sa  vođom Julijom Ruskovom  datira iz 2009, što je Bansko godišnjica. Sa svojom  pop, rock i metal muzikom,  bend nastavlja zaboravljenu tradiciju u Banskoj muzici.

Društvo narodnog plesa „Pirin Mood“

Folklorne grupe

Bend nastavlja tradiciju banske plesne umetnosti.  Vođe benda su: Desislava Bahanova i Raina Aseva.

Dečiji folklorni orkestar sa solistima „Banska Mladost“

Folklorne grupe

Zahvaljujući naporima oca Georgija Kasapinova postiže se kontinuitet u banskoj narodnoj umetnosti i pruža jedinstvenu priliku za iskazivanje mladih talenata u narodnoj muzici.

Zurnadji Orchestra

Folklorne grupe

Na čelu orkestra mladih muzičara ponovo je otac Georgi Kasapinov.  Njihova muzika stvara veselo raspoloženje i dodaje raznolikost banskim muzičkim praznicima.

 Omladinska folklorna grupa Banskali

Folklorne grupe

Vođa ove muške folk grupe je Dimitar Kasapinov. Osnovan 2004, bend izvodi svoje pesme acapella i uz pratnju narodnih instrumenata. Njegova glavna svrha je uključivanje mlade generacije u bugarsku narodnu muziku.

Zajedno sa ženskom folklornom grupom „Glaznenski Napev“ i folklornom grupom „Banski škrob“ učestvuje u folklornom festivalu u Razlogu, kao i na završnom gala koncertu 15. 15. Pirin Pee Folk Festivala.

Omladinski pozorišni studio

Stvoren u  2009. godine, studio objavljuje svoj  prvenac autorskim performansom Georga Iunchova, rođenog u Banskom. Glumci omladinskog pozorišnog studija šalju posebnu poruku banskim mladima – „ Ljubav i droga, droga i smrt …“, podržavajući tako život bez droge i droge. Pozorište je jedna od najstarijih amaterskih aktivnosti, što ga čini važnim delom života u Banskom.

 Navijači

Folklorne grupe

Bansko navijačko odeljenje, na čelu sa Silvanom Handziska, učestvuje u svakom gradskom prazniku i obavezan je element svečanog programa u Banskom.

Ženska folklorna grupa „Pirinski pomagač“

Folklorne grupe

Folklornu grupu vodi Iordanka Markova.  Bend ne živi u Banskom, ali njihova muzika je tipična za kraj Banskog.

Kupačke baklje

Folklorne grupe

Plesna trupa Bansko Fukli jedan je od najtalentovanijih folklornih sastava u Banskom.  Očaraju svoju publiku jedinstvenim plesovima i prelepim narodnim nošnjama. Grupa učestvuje u Danube Pearl International Folklor Festival  koji se održao u mađarskoj prestonici Budimpešti u julu 2014.