Blog

U Istočnoj Rili, u blizini popularnog letovališta Borovec, najviši vrh u Bugarskoj je Musala. Na visini od 2925 m, Musala nije samo najviši vrh u Bugarskoj, već i na Balkanu, kao i na vrhu Mitikas (1917 m), koji se podiže na mitološki Olimp.

Osim što je atraktivan centar za sve ljubitelje sporta na skijalištima i zabave u planinama, Bansko ima bogatu istorijsku pozadinu i ima puno ponuda za one koji su zainteresovani za bugarsku istoriju. U Banskom je dom izuzetno nadarenog bugarskog pesnika koji je dao svoj život borbu za mir – Nikola Ionkov Vaptsarov.

Bansko je naselje popularno širom sveta kao jedna od najboljih destinacija za ljubitelje zimskih sportova i postoji razlog zašto. Smjerovi u naselju su veoma dobro održavani, sezona je dugačka i hoteli pružaju dobre usluge svojim klijentima.

Da li ste znali da je u blizini grada Banskog mesto koje je privuklo interes turista koji su izabrali letovanje za svoj letnji odmor u posljednjih nekoliko godina?

Bansko je važan kulturni centar u kome se oživljava bugarska kultura, umjetnost i duhovnost. Slikovito naselje je dom jedne od najistaknutijih bugarskih ličnosti koje su ostavile dubok trag naše istorije.

Ako ste privučeni u bugarsku istoriju, zanimljivo je upoznati istorijsku stranu Banskog. Planinsko odmaralište Bansko može stvarno ponuditi kada se radi o bugarskim istorijskim i arhitektonskim lokalitetima. U Banskom je više od 120 spomenika kulture i jedan od njih je kućni muzej „Neofit Rilski“.

22 км. из Санданског и у непосредној близини Мелникових пирамида је Мелник – најмањи град у Бугарској, чија је популација само 325 становника.

Crkva Djevice Marije u Banskom

Богородице Црква или Претпоставка је саграђен у другој половини 18. века, тако да можемо уживати данас, и, док се црква Свете Тројице је подигнута, она је одиграла део парохијска црква за локално становништво.

Скоро нема Бугара, који није чуо за Банско и његову лепу природу. Регија познатог зимског одмаралишта у Банском не зауставља нас са својим разноврсним импресивним природним феноменима и прекрасним сликовитим панорамским погледом.

1 2 3 7