160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Chalet Iavorov

Volite planinu i ljeto, i zimu i uvijek kada imate priliku da se vratite na planinu Pirin. Proputovali ste okolinu Banskog, vidjeli većinu znamenitosti, ali vrijeme je za skijanje, znate – vaša destinacija je opet resort grad.

Takođe volimo zimu u Banskom. Volimo njegove bele staze, mirne večeri uz kamin, intimne razgovore sa prijateljima čaše crnog vina u jednoj od taverni u gradu. Uživamo u neverovatnim udobnim spa hotelima, toplim mineralnim vodama, ukusnoj, domaćoj banskoj kuhinji.

Zato razumemo zašto svake zime birate Bansko za vaš skijaški odmor

Ako već planirate da ove godine provedete zimski odmor u odmaralištu, a vi žudite za novim izazovima, možda vas možemo iznenaditi nudeći vam dan za uživanje u prekrasnim pogledima koje otkrivaju chalet Iavorov.

Chalet Iavorov u Pirinu | Lucky Bansko

 

 

Nalazi se na 1.740 metara nadmorske visine, na zapadnoj padini cirkusa Razlog Suhodol i samo 7 km. iz susednog Banskog grada Razloga, Iavorovska je jedna od najpopularnijih i najopremljenijih planinskih kuća, ne samo u Pirinu, već iu čitavoj zemlji.

U stvari, brvnare koje nose ime Iavorov su dve – stare i nove.

Stara koliba sagrađena je 1933. godine na inicijativu turističke kompanije Razlog. Godine 1929. članovi Turističke zajednice Pirin u gradu Razlogu okupljaju se i odlučuju da sagrade kolibu u kojoj će biti smješteni svi koji žele uživati u ljepotama Pirina. Novac za zgradu je obezbeđen donacijama, a zgrada se dobrovoljno diže.

Kada su ga zvanično otvorili 1933. godine, volonteri su odlučili da mu daju ime Peio Iavorov, jer je pesnik dugo živeo na ovom području, a kao navijač se borio za svoju slobodu.

Stara koliba danas postoji i ima kapacitet od 20 mesta. Zgrada ima kanalizaciju i tekuću vodu, elektrificirana je i ima turističku kuhinju i stolicu. Jedina neugodnost je što su sanitarne jedinice eksterne.

Nova koliba se nalazi u neposrednoj blizini stare i ima kapacitet od 70 mesta.

Izgradnja nove zgrade počela je 1976. godine, a njeno zvanično otvaranje bilo je 1982. godine. Ovde, kao iu izgradnji stare hale u Jakovu, koristi se samo volonterski rad, ali i država učestvuje u finansiranju projekta.

Nova zgrada ima šest dvokrevetnih soba i jedan apartman sa sopstvenim kupatilom, četiri trokrevetne i zajedničke prostorije bez sopstvenog kupatila. Ako ste ljudi koji ne vole da kuvaju na odmoru, u kolibi se nalazi vrlo lijep i udoban restoran u kojem možete kušati ukusna domaća jela.

I stara i nova koliba su otvorene tokom cele godine i spremne su da vas dočekaju kad god odlučite. Dobro je, međutim, prije nego što se popnete kako biste stupili u kontakt sa hostesama kako biste bili sigurni da će, ako želite provesti noć, biti slobodnih radnih mjesta.

Ako ne nameravate da prenoćite, već samo želite da uživate u predivnim pogledima, koji se otkrivaju sa mesta Poljanite (gde se nalazi Iavorov Chalet) ili ste odlučili da se okušate na jednoj od mnogih turističkih ruta koje prolaze kroz Iavorov dom, onda možete samo staviti svoje cipele i ruksak i prošetati planinskim stazama.

Popularni rute do i od Chalet Iavorov

Pre nego što krenete u obilazak kolibe, treba da znate sledeće: Iako se put do kolibe može proći zimi, ako niste spremni i obučeni za takve šetnje, bolja odluka je da se odloži prolećni ili letnji marš .

Put do Chalet Iavorov Chalet Iavorov u Pirinu | Lucky Bansko

 

 

Ako ste planinari i zima u Banskom i okolini ne plašite vas, evo nekoliko popularnih ruta koje možete probati ove zime.

Ruta Bansko – Chalet Iavorov

Najjednostavniji način da dođete od Banskog do kolibe je da dođete do Simitlija nakon napuštanja grada. Doći ćete do grane koja ima ploču za Bethello. Morate ići tamo i slijediti put. Do informacijskih znakova Nacionalnog parka Pirin stići ćete kada napustite auto i označite žutu stazu.

Na početku, uspon ide pored reke, a onda treba samo da pratite markiranu stazu koja će vas nakon sat i sat odvesti ravno do kolibe Iavorov.

Ova ruta ima najmanje poteškoća i to možete učiniti bez problema u zimskim uslovima.

Ruta Predela – Chalet Iavorov

Ako se prethodna ruta čini prelakom za vaše opcije, šetnja od Predele do Chalet Iavorov sigurno će vam podići adrenalin.

Ova ruta je teža, i opet, ako nemate zimski put, nemojte to raditi.

Ako se odlučite da dođete do kolibe preko Predele, morate krenuti od Kunina do Banskog. Odatle morate nastaviti pešice. Očekuje vas prilično strm uspon do sedla između Bezimenena i vrha Dautova.

Opterećenje se može obaviti nakon što prođete sedlo nakon mnogo ugodnijeg spusta do doline rijeke Okadenske. Staza prati stazu reke, ali je negde izgubljena, tako da ne treba da gubite pažnju. Prateći oznaku oko 6 sati stići ćete do planinske kuće Iavorov.

Koliba je takođe polazna tačka za mnoge staze za istraživanje sjevernog grebena Pirina, ali pošto nećemo imati vremena da se sretnemo sa svim popularnim rutama, odabrali smo jednu od njih – od planine Iavorov do planine Vihren.

Ovaj put je težak (da ne kažem ekstreman), pa se i leti preporučuje samo za ljude koji su dobro obučeni. Podijelit ćemo je samo neformalno (da budemo svjesni kada dođete u Bansko ljeti).

Chalet Iavorov – Vihren hut

Dužina trase je oko 12 km, a vreme potrebno za šetnju je oko 10 sati. Teškoća je, kao što smo upravo podelili, prilično visoka.

Razlog Suhodol | Lucky Bansko

 

Od Iavorovog koliba ruta ide do grebena planine, prateći trag označen crvenom i žutom oznakom. U početku, put je podnošljiv i raseljavanje nije posebno teško. Nakon otprilike sat vremena, normalna vožnja ide do skloništa Bunkera, a sat vremena kasnije do jezera Suhodol.

Prođite pored jezera, staza postaje prilično strma i na mjestima s velikim obalama (ako ste se popeli na Černi Vrah, tada ste svjesni kako je neugodno i teško prevladati mora). Penjanje od jezera do Okadenskog hoda traje oko sat vremena i do njega se moraš pažljivo pogledati. Potražite i pratite crvenu markiranu stazu koja vodi do skloništa Končeto.

U ovom trenutku, staza ide mramornom perli, seče Razlog Suhodol i Baiuvi Dupki i nakon veoma teškog uspona stižete do Končetskog skloništa.

Ovo je najlepši deo trase, i na ovom mestu svi se obično opuštaju, uživaju u pogledima i, naravno, fotografišu.

Nakon zasluženog odmora morat ćete ustati i proći posljednji korak trase – Vihrenska koliba. Morate stići do vrha Banski Suhodol, ali budite oprezni, jer na mjestima se izgubi oznaka i lako možete zbuniti put. Do vrha, pogledi na Konche sedlo koje će se otkriti prije nego što ćete ostaviti bez riječi. Bez obzira na to koliko je fasciniran, budite oprezni tamo gdje idete i nemojte se udaljiti od svoje grupe.

Spust je strm i ponekad opasan, ali ako se pobrinete, sve će biti u redu. Dakle, prateći oznaku, iseći ćete Kutelo Peak i stići do sedla Premkata. Odavde možete odmoriti lako jer je put lakši i ravniji.

Okupite snage jer očekujete zadnji strmi uspon na vrh Vihren (tako da ste došli ovamo, možete provesti još 30 minuta da osvojite najviši vrh u Pirinu).

Odmori se od vrha i možeš da skineš kolibu Vihren. Do kolibe možete stići na nekoliko pravaca, ali najbolja opcija je da krenete klasičnom rutom, prateći turiste koje ćete sresti na putu.

Mogućnosti koje vam pruža Iavorov Chalet za potpuno opuštanje su zaista sjajne i na vama je da li ćete ići od Banskog do kolibe da popijete šalicu čaja, bilo da ćete prenoćiti, da li ćete se spustiti skijaškom stazom ili ćete probati snagu odabirom da prevaziđe jedan od mnogih pravaca koji napuštaju Iavorov dom.

Još važnije, odabirom ove godine da provedete zimu u Banskom, imate još jednu priliku da se zabavite, i to vam se sviđa.

Ako ne padnete nekoliko sati penjući se na greben Pirina, oko planine Iavorov ima dosta mesta do kojih možete stići za sat vremena:

  • ruta Iavorov Chalet – Haidushka Cheshma (40 min.), „Steps“ (60 min.), proljeće Biala Reka (2 sata) i mnogi drugi.

Zima u Banskom je cela avantura. Ovde vas čekaju mnogi novi izazovi, mesta koja još niste posetili, staze na kojima niste hodali, vrhovi koje niste popeli, brvnare kao što su Iavorov niste stigli …

Vreme je da to promenite! Bansko vas čeka ove zime!