160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Eko-staza – Tajne vode i vodopada „Stidljivi“

Na granici između Bugarske, Makedonije i Grčke, u najjugozapadnijem uglu naše zemlje uzdiže se mala, ali veoma lepa planina Belasica. Zbog svoje lokacije još uvek nije dobro proučen, jer je pre samo nekoliko decenija bio posebna pristupna oblast.

Eko-staza - Tajne vode i vodopada

Fotografija: vikipedia.org

Planina zaista nije ni velika ni veoma visoka, a samo 20% je na našoj teritoriji . S druge strane, njeni najviši, najstrmiji, ali i najlepši delovi su u našoj zemlji.

Da li imate putovanje u Bansko ili Petrič , nećete pogrešiti ako odvojite malo vremena da je upoznate. Belasica će vas očarati neverovatno lepim prizorima, raznolikim šumskim sastavom, retkim biljnim vrstama i bujnim rekama iz kojih nastaju bezbroj vodopada , od kojih bismo sada želeli da vam predstavimo.

Stidljivi vodopad

Nalazi se duž reke Kremiške, između sela s. Kamena i Samuilovo i samo desetak minuta kolima od Petriča (15 km), „Šaj“ je ne samo jedan od najlepših i najbujnijih vodopada, već i najviši vodopad u Belasici – sa golovima 21 metar visokim.

Iako se zvanično zove Kremiški vodopad, meštani ga zovu „Stidljivi“ ili“ Stidljivi vodopad „, pošto je dugo ostao skriven od očiju i meštana i turista. Sasvim slučajno su ga otkrili lokalni planinari tek 2009.

Danas do „The Shi“ vodi turistička eko-staza, što ga čini veoma prijatnim i relativno lakim.

Tajne vodenog puta ili kako doći do stidljivog vodopada

Ako odlučite da odvojite vreme da uživate u uzburkanim vodama „Shi“, morate stići do samog centra sela Kolarovo, jer tu počinje eko-staza „Tajne vode“.

Kada stignete tamo, videćete tablu sa informacijama koja će vas uputiti kuda da idete. Ako slučajno propustite, ako stignete do centra, pitajte meštane gde je stari put za susedno selo Samuilovo i nastavi to. Put je automobil, ali nije tako loš i može se ići kolima.

Za nekoliko minuta stižete do makadamskog puta koji vodi u rejon Lopovo iznad sela . Nastavite dalje i nakon oko 4 km napustite automobil i nastavite neobeleženom stazom u planini.

Smiri se. Nećete se zbuniti jer na mestu odakle treba da krenete eko stazom „Tajne vode” postoji informativna tabla.

Eko-staza - Tajne vode i vodopada

Fotografija: visitpetrich.com

Ruta je duga oko 5 km, uspon je oko 320 metara nadmorske visine, a vreme koje će vam trebati da stignete do krajnje tačke – „Stidljivi vodopad“ je između 3 i 3 i po sata.

Staza nije obeležena, ali nećete pogrešiti, jer duž cele rute postoje table sa informacijama sa zanimljivim podacima o vodama Belasice i znamenitostima planine. Usput su predviđena mesta za odmor, koja otkrivaju sjajne poglede od kojih zastaje dah.

U početku staza nije strma i hodanje je veoma prijatno i nije stresno. Međutim, što više idete, to postaje strmije dobro je biti malo pažljiviji.

Poslednji deo rute je malo ekstremniji, jer da biste došli do vodopada morate da se spustite niz strmo i usko drveno stepenice desno do dna klisure reke Kremiške.

Ako stignete tamo, „Stidljivi“ će vam se otkriti u svom sjaju i sav zamor prelaza će biti izbrisan poput čarobnog štapića.

Skriven u dubokoj klisuri reke, okružen sa četiri strane planine, vodopad će vas dočekati olujno i prilično bučno. Njegove vode teku sa visine od 21 metar pravo naniže, a njen pad je veoma jak skoro tokom cele godine.

Ako želite da uživate u pogledu u potpunosti, postoji mali drveni most u čijem podnožju možete prošetati da osetite prskanje vode po njegovom licu.

Alternativni put do „Stidljivog vodopada“ iz sela Kamena

Možete se priključiti eko stazi „Tajne vode“ i iz sela Kamena. Odavde do „Stidljivog“ puta je oko 30 – 35 minuta , a putanja je označena zelenom bojom.

Ako izaberete ovu rutu, iz Petriča morate ići na zapad do sela Kamena. Ulazite u selo i nastavljate prema kraju.

Neposredno pre nego što krenete, put se račva i morate skrenuti na levo račvanje koje vodi do bungalova Kamena. Trenutno su napuštene zgrade, ali su prilično dobra polazna tačka i odlično mesto da ostavite auto na miru.

Ići niz stazu je dobro pratiti oznake. Put vijuga duž reke, prelazeći nekoliko drvenih mostova sa leve i desne strane.

Posle oko 10-15 minuta laganog hoda duž rekom stižete do mosta, nakon čega počinje nešto ozbiljniji uspon. Ali ne brini. Iako strma, staza ima odvojene stepenice i drvene ograde , koje možete zgrabiti u slučaju potrebe.

Penjanje strmom stazom traje oko 20 – 30 minuta, tada ćete stići do vidikovca gde se možete opustiti pre nego što savladate poslednje metar do vodopada. Dolazak do tamo neće trajati više od 5 minuta.

A ostalih šest vodopada na reci Kamiška?

Zaista, duž reke postoji još šest vodopada osim Stidljivog, ali su nažalost na još skrovitijim mestima i im je teško pristupiti bez opreme.

Trenutno je moguće doći do jednog ili dva vodopada, ali ne možete uživati u njima izbliza. I prilično je opasno, posebno ako niste iskusan planinar da sami izvršite pretragu. 

Druge turističke rute koje bi vas mogle zanimati

Mangaro vodopadi

Nalazi se iznad sela Skrut , na oko 750 metara nadmorske visine, „Mangaro“ je izuzetno lep vodopad koji vredi posetiti.

Da biste došli do njega, iz Petriča morate da odete do sela Skrut, gde počinje turistička staza. Ako stignete do sela, dobro je pitati meštane gde je crkva i otići tamo.

Nekoliko minuta od crkve stići ćete do znaka „Park prirode Belasica“, gde treba da ostaviš auto i uđeš u šumu.

Da biste došli do vodopada morate pratiti zelene i žute oznake. Uspon je umeren i trebaće vam između 30 i 40 minuta.

Vodopad Dabica

Ako još uvek imate snage i želite da uživate u lepoti više vodopada, možete doći do vodopada Dubice istim putem za Mangaro Samo umesto da pratite žutu i ​​zelenu oznaku, trebalo bi da pratite plavu.

Vrh Tumba

Ako ste strastveni planinar i penjanje na vrhove je vaša strast, Međutim, dobro je znati da je putanja prilično krivudava a na nekim mestima veoma strm i za uspon će vam trebati oko 10 sati.

Ako ste spremni za ovaj izazov, iz sela treba da uđete u šumu i pratite oznake za vodopade Mangaro . Ako stignete do njega, nastavite da pratite oznake za vrh i za nekoliko sati stići ćete do oblasti „Sjedište“, gde možete da nabavite vodu i opustite se.

Od „štaba“ staza postaje prilično strma i kamenita i morate biti veoma oprezni. Biće još nekoliko sati hoda i doći ćete do granične piramide 4. Odatle do vrha uspon je duž granične brazde. Međutim, poslednjih 300-400 m uspona je prilično teško, jer staza nije samo strma već i kamenita.

Eko-staza - Tajne vode i vodopada

Fotografija: vikipedia.org

Park prirode Belasica

Oni koji nisu u iskušenju dugih i teških planinarskih planinarenja, mogu sebi priuštiti prijatnu šetnju Parkom prirode Belasica. 

Planina će vas očarati svojim prirodnim šumama i kestena, kakvih nema skoro ni na jednoj od planina u našoj zemlji. Dok hodate uskim šumskim stazama, imate priliku da uživate u izuzetno bogatom biodiverzitetu Parka prirode.

Ovde postoji preko 1200 biljnih vrsta, 102 od koji su izuzetno retki i navedeni su u Crvenoj knjizi. Među stanovnicima planine je preko 8 vrsta vodozemaca, 15 vrsta gmizavaca, 120 vrsta ptica, 50 vrsta sisara i preko 80 vrsta insekata.

Kako od hotela Lucki Bansko doći do početka eko-staze „Tajna vode“ i vodopada „Stidljiva“?

Ako se odlučite na odmoru u hotelu Lucki Bansko uživati u lepoti planine Belasice i njenim jedinstvenim vodopadima je dobro provesti dan.

Ovo ne kažemo zato što je put dugačak, već jednostavno zato što ćete, ako vidite „Sramežljivu“, želeti da ostanete duže, i još nećete otići.

Da biste došli od hotela do eko-staze morate da idete od Lucki Bansko do Petriča . Udaljenost između dva grada je stotinak kilometara (tačnije 105), a putovanje će vam trajati oko sat i 30 minuta.

Ako stignete do Petriča treba da idete na zapad do planine Belasice i sela Kolarovo. Ima dovoljno znakova na putu, tako da ne možete pogrešiti.

Kolarovo se nalazi oko 15 km od Petriča, saobraćaj nije veliki i do tamo će vam trebati najviše deset minuta. Kada stignete do centra sela, stigli ste do početne tačke eko-staze.