Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Дом „Никола Ваптсаров – 1894“ – један од симбола бугарске историје у Банском

Желите да боље погледате традиције и обичаје Банског ? Или желите да уживате у богатом културном и музичком програму док сте гост града? Онда је место за вас један – центар “ Никола Ваптсаров – 1894″ !

Biblioteka Vaptsarov u Banskom

Банско је град који јако чува своје богато историјско, културно и архитектонско наслеђе, а његов заједнички центар је највећи културни центар не само за град већ и за целу општину .

Историја Дома културе „Никола Ваптсаров – 1894“ – један од симбола бугарске историје у Банском

Година оснивања Дома је далека 1894. године. Било је то вријеме када је све више људи у Банском жудило за новим знањем и имало јаку потребу за мјестом гдје се могу развијати и развијати, али и штитити. њихове традиције и обичаје, преносећи их из генерације у генерацију.

Не знамо ко је дао идеју о стварању друштвеног центра, нити смо знали како је ова иницијатива постала стварност, али знамо да је првобитно названа “ рурални празник “ иу првим годинама њеног стварања почела је развити активну образовну и аматерску активност .

Оснивачи друштвеног центра имали су јасну визију како би могли да допру до срца свих људи у Банском и схватили моћ уметности и утицај који је имао на људе.

Зато је једна од првих ствари коју су урадили чим су сакупили књижни фонд за своју библиотеку била да створе аматерску позоришну трупу, која је пред публиком Банског представила популарне позоришне представе.

На овај начин Банско је упознало остатак света, презентујући га кроз призму позоришних представа.

Прва поставка аматерског позоришта, формираног у Дому културе, била је „Дуготрајна Геновева“ . Имена глумаца аматера укључених у представу изгубљена су у времену и данас су непозната, али се зна да је, када је град најављен за позоришну представу, центар заједнице био преплављен људима који су дошли да виде шта је позориште.

„Дуготрајна Геновева“ је имала велики успех и тиме је започео богат програм позоришних представа које су Бански људи са великим интересовањем ишчекивали.

Када га је привукла чаролија Мелпомене , Центар заједнице одлучио је да је дошло вријеме да својим суграђанима представи умјетност која је до тада била непозната.

Тако је 1922. године први пут на позорници Дома културе постављена оперета „Цигани“ и вјеровали или не, ова умјетност је такођер врло високо цијењена од стране становника Банског.

Одушевљен огромним успјехом представа које су аматери извели пред домаћом публиком, Ангел Балев је одлучио да направи први мјешовити збор за школско пјевање у Банском, и цхитара-мандолински оркестар, у којем је учествовао и Никола Ваптсаров .

Након завршетка Другог светског рата и после промена које су се догодиле у нашој земљи, променила се идеологија да је уследио центар заједнице. Неке књиге су нестале, друге су дошле на њихово мјесто, и више није било могуће да неки свјетски аутори буду доступни за читање.

Сличне промене догодиле су се широм земље, а заједнички центар у Банском, који је преименован у „Никола Ваптсаров – 1894“, морао је да прати наметнуту политичку линију. Важнија ствар, међутим, није била!

Упркос свим тим промјенама, Центар за заједнице није само смањио или зауставио развој аматерске активности , већ је и проширио ту дјелатност.

Првих година након промена у политичкој атмосфери наше земље, Лиубен Цхуцхулаин је обновио мешовити хор, Ангел Захов је створио плесни ансамбл, Валентин Леанов је основао прву поп групу у Банском , а Снезхана Иолева је под својим окриљем покупила младе таленте град и створио круг уметничке речи.

Шездесетих година прошлог века у Дому заједнице настала је чувена банска мушка група за певање у два гласа, која је била тако успешна да је постала амбасадор Бугарске широм света.

Након мушке групе у Банском , коју локално становништво боље познаје под именом Матсуревове групе, настало је још неколико сличних бендова за мушко певање у два гласа, од којих неки постоје и још су активни данас. Неке од најпопуларнијих група које су омиљене у Банском су групе које су креирали Георги Гумов, бенд Борис Попов (“Стар Мерак”), омладинска фолклорна група Димитар Касапинов и други.

Даме су веома талентовани и желели да покажу своје певачке и плесне способности, а као резултат створени су женске народне групе, као што су „Глазенски напеви“ са лидером Надка Хадјиласкова, у певачке групе коју је предводио Јорданка Кехаиова , народне плесне групе са директорима Раина Ассева и Десислава Баханова и многе друге, које су, као и мушке групе, постигле велики успех и уживале су не само Банско, већ и људи из земље и иностранства због својих јединствених наступа.

Отприлике прије десетак година у Дому заједнице је настао дечији тамбурашки оркестар са шефом Георгијем Касапиновим , у којем млади аматери учествују у бројним фолклорним и међународним фестивалима фолклора .

Поводом 115. годишњице оснивања Дома културе „Никола Ваптсаров – 1894“, аматери Банског су 2009. године изненадили своје суграђане наступом новоформираног Ансамбла за аутентични фолклор, који је успео да изгради мост између генерација са музиком и плесовима које поново ствара на позорници.

Наравно, данас је немогуће доћи до најмлађе генерације без ансамбла навијачица и модерне плесне школе, тако да су сличне групе створене у Дому заједнице. Наступи младих талената Банског неизоставно су присутни у културном програму града и уживају сви људи из Банског и његових гостију.

Поред ансамбла навијачица и модерне плесне школе, у Дому заједнице су настали Позориште младих и Музичка школа и Поп вокална група .

Заједница је активно присутна у животу људи у Банском и данас не чуди да је за локално становништво један од симбола бугарске историје у Банском .

Koncert iz Vaptsarove biblioteke

Јединствена ствар у овом друштвеном центру је да од тренутка њеног настанка до данас не престаје да се развија и жестоко чува обичаје и традиције банског краја .

Потребно је много труда да би се тако несебично радило на очувању културних традиција, али људи у Банском су „направљени од другог теста“. Они не одустају од потешкоћа и веома се држе свог подручја, традиције, обичаја и вриједности.

Данас је то веома јасно, и свако ко посети град може да осети љубав којом разноврсне аматерске групе причају историју града кроз музику, песме и плесове.

Данас центар заједнице има библиотеку од преко 50 000 књига литературе, коју она пружа својим читаоцима. Један од главних циљева свих запослених који раде у центру за заједницу је да наставе да прикупљају и повећавају овај фонд, јер је читање књига једини начин за млађе генерације да прошире своје хоризонте и почну да сањају о свету.

Библиотека тренутно има богату колекцију уметничке и научне литературе од аутора широм света. Свако ко посети библиотеку у Дому Заједнице такође може имати користи од бесплатног приступа интернету, који високо цени не само млађа него и старија генерација, која са огромном радозналошћу улази у свет интернет комуникације.

Поред активних аматерских ансамбала, ту су и школе сликања, клавирске класе, хармоника, тамбура, школа фолклорних плесова итд.

У аматерским групама на позорницама различитих манифестација, фестивала, певачких такмичења и надигравања у целој земљи и иностранству наступа више од 190 људи .

Заједница је један од главних учесника у прослави важних догађаја за град и наступи његових аматера укључени су у културни програм града. Нема славља или манифестације која популаризује традицију и обичаје Банског , што не укључује аматерске групе Дома заједнице .

И то није све! У згради Дома културе „Никола Ваптсаров – 1894“ скоро током целе године одржавају се разне позоришне и музичке продукције, изложбе домаћих и страних уметника, књижевна читања и презентације књига и друго.

Културни календар Дома културе је изузетно разноврстан и вишеслојан, а ако сте гост Банског посјетите бар један догађај који се одржава у граду, у којем ће сигурно бити аматерске групе Дома заједнице.

Центар Заједница је међу организаторима и домаћинима неких од највећих културних манифестација у Банско, као што је Међународни Баллет Фестивал, на Летњој музичкој прославе „публици с љубављу“, Међународни џез фестивал, у “ Морнинг Стар“ Арт Фестивал, Међународни фестивал планинарског филма и многи други .

За људе у Банском, Центар за заједнице није само зграда у којој се чува више књига. За њих је Дом културе „Никола Ваптсаров – 1894“ прави симбол бугарске историје. То је пламен који одржава живу музику, песме, плесове, занате и обичаје којима живе генерације банског народа. То је нит која повезује младу генерацију са својим коренима, али је и место где млади људи могу да сањају, развијају и откривају друге светове.

Festival iz biblioteke Vaptsarov

Зашто смо вам све ово рекли?

Зато што не желимо да пропустите да посетите ово место док сте у граду. Зато што не желимо да пропустите да осетите магију музике, песме и плес аматерских група Банског . Не желимо да пропустимо позоришну представу или изложбу у организацији Дома културе „Никола Ваптсаров – 1894“.

Не желимо да пропустите те догађаје јер је овај заједнички центар заиста јединствен и вреди га сматрати једном од највећих знаменитости у граду .

Каква је локација центра у Банском?

Адреса центра је Н 1 „Никола Ваптсаров“ и лако можете доћи до ње. Потребно је само да дођете до центра града и до музеја – куће Николе Ваптсарова … и већ сте пред вратима.