Bugarska

Bugarska

Stanovništvo

Broj stanovnika zemlje je približno 8,427 miliona ljudi. Većina stanovništva ispoveda pravoslavnu religiju.

Geografija

Bugarska se prostire na 111 000 km², a srednja nadmorska visina iznosi 470 m. Podeljena je na dva dela od strane Stare planine. Trećina teritorije je pokrivena planinama. Pod zaštitom UNESCO su planina Pirin, jezero Srebrna na reci Dunav, Rilski manastir i dr. Bugarska je poznata po svojih 1600 mineralnih izvora, čija temperatura varira od 37 do 101°C.

Klima

Veći deo Bugarske ima kontinentalno-mediteransku klimu, sa četiri godišnja doba i srednjom godišnjom temperaturom od 10.5°C. Karakteriše se hladnim zimama i vrućim letima. U godini ima između 2000 i 2400 sunčanih sati. Tokom leta (od aprila do septembra) srednja temperatura je 22°C, a tokom zime 0°C. Snežni pokrivač se zadržava u proseku 4 meseca.

Državna uprava

Bugarska je zvanično parlamentarna republika, iz čega sledi da je najviša zakonodavna institucija – njen parlament. Izvršna vlast je u rukama Ministarskog saveta i lokalnih organa vlasti.

Novčana jedinica

Bugarski lev je osnovna novčana jedinica i fiksna je za Evropsku zvaničnu valutu, pri tekućem kursu od 1.95583 BGN za 1 EUR.

Osnovni gradovi

  • Sofija      1.3 miliona stanovnika
  • Plovdiv    350 hiljada stanovnika
  • Varna        299 hiljada stanovnika
  • Burgas       230 hiljada stanovnika

Postoje aerodromi u Sofiji, Varni i Burgasu.

 

Ekonomski i politički uslovi

Kada je tokom 1997. godine u Bugarsku uveden valutni odbor, ona predstavlja politički stabilnu državu sa povoljno razvijajućom ekonomijom i već prisutnim uslovima i garancijama za inostrane investicije. Zakonodavstvo zemlje se menja u skladu sa zakonodavstvom drugih država – članica Evropske unije.

Takođe, Bugarska je poznata po nekima od najliberalnijih zakona o inostranim investicijama u regionu. Bugarska ne uvodi ograničenje prenosa profita i drugih naknada ili reparacije uloženog kapitala.

Bugarska kuhinja

Mnogi od tradicionalnih za Bugarsku proizvoda i jela su poznati širom sveta. Bugarska kuhinja i bugarski napici imaju svoje ljubitelje čak i među najsavremenijim gurmanima i poznavaocima kulinarske umetnosti. Bugarska je čuvena po svom kiselom mleku, koje je jedinsvenog ukusa i konzistencije. Samo u gradu Bansko ima oko 250 restorana.

Arhitektura i kultura
Na teritoriji Bugarske postoje tragovi istorije Evrope i civilizacija. Mogu se pronaći ostaci trakijske, grčke, rimske arhitekture. U Bugarskoj je registrovano više od 40 000 različitih spomenika kulture, nastali tokom različitih istorijskih epoha, ima objavljenih 36 kulturnih rezervata, kao i više od 300 muzeja i galerija. Čak je prisutna na listi svetske kulturne baštine organizacije UNESCO, sa 7 istorijskih spomenika.

Bugarska je poznata širom sveta po svojoj jedinstvenoj narodnoj muzici i igrama.