Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Đurđevski običaji u selu Gorno Draglište

Selo Gorno Draglište je lepo selo u Razloškoj kotlini , koji se nalazi na oko 13 kilometara od grada Razloga. Istorija kaže da ime sela potiče od jednog pastira po imenu Dragan, koji je svoje stado ovaca vodio na pašu u Rilu.

Šetajući, opčinjen pogledima, našao se u sadašnjem selu Gorno Draglište . Toliko mu se dopalo da je odlučio da tu živi i tako je selo dobilo ime po njemu.

Đurđevdan je jedan od najrasprostranjenijih i najslavnijih bugarskih praznika . To je u čast hrabrosti i bugarske vojske, kao i praznik pastira. Praznuje se 6. maja , a pravoslavna crkva slavi Sv. Georgija Pobedonosca , ratnika i zaštitnika pastira, stada i polja.

Istorija živopisnog sela je direktno povezana sa pastirom i njegovim stadom , stoga, ne čudi što su običaji i tradicija Đurđevdana opstali do danas.

Hajde da pogledamo neke Đurđevske običaje u selu Gorno Draglište.

 

Đurđevski običaji u selu Gorno Draglište

Đurđevdan – tradicija i običaji

Ritualna trpeza i jela

Svi znamo da se na Đurđevdan kolje jagnje i postavlja se bogata trpeza na trpezu. Tradicija nalaže da ovo jagnje bude prvorođeno tokom godine i da svečana trpeza bude puna zelenila i zajednička za celo selo.

Dok je to bilo uobičajeno u prošlosti, sada se ovaj Đurđevski običaj u selu Gorno Draglište nalazi više u udobnosti individualnih porodičnih kuća < / b>

Tradicionalna Đurđevdanska jela uključuju:

  • celo pečeno jagnje
  • jagnjetina sa svežim lukom i svežim belim lukom
  • jagnjetina sa sosom od povrća

Zamahivanje „dugme“

Zamahivanje „ljuljaške“, ili drugim rečima, zamah je običaj koji je poznat mnogim ljudima.

Dok se nekada na Đurđevdan svuda ljuljalo na ljuljaškama vezanim za listopadno drveće, sada to nije slučaj. Tradicija nalaže da svi prolaze kroz zamah , što je simbol prenosa moći drveta na osobu koja se zamahuje.

Trenutno, ovaj običaj nastavlja da postoji u nekim od sela Bugarske, uključujući i selo Gorno Draglište. Tamo devojke se ljuljaju na ljuljaškama , prskaju ih vodom i prizivaju zdravlje i žele kišu i blagostanje tokom letnje sezone.

Topljenje zglobova

Topljenje zglobova je bugarski običaj, koji se u ostalim krajevima izvodi na Vasiljevdan. Međutim, to je Đurđevski običaj u selu Gorno Draglište i održava se uoči 5. protiv 6. maja.

Seljani kažu da se za običaj koriste glinene posude, do pola pune vode . Dvojica su vezana crvenim kaišem, imitirajući bračni par i njihovo vezivanje. Devojke iz celog sela se okupljaju bez neženja, svaka pravi svoj zglob, koristeći cveće i drveće u svom dvorištu.

Zglobovi su postavljeni u šolje, ali pre toga svaka devojka stavlja ožiljak na zglob kako bi mogla da ga prepozna. Neki od njih stavljaju perle, drugi prsten. Kada se zglobovi stave u lonce uoči praznika, ostave se da odstoje preko noći.

Rano ujutru na Đurđevdan, pred izlazak sunca, svi se ponovo okupljaju, pevajući mnogo različitih Đurđevskih pesama. „Vođa“ običaja vadi zglob iz činije i zove ga.

Primer ovoga je za koga će se devojka udati. Jednom zglob je imenovan, devojka kojoj pripada mora da ga prepozna i da to nazovem istinitim. Sledi pesma i još jedna šačica dok sve devojke u selu ne odu.

Pesme ovog dana uključuju one za Sv. Đorđa, za useve i polja, prosperitet, životinje i još mnogo toga.

Zašto im prisustvovati?

Tradicije su ključ za očuvanje identiteta nacije. Zato je važno zadržati drevne običaje u savremenom društvu. Pomažu nam da se preselimo u prošlost i budi interesovanje i ljubav prema otadžbini.

Iako su se neke tradicije menjale tokom vremena iu različitim regionima, one u selu Gorno Draglište žive do danas. < span stile = „font-veight: 400;“> Seljani su uvek otvoreni da svoje goste i turiste u prolazu urone u folklor Bugarske i upoznati ih sa nacionalnim nasleđem.

Kako doći do sela Gorno Draglište od hotela Lucki Bansko?

Doći do sela Gorno Draglište iz hotela Lucki Bansko je veoma lako. Ukoliko imate sopstveno vozilo ili ga iznajmite, potrebno je ići glavnim putem u pravcu sela Banja.

Zatim ćete proći kroz selo Dolno Draglište, neposredno pre nego što stignete u Gorno Draglište. Ukupno vreme putovanja traje oko 20 minuta automobilom.

Vreme je da uživate u prelepoj prirodi i bugarskom carine!