160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Centralni rezervat Rila – jedan od najvećih u Evropi

Rezervat, nazvan Centralna Rila, deo je nacionalnog parka Rila. Kao teritorija, on je najveći rezervat u Bugarskoj i na Balkanu i svrstava se među najveće rezerve u Evropi.

Centralni rezervat Rila - jedan od najvećih u Evropi

Kada i u koje svrhe je stvoren?

1992. godine Ministarstvo životne sredine je izdalo naredbu br. 114, kojom je na teritoriji nacionalnog parka Rila uspostavljen Centralni rezervat Rile. njihov originalni izgled.

Gde je to?

Rezervat pokriva visoke dijelove centralne, istočne i sjeverozapadne planine Rile, a ukupna površina na kojoj se nalazi iznosi 12 393,7 hektara.

Na njenoj teritoriji se nalaze brojni vrhovi, među kojima je najviši vrh na Balkanu – vrh Musala, kao i vrhovi  Goliak Skakvets, Deno, Malak Skakavets i Mancho.

Takođe obuhvata doline reka Beli Iskar, Maritza i Levi Iskar, jezera Skakavishki, Mursalen i Marichine , kao i mnoge prirodne znamenitosti kao što su pećine, stenske formacije, vodopadi i još mnogo toga.

Nakon stvaranja Centralnog rezervata Rila, nekoliko rezervata – Skakavets, Goliam Skakavets i Marichini jezera, koji se nalaze na UNESCO-ovoj listi biosfere i humanih rezervata za biosferne rezerve, takođe spadaju u njegovu ukupnu površinu.

Reljef, flora i fauna

Kao što je gore pomenuto, rezervat pokriva visoke dijelove planine Rile i zbog toga je reljef uglavnom alpski. Prevladavajuće stijene su granit ili granit – gneis, a tlo je raznoliko i u zavisnosti od visine varira od planina – livada i planinsko – šumsko do smeđe šumsko tlo.

Skoro 2/3 rezervnog područja zauzima kamenita zebra, a preostali deo zauzimaju prostrane četinarske šume (u donjim zonama) i čučanj (u višim zonama).

Najveće su formacije belog bora, smreke, jele i belog bora, ali pored ovih vrsta drveća mogu se videti i vrlo retki vredni predstavnici flore poput zvona, pjegavosti, zlatnika, bugarskog šarma, brusnice , kartel, smreka, rižina primica, prolećni mačić i izuzetno lepa zimzelena alpska ruža.

Fauna čija je stanište rezervat takođe je izuzetno bogata i raznolika. U rezervatu Centralna Rila pronađite predstavnike faune poput divlje koze, medveda, zlatnjaka, vuka, srne, divlje svinje, crvenog djetlića, divljača, guštera, živog guštera, zelenog guštera, zuba i mnogih drugih.

Aktivnosti koje se mogu obavljati na teritoriji zaštićene teritorije

U cilju zaštite šumskih, subalpskih i alpskih ekosistema, sve aktivnosti u rezervatu su  zabranjene.

Izuzeci su:

  •  sigurnosne aktivnosti zaštite rezerve
  •  naučne i naučne posete izučavanju flore i faune
  •  prolazak ljudi duž obeleženih planinarskih staza

Zone dozvoljene za prelazak nalaze se duž turističkih ruta:

  • Planinska kuća Musala  – Borovets Resort
  •  Kuća Musala – Marishki vrh – Mancho Peak – Chalet Velder
  •  Od brvnara Granchar do brvnare Musala (preko vrha Ovčarets – vrh Marishki – vrh Musala)

Saobraćaj se na tim relacijama vrši samo po dobro definisanim i dobro obeleženim stazama.

Znamenitosti na teritoriji rezervata Centralna Rila

Rezervat je blagoslovljen ne samo izuzetno lepim šumama i raznolikom florom i faunom, već i mnogim prirodnim atrakcijama, od kojih su neke od najatraktivnijih:

Mount Musala

Jedva da postoji Bugarin koji nije čuo za Musala Peak i koji ne sanja da ga jednog dana poseti. A i ne može biti drugačije. Svojom visinom od 2925 m, Musala ne samo da se uzdiže iznad ostalih na Balkanu, već je i sedmi najviši vrh Starog kontinenta.

Dobra vest za početnike turiste koji žele da ih osvoje je da, iako je najviši, na vrh Musala je daleko manje teško popeti se.

Popularnih staza za penjanje ima dosta, ali najpopularnija od njih je sa početne tačke: Odmaralište Borovets do Chalet Iastrebets sa liftom, a zatim peške do vrha Musala. Ova ruta je veoma pogodna za početničke i napredne planinske prelaze. Dužina trase je oko 7 km, vreme uspona je oko 4 sata, a pomak je 571 m.

Centralni rezervat Rila - jedan od najvećih u Evropi

Prirodna atrakcija Crna stena

U zaštićenom području rezervata Central Rila, samo oko 4 km. od letovališta „Borovets“ uzdiže se 135 metara prirodna znamenitost Crna stena. Kamenita je proglašena prirodnom znamenitošću 1974. godine i od tada je bila jedna od najposećenijih turističkih atrakcija.

Crni kamen ima mnogo mračne slave i to nije samo zbog svoje crne boje i jezivog izgleda. Legende nam govore da su Turci za vreme otomanske vladavine odbacili svakoga ko se pobunio protiv njih. Stijena je oružje za terorizam i posle 9. septembra 1944. godine, kada su svedoci tvrdili da su nezgodne socijalističke vlasti iz obližnjih naselja jednostavno odvedene u stijenu i gurnute ih tamo da pronađu svoju smrt.

Uprkos svojoj grešnoj slavi, danas je Crna stena mesto za šetnje, izlete i opuštanje, daleko od gradske vreve i gradske vreve. Do prirodne znamenitosti dolazi se dobro obeleženom stazom, a uz put ima dovoljno putokaza, stolova i klupa za opuštanje i pogled.

Marichi Lakes

Marinci ili Morska jezera čine grupu od četiri ledena jezera. Jezerska grupa je smeštena u cirkonu Marichin, koji se nalazi između vrhova Malaka i Goliam Bliznak, Peak Mancho i Peak Marishki Chal.

Jezera Marice jedno su od najlepših planina Rila, a ono što ih čini popularnim je to što dva njih potiču do reke Maritze (najveće reke u našoj zemlji). Jezera se nalaze na teritoriji istoimenog rezervata Marichini jezera, koji je od 1992. godine deo Centralnog rezervata Rila.

Centralni rezervat Rila - jedan od najvećih u Evropi

Kako doći do rezervata Central Rila?

Najbliža naselja rezervata su grad Samokov, odmaralište „Borovets“ i sela Beli Iskar i Mala Cerka. Ako dođete do jednog od njih, praktično ste stigli do rezervata. Najbrži i najlakši način da se to postigne je iz letovališta Borovets, koje je udaljeno samo nekoliko kilometara od Samokova.

Ako putujete iz Sofije, prvo morate da idete u Samokov, a zatim nastavite prema odmaralištu Borovets, što znači da morate preći 43 km. u pravcu Sofija – Samokov, a zatim još 4 km. do odmarališta. Odatle možete krenuti nekom od planinarskih staza ili se liftom uputiti do najbliže kolibe.

Ako odmarate u hotelu u Banskom, tada ćete morati voziti oko 60 km dok ne stignete do odmarališta Borovec, a zatim nastavite do rezervata Central Rila.

Da biste posetili rezervaciju vredi uzeti barem jedan dan odmora. To kažemo ne samo zato što imamo obavezu da nešto kažemo, već zato što smo uvereni da ćete ostati potpuno očarani lepotom koja će se otkriti vašim očima.

Bez obzira da li ćete prestati da se penjete na jedan od vrhova koji se nalaze na njegovoj teritoriji, bilo da se radije šetate nekom od njegovih prirodnih atrakcija ili imate piknik u blizini vodopada, stene ili jezera, Centralna Rila rezerva će vas zaljubiti u nju.

Sigurni smo da ćete je jednom posetiti, jer ćete na teritoriji rezervacije uvek postojati nešto što će vas iznenaditi i očarati.