Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Crkva pisana

Ako imate put do Bansko ili Razlog, odvojite malo vremena za razgled pismene crkve. Mesto se još uvek istražuje, ali već privlači mnogo turista koji dolaze samo da ga vide.Crkva pisana

Pismena crkva – kraj zaborava

2006 godine opština Razlog odlučila je da sprovede istražni projekat bušenja lokacije u blizini grada, za koju veruju da je pogodna za izgradnju informacionog centra. Timovi započinju istraživanje, ali od samog početka moraju prestati sa radom, jer nailaze na ostatke stare zgrade.

 Na mesto su pozvani arheolozi iz RIM-a – Blagoevgrad, koji su otkrili da su otkriveni ostaci zapravo deo manastirskog kompleksa. Otkriće navodi stručnjake da misle da se samo nekoliko metara pod nogama može sakriti  izuzetno važan nalaz za region. Iz opštine Razlog ne gubite vreme, već formiraju tim koji započinje arheološka istraživanja na tom lokalitetu.

Iskopavanja arheološkog nalazišta u oblasti Betolovoto započela su 2006. godine, a voditeljica studije bila je  Tsvetanka Komitova.  Istraživanje je finansirala razlog iz opštine Razlog, a u istraživanju su učestvovali i stručnjaci i volonteri. iz grada.

Otkriće

U prvim danima iskopavanja arheolozi su otkrili deo zida, za koji se ispostavilo da je deo srednjovekovnog hrama, verovatno sagrađen  početkom KSII – KSIII veka.  Crkva je mala, troboj i prvobitno se sastojala samo od jedna soba.

Kasnije mu je dodata još jedna, mnogo veća prostorija, pa je crkva  proširena za još 13 metara.  U blizini ulaza u hram arheolozi su pronašli veliku količinu razbijenih freski, što im daje razlog da veruju da je crkva bila bogato ukrašena.

Zbog otkrivenih komada freski, meštani su arheološko nalazište počeli zvati Pisana crkva i to je ime još poznato.

Ali ovo je samo jedan deo priče. Tokom radova oko ulaza srednjovekovnog hrama, specijalci su bili iznenađeni kada su otkrili da se ispod njega nalaze ruševine još starije crkve. Starija crkva ispada kao ranohrišćanska bazilika iz 5. do 6. veka, a najneverovatnije je to što je srednjovekovna crkva potpuno upisana u ranohrišćansku crkvu.

Studija pisane crkve trajala je od 2006. do 2008., nakon čega je prestala nekoliko godina da se ponovo obnavlja u 2016. Tokom ponovnog proučavanja ustanovljeno je:

  • mnogo srednjovekovnih i drevnih novčića
  • krst iz KSI veka
  • delovi keramike
  • dva groba dece
  • dva groba odraslih pokopana u ranohrišćanskom hramu i drugi

Napisana crkva očima arheologa

Dva upisana hramova, kao i artefakti pronađeni na ovom lokalitetu, daju arheolozima razlog da veruju da je ovo mesto užurbano sa životom tokom Drugog bugarskog kraljevstva. O tome svedoče obližni ostaci još dva srednjovekovna crkve – „Bela crkva“ i „Sveti Nikola„. Stoga, stručnjaci su mišljenja da bi se teren trebalo nastaviti istraživati i proučavati, jer tamo gde postoje crkve, verovatno postoji čitav grad.

Danas napisana crkva

Istraživanje terena i upisanih hramova se nastavlja, tako da možete malo dalje (kroz ogradu) videti Pismenu crkvu. Međutim, opština Razlog naporno radi na stvaranju malog arheološkog parka, u kojem posetioci mogu videti ne samo Pismenu crkvu, već i druga dva hrama – „Belu crkvu“ i „Sveti Nikola“. Nadamo se da će park uskoro postati dostupan tako da se svi možemo dotaknuti ovog dela istorije.

Gde je pisana crkva?

Arheološko nalazište se nalazi  oko 7 km. iz grada Razloga u oblasti Betolovoto.  Pravac je jugozapadan. Ako ste gost hotela u Banskom kao Lucki Bansko, najlakši način da dođete do mesta je preći pravac Pirin Golf & Countri Club. Oslikana crkva udaljena je samo 700 metara od terena za golf.

Crkva pisana

Zanimljiva mesta i manje poznata mesta koja možete videti u blizini Razloga i Banskog

Popularnih znamenitosti koje možete videti dok ste na odmoru u Banskom ili Razlogu je mnogo, a sigurni smo da ih i vi znate. Zbog toga želimo da vas upoznamo sa nekim ne baš poznatim, ali veoma zanimljivim mestima koja možete posetiti dok ste u tom području.

Trakijsko svetište na području Stolovateca

Ako prošetate centrom Razloga, sigurno će vas impresionirati nekoliko velikih kamenih komada sa ornamentima na njima, koji se nalaze u krugu koji podseća na sunce. U stvari, to su tačne kopije otkrivenih ploča u trakijskom svetištu u Stolovatetsu.

Svetište je otvoreno 1971 – 1972, oko 5 km od Razloga.

Stanje nalazišta nije baš dobro, ali iz nekoliko sačuvanih artefakata jasno je da je ovo otkriće jedinstveno ne samo za region već i za zemlju. Stručnjaci su mišljenja da je svetište postojalo od kraja bronzanog doba do početka gvozdenog doba i da su najverovatnije žrtve izvedene u čast Sunca, koje su Tračani obožavali.

Tokom proučavanja nalazišta arheolozi nailaze na jednu od najvećih misterija ikad otkrivenu u našoj zemlji. Na udaljenosti jedna od druge pronađene su 3 velike mermerne ploče sa bogatim ukrasima. Tablete datiraju iz II veka pre nove ere, a reljefi su povezani sa kultom Sunca i svetinjom u kojoj su otkriveni.

Crkva Svete Katarine

Crkve koje nose naziv predznaka zime – Sveta Katarina, kod nas su samo tri. A najstariji od njih nalazi se oko 7 km zapadno od Razloga, u predelu „Katarino“.

Prema sačuvanim zapisima, hram je sagrađen na početku otomanske najezde (KSIV vek) i prvobitno je služio samo kao kapela, gde su se meštani dolazili da se mole svoje BOG daleko od turskih pogleda. Nažalost, samo nekoliko godina kasnije, iz nejasnih razloga hram je potpuno uništen i prestao je postojati. Ali iako ne postoji, stanovnici Razloga to nisu zaboravili i vremenom prikupljaju sredstva i obnavljaju ga još više. lepa i veća.

Danas je crkva „Svete Katarine“ potpuno obnovljena i funkcionalna, a meštani i gosti je posećuju kako bi upalili sveću i molili se za zdravlje.

Postoji verovanje da će devojka ako se moli u crkvi, uskoro pronaći svog izabranika.

Crkva pisana

Srednjovekovna crkva Svetog Trojstva

Oko 3 km. iz Razloga, u pravcu Banskog, nalaze se ruševine srednjovekovne crkve „Presvete Trojice“. Za razliku od istoimene crkve u Banskom, crkva Razlog ima veoma nesrećnu sudbinu.

Tačno kada je sagrađena razloška „Sveta Trojica“ nepoznato je, ali na osnovu plana i konstrukcije, stručnjaci sugeriraju da se to najvjerovatnije dogodilo u 13. vijeku,  malo prije nego što je naša zemlja pala pod tursku vlast. Skoro je u potpunosti uništen nakon turske invazije i prisilne pretvorbe stanovništva regiona u islam.

Crkva je trokutan, ukršten, s dužinom od gotovo 10 metara i širinom od gotovo 7 metara. Iz sačuvanih ruševina vidi se da je izgrađen od kamenoloma na mestima koja su bila isprekidana s nekoliko redova opeke.

Do sada srednjovekovni hram nije obnovljen i restauriran, tako da sve što vidite iz njega jesu ruševine, ali verujte mi, čak i kao ruševine, mesto vredi pogledati. Nadamo se da će opština Razlog uskoro preduzeti neke mere da obnovi jedinstveni srednjovekovni hram kako bismo ga videli u svom sjaju.

Tvrđava Kaliata

„Kaliata“ se nalazi oko 19 kilometara od Razloga, u smeru od Iakoruda. Tvrđava je kasnoantička i srednjovekovna, a prema veštacima verovatno je sagrađena krajem IV i početkom V. veka Glavna funkcija tvrđave bila je da služi kao tvrđava i štiti slavensko stanovništvo od invazije na Avare.

Smještena na teško uzdignutom terenu i okružena debelim vanjskim zidovima, tvrđava je živahna životom već oko dva vijeka. U VI veku, međutim, uništen je skoro do temelja. Ubrzo nakon toga, obnovljena je da bi ponovo bila uništena u 12. veku. Njegovo ponovljeno uništenje najverovatnije se dogodilo tokom sukoba između Bugarske i Vizantije. Stanovništvo je napustilo tvrđavu i nije oživljeno.

Ako se odlučite da posetite „Kaliata“, dobro je znati da je tvrđavi teško pristupiti zbog velike nadmorske visine terena. Na početak brda možete doći automobilom, a zatim se popeti strmom stazom do tvrđave.

Ako vas strmi uspon ne uplaši, nakon posete tvrđavi možete nastaviti šetnju krškim vrelom Babina Voda, koje je udaljeno oko 2 km od „Kaliate“.

Crkva pisana

Crkva sv. Dimitara u Dolnom Draglištu

Selo Dolno Draglishte nalazi se 18 km od Razloga, u pravcu Belice. I tamo možete videti malo poznatu, ali vrlo lepu preporodnu crkvu.

Crkva Svetog Dimitra u Dolnjem Draglištu sagrađena je 1835. godine. U arhitektonskom pogledu hram je trobrodna bazilika sa polukružnom apsidom. Tri neba pravoslavne crkve podijeljena su stupovima, a plafoni su oslikani prema tadašnjim tradicijama. Ikonostas u hramu je impresivan  – dvoredan, isklesan, a u njegovom središnjem delu se nalazi avernasta rezbarija.

Većinu ikona naslikali su predstavnici slikarske škole u Travni, među kojima su Dosiu Koev, majstor slikar Dimitar i drugi. Takođe je zanimljivo da je „Sveti Dimitrij“ sagrađen u obliku crkve u manastiru Rila, a sredstva za izgradnju prikupilo je stanovništvo sela.