Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Centar za posetioce Nacionalnog parka Pirin

Pirin je jedna od najkompaktnijih, najlepših i sa velikim planinama biodiverziteta u našoj zemlji. Nalazi se u jugozapadnoj Bugarskoj i deo je masiva Rila – Rodopi. Površina od 2585 kvadratnih kilometara,  koju zauzima, definiše je kao relativno mali planinski masiv sa jako preklopljenim reljefom.

Centar za posetioce Nacionalnog parka Pirin

Nacionalni park Pirin – čuvar lepota Pirina

Nacionalni park Pirin osnovan je 1962. godine sa jednim glavnim ciljem – očuvanjem biološke raznolikosti u alpskim delovima planine. U početku je park zauzimao površinu od samo 6.000 hektara, što je obuhvatalo samo alpska područja između reka.

Banderica i Demjanica. Njeno područje se povećalo nešto manje i 1974. godine obuhvata rezervate Malka Đinđirica, Segmentepe i Baiuvi Dupki. Teritorija joj je poslednji put proširena 1999. godine, kada je zajednička teritorija takođe uključuje Rezervat Iulen.

Danas Nacionalni park zauzima površinu od preko 40 000 hektara, što je praktično prilično veliki deo planine. Njegova teritorija je uslovno podeljena na šest parkovskih delova „Vihren“, „Bezbog“, „Tri reki“, „Sinanitsa“, „Kamenitza“ i „Baiuvi dupki“, kojima pripadaju divlje rezervate „Baiuvi Dupki“ – „Đinđirica“, „Iulen“ i „Tisata“.

Park takođe pokriva sedam opština u okrugu Blagoevgrad: Bansko, Simitli, Sandanski, Razlog, Kresna, Strumiani i Gotse Delchev. Radi udobnosti posetilaca, u svakom od ovih gradova je izgrađen i radi Centar za informacije o posetiocima.

Centar za posetioce Nacionalnog parka Pirin – Bansko

Informativni centar za posetioce u gradu Banskom relativno je nov. To je odeljenje Direktorata Nacionalne opet i izgrađeno je uz finansijsku pomoć u okviru programa „Životna sredina 2007 – 2013.“ Otvoreno je za posetioce početkom 2016. godine.

Gde je?

Mesto na kome je sagrađen Centar za posetioce nije slučajno izabrano. Nalazi se u podnožju planine, kako bi služio kao pogodno polazište za sve turiste i goste grada.

Do njega se može doći vrlo brzo sa svih tačaka Banskog, a udaljenost od centra grada do zgrade Centra ne traje ni više od nekoliko minuta peške.

Šta je to?

Smešten na površini od 373 kvadratnih metara. Centar ima multifunkcionalnu salu, informativni centar, projekcionu salu i salu sa trajnim izlaganjem sa preko 20 odvojenih modula koji posetioce obaveštavaju o ogromnoj biodiverzitetu Pirina. Za najmanja dela i posebno dečje igralište.

Šta tamo možete raditi i učiti?

Možete dobiti korisne informacije

Ako ste u Banskom prvi put i želite da saznate nešto više o izgrađenim turističkim rutama, Centar za posetioce će vam pružiti najopsežnije i najtačnije moguće informacije. Reći će vam o složenosti i dužini ruta. Obavestiće vas na prepreke na koje možete naići, čak će vas savetovati i kako se pripremiti za planinarenje.

Ako niste sigurni koja je ruta prava za vas, ovde vam ponovo mogu pomoći tako što će vas uputiti na pešačku stazu koja odgovara vašoj fizičkoj spremnosti. A ako želite, mogu vam pružiti planinskog vodiča koji će vas pratiti. tokom vaše planinske avanture.

Ako posetite Centar tokom aktivne skijaške sezone, odatle će vam pružiti najnovije informacije o radnom vremenu žičara, cenama karata i opremi, kao i mnoge druge korisne informacije koje će vam učiniti odmor u Banskom još uzbudljivije.

Upoznajte se sa bogatom florom i faunom Pirina

Ako želite da saznate nešto više o biodiverzitetu Pirina i zaštiti zaštićenih područja, možete da posetite projekcionu salu u Centru. Sala ima 30 mesta, opremljena je velikim bioskopskim platnom i multimedijom, a redovno se prikazuju i naučno-popularni filmovi o flori i fauni, koji se mogu videti u parku. A ako želite, možete pogledati neke od specijalizovanih filmova NNP (Nacionalni park Pirin), iz kojih ćete saznati više o zaštićenim područjima planine Pirin.

Upoznajte se sa zanimljivim činjenicama o „stanovnicima“ koji naseljavaju planinski lanac

U centru postoji stalna interaktivna modularna izložba „Gorska šuma“, koja je izuzetno zanimljiva i deci i odraslima. Izložba se nalazi u ogromnoj sali, podeljenoj u 22 modula, i u svakom modulu su predstavljene na izuzetno zanimljiv i pristupačan način zanimljive činjenice o „stanovnicima“ planine. Informacije su predstavljene na vrlo zabavan način i na impresivan način, što ostavlja sve posetioce beskrajno zadivljenim svakim modulom izložbe.

Saznajte više o Nacionalnom parku Pirin

Poseta multifunkcionalnoj dvorani biće izuzetno pogodna za vas i vašu porodicu ako želite da saznate više o planinama i načinu navigacije. Za određeni broj ljudi koji žele da se upoznaju sa preživljavanjem planina, u multifunkcionalnoj sali održavaju se edukativna predavanja planinskih vodiča i službenika parka.

Stečeno znanje možete primeniti u praksi ako se pridružite nekoj od organizovanih šetnji Centra. Tokom šetnje dobićete dodatne informacije o životinjama i biljkama u Pirinu, videćete izbliza ugrožene životinjske i biljne vrste i naučićete još mnogo zanimljivih i znatiželjnih činjenica o poreklu Nacionalnog parka.

Učestvujte u programu „Priroda najbolje uči od same prirode“

Ovaj program je posebno dizajniran za obrazovanje i proširivanje planinskih znanja za ljude svih starosnih grupa. Obuka se izvodi u prirodi, u takozvanim „Otvorenim učionicama“.

Lekcije su zabavne, zanimljive i praktične i iz njih možete mnogo naučiti. Nakon završetka „otvorene“ lekcije, ako želite, možete se pridružiti nekom od pešačenja „obrazovnim“ stazama, koje osoblje parka organizuje kao Nacionalni park Pirin.

Pridružite se svojoj deci u nekoj od izviđačkih grupa

Ako ste sa decom na odmoru u Banskom, možete ih uključiti u izviđačke grupe, koje vode iskusni zaposleni u Visitor Center-u. Vaša deca će se sigurno rado upoznati sa lepotama planine. A veštine preživljavanja koje će steći kao izviđači su nešto što nikada neće zaboraviti.

Opustite se dok se vaša deca zabavljaju u dečijem igralištu

Dok se opuštate ili tražite korisne informacije o turističkim rutama kojima se treba kretati, vaša deca se mogu igrati u posebnom dečijem kutku. U njemu će, kroz interaktivne module, poput šumskih telefona i drugih zabavnih igara, mališani naučiti puno o planini i biti napunjeni sa puno pozitivnih emocija.

Korisne informacije o Bansko Visitor Center

Možete doći do centra bez potrebe za komplikovanim uputstvima. Zgrada se, kao što je već pomenuto, nalazi na vrlo pogodnom mestu, u podnožju planine i oko 16 km od ulaza u Nacionalni park Pirin.

Tačna adresa na kojoj ćete pronaći Centar za posetioce je: st. „Pirin“ 104, a vreme za koje ga možete posetiti je sledeće:

  • Radno vreme tokom zimskih meseci – od 9.00 do 17.00 (bez slobodnog dana)
  • Radno vreme leti – od 9.00 do 17.30 (bez slobodnog dana)

Ako se odlučite da posetite Centar u grupama, morate prethodno uputiti zahtev.

Centar za posetioce Nacionalnog parka Pirin

Kako doći do centra za posetioce ako ste gost hotela Lucki Bansko?

Hotel se nalazi na vrlo pogodnom mestu, što vam omogućava da do centra dođete i peške i automobilom. U prvom slučaju, vreme koje će vam trebati će vam oko 10 minuta, a ako putujete automobilom – ne više od 5 – 6 minuta

Savetujemo vam da pešice posetite Centar za posetioce kako biste u potpunosti uživali u lepoti grada i okolne prirode. Ali ako se odlučite za automobil, možete postaviti koordinate GPS-a – i nakon oko 2,5 km bićete ispred zgrade Centra za posetioce Nacionalnog parka Pirin u Banskom.

Zašto je Bansko poželjna polazna tačka za mnoge turističke rute u Pirinu?

Bansko pada na područje planinskog dela „Vihren“, čija je turistička mreža najrazvijenija. To znači da grad započinje izuzetno mnoge turističke rute sa različitim stepenom težine i trajanja.

Bukvalno od kraja Banskog počinju brojne turističke rute do prirodnih znamenitosti kao što su vodopadi reke Demianitsa, Baikushevata Mura,  Banderishka Poliana i vodopad Banderishki Skok. Odavde započinju staze do vrha Vihren, Todorke i drugih obližnjih vrhova.

U Banskom postoji i početna stanica lifta, koja vodi do skijaških staza koje se uzdižu iznad grada. Drugim rečima, Bansko je vrata Nacionalnog parka Pirin i odavde možete doći do svih prirodnih znamenitosti koje želite da posetite.

Pored brojnih prirodnih znamenitosti, za posetu kojima je Bansko idealno polazište, grad ima i vrlo bogato arheološko, arhitektonsko i kulturno nasleđe, u kojem možete uživati. Bansko impresionira izuzetnim primerima potpuno očuvanih autentičnih preporodnih kuća tipa „Bansko utvrđena kuća“, sa kućama – muzejima Vapcarova, Neofita Rilskog, sa spomenikom Pajsija Hilendarskog, crkvom „Sveta Trojica“ i mnogim drugim .

Za veliko interesovanje turista iz blizine i iz daleka za Bansko veliku ulogu igra i autentična banska kuhinja, kojoj nema analoga. Samo ovde možete probati tradicionalna jela, pripremljena prema starim porodičnim receptima i degustirati jedinstvena kućna vina koja se proizvode u okolini.

Centar za posetioce Nacionalnog parka Pirin

Ako još uvek niste bili gost grada, ne oklevajte i spakujte kofere. Posetite Informativni centar za posetioce Nacionalnog parka, zatražite potrebne informacije i upoznajte lepote Pirina. Uveravamo vas da ćete biti očarani prirodnim znamenitostima planine, kao i jedinstvenom istorijom Banskog i gostoljubivošću Banskog.