Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Deca i skijanje

Ako ste skijaš, 100% smo sigurni da je jedan od vaših snova videti svoje dete niz bele padine samopouzdano i sa velikim zadovoljstvom. Takođe smo sigurni da si postavljate puno pitanja o deci i skijanju.

Deca i skijanje

Da bismo vam to olakšali, pripremili smo za vas nekoliko saveta  za koje se nadamo da će vam biti od pomoći kada odlučite da je vreme da  prepustite detetovoj ljubavi prema skijanju.

Sedam pitanja koja tražite

U kojoj je dobi dobro da vaše dijete počne skijati?

Teško da će vas iznenaditi ako ovo kažete najčešće postavljano pitanje od strane svih roditelja, bez izuzetka. Odgovor je da ne postoji određena starost da dete ide na skijanje.

Sve zavisi od motivacije i želje samog deteta. Međutim, stručnjaci su mišljenja da što ranije dete dođe na skijanje, brže će naučiti da vozi.

U ovom redu razmišljanja, većina instruktora skijanja preporučuje da časovi počinju u dobi od 4 godine. U ovom uzrastu deca sada mogu da održavaju dobru ravnotežu i prenose težinu sa jedne noge na drugu, što je važno kod skijanja.

Trening od roditelja ili profesionalnog instruktora skijanja?

Postoje roditelji koji više vole samostalno da se bave obrazovanjem svog deteta. Ako i vi mislite da niko osim vas neće moći da nauči dete da jaše, niko vam neće zabraniti da pokušate. Međutim, ako tražite naš savet, toplo vam savetujemo da predate lekcije profesionalnim instruktorima skijanja.

Zašto? Za razliku od vas, nastavnici su profesionalni skijaši  i prošli su brojne obuke za instruktore skijanja. Oni su svesni potreba dece i znaju kako da nauče lekciju na zabavan i privlačan način.

Instruktori primenjuju sledeće prakse na detetu:

 • Primena motivacijskih igara.
 • Procena kada bi dete trebalo da trenira.
 • Odlučite kada pustiti dete da se samo odmori i zabavi se u snegu.

Grupni trening ili pojedinačni instruktor?

Odabir pravog oblika obrazovanja zavisi od individualnosti djeteta i njegovih potreba:

 • Ako je stidljiv i neudoban je sa većim grupama, najbolja opcija za njega je da ga angažuje individualnog instruktora
 • Ako je otvoren i društven, onda je najbolji izbor grupni trening sa skijama

Šta savetuju stručnjaci?

Stručnjaci smatraju da je grupni trening poželjniji posebno za mlađu decu, kao u isto vreme kada uče da skijaju  mališani sklapaju prijatelje i zabavljaju se zajedno. Prema mišljenju stručnjaka, individualni trening je potreban samo ako dijete mora biti naučeno da skija u vrlo kratkom roku.

Deca i skijanje

Koliko vremena je potrebno da dete nauči da skija?

Da ne bi mogao samo da stoji, već i da samopouzdano kliza sa skijama, njegovom detetu je potrebno vreme. Da bi to postigao, prvo se mora naviknuti na skijašku opremu, naučiti kako stavljati i spuštati skije, obavljati osnovne okrete i mitinge, za šta treba vremena.

Obično osnovne lekcije skijanja deca uče nakon 3 – 4 časa. Tada su spremna da počnu da uče paralelne zavoje i spuste se po belim  skijaškim stazama u Banskom

Šta je uključeno u dečiju skijašku opremu?

Standardna ski oprema se sastoji od:

Skijaško odelo (jakna, pantalone i rukavice)

Skijaško odelo koje odaberete treba da bude toplo i da ima karakteristike poput vodootporne i prozračne.  Obavezno obratite pažnju na  kvalitet materijala, kvalitet šavova  i na to da li su jakna, pantalone i rukavice  sertifikovani za kupovinu.

Skijanje

Kada birate skije za dete koje će se tek naučiti skijati, stručnjaci savetuju da uzmete u obzir visinu i težinu deteta. Sve prodavnice imaju grafikone veličine koji vam pomažu u navigaciji, ali postoji jedan trik koji možete primijeniti ako niste sasvim sigurni koju veličinu da odaberete.

Uzmi skije, izravnaj ih i postavi na visinu deteta. Ako je dete početnik u skijanju, idealno skijanje za njega je ono koje mu dođe do grudi ili ispod brade. Ako već može da skija, onda je savršena skija za njega onaj koji mu dostigne nivo oka  kada ga poravnate.

Skijaške čizme

 • Za početnike u skijanju stručnjaci savetuju da odaberete skijaške čizme dve veličine veće.
 • Za samopouzdanje, odgovarajuće skijaške čizme su za jednu veličinu veće.
 • Za decu sa najvišim nivoom pripreme, cipele treba da budu  normalne veličine (samo po meri).

Obrazi

Tradicionalne metode izvlačenja štapova su sledeće. Ispravite štapove, okrećete ih nazad (držanjem prema dolje) i držite ih za ruku. Ispravna dužina dečijih jagodica je ona kod koje, kada uhvati znak, ruka zajedno sa laktom formira ugao 90 stepeni.

Kaciga

Ski kaciga je obavezni deo skijanja jer štiti detetovu glavu od povreda. Kaciga *koju odaberete za svoje dete treba da odgovara veličini njegove glave  (postoje grafikoni veličine koji vam pomažu da se orijentišete). Pored toga, mora biti izrađen od  visokokvalitetnog materijala, mora imati sertifikat o kvalitetu i bezbednosti.

Naocare

Skijaške naočare treba dobro da prekrivaju oči i stave se preko detetovog lica, a da mu ne izazovu nelagodu.  Ski oprema Možete kupiti, ali dobro je znati da su cene nove opreme prilično visoke.

Zbog toga stručnjaci savetuju da li vaše dete tek uči da skija ne kupuje već da iznajmljuje ski opremu. Jednom kada je osigurano skijanje, možda bi trebalo razmotriti i kupovinu kompletne ski opreme.

Koja su skijališta pogodna za decu?

Kao skijaši, znate da postoje letovališta čija staza nije baš pogodna za decu. Zbog toga je dobra ideja pažljivo pogledati barem nekoliko skijališta i ciljati ono koje zadovoljava potrebe vaše dece. Ako ga ne tražite, predlažemo vam da razmislite o odmoru u najboljem skijalištu u Bugarskoj – Banskom.

Bansko može ponuditi staze pogodne kako za profesionalne i napredne skijaše tako i za početnike. U odmaralištu takođe postoji nekoliko škola skijanja u jednoj od kojih možete da upišete svoje dete.

Ski učitelji koji rade u banskim školama skijanja su profesionalni skijaši koji imaju neverovatan smisao za humor i mogu da nauče čak se i najramežljivije dete brzo pridruži grupi i nauči da skija sa svojim drugarima tek nakon jedna – dve lekcije.

 Ako odaberete Bansko , nećete morati da tražite odgovarajuću skijašku opremu za svoje dete , jer skoro svi hoteli u Banskom imaju svoje garderobe i nude opremu za iznajmljivanje .

Deca i skijanje

Dodatni saveti za decu i skijanje

 • Koliko god želite da vaše dete nauči da skija, nemojte ga forsirati da skija ako ne želi. Ostavite ga na miru da izrazite želju i videćete da neće proći dugo i zatražiće vas samo da upišete školu skijanja.
 • Nikada ne ostavljajte svoje dete bez nadzora na pisti. Omogućite mu dovoljno prostora da se sam zabavlja, ali budite sigurni da ostanete blizu ako vam zatreba.
 • Ne štedite na ski opremi jer je to presudno za bezbednost vašeg deteta.
 • Uvek provedite barem jedan dan daleko od odmora sa detetom na skijaškoj stazi .