160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Chitishte Nikola Vaptsarov – Bansko i Kulturni razvoj Banskog – Part 2

 Ako se nalazite u  Banskom  i tražite mesto da osetite  pravi duh i identitet grada , svakako biste proveli vreme u gradskom čitalištu.

I pre nego što pomislite da vas centar zajednice sa bogatim bibliotečkim fondom neće iznenaditi, pozivamo vas da pođete sa nama na kratku šetnju prošlošću i sadašnjošću Doma zdravlja Nikola Vaptsarov – Bansko!

Prošlost

Bansko čitalište ima veoma dugu istoriju, koja je  počela 1894. godine. Njeni osnivači nazvali su je „seoskim odmorom“, a to ime je nosila mnogo godina pre nego što je preimenovana u „Nikola Vaptsarov“.  (što je glavna funkcija svakog pevačice), a bitalište u Banskom trebalo je da sakupi što je moguće više  velikog bibliotečkog fonda, kako bi se Banskali upoznali sa bugarskom i svetskom klasikom. Međutim, ubrzo nakon što je fond prikupljen, pokazalo se da su banskali , kao budni i žedni za znanjem i kulturnim manifestacijama, potrebni ljudi pored knjiga i još mnogo toga …

Tako je samo nekoliko godina nakon što je pozorište otvorilo svoja vrata, stvorena  prva amaterska pozorišna trupa,  koja je postavila i pozorišnu produkciju u Banskom  –  „Dugotrpna Genoveva“. Produkcija je bila toliko uspešna da su osnivači Čitališta odlučili da razviju  aktivnu kulturnu delatnost  kako bi zadovoljili potrebe sugrađana iz kulture i umetnosti.

Amaterski razvoj u Banskom počeo je aktivnije nakon predstavljanja ciganske operete  na pozornici pozorišta 1922. Nakon ogromnog uspeha operetne produkcije  Banski anđeo Balev  odlučio je da stvori mešoviti hor za školsko pevanje i gitaru  – mandolina orkestar.

Jednom kada su se dotakli umetnosti i kulture, Bansalci su želeli još, i još lagano – amaterske grupe za narodne plesove i folklorne grupe polako su se stvarale prema Čitalištima,  a Seoski praznički klub postao je kulturni centar koji je okupio jedno smjestiti ljude svih starosnih grupa.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata i promjena u našoj zemlji, uprkos nekim preprekama i nametanju vlasti da slijede određenu stranačku liniju, Čitalište nije samo uspjelo da se sačuva, već i da proširi svoju aktivnost i uticaj  na kulturni razvoj Banskog .

Od 1950. do 1989. godine, Čitalište osniva:

● plesni i muzički bendovi

● sastav sorte

● krug umetničke reči

● Banska muška grupa za dvoglasno pevanje

● žene pevačke grupe

● folk dance grupa

Nakon demokratskih promena u zemlji u društveni centar Nikola Vaptsarov stvorene su navijačice, omladinske i dečje folklorne i plesne grupe, muzičke formacije, itd. I za sve banskeli koji žele da učestvuju u različitim aktivnostima organizuje razne kurseve, čitanja, prezentacije izložbi  i mnogih drugih obrazovnih i kulturnih događaja.

Trenutno

Danas Centar za zajednice Nikola Vaptsarov  nastavlja da razvija aktivnu kulturnu delatnost  i čuva tradiciju i običaje banskog regiona.  Inicijative  koje organizuje ili prisustvuje gradskom pozorištu su ogromne i neće biti vremena da vas upoznamo sa  svim kulturnim događajima , ali evo šta bi bilo zanimljivo ako tokom nekog vremena, od godine  nađite se na odmoru u Banskom.

Kalendar događaja od posebnog interesa za turiste

Tradicionalni praznik mame

Ako dočekujete doček Nove godine u Banskom , sigurno ćete uživati u  tradicionalnom Kuker prazniku  koji se prvog dana nove godine održava u Banskom. Teško da treba da vam kažemo da ako 1. januara krenete ulicama grada, uživaćete u jedinstvenoj atmosferi  u kojoj Kukerove grupe iz nekoliko banskih četvrti  progone zle duhove  i raduju se njihovim autentičnim strahovima nošnje stanovnika i gostiju grada.

Praznici u martu

Početkom marta u društvenom centru Nikola Vaptsarov tradicionalno se predstavlja  izložba martenica.  Za razliku od mnogih drugih gradova u državi, u Banskom svi martenici koji učestvuju u izložbi su  ručno rađeni od strane veštica Banskalija.

Osim što možete prisustvovati izložbi Martenitsi i doneti kući autentične, ručno rađene martenice, ako ste u martu u Banskom, možete prisustvovati proslavama povodom Nacionalnog dana Bugarske – 3. marta.

Kao suorganizator komemoracije 3. marta, Čitalište svake godine priprema  bogat kulturni program  kako bi obradovao stanovnike i posetioce grada. Obično se na ovaj dan organizuju koncerti, izložbe, književni događaji sa uvođenjem omiljenih autora  ili se predstavi neka  zloglasna pozorišna produkcija.

Mesec mart je praznik Dana zahvalnosti, pa ako ste u gradu početkom meseca, možete proslaviti  8. mart  uz kulturne događaje koje je organizovao centar zajednice.

Uskršnji praznici

Imate li sreće što ste u Banskom boravku tokom  Uskršnjih praznika  iz Čitališta svake godine pripremili sjajne kulturne događaje kojima ćete prisustvovati. Nekoliko dana pre Uskrsa, centri u zajednici  amateri se okupljaju  da bi pokazali:

● kako mešati uskrsnu tortu i obredne torte

● Peče se tradicionalna uskršnja slastica

● u regionu su predstavljene tradicionalne tehnike bojanja jaja i druge

Proslava Dana Banskog

Svake godine, od 1. do 5. oktobra, društveni centar Nikola Vaptsarov zajedno sa opštinom Bansko organizuje izložbe, muzičke koncerte, folklorne priredbe kako bi proslavili  Dan Banskog. Program je zaista veoma bogat i veoma interesantan i voljan je ostavi sa vama nezaboravno sećanje na  zlatnu jesen u Banskom.

Chitalishte Festival u Banskom

Svečanosti oko proslave  Banskog dana upravo su prošle i brojne kulturne manifestacije pokreću se od Čitališta kako bi se proslavili njihov praznik. Od 10. do 15. oktobra, svi stanovnici i gosti grada mogu učestvovati u svečanostima, koje obeležavaju  godišnjicu osnivanja bitališta u Banskom.  Tokom nedelje Čitališta održavaju se koncerti, književna čitanja, može se pogledati bogat folklorni program,  izložbe starih i savremenih umetnika itd. itd.

Decembarski praznici

Kada dođe decembar,  Bansko blista u svojoj svečanoj smeni,  i zajedno sa gradom i društvenim centrom priprema se da iznenadi svoje stanovnike i goste sa zadovoljstvom. Ako volite zimsko Bansko i tek tada ste gost odmarališta, očekuje vas  puno iznenađenja.

Ovo je vreme kada se ispred Opštine i u Čitalištima održavaju  božićni sajmovi,  ovo je vreme u kojem Hitalija svaki dan ima  novu izložbu, književno čitanje ili koncert jedne od mnogih amaterskih grupa u gradu.

Chitishte Nikola Vaptsarov je takođe među organizatorima jednog od najupečatljivijih kulturnih događaja  koji se održavaju u Banskom, kao što su:

● Međunarodni džez festival

● Međunarodni baletni festival

● Letnji muzički praznici

● Festival umetnosti

● Međunarodni festival planinskog kina i još mnogo toga

Na početku smo vam rekli da ćemo vas upoznati sa banskim društvenim centrom i zamolili vas da prošetate kratku šetnju  prošlošću i sadašnjošću zajednice Nikola Nikola Vaptsarov. Učinili smo to jer ovaj centar nije samo mesto za prikupljanje knjiga .

Ovo je mesto koje tokom svog postojanja nikada nije prestalo da čuva, čuva i promoviše  tradicije i običaje Banskalija.  Ovo je mesto koje je u osnovi razvoja kulturne delatnosti u Banskom, a koje ne prestaje da iznenađuje i fascinira ne samo domaće stanovnike, već i sve goste grada.

Dakle … planirate li odmor u Banskom, pogledajte kulturni program Centra za zajednice „Nikola Vaptsarov“ i ne propustite kulturne događaje koji se organizuju u periodu dok ste u gradu.  Nećete požaliti!