Često postavljana pitanja (ČPP)

 

BIO bazeni u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

1. Pitanje: Šta je SPA hotel?

Odgovor: SPA hoteli su oni hoteli koji imaju SPA centre, koji zauzimaju najmanje 20% površine hotela i koji u svojoj ponudi imaju različite procedure – klasične ili netradicionalne, u cilju podmlađivanja, ulepšavanja, psihičkog i fizičkog zdravlja, relaksacije i antistres. Tokom januara 2016. godine, izdata je posebna naredba Ministarstva transporta, u kojoj su prikazani konkretni zahtevi za sertifikovanje SPA centara, što nakon toga daje pravo da jedan hotel bude nazvan SPA hotelom.

U današnje vreme, poseta SPA hotelima ili centrima pretvorila se u nešto vrlo moderno, ali i korisno.

Postoje dve verzije porekla termina. Prema prvoj, Stari Rimljani su koristili izraz „Salus per aquam” (SPA), i na taj način opisivali termalne izvore, uz pomoć kojih su tretirali različite vrste bolesti.

Prema drugim izvorima, termin potiče od imena poznatog belgijskog grada Spa, koji je tokom 16. veka širom sveta bio poznat po svojim minerlnim izvorima i kao mesto za odmor i obnovu fizičkih sila tela, punjenje pozitivnom energijom, lečenje bolesti i prevenciju.

Ako želite da obnovite snagu u modernom i funkcionalnom SPA centru, posetite Apart-hotel Lucky Bansko SPA & Relaks. Hotel u svojoj ponudi ima SPA centar sa više od 28 terapija, bio bazene bez hlora, slanu sobu, ledenu sobu. Za potrebe hidroterapije, raspolaže sa najsavremenijom kombinovanom tangetorskom kadom. U ponudi SPA centra su takođe i terapija lekovitim blatom iz Kjustendila, hidromasažni tuševi, fish masaža, 6 vrsta sauna i parnih kupatila, džakuzi, fitnes.

Apart-hotel Lucky Bansko SPA & Relax |  Slika spavaće sobe Apartmana Executive+

2. P: Šta znači termin dvojna soba u hotelu?

O: Dvojna soba je za dvoje gostiju. Dvojna soba u hotelu je za smeštaj dve osobe, i može da bude sa dva posebna kreveta, ili jednim velikim za dve osobe.

Apart-hotel Lucky Bansko SPA & Relaks raspolaže studijima, koji su analogni dvojnim sobama. Studio je veće površine i ima potpuno opremljeni kuhinjsko odeljenje.

 

 

Apart-hotel Lucky Bansko SPA & Relax |  Studio Lux

3. P: Šta je studio u hotelu?

O: Studio u hotelu raspolaže sa kuhinjskim odeljenjem. Studio je jednosoban prostor, u kojem su smeštena dva posebna kreveta, ili jedan veliki, kupatilo sa toaletom i potpuno opremljeno kuhunjsko odeljenje.

 

 

 

 

Fasada i dečije igralište u Lucky Bansko | Lucky Bansko

4. P: Koliko soba ima u hotelu Lucky Bansko?

O: Hotel Lucky Bansko ima 115 soba. Hotel Lucky Bansko ima 67 Studija i 48 Apartmana, i svi oni imaju potpuno opremljeno kuhinjsko odeljenje, kupatila sa kadom, SOS sistemom i telefonom.

 

 

 

 

Apart-hotel Lucky Bansko SPA & Relax |  Slika fasade

5. P: Koliko košta iznajmljivanje sobe u hotelu Lucky Bansko?

O: Iznajmljivanje sobe u hotelu Lucky Bansko košta 65 evra i uključuje: doručak, korišćenje SPA centra, dečijeg kutka sa bebisiterima, parking, recepciju koja radi 24 časa na dan.

 

 

 

 

Apart-hotel Lucky Bansko SPA & Relax | Dnevna soba apartmana Executive

6. P: Koliko košta iznajmljivanje dvojne sobe u hotelu Lucky Bansko?

O: Iznajmljivanje dvojne sobe u hotelu Lucky Bansko košta 65 evra. U cenu dvojne sobe uključeno je noćenje sa doručkom i besplatno korišćenje SPA centra.

 

 

 

 

Relax u apart-hotelu Lucky Bansko

7. P: Da li hotel Lucky Bansko ima SPA centar?

O: Hotel Lucky Bansko ima SPA centar. Hotel Lucky Bansko ima savremen SPA centar sa mnogobrojnim atrakcijama, uključujući i BIO bazene.

 

 

 

 

Borislav Malinov | Lucky Bansko Spa & Relax

8. P: Ko je vlasnik hotela Lucky Bansko?

O: Vlasnik hotela Lucky Bansko je Borislav Malinov.

On je završio Univerzitet za nacionalnu i svetsku ekonomiju, smer ekonomija i menadžment u trgovini. Počeo je svoj biznis tokom 1993. godine, sa firmom „Politrejd”, nakon čega je osnovao jednu od najvećih kompanija za kupovinu i recikliranje otpada – „Nord Holding”.

Od 1995. do 2003. godine bio je menadžer kompanije „Nord Holding”, jedne od vodećih kompanija u sferi kupovine i recikliranja otpadnih metala u Bugarskoj. Menadžer i partner u građevinskoj firmi „Strojkonsult” DOO i konsultant za ekonomska i finansijska pitanja u „Lucky Bansko”, koji je deo strukture holdinga „Nord holding” DOO.

Malinov je bio predsednik Bugarske asocijacije za reciklažu od 2006. do 2010. godine, i zamenik predsednika do septembra 2011. godine, kada je ponovo bio izabran za rukovodioca asocijacije.

 

Park sa cvećem u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

9. P: Šta da vidimo u Banskom? / Šta može da se vidi u Banskom?

O: U Banskom ima mnogo znamenitosti – prirodnih, kulturnih, istorijskih. Grad se nalazi u podnožju planine Pirin, na kojoj se na njenom većem delu nalazi nacionalni park Pirin, koji je pod zaštitom organizacije UNESCO.

U Banskom postoji istorijski muzej, mnoštvo starih kkuća sa očuvanom arhitekturom, crkve, spomenici, posvećeni poznatim Bugarima iz doba Bugarskog narodnog preporoda (Renesanse).
Postoje i mesta za razonodu. Tokom zime ima savršene uslove za zimske sportove.

 

Rilski manastir u blizini Banskog | Lucky Bansko

10. P: Šta možemo da posetimo u okolini Banskog? 

O: Postoje mnoga interesantna mesta, koja vredi posetiti:
– Rilski manastir, manastir Rožen i Rupite;
– Sela, koja su arhitektonski rezervati – Lešten, Kovačevica;
– Možete posetiti i Melnik – najmanji grad u Bugarskoj, sa jedinstvenim prirodnim fenomenom Melniške piramide. Tamo možete probati i poznato Melniško vino;
– Poseta tradicionalnoj etno kući u selu G. Draglište;
– Poseta crkve iz 18. veka u selu Dobarsko – hram „Sveti Teodor Tiron i Teodor Stratilat”;
– Park igrajućih medveda u gradu Belica;
– Pešačke ture planinom Pirin;
– Jahanje u selu Bačevo;
– Pejntbol u okolini Banskog;
– Rafting po reci Strumi;
– Ribolov u okolini grada;
– Igranje golfa u Pirin golf.

 

Planinski pejzaž iz Banskog | Lucky Bansko SPA & Relax

11. P: Na kolikoj nadmorskoj visini se nalazi Bansko?

O: Nadmorska visina na kojoj se nalazi Bansko je 927 m, u severnom podnožju Pirin planine.

 

 

 

 

Skijaši svih uzrasta | Lucky Bansko SPA & Relax

12. P: Koliko ski staza ima u Banskom?

O: Ukupan broj ski staza u Banskom je 16

Ski staze u Banskom su izgrađene na dva osnovna lokaliteta – „Čalin valog” i „Šiligarnika” (1700 – 2500 m), na severnim padinama planine Pirin, na oko 10 km od grada. One su lako dostupne, na oko 25 minuta novim liftom „Gondola”, što je i početna stanica u Banskom.Ukupna dužina svik ski staza je 75 km. Od njih: 35% su staze za poččetnike; 40% su staze za nepredne skijaše; 25% su staze za iskusne skijaše. Njihova lokacija omogućava mnoge kombinacije i spuštanja raznovrsne težine i nagiba.

Skijašima i snoubordistima su na raspolaganju 75 km profesionalno pripremljenih i pouzdano obezbeđenih staza, kao i 22 km modernih liftova velikog kapaciteta, koji transportuju brzo i udobno do početka svake staze /13,2 km liftovi sa sedištima, 2,4 km žičare, 6,2 km liftovi sa kabinama/.

Moderan lift sa kabinama – gondola sa osam mesta, izvozi skijaše iz grada do Banderiške poljane, sa kapacitetom od 2400 osoba na čas. Sve piste su opremljene mašinama za veštački sneg, što garantuje dovoljnu debljinu snežnog pokrivača od decembra do maja.
Najviša tačka ski centra je 2560 m, a najniža – 990 m.

Ski centar u svojoj ponudi ima i prekrasan ski put dužine 16 km, opremljen rasvetom i mašinama za veštački sneg, i povezuje visoke delove odmarališta sa gradom Bansko.

 

Selfi na ski liftu u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

13. P: Kolika je cena vožnje liftom u Banskom?

O: Jednodnevna karta za lift tokom zimske sezone 2016/17. koštala je 58 BGN.

 

 

 

 

Slika srećnih skijaša | Lucky Bansko SPA & Relax

14. P: Kada počinje sezona u Banskom?

O: Sezona u Banskom počinje sredinom decembra, uz svečano otvaranje.

 

 

 

 

Apart-hotel Lucky Bansko SPA & Relax |  Slika sa džez festivala

15. P: Kada se održava džez festival u Banskom?

O: Džez festival u Banskom se uvek održava tokom avgusta, obično u prvoj polovini meseca.

 

 

 

 

Supermoderan ski centar Bansko | Lucky Bansko SPA & Relax

16. P: Kada je Svetsko prvenstvo u skijanju u Banskom?

O: Prvi Svetski kup u skijanju u Banskom bio je 27. i 28. februara i 1. marta 2015. godine. Tokom 2018. godine, u Banskom će se održati Svetski kup u snoubordingu.

 

 

 

 

skijanje u banskom

17. P: Do kada traje ski sezona u Banskom?

O: Snega u Banskom ima do kraja aprila, ali ski sezona se završava početkom aprila.

 

 

 

 

Parna lokomotiva u Banskom Lucki Bansko SPA & Relak

18. P: Kako se dolazi do Banskog?

O: Bansko je udaljeno od Sofije 150 km, od Soluna 220 km, od Istanbula 600 km, od Beograda 540 km, od Skoplja 200 km, od Bukurešta 600 km.
– Od Sofije do Banskog se stiže za manje od 2 sata, međunarodnim putem Е 79 /120 km magistralni put/, od kojih samo jedan deo od 40 km nije auto-put.
– Vazduhom – aerodromi Sofija i Plovdiv.
– Autobusom – postoje redovne autobuske linije do najvažnijih gradova u Bugarskoj.
– Prugom uzanog koloseka od grada Septemvri do Banskog.

 

Bajkuševa munika u Banskom | Lucky Bansko

19. P: Kako se stiže od Banskog do Bajkuševe munike?

O: Bajkuševa munika se nalazi u neposrednoj blizini asflaltiranog puta, koji povezuje Bansko i kolibe Banderica i Vihren. Do drveta možete doći označenim putem prema kolibi Banderica i kolibi Vihren, za oko 4 sata i 30 minuta peške. Do Bajkuševe munike se može doći i putem, automobilom, na oko 15 km od grada.

Bajkuševa munika se nalazi na nadmorskoj visini od 1930 m, na planini Pirin. Raste u blizini kolibe Banderica i kolibe Vihren. Tokom 2004. godine je izvršeno obnavljanje pejzaža  u okolini drveta, u cilju njegovog očuvanja.

 

Slika ulaza spolja | Lucky Bansko SPA & Relax

20. P: Gde može da se parkira u Banskom?

O: Lucky Bansko nudi dva besplatna parkinga na otvorenom, pored hotela, sa video nadzorom. Hotel ima i parking/garažu zatvorenog tipa.

Ako želite da koristite plaćene parkinge pri Opštini Bansko, molimo da ih potražite na sledećim adresama:
– ul. „Tsar Simeon” – od ul. „Viktor Yugo” do ul. „Balgariya” i od trga „Nikola Vaptsarov” do raskrsnice sa ul. „Ikonom Chuchulayn”;
– ul. „Pirin” – od raskrsnice sa ul. „Otets Paisiy” do trga „Vazrazhdane”;
– ul. „Ivan Vazov” – od službenog parkinga opštine do ul. „Tsar Simeon” i proširenja između dve ulice;
– proširenje (parking) – između ul. „Viktor Yugo”, ul. „Dimitar Talev” i ul. „Lui Pastior” (iza poliklinike).

 

glavni ulaz u hotel lucky bansko

21. P: Gde da provedemo odmor u Banskom?

О: Apart-hotel Lucky Bansko SPA & Relaks je prekrasno mesto za odmor tokom svih godišnjih doba. Ovo je hotel, u kojem ćete dobiti garantovano kvalitetan proizvod, maksimalnu udobnost, savršenu uslugu i brigu od strane kompletnog osoblja hotela.

U banskom ima više od 350 hotela i mesta za smeštaj, različitih kategorija, i velikih razlika u cenama ponuđenih usluga.

 

 

Apart-hotel Lucky Bansko SPA & Relax |  Slika Restorana Leonardo

22. P: Gde da jedemo u banskom?

O: U Banskom postoji mnogo mesta u kojima možete pojesti ukusnu hranu. Ako želite da probate zaista ukusna jela, pripremljena sa bio proizvodima, posetite restoran Le Bistro u apart-hotelu Lucky Bansko SPA & Relaks. Tokom leta, samo za 24 BGN možete da izaberete 3 jela iz menija restorana. Tokom zime, cena 3 jela po izboru je 30 BGN, a postoje i ukusna predjela u 4 verijante, sa aromatičnim, sveže ispečenim hlebom, koji se poslužuje svakom gostu.

Voda koja se servira u restoranu Le Bistro, je Kengen voda, i besplatna je.

Ako volite italijansku kuhinju, obavezno posetite restoran Leonardo, koji je deo akva kompleksa hotela Lucky Bansko. Tokom leta možete uživati u divnom otvorenom bazenu akva kompleksa, gde možete pojesti ukusnu picu ili da popijete osvežavajući koktel. Tokom zime, udobnost je dopunjena kaminom, a jela su izvrsna.

Cene su malo više, ali usluga je više nego savršena, i vredna toga. Jela se pripremaju po originalnim receptima. Paste, poslastice i sladoled se takođe prave na mestu, i nisu polufabrikati.

Predstoji otvaranje alpskog restorana Fondue – prvog u Banskom.

U restoranima hotela Lucky bansko možete pronaći i ukusnu hranu i hleb koji ne sadrže gluten, što se ne sreće toliko često.

 

Konjički sportovi | Aparthotel Lucky Bansko SPA & Relax

23. P: Kakva je klima/vreme u Banskom?

O: Klima je planinska, sa odličnim uslovima za zimske sportove.

Prvi sneg pada početkom decembra i snežni pokrivač se zadržava do kraja aprila. Leto je toplo, sa hladnim noćima.

 

 

 

Stara slika grada Banskog Lucki Bansko SPA & Relak

24. P: Kada je Bansko postalo grad?

O: Tokom 1912. godine, nakon oslobođenja Banskog od turskog ropstva, javne ličnosti Banskog su podnele peticiju Narodnoj skupštini. To je godina, u kojoj je Bansko zvanično objavljeno kao grad.

Tokom ХV-ХVІ veka, ujedinjeno je nekoliko susedstava i Bansko je formirano kao jedno selo. Po prvi put se sreće dokument o Banskom u osmanskom registru ovčara iz 1576. godine.

Ekonomski i duhovni preokret dogodio se tokom ХVІІІ i ХІХ veka, što se vidi u aktima lokalne samouprave. Banska bugarska opština je osnovana oko 1850. godine, kao nastavak formiranog 1833. godine javnog seoskog saveta za izgradnju i oslikavanje crkve „Sveta Trojica” (osvećene tokom 1835. godine).

 

mapa banskog

25. P: Gde se nalazi Bansko na mapi Bugarske?

O: Bansko se nalazi u Jugozapadnoj Bugarskoj, na oko 80 km od granice sa Grčkom, Eksohi /oko1,5 časova putovanja automobilom/.

Bansko se nalazi u severnom podnožju planine Pirin. Grad se nalazi na nadmorskoj visini od 925 m, na 150 km od Sofije i 96 km od Blagoevgrada.

 

 

Apart-hotel Lucky Bansko SPA & Relax |  Šatl prevoz do centra

26. P: Gde staju autobusi u Banskom?

O: Autobusi u Banskom staju na autobuskoj stanici. Autobuska stanica u Banskom se nalazi na 500 m od centra grada. Autobuska stanica se nalazi na glavnom putu br. 19, i udaljena je samo 3 minute peške od apart-hotela Lucky Bansko SPA & Relaks.

 

 

 

Biciklisti u planini | Lucky Bansko SPA & Relax

27. P: U kojem regionu se nalazi Bansko?

O: Bansko se nalazi u regionu Blagoevgrad. Bansko se nalazi u Jugozapadnoj Bugarskoj, u blizini blizini grada Razlog, i predstavlja administrativni centar opštine Bansko.

 

 

 

 

Lepo jezero na planini Pirin | Lucky Bansko SPA & Relax

28. P: Na kojoj planini se nalazi Bansko?

O: Bansko se nalazi na planini Pirin. Bansko se nalazi u podnožju planine Pirin, ali je na samo 15 km (16 minuta) od lokaliteta Predela, na kojem se susreću tri planine – Pirin, Rila i Rodopi.

 

 

 

 

Aktivan odmor na planini | Lucky Bansko SPA & Relax

29. P: Koja reka prolazi kroz Bansko?

O: Kroz Bansko prolazi reka Glazne. Reka Glazne je dužine 11 km, i sastavljena je od dve reke – Banderica i Damjanica.

 

 

 

 

Osnivanje op?tine u Banskom Lucki Bansko SPA & Relak

30. P: Odakle dolazi ime Bansko?

O: Ime grada Bansko potiče od imena jednog od prvih naseljenika u regionu – Banjo Marinov. Banjo Marinov je bugarski revolucionar, jedan od vođa Kresnensko-Razloškog ustanka.