Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Biatlon u Banskom

Bansko nije samo jedno od najlepših i puno mesta zanimljivih u Bugarskoj, već je jedno od  naših najpopularnijih letovališta za zimu.

Biatlon u Banskom

Ovo je grad u kojem je sport velika čast i zato ne bi bilo iznenađenje reći da se sportska takmičenja održavaju tokom cijele godine u Banskom. Grad je bio domaćin brojnih svetskih, evropskih i nacionalnih takmičenja u disciplinama kao što su skijanje i biatlon, biciklizam i još mnogo toga.

Međutim, može se priznati da je Bansko najpopularnije sa svojim dobrim skijaškim stazama, gde se održavaju skijaška takmičenja, slalomske priredbe, alpsko skijanje, skijanje na trci i, naravno, slabost Banskalija – bijatlona. U Banskom je biatlon jednako omiljen i treniran sport kao skijanje. Mnogo ljudi ovde trenira biatlon, gde se održava kondicija, gde ambicija da postanu profesionalni trkači.

Moramo reći da je naporan rad rezultirao da su klubovi u Banskom klubu izašli sa brojnim profesionalnim takmičarima poput Ivan Zlatev, Elena Durchova, Daniela Kadeva, Mihail Klecherov, Blagoi Totev  i mnogi drugi. Glavna zasluga Banskog je da ima toliko dobrih i dobrih biatlonskih sportista koji imaju izuzetno  dobre trenere, dobre tehničke opremljenosti  i mnoga mesta gde se ovaj sport može vežbati u gradu i okolini.

Ko može trenirati biatlon u Banskom?

Svi koji žele da treniraju biatlon mogu se upisati u sportski klub u Banskom, a treneri su Irina Nikulchina (bronzana olimpijska medalja za biatlon) i Elena Durchova.

U Banskom skijaškom klubu biatlonske ekipe su podeljene u tri grupe:

  •  početnici
  •  adolescenti
  •  Profesionalni takmičari

Treninzi se održavaju tokom cele godine, tokom zimskog treninga se održava na stazi Banderiška poljana ili na istoimenom stadionu, a ljeti se treninzi održavaju na stadionu, Banderiška poljana, na igralištima u gradu ili u parku. , na rolni ili na putu Bansko – Shiligranika.

Klub ima jednu od najboljih baza za trening i pruža priliku svim tinejdžerima koji žele da treniraju ovaj sport da to rade besplatno. Klub, zajednički u opštini Bansko, pruža deci sve što im je potrebno, kao što su  skijaška oprema, puške, rolke, klizne karte, pa čak i prevoz do baze za besplatno.

Među takmičarima u Banskom klubu su etablirani biatlonci poput Daniela Kadeva, Dafinka Koeva, Blagoi Todev, Dimitar Parlatov i drugi. Mlade nade banskog kluba nisu samo deo nacionalne biatlonske ekipe, već ukazuju i da imaju potencijal da budu među najboljim biatloncima, ne samo u Bugarskoj, već i u svetu.

Takmičenja za biatlon u Banskom

Tokom godina Bansko je bio domaćin rundi Evropskog kupa u biatlonu, Evropskog prvenstva, Državnog prvenstva u bijatlonu, Veteranskih prvenstava, a 2019. godine održano je Letnje takmičenje u bijatlonu – Pirin kup.

Letnje takmičenje u bijatlonu u Pirinu održano je prvi put posle pauze od 20 godina, a na njemu su učestvovali biatlonski klubovi iz cele zemlje. Takmičenje je bilo veoma intenzivno, ali mladi biatlonci iz Banskog kluba uspeli su da ugrabe dve zlatne medalje (Blagovest Stojanov) i jednu bronzanu medalju (Nelli Zlateva).

Biatlon u Banskom

Biatlon u Banskom i turisti

Vrlo smo vam kratko rekli o biatlonu u Banskom, a ne da se hvalimo sa  biatlonskim tradicijama, dobrom bazom ili jedinstveno dobrim trenerima koji rade u gradu. Rekli smo vam sve ovo, jer ovaj sport nije samo zabava, već vam pruža i priliku da uživate u skijanju i trčanju po volji.

Ako se odlučite za odmor u Banskom, ali  ne želite da izgubite formu i tražite atraktivan sport između SPA procedura i razgledanja, bijatlon je savršeno rešenje za vas. Biatlon je pogodan za svakog člana vaše porodice, bilo da ste početnik ili imate neko iskustvo.

Kratka istorija biatlona

Biatlon je sport sa dugom istorijom. Prva biatlonska trka u svetu održana je 1767. godine blizu granice Švedske i Norveške. U početku se ovim sportom bavila uglavnom vojska, koja je obuhvatala skijanje i pucanje puške tokom svog treninga. Međutim, postepeno je sve više civila zapalilo biatlon, što je dovelo do stvaranja Međunarodne federacije za biatlon i moderni peteroklon 1984. godine.

Prvo biatlonsko prvenstvo sa svih strana sveta održano je 1958, a od 1960  bijatlon je uključen u program zimskih olimpijskih igara.

Medaljari bugarskih takmičenja u biatlonu

  • Ekaterina Dafovska – Osvojila zlato na Zimskim olimpijskim igrama u Naganu (1998) Pored olimpijske titule, Dafovska završava svoju trkačku karijeru sa 5 pobeda na Svetskom prvenstvu u biatlonu.
  • Iva Škodreva – biatlonka 1991. godine osvojila je tri bronze u pojedinačnim takmičenjima.
  • Maria Manolova – Takmičarka ima dve pobede na Svetskom kupu i nalazi se na 6. mestu u biatlonu Lahti – Finska (1978).
Biatlon u Banskom
  • Vladimir Iliev – Mlada nada bugarskog biatlona osvojila je srebro iz sveta u Ostersundu, Švedska (2019). Iliev je postao prvi sportista koji je osvojio medalju na Svjetskom kupu za muškarce
  • Krasimir Anev – Nacional je postao prvak Evrope u Belorusiji
  • Irina Nikulchina – Biatlonka ima tri bronzane medalje – po jednu sa Olimpijskih igara u Salt Lake Citi-u 2002 i drugu sa sprintova 1999 na Pokljuki i Rupolding 2002.