Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Chalin Valog lift

Bansko je naše najpopularnije zimsko skijalište i kao takvo ima brojne skijaške staze sa različitim stepenom teškoće koje ljubitelji sportova na belim vodama mogu spustiti tokom zimske sezone. Do samih staza se može doći kroz dobro uspostavljenu mrežu žičara (žičare) koje prometuju iznad naselja i nalaze se na svim skijaškim stazama koje se nalaze iznad Banskog.

Chalin Valog lift

Chalin Valog jedna je od tih žičara. Lifta se ne nalazi na najvišem mestu, ali je jedno od najpoželjnijih od strane meštana, kao i gostiju grada, zbog skijaških staza koje ima, zbog lepog kraja i blizine grada.

Gde je žičara Chalin Valog?

Žičara se nalazi na sjevernoj padini planine Pirin, na području Chalin Valog. Područje je vrlo dobro razvijeno i zbog toga je veoma popularno posećivati se u sva godišnja doba.

Ali natrag do lifta …

Žičara Chalin Valog nalazi se na istoimenom području (kao što smo već rekli) i opslužuje stanovnike i goste grada od 2007. Proizvodila ga je 2002. jedna od vodećih austrijskih kompanija – Doppelmaiar (današnja Doppelmaiar – Garaventa).

Konop je četvorosjed, brzi, sa naslonjačima i sigurnosnim kacigama. Zbog prisustva kaciga, lift se naziva i „Kaciga za podizanje Chalin Valogh“.

Dužina pruge je 1100 m., Pomak koji prelazi 325 m., A dnevni kapacitet dostiže i do 2000 ljudi / sat.

Do lifta se može doći ili asfaltnom cestom koja vodi ravno do područja Chalin Valog  ili korištenjem donje žičare nad Banskim.

Do donje izlazne stanice može se doći privatnim prevozom, a ukoliko su turisti gosti Apart – Lucki Bansko Hotel, oni mogu koristiti besplatnu uslugu prevoza koju pruža hotel.

Samo za informaciju: Donja stanica žičare udaljena je oko 2 km. iznad Banskog na nadmorskoj visini od 1150 m, a gornja stanica se nalazi u lokalitetu Chalin Valog, na nadmorskoj visini od 1475 m.

Zimske turističke atrakcije u blizini žičara Chalin Valog

Naravno, ono što privlači najviše gostiju Banskog su ski staze koje služi žičara. U momentu Chalin Valog postoje četiri aktivne padine ukupne dužine 1300 m.

Staze Chalin Valog preferiraju početnici, jer su veoma pogodne za početni trening i za decu i za odrasle. Tu je i posebno dečije igralište na kome deca mogu trenirati u prijatnom i opuštenom okruženju od strane kvalifikovanih instruktora za skijanje, dok se njihovi roditelji spuštaju na jednu od drugih staza ili piju ukusan, topli čaj u čajnoj sobi pored žičara.

Dizalo radi samo u zimskoj sezoni, a u tom periodu radno vreme mu je od 8.30 do 16.30. Poslednje podizanje žičara je u 16.15 sati.

Cijene karata i ulaznica za sve žičare na skijalištu ažuriraju se na početku svake nove skijaške sezone, ali opet kao informaciju možemo samo ustvrditi da je tokom skijaške sezone 2018/2019 cijena dvosmjerne karte bila 30 leva. za odrasle, 25 BGN za studente, studente i penzionere, 20 BGN za decu od 7 do 12 godina i 1 BGN za decu do 7 godina, za penzionere koji imaju 75 godina i za osobe sa invaliditetom i njihova prateća lica.

Tokom zime, u blizini lifta se nalazi čajna soba, garderoba i puno objekata, u kojima se turisti mogu uzdržavati.

Budući da je žičara Chalin Valog posrednička, turisti koji traže ekstremnija iskustva mogu je koristiti do gornje stanice u predelu Banderiška poljana, koja je praktično u središtu svih zimskih aktivnosti koje se odvijaju. u gradu tokom aktivne ski sezone.

Mogućnosti za zabavu tokom letnje sezone na području Chalin Valog

Popularnost Bansko kao zimskog odmarališta je neosporna, ali sa svakom godinom grad postaje sve atraktivniji u letnjoj sezoni. Bogata istorija grada, brojne znamenitosti, jedinstvena kuhinja, sjajan kulturni program i poslednje, ali ne najmanje bitno, blizina neverovatno lepog Pirina privlače turiste iz blizine i daleke zemlje.

Među svim tim raznovrsnim ljetnim aktivnostima je Chalin Valog. Jedinstvena lokacija (samo nekoliko kilometara od grada), lagan i brz pristup i prelepa priroda, među kojima se nalazi to područje čine ga jednim od omiljenih mesta za izletišta i izletišta i za stanovnike i za goste grada.

Opština Bansko se pobrinula da obezbedi najbolje moguće uslove za lak pristup svima koji žele da provedu neverovatno miran dan u prelepom kraju. Na putu za to područje postoje stolovi i klupe na različitim mjestima, a postoje posebna mjesta na kojima turisti ne mogu samo sjediti da bi uživali u prekrasnim pogledima, već se mogu pripremiti za jelo i opuštanje na način na koji jesu. sanjao sam tokom cele godine.

U Chalin Valogu se nalazi i jedna od najvećih letnjih aktivnosti oko Banskog – Piknik. Kroz ljeto je toliko puno onih koji žele posjetiti Bansko folklorno izletište da je potrebno rezervisati da turisti mogu biti dio ovog nevjerovatnog susreta sa banskim folklornim tradicijama.

Posetioci izletišta mogu ne samo da uživaju u autentičnom banskom folkloru i tradicionalnoj kuhinji, već i da učestvuju u pevanju, trčanju ili samo uživanju u travi i uživanju u lepoti oko sebe. A ako se žele uključiti u neku aktivnost, to mogu lako uraditi tako što će učestvovati u organizovanoj zabavi poput paintball, streličarstvo ili karting.

Za ovaj deo turista koji vole duge šetnje prirodom postoje staze do lokaliteta, odnosno žičare koju mogu krenuti.

Tokom letnjih meseci u Chalin Valog organizuju se kuće za odmor i konji, ATV šetnje u koje se mogu pridružiti svi koji vole takve letnje aktivnosti.

Mesta i atrakcije u blizini žičara Chalin Valog

Banderiška livada

Jedna od najpoznatijih livada ne samo u planinama Bansko i Pirin, već i u celoj Bugarskoj  nalazi se na nadmorskoj visini od 1620 m. Područje je među najposećenijim zimi i ljeti u blizini Bansko  jer nudi različite atrakcije za svaku od turističkih sezona.

Do Banderiške livade može se stići za dvadeset do dvadeset i pet minuta kabinom.  Dužina trase žičare je oko 6233 m. Polazište, sa kojeg se može „uhvatiti“ žičara je tik iznad Banskog (na visini od 998). Do izlazne stanice se može doći privatnim automobilom, dok gosti Lucki Bansko mogu koristiti besplatnu uslugu prevoza koju pruža hotel.

Putovanje, kao što smo spomenuli, traje oko 25 minuta, a pre nego što stigne do krajnjeg odredišta – Banderiška poljana, žičara prolazi kroz srednju stanicu Chalin Valog.

Za razliku od žičara Chalin Valog, koja radi samo zimi, žičara do Banderiške poljane vozi tokom cele godine.

Tokom zimske sezone, turisti koji se odluče da posete Banderišku poljanu, mogu se spustiti stazom Banderitsa, koja je prosečne težine i dužine od 4860 m

Ljeti, na livadi Banderiške, domaćini u Banskom nude svojim stanovnicima i gostima mnogo zabave. Tokom vrućih letnjih meseci livada postaje mini zabavni park u kome svako može pronaći nešto za sebe. Celo leto ovde je igra fudbala u malom gradu, mini golf, izleti i šetnje , a najmlađi se divno provode – silazeći do najvećeg tobogana u Evropi.

Baikalski zid

Starevo drvo jedna je od najvećih prirodnih atrakcija i sasvim je logično da skoro svaki turista koji se odluči za odmor u Banskom želi da ga poseti.

Zidarstvo Baikusheva najstarija je crna zidana u Bugarskoj (stara je skoro 1300 godina). Drvo je dobilo ime po svom otkrivaču – Kostadinu Baikushevu, a sa visinom od 26 metara, prečnikom 2,48 metra i obimom od 7,80 metara, pravo je iznenađenje za svakoga ko stoji pod njegovim moćnim klonovi.

Stablo starog drveta nalazi se na samo nekoliko stotina metara od kolibe Banderitsa i do njega se lako može doći kabinskim žičarom do Banderiške poljane, a zatim se pješice nastavi do kolibe i Baikusheve Mure.

Do njega se može doći i automobilom. Put je relativno dobar i vodi direktno do kolibe Banderitsa, a odatle nema starog drveta u roku od 10 minuta hoda.

Banderishka skok

Kao što mu ime kaže, ovaj vodopad nalazi se u blizini Banderiška poljana i brvnara Banderitsa. Sa svojih 30 metara visine, Banderishka Jump Vodopad je jedan od najviših vodopada koji se formiraju iz voda reke Banderice.

Vodopad je omiljeno odmorište turista i lokalnog stanovništva tokom letnjih meseci jer nije samo izuzetno lepo i puno vode, već i nekoliko minuta provedenih u njemu umiruje um i hladi telo u vrelim letnjim danima.

Do vodopada se najlakše može doći žičarom do Banderiške poljane , a odatle je manje od nekoliko minuta pješice.